Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Lilijko dobrze, ze jesteś =) juz zaczynałam sie martwic o Ciebie.
Madika wiem i dziękuję Ci bardzo.
Ja chcialam dac mała do żłobka, ale u nas nie ma szans bo trzeba bardzo długo czekac. Balam sie tez chorob bo ona ciagle choruje. A tak jak juz pisalyscie na L4 nie ma szans chodzic co chwile.
U mnie mama M jest na emeryturze i tak jak Renia pisala nawet na 15 min nie ma czasu sie zajac wnuczka. Ona nie przepada za dziecmi.
Ja mialam dwie rozne babcie. Jedna kochana, bawila sie z nami i poswiecala czas a druga puszczala na nas psa zebysmy nie przychodzily do niej a jak zerwalysmy truskawke to kazala nam wypier... bo byly dla kuzyna =D

u mnie z obu stron babcie/dziadkowie by się zajęli Tosią, ale mi o co innego chodziło. No chyba, ze jedni i drudzy mieszkaliby na tyle blisko, że mogliby się wymieniać tygodniami. Ale taka bliskość zamieszkania to jak dla mnie jest zbyt bliska :) Już widzę moich rodziców i 'teściów' codziennie u mnie tzn u Tosi chyba dostałabym białej gorączki.

~Ciaza3166
Madika
Sylwia921125
Hej =)
Alexan Ty juz pewnie po =) czekamy z niecierpliwością na wiadomosc od Ciebie =)
Co do tego nastawienia. Ja sie nastawiam, ze bedzie dobrze bo inaczej bym zwariowala, ale wiem tez, ze szczęściu trzeba troche pomóc =)
Madika brawa dla Hanulki.
U mnie bylo kilka dni przerwy i Martynka znowu okropnie kaszle, ale jest tez do tego rozpalona. Duzo spi. Tak mi jej szkoda.

Sylwia kochanie wiesz ze jak by co to stoje za Toba i Martynka murem i ZAWSZE mozesz na nas liczyc!!!:*:*

A Martynka nic nie zlapala wiecej? Bo jak mowisz ze ma jeszcze temperature...
Trzymajcie sie dziewczyny!!!

A mi wyszedl taki tort:D Nie jest tak piekny jak Lilijki ale tylki nie mialam odpowiedniej (a kupilam komplet 20 dzt chyba:P )

Piekny tort:-) a jakie to kolory bo cos slabo u mnie na tel widac. Maz juz widzial?

Tort byl zolto ecru:D Widzial i mu sie podobal i powiedzial ze byl baaaardzo smaczny :D

Hanula spi na brzuchu z glowa wcisnieta miedzy ochraniacze :D hehhe Ale poduszke dalam jej jakies 5 miesiecy temu.

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

Niko nie ma poduszki. Kołdry też , śpi w śpiworze, przynajmniej się nie wykopie ;-)
Byliśmy dziś na szczepieniu mmr. Zero reakcji, wrzeszczał tylko jak mu nogę trzymałam, ale przy kłuciu już nic :) Dzielny. W ogóle był bardzo szczęśliwy, jak go badała, chichrał się, łaskotało go to i miał ubaw :)
Waży 10,2, mierzy 82.
Ale pielęgniarka mówiła, że warto szczepić, bo coraz więcej jest przypadków odry w okolicy.

~Lili jka
Alexann! Serdecznie gratuluję i cieszę się, że z malutką wszystko dobrze :) i dotrwałyłcie, jednak (!), do super terminu :)

Jola, cieszę się, że u twojej fasolki wszystko dobrze się układa, oby tak dalej. Odczaruj złą passę marcówek!

Co u nas? Ania nauczyła się kolorów :) i układania klocków, wie, że trzeba docisnąć jeden do drugiego, sama też buduje wieże z klocków, kubków czy pudełek, ma już 12 zębów, zostały jeszcze trójki i piątki. Mało już raczkuje, spodobało jej się chodzenie :) potrafi też powiedzieć swoje imię, choć wychodzi "Ana" lub "Niania". Dopisuje jej apetyt! Już po 1,5 h od posiłku potrafi krzyczeć "amm!" ale osobiście się nie dziwię, mąż trochę tak, bo to taki wulkan energii, że wszędzie jej pełno.

Pozdrawiam was ciepło!

Lilijko najwazniejsze ze jest wszystko ok i ze piszesz!!

Zobaczysz ze teraz bedzie lepiej :D I za 2 razem wszystko pojdzie jak z platka:D

Ania robi duze postepy i milo czytac o tym :D

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

Madika
żoo
Tak sobie myślę o tych lekach p/alergicznych. Sama nie biorę ale skoro lekarze takim maluchom zapisują np. Zyrtec albo inne przeciwhistaminowe to na logikę przy kp można je brać.

Trochę na wyrost te ograniczenia.

Pozdrawiam z doskoku ;)

Żoo masz racje!

A tak wogile to czly czas sie zastanawiam jak Teoj maly ma na imie:D

Synek Żoo ma na imię Artur.

Madika

Gratulacje dla chodziarki.
A mały to Artur.

Jeszcze się o żłobkach wtrącę.
Młody gdy ja jestem w pracy zostaje z dziadkami. I pomimo tego, że są we dwójkę to jest to dla nich spore obciążenie. Narazie pracuję po 3 dni w tygodniu więc nie ma problemu. Ale jak są takie tygodnie, że muszę być 4, 5 dni w tygodniu w pracy to widzę, że są zmęczeni. Do tego nie mają czasu aby ogarnąć swoje tematy.

Chciałam młodego wysłać do żłobka bo uważam, że rozwojowo super sprawa a do tego nie chcę aż tak ciężko wykorzystywać dziadków.
Temat trochę się zawiesił bo w żłobku najwcześniej będzie miejsce od września a ja w ciąży więc niedługo pójdę na zwolnienie.

Mimo wszystko uważam, że dzieciom krzywda w żłobku się nie dzieje, rozwojowo nawet lepiej. Natomiast obciążenie dziadków obowiązkami przez 5 dni po 10 - 11 godzin też nie do końca jest w porządku. Pomimo tego że moi rodzice jak młody w końcu pójdzie do żłobka to się ma mnie obrażą. Bo jak to ich ukochany wnusio w żłobku.

A właśnie mi się babcia pochorowała i wylądowała na tydzień w szpitalu, teraz kilka miesięcy jest pod specjalnym nadzorem i szczerze mówiąc teraz wolałabym aby młody był w żłobku. A na babcię zwolnień nie dają ;)

~kalae
u mnie z obu stron babcie/dziadkowie by się zajęli Tosią, ale mi o co innego chodziło. No chyba, ze jedni i drudzy mieszkaliby na tyle blisko, że mogliby się wymieniać tygodniami. Ale taka bliskość zamieszkania to jak dla mnie jest zbyt bliska :) Już widzę moich rodziców i 'teściów' codziennie u mnie tzn u Tosi chyba dostałabym białej gorączki.

Doskonale rozumiem o co ci chodziło. Ja też nie chciałabym wykorzystywać mojej matki, niestety nie będę miała innego wyjścia. Żłobek mam zbyt daleko, a zresztą co kilka tyg oboje będziemy pracowali do 22, ten żłobek tak długo nie jest czynny. W opcji jest jeszcze płatna opiekunka, muszę poważnie porozmawiać z moją matką, bo niby mówi że się zajmie małym jak pójdę do pracy, ale jednak teraz nie ma dla niego czasu, nawet 15 min, to jak da radę 8 godz?

żoo - gratulację :) a w jakim miesiącu masz witać nowego członka rodziny?

Renia - no chyba tak, powinnaś porozmawiać z mamą. U ciebie jest też o tyle inna sytuacja, że z tego co piszesz, twoja mama nie będzie siedzieć z dzieckiem dzień w dzień po 8 godzin, taki w sumie plus pracy na zmiany. Pewnie będzie też tak, że posiedzi 2 godziny, albo i wcale bo się z mężem wymienicie. Wiadomo, że są różne sytuacje, czasem nie ma możliwości posłania dziecka do żłobka.

Madika - brawo :D

żoo
Kalae
Dalekie wycieczki ;)
A 2 tygodnie po sn poszłam na rower. A szwów miałam dużo.
Dopiero w lesie się zorientowałam, że to nie był najlepszy pomysł ;)

tak, niebezpiecznie tak po nocy się wlec ;)

no to grubo, ze na rower poszłaś :D

my nigdy nie mogliśmy liczyć na zajmowanie sie dziećmi przez naszych rodziców. teraz najmłodszy jest jedynym maluchem i teście nawet chcieli bardzo, ale nie miałabym sumienia ich tak obciążać, to już mocno starsi państwo. poza tym oni są niereformowalni, wciaz by go przegrzewali i karmili słodyczami. i nie potrafiliby go tak zająć jak złobek.

nie ma co demonizować, żłobek to nie kolonia karna :))
gdyby było tak źle, co córka co rano nie spieszyłaby się tam, a najmłodszy jak tylko wysiada pod żłobkiem klaszcze i się śmieje. córka zaczęła chodzić w wieku półtora roku, a jak była niespełna 2-latką, to jak tylko wstała to od razu świergoliła, że "spieszy sie do źłobećka".

mieliśmy nianię przy starszakach, do tej pory mamy z nią bardzo dobry kontakt, na zawsze została ciocią moich dzieci. jest po wychowaniu muzycznym, potrafiła zająć maluchy.
jednak jak córka poszła do żłobka nastąpił bardzo szybki rozwój i pogłębiała się samodzielność.
nie wiem, może miałam szczęście, ale na żłobki nie mogę narzekać. w tym, do którego chodzi synek widać, że panie naprawdę lubią dzieci, a maluchy dobrze się tam czują.

kluby malucha mnie jakoś mniej przekonują, wg mnie mniejsza tam kontrola. na dodatek w tym koło mnie musiałabym dziecku dostarczać jedzenia a tego sobie nie wyobrażam, zwłaszcza w kwestii obiadu. w naszym żłobku jest fajne wyżywienie, układane przez dietetyka.

wszędzie może się jednak coś zdarzyć. bywają wtopy w placówkach, ale bywają nianie sadystki a i nie brak fatalnych matek, ojców, babć etc... ech....

o148j44jsuj4r1nc.png

~kalae

Haha ja tez nie lubie zbytniej bliskosci:P
Chociaz to zalezy. Mieszkalam kiedys ulice dalej od moich rodzicow. Klocilismy sie w domu czesto ale jak sie wyprowadzilam to odwiedzalismy sie duzo, czasem nawet codziennie. Wszyscy bylismy zdziwieni tym obrotem spraw:-) i naprawde milo wspominam ten czas

Madika, Mya tez wbija sie w szczebelki i ochraniacz. Musi w kacie lezec:-) hmm to moze sprobuje dac jej poduszeczke. Zobacze, bo lubi sie teraz wtulac we wszystko
Hania brawo:-). Teraz bedzie biegac a mama za nia:-)
Podziwiam Was za te piekne torty. Ja sie nie podejmuje
Masturbacja podczas porodu? Slyszalam o tym ale no proosze. Taaa juz to widze
Zoo, chyba mi cos umknelo o Twojej ciazy;-) gratulacje! A ktory to tydzien? Jak sie czujesz?