Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Misiakowata, dokładnie tak - najpierw pojedyncze, później mixy. Ja dawałam tylko gerberki, ale nie mają za dużego wyboru więc np dałam samą marchewkę, jak zobaczyłam, że marchewka jest ok to dałam marchewkę z ziemniaczkiem, a jak zobaczyłam, że to też ok to dałam marchewka z ziemniaczkiem i pietruszką. Oprócz tego na początku osobno dostał jeszcze dynię i brokuła. Ale jak będziesz chciała wszystkie warzywa po kolei osobno, to do osiemnastki Matiego nie skończysz ;)

https://www.suwaczki.com/tickers/8p3oflw1ihhgb5gn.png
http://www.suwaczki.com/tickers/qdkk3e5edd0lm1s2.png

~Misiakowata
Jolu Twoj Olis jest szybki jak blyskawica..oj czy on nie bedzie jakims geniuszem ? Super :D

Ernesto no to mialas fajne spotkania..zazdroszcze :)
Mam nadzieje,ze sprawy sadowe ida po Twojej mysli :)

Mati dzis domagal sie uwagi jak nie dostal to maruda...i no wlasnie kiedy juz mega marudzil to nie wpadlismy na to ,ze ma pelna pieluszke..kupy..tak sie pryzwyczailismy,ze kupa raz na tydzien,ze nie pomyslelismy,ze dzis znow zrobi...jeju jaki wstyd..jacy rodzice..szok.:D
A to chyba te jabluszko w dziurkowym smoczku o 17 dawane pomaga..hm..zobaczymy jutro ;)

Dziewczyny ja daje pojedyncze warzywa w sloiczkach...czy Wy tez tak zaczynalyscie,ze kazde osobne a potem mixy?czy od razu mixy warzywne..nie pytam o zupki..bo jeszcze nie doszlismy ;)

dokladnie tak jak ann1ee opisała jak dałam marchewke i było ok, to marchewke z ziemniakiem, jak po tym ok, to dawałam np ziemniak z cukinią itd. Choć wiadomo jakieś warzywo może mu zwyczajnie nie smakować. Niemnije słoiczki są mało urozmaicone, pojedynczo jest marchewka, dynia, brokuł, pasternak. Z babydream są bardzo dobre np warzywne rozmaitości chyba tak to się zwie, i tam jest marchew, ziemniak, pasternak, groszek, kalafior, to już się nie rozdrabniałam na groszek i kalafior osobno, niemniej zajadała się tym :D

Misia ja tez jak Ann1ee:) my tez dopiero wprowadzamy juz kilka spróbował ale on akurat z jedzeniem świetnie sobie radzi jestem w szoku jak sam sobie radzi. Sam spokojnie polowe porcji zjadl, troszkę sie denerwuje ze przez paluszki czesc ucieka ale ogarnia to. Ja mu najpierw dalam każdego osobno sprobowac później zostawiłam go z ta przygoda i jak ciężko mi bylo sobie wyobrazić to amodzielnne jedzenie tak naprawdę zaczyna mi sie to podobać bo on sobie je z nami obiadek tyle ze jemu dluzej schodzi. Jeszcze tak fajnie robi przerwę i patrzy jak my jemy. A dawałam mu próbować tak ze szpinak nalozylam na lyzeczke i dalam do raczki i on sobie wsadzil do buźki. Jutro chyba zrobię frytki z dyni zeby łatwiej bylo złapać mu i bataty w slupkach, moze brokula jeszcze. Jakby ci dswaly dziecia samym jeść to polecam zostawić w brokule ta zielona nóżkę latwej złapać. Noe moge dodac zdj bo bym Wam wrzucila Olisia upapranego. Moze potem się uda.

Jola, Twój Oliś jest niesamowity! Musisz być z niego bardzo dumna :)

Wczoraj pochwaliłam się, że synuś spał godzinę na spacerze i odbiło mi się to czkawką; o 4 w nocy zrobił sobie przerwę w spaniu. Na zabawę mu się zebrało, przez co rozumie również gryzienie cycusia, aż krzykiem męża obudziłam.
Dziś za to spał chyba max pół godziny, ale był bardzo grzeczny i nie marudził. Pewnie to prezent na pół roczku. W nagrodę dostał chrupka kukurydzianego, najpierw go dokładnie obejrzał, a potem zjadł całego :)
I jeszcze odnośnie tych nieszczęsnych pobudek. U nas ewidentnie budzi się na cyca, najpierw zaczyna się kręcić, a potem robi dzięcioła w poduszkę z otwartą buźką. Czasem zje chwilę, a czesem wydaje mi się (bo przysypiam), że je godzinę lub dłużej, aż mnie piersi bolą. Mnie natomiast zastanawia to jak się budzi zaraz po uśnięciu tzn usypia ok 20 i po 20 czy 30 minutach słyszę, że kwili. Dostanie cyca i dalej śpi. Takich pobudek do 22 są 2 a czesem nawet i 3. Why????

To się na noc rozpisałam...

Jola88
Aleksandra ale je jak soe obudzi? Czy chwile pociągnie i wypluwa? Kurde wspolczuje

To też jest dziwne, bo chociaż nie jest głodny, utulić się nie da, więc muszę dać cyca i na początku wydaje się, że tylko tego chce: "cyc w buzi i dalej śpię", ale po chwili je. Ciągnie przez jakiś czas, puszcza, odwaraca się do mnie pupą i dalej śpi.

Miauczy kotek: miau!
... coś ty, kotku, miau?
... miałem ja miseczkę mleczka, teraz pusta jest miseczka, jeszcze bym chciał.

Wzdycha kotek: o!
... co ci kotu, co?
... śniła mi się wielka rzeka, wielka rzeka pełna mleka, aż po samo dno.

Pisnął kotek: piii..
- Pij, koteczku, pij !
.. skulił ogon, zmrużył ślipie,
Śpi - i we śnie mleczko chlipie.
Bo znów mu się śni.

~kalae
... coś ty, kotku, miau?

... co ci kotu, co?

- Pij, koteczku, pij !
Bo znów mu się śni.

:):):):):)

Ann1ee
Misiakowata, dokładnie tak - najpierw pojedyncze, później mixy. Ja dawałam tylko gerberki, ale nie mają za dużego wyboru więc np dałam samą marchewkę, jak zobaczyłam, że marchewka jest ok to dałam marchewkę z ziemniaczkiem, a jak zobaczyłam, że to też ok to dałam marchewka z ziemniaczkiem i pietruszką. Oprócz tego na początku osobno dostał jeszcze dynię i brokuła. Ale jak będziesz chciała wszystkie warzywa po kolei osobno, to do osiemnastki Matiego nie skończysz ;)

a czyli tak robiłyście z Kalae..A ja dałam dynie 3 dni,1 dzien ziemniaka hehe(powtórze z masełkiem)Teraz trzeci dzień marchewka...został mi pasternak i brokuł..to jak to zje,to myslałam nad mixami ..a Wy od razu hmm..
no dobra ,bo rzeczywiście to co było pojedyńcze to wzięłam..tych mixów jest więcej..ok..Mati dobrze toleruje póki co,więc w tygodniu czas na szoping :Dhehe

http://fajnamama.pl/suwaczki/utrzsua.png

Jola88
Misia ja tez jak Ann1ee:) my tez dopiero wprowadzamy juz kilka spróbował ale on akurat z jedzeniem świetnie sobie radzi jestem w szoku jak sam sobie radzi. Sam spokojnie polowe porcji zjadl, troszkę sie denerwuje ze przez paluszki czesc ucieka ale ogarnia to. Ja mu najpierw dalam każdego osobno sprobowac później zostawiłam go z ta przygoda i jak ciężko mi bylo sobie wyobrazić to amodzielnne jedzenie tak naprawdę zaczyna mi sie to podobać bo on sobie je z nami obiadek tyle ze jemu dluzej schodzi. Jeszcze tak fajnie robi przerwę i patrzy jak my jemy. A dawałam mu próbować tak ze szpinak nalozylam na lyzeczke i dalam do raczki i on sobie wsadzil do buźki. Jutro chyba zrobię frytki z dyni zeby łatwiej bylo złapać mu i bataty w slupkach, moze brokula jeszcze. Jakby ci dswaly dziecia samym jeść to polecam zostawić w brokule ta zielona nóżkę latwej złapać. Noe moge dodac zdj bo bym Wam wrzucila Olisia upapranego. Moze potem się uda.

Dorosły Twój maluszek :)
Mati łapie sam za łyżeczkę,póki co lubi jak ja go karmię hehe...ale jak tylko widzi słoiczek to się cały trzęsie hehe
fajnie to wygląda :)

~kalae
... coś ty, kotku, miau?

... co ci kotu, co?

- Pij, koteczku, pij !
Bo znów mu się śni.

Hehe fajne to :D
Mati jak ten kotek przez sen ciumka cycusia :)

Aleksandra hmm ciężko zczaić o co chodzi synkowi hm..

U nas tez było pare dni takich,że zasnął,za chwilę krzyk ze snu wyrwany i tak 2 razy zanim usnął potem spał do 2-3 i na cyca to juz spał z nami..
Wczoraj usnął o 21..o polnocy już słyszałam,że sie kreci i jak zakwilił lekko to już go wzięłam na pierś,żeby sie nie rozbudził..zjadł ,usnął,odłożyłam..
Nie wiem czy to juz 3 noce czy dwie..ale budzi się..hm..domniemam,że ok 4 i to jest taki krzyk...jak zobaczy,że nie biorę od razu tylko ide siku,albo jak daje go do taty i ide do wc to jest WIELKA awantura..no kurde i to P.wstaje i nosi a ten sie drze dopóki nie przyjdę..czasem z tego stresu nie mogę zrobic siusiu jak słysze jak sie drze ech

Do nie dawna spał do 6 od 22 i to rano sie bawił w łozeczku,albo kopał w przewijak..wstawałam szłam wziąc leki,siusiu i wracałam po niego..usmiechniętego brałam do łóżka..ach nie nadążyc idzie za tymi dzieciakami..

a z tym ugryzieniem (auuu) nie raz wystraszyłam P.krzykiem..
Dzis rano nas budził..to drapnął mnie siłą prosto w sutka..normalnie ból nie z tej ziemi brrrrr

No ale odkryłam ..że Mati chrapie :) hehe
Pierwszy raz mu się zdarzyło :)hehe

misiakowata30
Ann1ee

a czyli tak robiłyście z Kalae..A ja dałam dynie 3 dni,1 dzien ziemniaka hehe(powtórze z masełkiem)Teraz trzeci dzień marchewka...został mi pasternak i brokuł..to jak to zje,to myslałam nad mixami ..a Wy od razu hmm..
no dobra ,bo rzeczywiście to co było pojedyńcze to wzięłam..tych mixów jest więcej..ok..Mati dobrze toleruje póki co,więc w tygodniu czas na szoping :Dhehe

bo jak mu dalas juz marchewke, ziemniaka i dynie to już spokojnie z tego mix może być, a jak dołożysz czwarte warzywo i np go uczuli to będziesz wiedziała, że to od tego czwartego. Tak mi się przynajmniej zdaje. Ja w sumie nie dawałam dłużej niż 2 dni tego samego.

Z mięsem dałam warzywo co wiedziałam że jest ok, a potem 2 łyżeczki ze słoiczka z mięsem. Ale na razie nie daje mięsa, może jutro dam znów, bo się Tosi odbija i ulewa po nim.

misiakowata30
Aleksandra hmm ciężko zczaić o co chodzi synkowi hm..

U nas tez było pare dni takich,że zasnął,za chwilę krzyk ze snu wyrwany i tak 2 razy zanim usnął potem spał do 2-3 i na cyca to juz spał z nami..
Wczoraj usnął o 21..o polnocy już słyszałam,że sie kreci i jak zakwilił lekko to już go wzięłam na pierś,żeby sie nie rozbudził..zjadł ,usnął,odłożyłam..
Nie wiem czy to juz 3 noce czy dwie..ale budzi się..hm..domniemam,że ok 4 i to jest taki krzyk...jak zobaczy,że nie biorę od razu tylko ide siku,albo jak daje go do taty i ide do wc to jest WIELKA awantura..no kurde i to P.wstaje i nosi a ten sie drze dopóki nie przyjdę..czasem z tego stresu nie mogę zrobic siusiu jak słysze jak sie drze ech

Do nie dawna spał do 6 od 22 i to rano sie bawił w łozeczku,albo kopał w przewijak..wstawałam szłam wziąc leki,siusiu i wracałam po niego..usmiechniętego brałam do łóżka..ach nie nadążyc idzie za tymi dzieciakami..

a z tym ugryzieniem (auuu) nie raz wystraszyłam P.krzykiem..
Dzis rano nas budził..to drapnął mnie siłą prosto w sutka..normalnie ból nie z tej ziemi brrrrr

No ale odkryłam ..że Mati chrapie :) hehe
Pierwszy raz mu się zdarzyło :)hehe

to ciekawe jest, bo u nas jest identycznie od chyba 2 nocy, budzi sie przed 24, wczoraj dalam smoczka poleżała popatrzyła i zasnęła. Ale jak ją odłożyłam to jej nie przykryłam, bo zawsze przykrywam jak idę spać, muszę dziś przykryć od razu. A potem pobudka ok 4.

U nas też pobudka o 4, nakarmiłam, odłożyłam 4.30 następna pobudka, dziecko wyspane i uśmiechnięte... mąż go bujał w wózku do 5.15 i w końcu usnął i spał do 8. Wózek w takich sytuacjach jest niezawodny, aż się boję co będzie jak wyrośnie z gondolki :( Powinnam go przyzwyczajać do innego usypiania, ale jestem wygodna - tak jest najszybciej i w dzień też go usypiam w wózku. Cóż jak wyrośnie, albo zacznie siadać to sytuacja mnie zmusi do zmiany sposobu usypiania ;)

Kalae co to cię tak na Tuwima wzięło? :)

A dzisiaj noc bez zmian pod względem ilości pobudek. Jednak tym razem szła szybko spać po karmieniu. Różnica była taka, że spała z nami. I tak po 1,5 miesiąca spania w dostawce wróciła do łóżka rodziców na całą noc.

Dziś Anka wszamała prawie pół słoiczka marchewki, ziemniaka i kalarepki :)

Lilijka87
Strunka każda z nas tak może napisać :) więc wybieraj datę, a nie się będziesz mazać i przejmować na zapas!

też tak pomyślałam, że każdej coś może wyskoczyć w ostatniej chwili.

jak przeczytałam post Alesandry to mi się skojarzył ten wierszyk :) poza tym kupiłam książeczkę z wierszykami Tuwima i tam jest kotek :)

~kalae
... coś ty, kotku, miau?

... co ci kotu, co?

- Pij, koteczku, pij !
Bo znów mu się śni.

Ohhh :-) cos w tym musi byc! Moja ostatnia tez sie kilka razy szybko przebudzila, pojadla troszke... A swoja droga slodki wierszyk. Pamietam go , tzn Ty Kalae mi przypomnialas:-)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

Dalam dzis Dawisiowi pol sloiczka zupki po 6 mcu i dodalam troche manny. Do tej pory co jakis czas ulewa, a właściwie chlusta tą zupą :( i teraz się zastanawiam czy to po mięsku, czy po tej mannie. Kalae pisała, ze Tosia po mięsku ulewa wiec może u nas tak samo. Jutro dam mu resztę słoiczka bez manny i zobaczę. A w ogóle po czym poznać nietolerancję glutenu?