Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Inga jeszcze w kościele nie była, bo z nią przetrwać całą mszę było by niemożliwe. W dzień prawie nie śpi, a jak już to przy cycku 15-30 minut. Czasem w wózku pośpi dłużej, ale co parę minut trzeba bujać bo się przebudza. Bez spania w wózku nie poleży, jak jest na rękach to siedzieć nie można.
Więc jakbym ją zabrała do kościoła to musiałabym po całym Kościele chodzić i pokazywać różne rzeczy i opowiadać :D
Dlatego mamy chrzciny bez mszy, żeby szybko było. Organisty nie będzie. Będzie tylko ksiądz i rodzina (13 osób )
A potem mamy imprezę w domu.
Mieliśmy na tarasie siedzieć, ale w ten upał na zewnątrz nie da rady.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72290.png

Dzień dobry :)

Ciąza bedziemy muy egzotyczni , moja Siostra z Wloch przylatuje no i Siostra z rodzną, ktòra mieszka w Madrycie, kolumbijskiego narzeczonego i jakis najlepszy przyjaciel. Niestety rodzice nie Dalí rady się na szybko zorganizowac bo się aręczyli w kwietniu a juz na początku lipca slub! Mega szybko...
Zrobimy vídeo konferencje z rodziną pana mlodego :)

http://www.suwaczki.com/tickers/l22nqps6ybasj0fr.png

Co pupcia to inaczej :D tak samo u kobiet,jednej pasuja allwaysy(mnie odparzają) a drugiej pasują Naturella :D

Magdallena powodzenia :D fajnie tak ,intymnie będzie :D

Mati był raz na mszy komunijnej:D ciekawski był,na rękach ogladał wszystko:) organów się nie bał,pół spał..na rekach mi dzięcioła robił,bo chciał cyca hehe
no i czkawki dostał to oczywiście,że słodziak od babeczek naokoło:)

Bylismy ,wrócilismy z ciuszkami kolejnymi :D Bodziakiem na ramiączkach i rampersem na ramiączkach :D a dla mnie para stringów hehe w końcu upalnie :D
teraz wcinam spagethi,P.poszedł na grilla,a Mati lezinguje z gołą pupcią :D

http://fajnamama.pl/suwaczki/utrzsua.png

Barcelona
Hania tez przysypia co jakis czas ale takie dluzsze drzemki robo zazwyczaj 1-2 razy po 1-2h w ciagu dnia a tak przysnie przy cycu ale jak się rusze to się budzi...
Ja wyznaje teoría zeby uszanowac sen malej. Niech spi kiedy chce i ile chce. Nie ingeruje, nie budze.

Ja tak samo..jedynie kiedy budze to jak zaśnie tuż przed wyjściem na dwór :D
Dziś oprócz drzemki na spacerku to usnął mi w chuście jak wchodziliśmy już na schody do mieszkania :)

P.mnie dziś pochwalił,że szybko sie już motam z Matim i fajnie to wyglada :D

http://fajnamama.pl/suwaczki/utrzsua.png

~strunkaaa
Podstawa tak. Powinna być taka sama.
U mnie sie zmienia, ponieważ doliczana jest wysluga lat.

Ale... To wyjątkowy przypadek. Poza tym podstawa taka sama - jedynie zmienia sie procent w zależności od świadczenia za jakie zasilek jest wyplacane. Czyli chorobowe ciążowe 100% platne, a macierz 80 % jezeli zadeklarowalas od razu, ze na rok idziesz...

no w każdym razie nie może być niższa podstawa macierzyńskiego niż ta podstawa chorobowego. I to mi starczy :) Ja mam mieć 80% płatne, niemniej chodzi mi o podstawę bo od tego się wyliczone są te procenty.

to jeśli mi wysługa lat zmienia się w lipcu, czyli mam od sierpnia to powinnam mieć naliczone dodatkowy 1%?
tzn jak poszłam na l4 od sierpnia to powinnam mieć doliczony procent i teraz od sierpnia też?

ja jestem służba cywilna jeśli to ma jakieś znaczenie w naliczaniu tej wysługi i wyjątkach.

U nas Tosia różnie przysypia, ogólnie to po każdym karmieniu się zdrzemnie, ostatnio śpi nawet po 18 do 19 i chyba jej nie pozwole tak spać, żeby się zmęczyła, to może noc będzie lepsza. Bo ona już spała tak że budziła się pierwszy raz 4,5,

Gość strunkaaa

~kalae
~strunkaaa
Podstawa tak. Powinna być taka sama.
U mnie sie zmienia, ponieważ doliczana jest wysluga lat.

Ale... To wyjątkowy przypadek. Poza tym podstawa taka sama - jedynie zmienia sie procent w zależności od świadczenia za jakie zasilek jest wyplacane. Czyli chorobowe ciążowe 100% platne, a macierz 80 % jezeli zadeklarowalas od razu, ze na rok idziesz...

no w każdym razie nie może być niższa podstawa macierzyńskiego niż ta podstawa chorobowego. I to mi starczy :) Ja mam mieć 80% płatne, niemniej chodzi mi o podstawę bo od tego się wyliczone są te procenty.

to jeśli mi wysługa lat zmienia się w lipcu, czyli mam od sierpnia to powinnam mieć naliczone dodatkowy 1%?
tzn jak poszłam na l4 od sierpnia to powinnam mieć doliczony procent i teraz od sierpnia też?

Tak jest! :) podstawa sie nie zmienia na nizsza. Pozostaje taka sama lub doliczana jest wysluga lat jesli ktos ja ma :)
Nobi potem z tego procent... :)
Wracając do wyslugi lat to kesli jest doliczana do obecnej podstawy, to... Nie wiem jak to wytłumaczyć prosto :) nir bierze sie wyslugi lat aktualnie jaka masz, tylko z miesięcy, które wchpdzily Ci do podstawy chorobowego.
Chyba ze u Ciebie nie przeliczaja ma nowo podstawy i wysluge lat wyplacaja obok macierzyńskiego :) sa różne interpretacje i z takimi dwoma przypadkami sie spotkałam :)

zapytam się o tą wysługę, jak ona była naliczana i wypłacana w czasie l4 i jak w czasie macierzyńskiego, bo myślałam, że ona ta wysługa jest wstrzymywana niejako, tzn że w czasie l4 i w czasie macierzyńskiego nie jest płacona, a tu wychodzi że albo powinna być dodatkowo płacona, albo wraz z l4 lub macierzyńskim.

zapytam też o podstawę jaką miałam do l4 i jaką mam teraz.

Gość strunkaaa

~kalae
a skąd się bierze wyzsza kwota l4? bo skoro miałam średnio więcej o 300zł co miesiąc, zakładając że wzięto pod uwagę nagrody, to no za weekendy liczone są nadgodziny?

A miałaś nadgodziny wyplacane?
Nadgodziny tez wchodzs do podstawy L 4. Ale według daty należności...
Czemu wiecej? Po pierwsze nagrody i trzynastka powodują, ze mię jest sie stratnym na chorobowym. A sruga rzecz - inne sa potrącenia pracownicze. od wynagrodzenia chorobowego nalicza się tylko zdrowotna i podatek, od zasilku sam podatek, a za czas przepracowany dodatkowo skladki społeczne, dlatego wydaje sie, ze dostaje się wiecej kasy. Takze tu sie wiecej otrzymuje, ale to tez jest zludne, bo czad choroby to tzw okres nieslladkowy i mniej na konto emerytalne idzie :D

~kalae
u nas też burza nad ranem fajnie się zrobiło, ale już minęło.

strunka - czy podstawa macierzyńskiego powinna być taka sama jak podstawa chorobowego, jeżeli miałam je dłużej niż 3 miesiace? bo się już zakręciłam.

ciąża - u nas nocka chyba najgorsza, bo Tosia się obudziła przed 3 a potem spać nie chciała, a jej się to pierwszy raz zdarzyło żeby w nocy nie chciała spać. Wg mnie pampersy są najlepsze, ale Tosia nie miała podrażnień od żadnych pieluch.

Tu pogoda w kratke. Raz deszcz raz slonce. Mala nie bardzo w humorze cos. Chcielismy wyjsc gdzies ale to deszcz, to spanie i jakos tak trzeba przeczekac
To o ktorej Tosia wkoncu poszla spac?
Ogladamy mecz:-)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

~strunkaaa
~kalae
a skąd się bierze wyzsza kwota l4? bo skoro miałam średnio więcej o 300zł co miesiąc, zakładając że wzięto pod uwagę nagrody, to no za weekendy liczone są nadgodziny?

A miałaś nadgodziny wyplacane?
Nadgodziny tez wchodzs do podstawy L 4. Ale według daty należności...
Czemu wiecej? Po pierwsze nagrody i trzynastka powodują, ze mię jest sie stratnym na chorobowym. A sruga rzecz - inne sa potrącenia pracownicze. od wynagrodzenia chorobowego nalicza się tylko zdrowotna i podatek, od zasilku sam podatek, a za czas przepracowany dodatkowo skladki społeczne, dlatego wydaje sie, ze dostaje się wiecej kasy. Takze tu sie wiecej otrzymuje, ale to tez jest zludne, bo czad choroby to tzw okres nieslladkowy i mniej na konto emerytalne idzie :D

nadgodzin nie robilam, ale u nas jest takie przekonanie, że jak się jest na l4 i zahacza o weekend, to wtedy powstają nadgodziny, za które jest płacone stąd większa kwota l4.

Gość magdalenka851

Ciąża ja nie jem nabialu juz od miesiąca ale czasem próbuje np plasterek żółtego serka mogę ale mleka ani kropli! Z ukochanym masełkiem też się pożegnalam:(

Czarna.ana mój synek tak samo wrażliwy jak twój dlatego dziękuję, ze piszesz o tej wizycie u lekarza bo też juz się martwilam, ze z moim coś nie tak.

Maddalena82 mój Wojtuś tez z 7.03:D

Gość Lilijka87

~kalae
meczu oglądać nie trzeba, a i tak wiadomo że jest gol :D

To racja :) mój mąż jest cicho ale sąsiadów słyszałam :)

A jak byłam na spacerze z Anią gdy był pierwszy mecz Polaków w grupie to całe osiedle wrzeszczało.

maqdallena
A noce u nas... coś się popsuło :( już od ponad dwóch tygodni budzi się co dwie godziny, a nad ranem to jeszcze częściej ;( a matka jak ząbi chodzi :(
Co prawda nie zasypia już po 23. Teraz po 19 kąpiel, jedzonko i po 20 już śpi ( czasem jeszcze się obudzi na pół godziny).
A było już tak ładnie że dwa razy w nocy się budziła.

U nas w dzien ostatnio tak srednio zasypia przy cycu, a nawet jesli to te 5-10 minut i obudzona jak przekrecam do odbicia.
A z nocami to juz sama nie wiem jak jest. Jak maz pilnuje to karmie nad ranem a jak ja to nawet po polnocy pierwsze karmienie. Ja wszystko slysze i czasami jak Mala sie wierci dlugo to ja karmie bo nie moge zasnac.
A co robi przez te pol godziny? Bo nasza tez sie czasami przebudza i tez kapiemy po 19 i przed 20 jedzonko i zasypia, czasem dluzej, czasem krocej.
Fajnie ze macie chrzciny bez mszy:-) zawsze krocej

misiakowata30
Co pupcia to inaczej :D tak samo u kobiet,jednej pasuja allwaysy(mnie odparzają) a drugiej pasują Naturella :D

Magdallena powodzenia :D fajnie tak ,intymnie będzie :D

Mati był raz na mszy komunijnej:D ciekawski był,na rękach ogladał wszystko:) organów się nie bał,pół spał..na rekach mi dzięcioła robił,bo chciał cyca hehe
no i czkawki dostał to oczywiście,że słodziak od babeczek naokoło:)

Bylismy ,wrócilismy z ciuszkami kolejnymi :D Bodziakiem na ramiączkach i rampersem na ramiączkach :D a dla mnie para stringów hehe w końcu upalnie :D
teraz wcinam spagethi,P.poszedł na grilla,a Mati lezinguje z gołą pupcią :D

Ja tez nie moge Alwaysow uzywac