Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Madika, obczaję sobie tę siatkonogę, jak wrócę do domu, bo tu u rodziców kiepsko z netem ;) no mój sport wymaga trochę kondycji, biega się dosyć dużo, ale na szczęście można się co punkt zmieniać ;)
Moja się w ogóle jeszcze nie zbiera do siadu, ewentualnie jak jest w pozycji półsiedzącej, to potrafi trochę do przodu się pochylić, a z pozycji leżącej cały czas nie trzyma główki. Ale ostatnio opanowała przekręcanie się na boczki, tylko potem z powrotem na plecy,zamiast na brzuszek :)
Trzymam kciuki za Helenkę, Madika! Biedne maleństwo i mama :( jak sobie czasem pomyślę, że coś by się mogło stać, to aż mnie telepie... tak bardzo kocham tę moją małą istotkę :(
Magdalenka, teoretycznie 15-19 tydzień :) powodzenia! :)
Suchary przednie :) a Ty Madika uważaj, bo ja nie wiem co teściowa powie na Twoje kombinacje z lekarzem :D już nie będzie "titi, puci puci" :D
Ja wczoraj znowu na panieńskim byłam :D tym razem babcia z wnusią została i sobie dobrze poradziła :) było fajnie :) fajnie też tak czuć się wolną :) że już nie muszę być 24h/dobę w określonym miejscu :) nie było mnie 7h i się stęskniłam za tym małym łobuzkiem. I oczywiście słodko już spała, jak wróciłam ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6io4p2e2irzwe.png

https://www.suwaczki.com/tickers/zpbn6iyesqoui9t8.png

Dobry...
Malej cos sie poprzestawialo i budzi sie czesciej. Do tego ma buzke czerwona od wczorajszego drapania, szorstka. Ja juz nie wiem. Jeszcze to ulewanie. 2 karmienia w nocy w sumie nie wymiotowala. A juz teraz znowu chlust mlekiem. Najczesciej to sie dzieje przy podnoszeniu jej do odbicia. Probowalam ja zostawic przy piersi ale tez wtedy ulewa bo zaczyna sie rozgladac, ruszac.
Jutro poniedzialek... jest super
Sory za zale z rana

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

Gość misiakowata

Jola88
Gosia gratulacje!!!
Ernesto z wizytami na NFZ tak jest ponieważ kazda poradnia ma kontrakt i wg tego przyjmuje a prywatnie nie obejmuje to kontraktu wiec poza nim jest wizyta.
Ja ostatnie dwa dni miałam wyjęte z życiorysu, moje dziecko nawet 15 minut nie leżeli w trakcie 24h ciągle plakal jak nie byl noszony. I uwaga juz jest ok ale dostałam.prawie zawala bo nauczył sie sam podnosic do siedzenia i nie wiem co zrobić? Przeciez on jest za maly, trzymać soe go nie da bo na sile chce. Oczywiście z 2-3 minuty posiedzi i dupa sie kiwa. On jest mega silny. I boje sie go miec na przewijaku bo tak podkurcza nóżki i sie odpycha ze on uderza sie a na łóżku tak się w taki grzbiet wygina i do przodu. Nie wiem boje się zeby mu sie cos nie stalo. Nie da soe tu dodac filmiku?? Bo bym Wam nagrala co on robi....masakra
Bylam.wczoraj i dzis na wsi z kokezanka ma równe 2tyg mlodsze dziecko i tamten chłopczyk w ogóle 3 godz sobie lezal kopiąc zabawki. Moje dziecko ani razu tak nie miało...on się drze jak by go ze skory obdzierali w pozycji leżącej. Nie wiem co robic? Ja go oczywiście asekuruje ale kręgosłup mi wysiada. Niby to tylko 5600kg ale wczoraj miałam dość. Dzis juz w humorze, ale lezal mi nogach to od razu siada, chwole sie utrzymuje albo na bok się kiwa albo do pozycji półleżącej trzyma i znów do soedzenia. Dziewczyny co Wy robicie w takim wypadku pozwalacje?

kurde a ja narzekam...
Bidulo !
no a z tym siadem to za wcześnie..wiem,że nie wolno pozwalać..do pół roku gondola itp...ale jak się mały drze,to nie wiem co bym zrobiła..
kurcze,może dziewczyny coś doradzą..

Ciaza ja zrezygnowałam z pomidorów i jest lepiej..widzę po kupkach..

Mati szarpał sie przy cycu wczoraj to go P.uspał..po godzinie obudził sie na szamę,chwilę pojadł i zwłok..pospał do 4 i od 7 cycus znów..no ale teraz już głośno gadał i zaczepiał,padło na mnie ,wstałam,P. chrapie sobie :)

Gość misiakowata

~kalae
A na tej koncowce to to co sie przyklada do piersi to jest to mokre od mleka? Bo mi tam sie jakos dostaje mleko.

Mówiszz o tym laktatorze z baby ono..tez miałam z nim problem..teraz często zmieniam pozycje laktatora..nie powinno mleko się tam dostawać..
ja nachylam sie do przodu,zgarbiona odciagam wtedy mi leci..ale własnie róznie przystawiam brodawkę...
wolę dziecia przystawiać zdecydowanie :D

Gość misiakowata

Leniwcze kochany :* :D
U nas nie skok,po prostu nuda..całkiem inne dziecko jak sie zagada do niego..potrafi ryczeć,ja myslę,że coś boli,a ten zerknie przypadkiem w strone tv i cisza..tak samo na rekach cisza :)
Jemu się nudzi...najchetniej by chcial zebysmy sie z nim non stop bawili..jak sie wybawi i zaczyna ryczec to znaczy ze zmeczony to wtedy usypiamy,bujamy lezaczkiem to pospi z pol godzinki i od nowa zabawa..
znowu jak nie nuda do na cyca chce :)
normalnie sobie radze,ale czasem chciałabym niczym leniwiec pognic na kanapie :)
jak trafię,że jemu tez chce sie polezec to elegancko..jak nie to juz dupsztyk :D

Jola współczuję, to chyba skok... musisz przetrwać jakoś... masz chustę? Teraz by była idealna...
Ciąża, żalić się możesz w każdej chwili :) niestety Ci nie doradzę, bo nie wiem, co powinnaś zrobić...
Moja przedwczoraj ulała takim zbitym śluzem... nie mam pojęcia co to było... i wczoraj i dziś zrobiła takie grudkowate kupki, tak jakby złożone głównie z niestrawionego pokarmu i troszkę śluzu. Ale tak poza tym nic jej nie jest, więc się na razie nie przejmuję, będę obserwować.

Gość misiakowata

Nati bawisz się dziewczyno :D
fajnie :)
Mnie jakos nie ciagnie..zmamusiowałam juz i dupa juz nie ta :D hehe

Ernesto Paulinka w koncu zdrowa:)elegancko:)

Madika no ładne trójkąty tu wychodzą :D
wspolczuje tej kolezance..trzymam marcówkowe kciuki za Helenke..och niesprawiedliwie ,ze takie maluszki choruja :(

Ciaza cycki do góry,bedzie lepiej..odstaw pomidory

Mi się coś z nogami dzieje..nie wiem czy to brak formy czy co...ostatnio skurcze w biodrach miałam,aż nie mogłam z P.nic poigrasić...teraz łydki..dziś jakby mi w stopach skóry brakowało,tak sztywno chodzę..nie wiem co to

Misia, ja też tak mam z tą cierpliwością... najgorzej jak sobie wymyślę, że ma być jakoś, a Iza wcale nie chce, żeby tak było - np. Chcę ją uśpić, a ona się nie daje albo myślę sobie, że poleży trochę na macie, a ona jęczy. Najgorzej jest jak płacze zamiast iść spać, mimo że widzę, że jest zmęczona... wtedy się denerwuję i jeszcze ciężej przez to jest ją uspokoić :/ też bym czasem pogniła na kanapie :D no ale trzeba się przestawiać, bo będzie wymagała coraz więcej uwagi... damy radę :)

Gość misiakowata

nati91
Misia, ja też tak mam z tą cierpliwością... najgorzej jak sobie wymyślę, że ma być jakoś, a Iza wcale nie chce, żeby tak było - np. Chcę ją uśpić, a ona się nie daje albo myślę sobie, że poleży trochę na macie, a ona jęczy. Najgorzej jest jak płacze zamiast iść spać, mimo że widzę, że jest zmęczona... wtedy się denerwuję i jeszcze ciężej przez to jest ją uspokoić :/ też bym czasem pogniła na kanapie :D no ale trzeba się przestawiać, bo będzie wymagała coraz więcej uwagi... damy radę :)

o to to ! :)
jak nie robię planów,jestesmy szcześliwsi :D
Mój własnie leży na brzuszku na kocyku..teściowa dała taka pozytywkę z tancząca baletnicą,a muzyczka jak z takich horrorów hehe ale Mati ja uwielbia:)

Ciaza chyba na Bepiprogram.pl

Gość Ernestoo

Ciąża po tym co piszesz ewidentnie widać że twoja mała ma alergię. Specjalistą nie jestem ale objawy są podobne do mojej miśki.
Spróbuj dostać się z małą do lekarza. On pomoże ci zachować dietę bo z tą eliminacje to nie jest taka prosta sprawa. Teraz już z doświadczenia wiem, że nie zawsze od razu wychodzi to co zjedliśmy w Kupce u dziecka czasami jest tak że alergeny zjedliśmy nawet cztery pięć dni wcześniej. I weź tu bądź mądry co dziecku szkodzi.
To nie zawsze musisz szkodzić warzywo czy coś takiego to może być zjedzone dwa trzy dni wcześniej np. pieczywo w którym było Masło lub mleko. Producenci często nie piszą na wędlinach czy pieczywie O dodawaniu mleka Jajek. Margaryny i Masło roślinne też mają w sobie minimalny dodatek mleka niby minimalny ale na tyle duży by uaktywnić sie u dziecka.

Jola, ale sie u Ciebie porobilo. Moze skonsultuj te siadanie ze specjalista? Moze dlatego tez chcial byc ciagle noszony, bo zyskal nowa umiejetnosc? Nie zazdroszcze i az trzese portkami jesli u nas sie cos takiego wydarzy...
Moja godzinke sie pobawila i znowu spi. Spanie z przerwami w nocy w ogole mnie nie bawi:-(
Leniwiec co oznacza te 775533? Musze poczytac o tym pierwszym mleku. Bo juz kiedys tak mialam ze odciagalam przez kilka sekund przed karmieniem bo Mya sie dlawila tak mleko sikalo ale polozna mi powiedziala zeby tak nie robic tylko karmic pod gorke. Wtedy to sie nawet sprawdzilo ale nie teraz bo ona raczej wszystko polyka, nic nie wylatuje poza buzke.
Zaczelam tez brac ok 2 tygodni temu zestaw witamin dla kp. Ale tu juz chyba zaczynam komplikowac;-)
Kalae ja czasami na karmienie po kapieli jak jest ryk probuje chodzic i karmic i z reguly dziala. Dopiero po jakims czasie moge usiasc i dokonczyc karmienie. Moja mm nie chce:-(
Madiki maz zdobyl nowy zawod:D "bede lekarzem, bede lekarzem, bede Cie badal..." na na na :P
Misiakowata zjadlam po pomidorze na sniadanie w piatek i sobote. Moze to spowodowalo ta sucha i swedzaca skore na buzce od wczoraj... ciesze sie ze kupki lepsze!
Nati zazdroszcze swawoli i hulanek;-) ja do sklepu sama jak wyjde to lece zeby zaraz wracac...
Zaraz sprawdze ten Bebiprogram. Dzieki:-)
Ernesto tutaj dupa z tymi lekarzami. A do Pl jade w sierpniu i nie wiem czy w 2 tyg cos by sie zdzialalo. Troche pozno wtedy tez. Ale mowisz zeby sprobowac eliminowac jedzenie?
Zwariowac idzie. Odstawiam mleko i oczywiscie pomidory.
Zeby ona tylko chciala mm to byloby latwiej:-(

Witam niedzielnie :) u nas od rana pada i nawet burza sie przewinela. Wczoraj do 1 na urodzinach u siostrzenicy bylismy. Mania ladnie spala to tylko z auta do łózeczka przenieslismy. Dzieciaki w basenie szalaly, pozniej trampolina :) spoko bylo.
Mania pospala do 8:30, syn do 10:00. Obudzilam rodzinke nalesnikami z truskawkami :D teraz kluseczke karmie a ukochany myje naczynia.
Wczoraj rano byli na dzialce u kolezanki i zbierali z synem czerwona i czarna porzeczke i maliny. Wiec zaraz zabieramy sie za robienie sokow i kompotow. Potem chleb trzeba upiec, obiad i pakowanie :)

Dziewczyny dziekuje jeszcze raz. :*

Jola wspolczuje... Masakra tak caly dzien :/ moze faktycznie chusta? Moja tez z lezenia sie podnosi do polsiadu ale ja nie przeszkadzam - ona sobie sama krzywdy nie zrobi.

U nas w rodzinie nie ma alergii wiec nie nie pomoge w tym temacie. My staramy jak najbardziej zdrowo jesc. Swoje owoce i warzywa, mieso, jajka, pieczemy pieczywo, lekarstwa naturalne, codziennie kasze itp.

Leniwiec suchary wymiataja :D

Nati fajnie ze imprezka sie udala, odpoczelas :) ja raczej wychodzic nie bardzo, czasem jakas restauracja. Ale z dziecmi to codziennie w auto i gdzies jade - to do parku, do rodzicow, sióstr :)

Ernesto super ze z Miska juz lepiej, spokojniej :) lekarze nfz?! Szkoda slow i nerwow. Dlatego ja praktycznie nie korzystam. Jedynie lekarz rodzinny, ale i tu mam zamiar corce oplacac lekarza. Chyba ze sie uda jak ze starszakiem - nigdy potrzebny nie byl.

http://www.suwaczki.com/tickers/l22ntv73nvew76w4.png

Gość Ernestoo

Gosia ja tez jem ekologicznie. Warzywa owoce mam z własnego ogrodu. Wędliny robię sama. Nie wiem skąd te alergie.

Ciąża zależy jakie spustoszenie alergen zrobił w organizmie. W naszym przypadku krew zniknęła od razu, ale śluz powoli znika. Do całkowitej poprawy potrzeba tygodni. Ja już po małej widzę ze jest radośniejsza, zupełnie inne dziecko. Jeszcze trochę ulewa ale to po tym jak sie napręża, macha nogami albo intensywnie gaworzy i krzyczy (jak sie napina).

Ja na Marcinka staram się nie denerwować wcale-ogólnie jest na tyle grzeczny że jak czasami zdarzy mu się jakieś marudzenie i płacz to myślę sobie że ma do tego prawo. Przecież nie umie mówić i jak mu coś nie pasuje to właśnie w ten sposób to okazuje.
Synek od pewnego czasu mocno kaszle, wydawało mi się że to przez refluks, ach już sama nie wiem. Poza tym jest pogodny i wszystko jest ok. Jak ulewał to nie kaszlał, teraz jakby mniej ulewa, za to kaszle. Przejdę się do pediatry jutro, niech go obejrzy.
Współczuję dziewczyny tył alergii, ja ze starszą męczyłam się do roku na kp i eliminowałam już dosłownie wszystko. Bez rezultatu, jak już wcześniej pisałam.
Mój też co 1.5 godziny aktywności sen, i w ciagu dnia jedna dłuższa drzemka ok 2-3 godziny. Reszta ok 30-50 minut.
Marcin też się podciąga do siadu już dłuższy czas, No ale U nas już 4 mce skończone.
U nas dziś też brzydko i pada. Ale jakoś dziś podoba mi się taki leniwy dzień. Syno śpi, córa baśń ogląda. Fajnie:)

Gość Ernestoo

Ciaza316
Fajnie macie z tymi warzywami i owocami z ogrodka.
Posmarowalismy buzke Oilatum i juz duzoo lepiej. Dziwne to jest. Postanowione. Nie pije mleka, nie jem sera i pomidorow. Zobaczymy.

Jeżeli to skaza białkowa to nie tylko mleko i sery ale tez masło, jajka. I musisz pilnować by nie pojawiło sie w produktach ze sklepu. Co z tego ze odmówisz sobie mleka a w czymś innym będzie alergen. Dieta wysiłek ma marne i zero efektu. W wędlinach jest mleko, w wielu produktach jest mleko w proszku. To ogromne wyzwanie. Trzymam kciuki !

Niusia podziwiam za rok wytrwałości. Pamietam jak opisywała ta historie.

Ja wciąż złe sie czuje ze musiałam zrezygnować z kp, ale wiem, ze to dla dobra miski. Na nic nie mam apetytu. :(

~Ernestoo
Ciaza316
Fajnie macie z tymi warzywami i owocami z ogrodka.
Posmarowalismy buzke Oilatum i juz duzoo lepiej. Dziwne to jest. Postanowione. Nie pije mleka, nie jem sera i pomidorow. Zobaczymy.

Jeżeli to skaza białkowa to nie tylko mleko i sery ale tez masło, jajka. I musisz pilnować by nie pojawiło sie w produktach ze sklepu. Co z tego ze odmówisz sobie mleka a w czymś innym będzie alergen. Dieta wysiłek ma marne i zero efektu. W wędlinach jest mleko, w wielu produktach jest mleko w proszku. To ogromne wyzwanie. Trzymam kciuki !

Niusia podziwiam za rok wytrwałości. Pamietam jak opisywała ta historie.

Ja wciąż złe sie czuje ze musiałam zrezygnować z kp, ale wiem, ze to dla dobra miski. Na nic nie mam apetytu. :(

Jadlam tez ostatnie 4 dni 1 jajko. Ja nie jestem w stanie wyeliminowac tego calkowicie. I tak juz nie wiem co jesc, chuda jestem bardziej niz przed ciaza.
Niuska, rok, wow!

~Leniwieccc
Kalae, ja mam rozm.24 mm.
A powiedz, po jakim czasie niesciagania masz 50 ml ? Ja czasem mam 110 ml z dwoch piersi, jesli nie sa przepelnione.
Jak laktator pracuje to dobrze zasysa brodawke? Jesli nie, trzeba dokrecic rurke i czasem poprawic membranke.
Ile czasu sciagasz? Bo, przynajmniej u mnie, sa dwa momenty gdy mleko naplywa szybko- na poczatku i po ok.7-10min. Sa tez momenty kiedy nic nie leci. Ale wtedy nie trzeba przerywac...
Jesli masz kryzys laktacyjny a Tosia nie chce ssac to rzeczywiscie dobrym pomyslem bedzie laktator- zeby utrzymac laktacje, ewentyalnie zwiekszyc produkcje mleka... Kalae, jakie mm podajesz Tosi? Chce kupic cos na czarna godzine;)))

teraz odciągnełam 90ml w jakieś 20min z dwóch, a kolejne 10ml to już jakieś 10min. A te ostatnie 10ml to już zmieniając raz jedną pierś raz drugą.
u mnie rzadko są przepełnione, ale to wynika z tego, że są duze i ciężko je przepełnić.

Jeszcze mam 3 rodzaje smoczków i rano zjadła ze szklanej butelki ze smoczkiem babyono, a teraz jak jej dałam z tym smoczkiem to już było be, i dostała ze smoczkiem avent, który przeważnie jest be, a tym razem podpasował.

I też ładniej leciało jak z Tosią siedziałam.

mm mam bebiko, ono jest też w butelkach 90ml, więc jak nie wiesz czy jej podejdzie to możesz takie kupić, jeszcze bebilon jest w butelkach, koło 2zł kosztuje jedna butelka. W szpitalu dawali bebiko i też takie kupiłam, z innymi nie eksperymentowałam.

a może ona faktycznie ma skok w końcu już ma 17 tygodni

a tak na marginesie, gdyby nie rodzicielki za 3 tygodnie byłoby witaj praco

misiakowata - chodziło mi o medela swing, ale w sumie jeden czort bo w baby ono też mi mlekiem podchodzi, nie wiem czemu się tak dzieje, może powinnam mieć większy ten lejek.

Gość Leniwieccc

Dzieki, Kalae. Kupie w takimtazie Bebiko i zobaczymy. Mam nadzieje, ze przez najblizszw miesiace starczy to,co jest w piersiach, ale cos w szafce trzeba miec suchego ;) szczegolnie, ze jak mnie nie bedzie to i sucharow nie bedzie;)
Czy tego mm Bebiko sa rozne rodzaje?

Kalae,to co sciagnelas to dobry wynik. Ok. 6kg niemowle powinmo dostawac ok.110-120ml na jedna porcje. Eliza dzis rano zjadla ok.200ml, za to pozniej spala 4godziny !

Ja chyba tez nie umialabym wyeliminowac nabialu. Szczegolnie, ze potrzebujemy wapnia jak karmy piersia i w ogole.

Ciaza, sprobuj odbijac Mye przodem do swiata. Reka pod zgiete nozki blizej pupy i reka na klatce piersiowej rownolegle do podlogi. Do tego rob takie powolne ruchy gora-dol (jakby przysiady). U nas to super pozycja do odbijania. Tylko nogi nie moga buc zgiete bardziej niz kat 90°,zeby nie naciskac brzuszka.
Czasami na reakcje dziecka po wyeliminowaniu alergenu trzeba czekac 3 tygodnie.
Moze to jakies kontaktowe uczulenie ? Albo potowki? Tradzik ? Jak Mya przybiera? Bo to tez wazne przy skazie bialkowej...
Odciaganie 775533 to minuty na kazda piers. Zaczynasz od 7 minut i konczysz na 3 min.

Mam pytanie- jak dbacie o okolice intymne dziewczynek ? My do niedawna mielismy kupole na cala pieluszke. Wiec wtedy, dokladnie i delikatnie sama woda oczyszczakismy tez wargi sromowe. Teraz kupki sa bardziej na tyle pampersa wiec przod mniej sie brudzi. Wtedy nic tam nie grzebiemy. W kapieli, tez raczej chlapiemy woda tam, bez szorowania;) Dzis rano zauwazylam tam biala wydzieline. Juz kiedys ja widzialam ale bylo jej baaardzo malo-ledwo mozna bylo dojrzec. Dzis zdecydowanie wiecej. Obstawiam, ze rzadsze czyszczenie tamtych okolic sprawilo, ze tej wydzieliny zbiera sie wiecej. Z drugiej str boje sie o grzybice, ale moze przesadzam. Jak to Was wyglada? Tzn.u Waszych corek ;)

Gość Leniwieccccccc

Ah co do lejka, to mi tez sie zbieraja na nim krople mleka... czasem jak przekladam z lewej na prawa to nawet cos pocieknie. Ale nie wiem czy to kwestia lejka... ja kupujac laktator nawet nie zwrocilam na to uwagi...niedlugo bede zamawiac membranke wiec moze kupie tez wiekszy lejek... choc moje piersi do duzych nie naleza;)

Leniwiec chyba jeden rodzaj jest tego bebiko 1. To widzisz, tak 775533 to nie próbowałam, może faktycznie lepiej będzie leciało. Ja kupowałam membrany, i konektor wtedy zastanawiałam się na lejkiem, ale w końcu nie wziełam. Jeszcze o smoczku myślałam, ale jak Tosia tak wybrzydza a ten calma raczej z droższych i jej nie podejdzie.

Co do warg sromowych to ja przeciaram pomiędzy mniejsza a większą, ale też nigdy tak że to białe całkiem znika. Chyba, że u was to biała z pochwy jest? Tosi to takie czasem jakby woda z pochwy, nie ma to zapachu. A w ogóle to mi się zdaje że tą pochwe ma większą, ale może rośnie tak jak i ona. Ja to jest przewrażliwiona na punkcie tych miejsc, żeby jej nie zaszkodzić jakoś.
A co kupy to zauważyłam że jak zrobi w nosidełku albo na bujaczku to wtedy ma z przodu, a w innej pozycji to z tyłu. Po kupie jak jest z tyłu to tylko przecieram wacikiem góra dół, ale zawsze sprawdzam czy się nie dostało tam.