Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

~kalae
nati91
Kalae! No i chyba miałaś rację :) ubrałam dziś cieplej Izę i jak na razie spała najpierw 4h, teraz 3,5. Czy naprawdę męczyłam się ze wstawaniem przez złą temperaturę?! Jakie to moje dziecko wrażliwe. Bo to i za zimna i za ciepła musiały jej przeszkadzać. Zobaczymy, jak będzie jutro.

fajnie, że się wyspałaś i mała też.
Ja Tosi na noc nigdy nie ubrałam w krótki rękach i gołe nogi, jedynie jak były duże upały ubierałam jej tylko długie body i miała gołe nogi ale i tak ją nakrywałam czymś.

widzisz ja te swoje pomysły piszę bo a nóż coś pomoże i się wyśpią wszyscy :)

A Tosia dla odmiany obudziła się po 23, przez moje kichnięcie i tak żałośnie płakała, eh, potem po 4, przed 8

Mala kilka razy miala krotki rekaw na noc, ale to tak nie bylam fo konca przekonana.
Dlatego czytam te forum. Zawsze czegos mozna sie dowiedziec i moze wykorzystac. Polozna ktora do nas przychodzila na poczatku nie ma dzieci, no sory, jak mi yo powiedziala stracilam wszelka ochote z nia rozmawiac.
Ja od 2 tyg kicham i leje mi sie z nosa to nawet sie w sypialni wysmarkac nie moge:P

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

~kalae
Ciaza316
Ann1ee
Ciaza to tylko tak pieknie wyglada, w praktyce jest inaczej, wczoraj np w ogole nie dostal obiadku, bo w porze jedzenia spal, potem szczepienia a potem juz nie chciał nic innego, tylko mleczko ;) takze czasem nam sie zdarzy idealny dzien, np dzis, ale częściej mamy poslizg ;)
Tez staram sie trzymac jedzonko z daleka, ale chwila zagapienia i rece w miseczce, albo wyciera sobie rekawem buzke w trakcie jedzenia ;)

Dobrze wiedziec :-) dzis sobota. Wiec u nas jeszcze bardziej chaotycznie ;-) ale troszke sloiczka z wczoraj juz bylo. Chyba jednak nie smakowalo albo juz Mala zmeczona. Ona z reguly przy jedzeniu jest glosna, trzesie rekoma. Zreszta przy piersi nie moze sie skupic i je w dzien po 2 minuty :-/
I dzis tez jedzenie ladowalo wszedzie.
Od jutra kaszke rano. A np manna czyli glutenowa dawac codziennie czy wymiennie z innymi, mam ryzowa?
Milego dnia

glutenowa powinna być codziennie
ja daje glutenową 2 łyżeczki i 1-2 bezglutenowej w jednym posiłku

Dziekuje, zapisane:-) a mieszac z woda czy mlekiem, czy jak w przepisie?

~kalae
Ciaza316
nati91
Kalae! No i chyba miałaś rację :) ubrałam dziś cieplej Izę i jak na razie spała najpierw 4h, teraz 3,5. Czy naprawdę męczyłam się ze wstawaniem przez złą temperaturę?! Jakie to moje dziecko wrażliwe. Bo to i za zimna i za ciepła musiały jej przeszkadzać. Zobaczymy, jak będzie jutro.

Ciekawe. Moja zeszlej nocy wydawala sie chlodna pozniej. Ale jak idzie spac to jest goraca. Znowu czasami wydaje sie chlodna ale plecy gorace:-/

tylko w nocy jak się śpi organizm spowalnia i jest chłodniejszy, a dzieci się odkopują, więc mogą marznąć. Ja tak patrzę po sobie, że w nocy czasem jak mam rękę odkrytą to się przebudzę z zimna.

Mam to samo.
Wkladam ja w cienki spiworek teraz i jest tez w pajacyku. W sypialni 21,5. Na wieczor czasami wlaczam ogrzewanie przed kapiela.
Wyprobuje dzis grubszy spiworek

Ciaza316
~kalae
Ciaza316
Ann1ee
Ciaza to tylko tak pieknie wyglada, w praktyce jest inaczej, wczoraj np w ogole nie dostal obiadku, bo w porze jedzenia spal, potem szczepienia a potem juz nie chciał nic innego, tylko mleczko ;) takze czasem nam sie zdarzy idealny dzien, np dzis, ale częściej mamy poslizg ;)
Tez staram sie trzymac jedzonko z daleka, ale chwila zagapienia i rece w miseczce, albo wyciera sobie rekawem buzke w trakcie jedzenia ;)

Dobrze wiedziec :-) dzis sobota. Wiec u nas jeszcze bardziej chaotycznie ;-) ale troszke sloiczka z wczoraj juz bylo. Chyba jednak nie smakowalo albo juz Mala zmeczona. Ona z reguly przy jedzeniu jest glosna, trzesie rekoma. Zreszta przy piersi nie moze sie skupic i je w dzien po 2 minuty :-/
I dzis tez jedzenie ladowalo wszedzie.
Od jutra kaszke rano. A np manna czyli glutenowa dawac codziennie czy wymiennie z innymi, mam ryzowa?
Milego dnia

glutenowa powinna być codziennie
ja daje glutenową 2 łyżeczki i 1-2 bezglutenowej w jednym posiłku

Dziekuje, zapisane:-) a mieszac z woda czy mlekiem, czy jak w przepisie?

w przepisie jest z mm, tylko np Tosi nie podchodzi tak zrobiona kaszka.
można zrobić na wodzie. Ja zazwyczaj robie, pół na pół tzn woda i owoc. Do wody dodaje kaszkę, zamieszam, potem dodaje owoc albo warzywo.
A na marginesie, jak mam podawać kaszkę na mm to mi śmierdzi, bo mm ma taki zapach niezbyt zachęcający.

Madika
A tak apropo pasternaku to ja nie widzialam samego w sloiczkach. Ale kupilam zupke z kurczakiem kukurydza pasternakiem i pietruszka albo selerem. Moze jutro Hanuli dam :D

Z gerbera jest sam pasternak chyba w rossku widziałam. U nas najbardziej smakuje dynia z Humany.
Co do podgrzewania obiadków to u nas obowiązkowo i jeszcze przecieram przez sitko, tak profilaktycznie. Moja Mała ma preferencje temperaturowe. Nie ruszy mleka jak ma inną temperaturę jak 40st+/-3
My już od ponad miesiąca jemy jeden posiłek niemleczny. Na obiadek je 190 dania ze słoiczka. owoce średnio jej smakują. Z glutenem się wstrzymam do wizyty u alergo, bo 2 razy próbowałam i 2 razy brzydkie śluzowe kupy :(
Ann1ee ja obkładam bujaczek ręcznikiem. Najgorzej jest z marchewką, ona okropnie farbuje :(
Klaudia często Cię wspominam.
Ciąza ostatnio trochę zawilowan miałam. Na fb łatwiej było coś napisać, ale już tu wracam.

http://www.suwaczki.com/tickers/qb3c8iik408njqat.png
przepisa Agi na gofry strona 3718

W ogóle to mm jest paskudne, tzn śmierdzi okropnie, bo próbować nie próbowałam ;)
Mam kaszkę bezglutenową z Hippa i tam na opakowaniu wymienione są dwa sposoby przygotowywania - na mm i na wodzie.
Kaszkę bezglutenową daję na 2 śniadanie z owocem, rozpuszczam w wodzie, kaszę mannę, tak jak pisałam, zamierzam dawać na noc z mm i dziś pierwszy raz spróbuję, zobaczymy czy Dawiś zaakceptuje, bo ja to sobie mogę planować :P Jak skończę tą bezglutenową to już chyba tylko mannę będę podawać, jeśli nie będziemy mieli alergii.
Dzisiaj wzięłam go podstępem i dawałam na zmianę 2 łyżeczki kaszki wymieszanej z owocami i 2 łyżeczki samych owoców ze słoiczka i zjadł cała naszykowaną porcję tj. pół słoiczka owocków i 1 łyżkę kaszki rozpuszczoną w 50 ml wody, ale potem chętnie jeszcze dojadł z piersi. Cała porcja to 2 łyżki kaszki na 100 ml wody.

Wczoraj na noc dałam mu 210 ml mm (zazwyczaj dostawał 180) i miałam nadzieję, że może dłużej pośpi, ale gdzie tam :D o 19 zjadł a o 22.30 pierwsza pobudka ;) także u nas "teoria", że niby po mm będzie lepiej spał zdecydowanie się nie sprawdza.

Dawid śpi w pajacu przykryty kocem minki takim grubym, ale chyba muszę już wyciągnąć kołderkę. Spróbuję go dzisiaj wsadzić w śpiworek, tak jak piszecie, może będzie lepiej. Tylko jest problem, bo tak jak jego tatuś, naciąga koc na głowę, a nogi mogą być wystawione, więc nie wiem czy śpiworek przejdzie ;)

Alexann super, że synek dał Ci wypocząć, oby tak dalej :)

Ciąża może dlatego tak Mya budzi się w nocy, bo właśnie w dzień mało je i nocą nadrabia? Nocą pokarm jest bardziej tłusty :)

https://www.suwaczki.com/tickers/8p3oflw1ihhgb5gn.png
http://www.suwaczki.com/tickers/qdkk3e5edd0lm1s2.png

Ciaza316
Mm smierdzi jak brokul ktory postal troche. Dzieki. Zrobie na wodzie ale owoca jeszcze nie dodam bo nie chce za duzo na raz wprowadzac

mozesz warzywo, albo swoje mleko, Tosi na wodzie też nie pasuje, ale może Mayi (nie wiem jak napisać) podpasuje :)

Ernesto pasternak to z babydream chyba, z gerbera nie widziłam?

Ernesto
Madika
A tak apropo pasternaku to ja nie widzialam samego w sloiczkach. Ale kupilam zupke z kurczakiem kukurydza pasternakiem i pietruszka albo selerem. Moze jutro Hanuli dam :D

Z gerbera jest sam pasternak chyba w rossku widziałam. U nas najbardziej smakuje dynia z Humany.
Co do podgrzewania obiadków to u nas obowiązkowo i jeszcze przecieram przez sitko, tak profilaktycznie. Moja Mała ma preferencje temperaturowe. Nie ruszy mleka jak ma inną temperaturę jak 40st+/-3
My już od ponad miesiąca jemy jeden posiłek niemleczny. Na obiadek je 190 dania ze słoiczka. owoce średnio jej smakują. Z glutenem się wstrzymam do wizyty u alergo, bo 2 razy próbowałam i 2 razy brzydkie śluzowe kupy :(
Ann1ee ja obkładam bujaczek ręcznikiem. Najgorzej jest z marchewką, ona okropnie farbuje :(
Klaudia często Cię wspominam.
Ciąza ostatnio trochę zawilowan miałam. Na fb łatwiej było coś napisać, ale już tu wracam.

Tak, marchewka jest wkurzajaca.
Mam nadzieje ze wracasz:-) buzia

Zrobilam kasze manna na wodzie. Dalam Malej troche, potem cyca i przy odbiciu wszystko chyba poszlo... Ale chyba smakowalo. Ja zjadlam reszte, pycha! Oby to bylo nasze sniadanko
A mozecie wkleic mi link do tych czajnikow z termometrem prosze? Nie slyszalam o takich dopoki Wy nie wspomnialyscie.
Na mojej kaszce ryzowej jest napisane zeby robic z mlekiem.
My ciagle o tym jedzenie i wiecznie bym cos jadla:-)
Ann1ee, a jak Dawid obudzil sie o 22:30 to utulilas go znowu do snu czy co zrobilas?
Sa spiworki zapinane od dolu wiec teoretycznie mozna w nogach troche rozpiac. Ja Moja zostawiam odkryta i jak zasnie dopiero zapinan bo inaczej wierzga tymi nogami. W nocy juz ok
Ja tak mysle ze ona w nocy nadrabia bo w dzien to juz nawet zaczelam ja karmic 2 minutki, za jakies 10 minut znowu. Bo w ogole nie chce dluzej jesc. Musze odciagnac i jej dac bo widze ze mleko po prostu tryska na maxa :-(
Kalae, ja tez nie wiem jak pisac to pisze po prostu Mya;-)
Alexan, moze masz dobra sile perswazji :-)

Gość Misiakowata

Ciaza316
misiakowata30
Cześć :D
Wspaniałomyslnie wstałam o 8,żeby P.pospał.Wczoraj zrobił dla mnie coś mega miłego(pojechał pomóc mojej mamie)to należy mu się dłuższy sen dziś i gulaszowa jeee :D
Niuniu rozbawiony,lata po kocu jak szalony..dorwal sie do zasłonki i zaczął ją machać,a mnie zaczeło wszystko swedzieć..czyli znaczy,że trza je wyprać :D kiedyś :D he he

Mati obudził się jak jeszcze ciemno było z mega płaczem..dałam go do P. a poszłam siusiu to takie awanti,że szok..tylko dorwał sie do cycusia i spokój :)
Przed 8 robił mi masaż na plecach,wymymlał koszulkę..ja nie wiem..normalnie jak jakis szczeniaczek się zachowuje :D

O 8 nie jest zle :-)
Milo z P:-) a na gulaszowa juz lece:-)
Moze Mati masazysta bedzie:-)

No moj łobuz moze byc masazysta i to kupe kasy zaribi ,bo mnie masuje i raczkami i nozkami :D

ja raz karmiłam prosto po szczytowaniu...tak glupio mi bylo..zdazylam tylko wziac szybki prysznic i zaraz sie obudzil...matko jak glupio tak..he he

Pasternak kupilam sam z Babydream..za apre dni próbujemy: D
Dzis byla marchewka..ja zapieram sliniaka zaraz po nakarmieniu w plynie do naczyn i pozostaje czysty..na nozki zakladam stara koszulke..Mati poki co nie pluje na boki nic nie maze :)

Mati spi w samym bidziaku na krotki..po kapieli ubieram mu pol spioszki..jak usnie to klade do lozeczka, ale nie przykrywam..dopiero pozniej jak usnie to nakrywam kolderka :) a rano jak biore do nas to sciagam polspiochy,zeby sie nie zapocil..u nas w sypialni 24 stopni to w miare..no ale okna w calym domu juz zamykam na noc.

http://fajnamama.pl/suwaczki/utrzsua.png

~kalae
Ann1ee
Dzieci to najlepsza antykoncepcja :D

Kupiłam dzis kaszke manne i jest na niej napisane, ze moze zawierać gluten. Moze? Wtf?

pszenica zawiera gluten

Po to ją kupiłam, zeby wprowadzić gluten :D a oni mi pisza, ze MOZE zawierac, a nie ze ZAWIERA. No chyba, ze takie sa wytyczne, ze na wszystkim musi byc ze moze...
Tak czy owak próba podania kaszki w mm zakończyła się porażką, jak tylko moje dziecko ją wyczuło to odmówiło jedzenia i musiałam prędko szykować nową "czystą" butlę. Jutro spróbuję podać w zupce

https://www.suwaczki.com/tickers/8p3oflw1ihhgb5gn.png
http://www.suwaczki.com/tickers/qdkk3e5edd0lm1s2.png

Hej =) jestem do tylu lecicie jak burza =) chcialam tylko Lilijce odpisac =D
Martynka wczoraj zjadla caly sloiczek ( gdzieś pisalo zeby liczyć jak posilek ) po rownym miesiacu. Dlugo zjadala po.kilka lyzeczek, po 3 tygodniach dopiero dawalam po pol sloiczka a wczoraj jak zjadla pol to dalej przebierala nozkami i sie oblizywala wiec dalam drugie pol i zjadła =)
Kalae nie martw sie gadaniem ludzi. Ja z kolezanka mamy miedzy coreczkami 2 dni różnicy. Urodzilysmy z ta sama waga a teraz Martynka jest o 2 kg ciezsza a obie kp. Tylko ona zaczela miesiąc wcześniej diete rozszerzac.

Ostatni mniej się udzielałam, bo niestety zawładnęła moim czasem Miśka oraz sprawy sądowe.
Co do podlaskich spotkań to w Zambrowie spotkałam się z Eweliną. Kto nie był niech żałuje, bo mają tam bardzo dobrą kawe i dietetyczną ;) bezę. Wyszłyśmy też z Kotką i maluszkami na basen :) Super sprawa Wiktorek super w wodzie szalał, moja Miśka basen przywitała z płaczem :( ale potem też sie troszkę rozkręciła.
Następne podlaskie spotkanie planujemy w przyszłym tygodniu przy okazji wizyt w DSK.
Wczoraj Miśka skończyła pół roku. Jak ten czas szybko leci.

http://www.suwaczki.com/tickers/qb3c8iik408njqat.png
przepisa Agi na gofry strona 3718

A moj Olos dzis jadl ziemniaka ze szpinakiem i dynia osobno mu dalam. Kilka razy mu podalam a potem polozylam i sam jadl. I jestem bardzo zaskoczona jak sobie radzioil. Raczkami dawał do buzi ii trafial z zawartością ładnie. I raz wziął za duży kawałek na chwole zamarla. Ale wyplul i popil sobie. Nawet sam obsluzyl soe bidonem. Tylko cale krzeselko i caly Olis do mycia ale radość bezcenna.
Ranno próbowałam dać kaszki odrobine z malinami ale jak wyczul kaszke to koniec.
Ernesto juz soe zastanawiałam czemu sie noe odzywasz o co u Was.
Moj Olks od urodzenia ma pobudki co 1.5-2h w nocy nawet juz nie zwracam uwagi. Raz jeden spal 5h i zdaza sie ze po kąpieli do 3h spi ale sporadycznie.

Gość Misiakowata

Jolu Twoj Olis jest szybki jak blyskawica..oj czy on nie bedzie jakims geniuszem ? Super :D

Ernesto no to mialas fajne spotkania..zazdroszcze :)
Mam nadzieje,ze sprawy sadowe ida po Twojej mysli :)

Mati dzis domagal sie uwagi jak nie dostal to maruda...i no wlasnie kiedy juz mega marudzil to nie wpadlismy na to ,ze ma pelna pieluszke..kupy..tak sie pryzwyczailismy,ze kupa raz na tydzien,ze nie pomyslelismy,ze dzis znow zrobi...jeju jaki wstyd..jacy rodzice..szok.:D
A to chyba te jabluszko w dziurkowym smoczku o 17 dawane pomaga..hm..zobaczymy jutro ;)

Dziewczyny ja daje pojedyncze warzywa w sloiczkach...czy Wy tez tak zaczynalyscie,ze kazde osobne a potem mixy?czy od razu mixy warzywne..nie pytam o zupki..bo jeszcze nie doszlismy ;)