Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Lilijka dzięki za podzielenie się kodem rabatowym:)

Ciąża u nas wieczory wyglądają mniej więcej tak: ok 17-18 Zuzia je, ok 19 kąpiel, jak już widzę że zaczyna robić się marudna, dłużej jej nie przetrzymuje, bo i tak przeważnie jest ryk. Potem zabawy pokąpielowe, trochę na golaska, masażyk z oliwką, "ćwiczenia gimnastyczne", książeczki, śmiechy chichy i ok 19:30-20 jedzonko. Przeważnie zasypia wiec odkładam ją do kołyski. Ok 21 budzi się, daje jej znowu jeść, przeważnie zasypia i znowu ją odkładam i tak już śpi do ok2-4 w nocy. To jest wersja podstawowa wieczoru. Najgorzej jak zaśnie po tym karmieniu ok18, chociaż na 15 min, bo potem nie chce jej sie spać i męczymy się do 22.

http://www.suwaczki.com/tickers/lprkzbmhlydqtmyx.png
http://www.suwaczki.com/tickers/17u93e5e9sf8amqv.png

Aha jeszcze o deptaniu dzieci przez dzieci:)
Mam to na co dzień:/ ciągle muszę pilnować żeby Ksawi nic nie zrobił Zuzi. Chociaż teraz już jest lepiej, ale na początku był jednym wielkim zagrożeniem dla tego małego ciałka. Chciał Zuzi włożyć smoczka do buzi, to opierał się na niej, pokazywał gdzie ma oczka, uszy itd - pilnowanie żeby tego swojego paluszka za głęboko nie włożył... muszę go pilnować jak leżą/leżymy razem na łóżku, albo jak chce się do niej przytulić, no i jak zabawia ją grzechotką albo książeczkę kontrastową pokazuje;)

Gość przyjazna

U nas właśnie Luiza sobie strzeliła wczoraj drzemkę o 18:30-19:00 i to zaczęłam głośniej sie zachowywać, bo tak jej się dobrze spało ze nie wiem o której sama by oczy otworzyła.. i tak kąpiel 19:30 szmery bajery i zeszlo się do 22:00.

A normalnie to kąpiel miedzy 19:00-19:30( zaslaniam okna, włączam lampkę, mówię ściszonym głosem, jak jest dobrze wyciszona to czeszę jej włoski i czasem tak zaśnie :) jesli nie zrobi tego przy mleku i do 21 najczęściej juz śpi i tak do 3:00 potem 6 lub 7 .

A dzis znów od rana miętoli (gumę żuję) a jakie odgłosy przy tym wydaje hehe

Jeszcze mi się przypomniało o przetrzymywaniu. Ja Zuzkę przetrzymuję w nocy, bo kilka razy spała po 6h. Jak się kręci i przemarudza to przekładam ją na brzuszek i albo zaśnie albo dalej się wierci to wtedy ją karmię. Np dzisiaj jadła ok 3 i o 7 się wierciła, położyłam ją na brzuchu i jeszcze śpi (1,5h). Ksawciu też się obudził, dałam mu wody i smoczka i też jeszcze śpi. Tylko ja już nie zasnęłam:/

Ciaza316
Zapomnialam! Bylam dzis u siostry. I jej corka ma 2 latka. Jest jeszcze mala i nie ufam jej z Mya. Siostra czasami tez trzyma Mya i jej corka pcha sie na kolana bo zazdrosna to moja siostra ja bierze i czasami mala szturchnie Mya, przygniecie itp... Nie lubie tego! Ale dzis myslalam, ze serce mi wyskoczy. Mya lezy na podlodze, ja kolo niej ja pilnuje, a siostry corka podeszla i najpierw jej na nozke usiadla, a potem dlonia sie podparla o jej brzuch (oparla dlon wstajac, ze ja przygniotla). Krzyknelam na siostrzenice, bo sie tak wystraszylam i ciagle jej zwracalam uwage, na co moja siostra miala wywalone. Siora podleciala i utulila jej corke. Nigdy jej nie powie uwazaj na Mya czy cos takiego.
Czy Wy mamy takich maluszkow to rozumiecie? Bo ja nie!

Oooo :/ cierpliwa jestes. Moja siostra ma synka, w paznierniku 2 lata bedzie mial. Ale on moze tylko patrzec na Marynie. Nie ma absolutnie podchodzenia do niej samemu. Siostra moja nawet bardziej tego pilnuje. Moze podlaskac dzidziusia ale tylko pod opieka doroslego. Dziecko nawet nie chce specjalnie cos zrobic, poprostu nie rozumie ze moze zrobic krzywde. Tez jest o siostre zazdrosny jak trzyma moja coreczke. Ale wtedy ja go wtedy zabawiam albo razem glaskamy malutka. Oczywiscie tłumaczymy, pokazujemy a nie odpychamy :)
Ja bym Ciaza dobitnie siostrze zwrocila uwage.

http://www.suwaczki.com/tickers/l22ntv73nvew76w4.png

Gość Lilijka87

Ciąża według mnie bardzo dobrze zrobiłaś zwracając uwagę siostrzenicy. Musi się nauczyć, że ludzi się nie depta, a niemowlaki tym bardziej.

Nasz wieczór wygląda mniej więcej tak: ok 19 Ania robi sobie krótką drzemke. Chwila aktywność, a następnie kąpiel ok 20.30 tak by ok 21 było karmienie, po którym zasypia. Kiedyś kąpaliśmy wcześniej ale potem były bajery by zasnęła. A tak to się nauczy, że jest kąpiel, jedzenie i spanie.

Dziewczyny czy wasze dzieci też się pocą w fotelikach samochodowych? Nie wiem czy to kwestia tylko tej wkładki, że nie ma cyrkulacji powietrza czy bez niej będzie tak samo. Ania ma zawsze mokre włosy z tyłu po spędzenia nawet 10 minut w foteliku. Już nawet podkładam tetre ale też nie za wiele to daje.

U nas popołudnie i wieczór wygląda tak:
Około 17 wychodzimy na spacer, wcześniej Jasiek je. Wracamy po 19. Pół godziny zabawy, potem kąpiel. Do 20 już jest po kąpieli. Potem jedzonko, wieczorne karmienie trwa trochę dłużej niż w dzień, jemy jednego, potem drugiego. Potem kładę Jaśka obok siebie i przytulam żeby zasnął, chyba że na cycku odlatuje to od razu zanoszę do łóżeczka. O 21 zazwyczaj śpi :)

Co do siostry i siostrzenicy to bardzo dobrze zrobiłaś. Trzeba takim dzieciom tłumaczyć i uczyć jak mają się zachowywać. Mój 4letni Starszak powinien już być bardziej ogarnięty, ale najwidoczniej dokuczając bratu pokazuje swoją zazdrość. I jak są we dwóch obok to wiem że nie mogę spuścić ich z oczu. I tłumaczyć, tłumaczyć i jeszcze raz tłumaczyć :)

http://www.suwaczki.com/tickers/o148jw4zryx0935t.png

http://www.suwaczki.com/tickers/74dianliy9gjlbfs.png

Gość Lilijka87

czarna.ana
Dzień dobry ;)

Ciąża ja tez uważam ze dobrze zrobilas zwracając uwagę siostrzenicy i jeszcze chyba powinnas pogadac z siostra.

W foteliku synus strasznie się poci jak jest upał, klima w samochodzie pomaga ;) tak na codzien nie trzymamy w nim małego.

Też używamy fotelika tylko do transportu. Wczoraj to nawet klima nie pomagała. Ania i tak była spocona :(

Majka ojcu kupuje koszulkę ze zdjęciem (poprosze Was na fb o pomoc w wybraniu bo kompletnie nie wiem)! I do tego ten taki termos na kawę z napisem najlepszy tata :)

On na dzień matki z Mają nawet nie podszedł życzeń złożyć czy dać buziaka. Tak się z nim pokłóciłam w sobotę.. Przepraszam musze się wyzalic :(

Jesteśmy w sobotę u babci Michała, oczywiście teściówka też była no i na stole grill, ciastka, merci.. Ja patrzę a ten pieprzony skurcz dupy daje Majce merci....?! Zjadła go z 1/4.. Serce mi podeszło do gardła, Michał na mnie patrzy i się uśmiecha :/
Poszlam z nim do domu i mu to mówię, a on że przesadzam, że ja też daje Majce takie rzeczy (miał na myśli chrupki kukurydziane, które jej daje bo dziąsła ha swedza) ja się pytam co ma merci do chrupkow? Później miał iść tam do kolegów na imprezę, w końcu powiedział że nie idzie, nie wiem czemu a mi się za to dostało..
Nie wytrzymałam, wybuchnelam. Powiedziałam mu żealbod się ogarnie, albo ja odchodzę, bo ja wolę być sama z Majka ale szczęśliwa niż być z nim, żeby się zdecydował z kim żyje, z nami czy z matką, bo moje zdanie się nie liczy tylko jej,a przede wszystkim ze ja też potrzebuje trochę czułości, a nie tylko wtedy kiedy on ma chcice.... Mówię, że ja w niedzielę jadę (wczoraj - do Rzeszowa) a on jak będzie chciał się widzieć z Majka to przyjedzie.
Nie wytrzymałam. Takim sposobem Siedze u mamy, jak się zmieni to spoko, jak nie to zabieram stamtąd swoje rzeczy i tyle mnie widzieli, ileż można..

Ernesto przepraszam już doczyta lam o tym co zapytalam, co Madika też pytala :D

http://www.suwaczki.com/tickers/km5shdge1jysm8f9.png

Hej, u nas popołudnie i wieczór wyglądają tak, że ok.15-16 mały budzi się z najdłuższej drzemki w ciągu dnia, zjada 120ml mleka i wtedy staram się żeby już za długo nie przysypiał do 19, bo wtedy jest kąpiel. Do tego czasu idziemy na dwór (no ale właśnie wtedy czasami jeszcze zalicza drzemkę) i zabawa na macie itp. Po kąpieli dostaje butle 150ml i pod koniec jedzenia już przysypia. Odkładam go do łóżeczka ok 20stej już na noc. Bez zapalania lampek (starszaka także nie uczyliśmy spania przy świetle) ani włączania melodyjek. Odrobinę przyciszam tv, który jest w pokoju obok i upominam co 2 minuty starszaka żeby była cicho (zazwyczaj bez długotrwałego rezultatu..).Bartuś budzi się na szamę ok.3-4, a póżniej o 6-7. Ogólnie kocham moje zdyscyplinowane dziecko i ten rozkład wieczoru, i drżę, że to może sie w każdej chwili zmienić. Starszak never ever nie zasypiała wcześniej niż o 21:30 i to z usupianiem. Co prawda wystarczyło z nią leżeć (wcześniej zasypiała karmiona cycem, więc tak jej zostało), co nie przeszkadzało mi jak wróciłam do pracy, bo to była taka nasza chwila na przytulaski po całym dniu rozłąki. No ale nie było mowy o zrobieniu czegokolwiek wieczorem.
Ja się wyłamię i przyznam, że mnie wyprowadza z równowagi ze swoim ciuciuciu nad dzieckiem MOJA matka. To jej pieszczenie i oczywiście gadanie bredni jest tak wku**jące, że mam ochotę wyrwać sobie WSZYSTKIE włosy. Teściowa tego nie robi ale rąbnęłabym ją chętnie za powtarzanie jak mantrę "goła dupa goła dupa goła dupa" jak tylko widzi dziecko w trakcie lub po kąpieli. Kufa nie wiem o co im chodzi (teściu też to powtarza)....wrrr Ale ich widujemy kilka razy w roku, więc luz

Ciąża, ja bym poważnie z siostrą porozmawiała. Wiadomo, że dwuletnie dziecko robi takie rzeczy nieświadomie ale rodzic od najmłodszych lat powinien zwracać na to uwagę i tłumaczyć. To nie jest upominanie ale nauka empatii i dostrzeganie czegoś więcej poza czubkiem własnego noska.

Bartuś też się strasznie poci w foteliku. Pomimo włączonej klimy w aucie. Podkładam mu pod spód pieluszkę flanelowa ale to nie dużo pomaga:( W piątek wyjeżdżamy na wakacje i już mam stres:( Zawieranie w jednym zdaniu wyrazów wakacje i stres brzmi paranoicznie.. Jak rany:D

Któraś pytała o ból w barku czy coś takiego. Miałam to jakieś 3 tyg po cesarce.... Ból był nie do wytrzymania, ręki nie mogłam podnieść, Poszlam do apteki i poprosiłam i jakis lek na nerwobóle od kręgosłupa, dała mi i przeszło po jednym dniu, oby nie wróciło!

Moja Majka na początku też była wiotka ale nie miała przesuniętych szczepień, teraz ma lekkie napięcie ale ładnie z tego wychodzi :)

Gosia super praca, też zawsze chciałam pracować z dziećmi :) może mi się kiedyś uda :D

http://www.suwaczki.com/tickers/km5shdge1jysm8f9.png

olka135
Majka ojcu kupuje koszulkę ze zdjęciem (poprosze Was na fb o pomoc w wybraniu bo kompletnie nie wiem)! I do tego ten taki termos na kawę z napisem najlepszy tata :)

On na dzień matki z Mają nawet nie podszedł życzeń złożyć czy dać buziaka. Tak się z nim pokłóciłam w sobotę.. Przepraszam musze się wyzalic :(

Jesteśmy w sobotę u babci Michała, oczywiście teściówka też była no i na stole grill, ciastka, merci.. Ja patrzę a ten pieprzony skurcz dupy daje Majce merci....?! Zjadła go z 1/4.. Serce mi podeszło do gardła, Michał na mnie patrzy i się uśmiecha :/
Poszlam z nim do domu i mu to mówię, a on że przesadzam, że ja też daje Majce takie rzeczy (miał na myśli chrupki kukurydziane, które jej daje bo dziąsła ha swedza) ja się pytam co ma merci do chrupkow? Później miał iść tam do kolegów na imprezę, w końcu powiedział że nie idzie, nie wiem czemu a mi się za to dostało..
Nie wytrzymałam, wybuchnelam. Powiedziałam mu żealbod się ogarnie, albo ja odchodzę, bo ja wolę być sama z Majka ale szczęśliwa niż być z nim, żeby się zdecydował z kim żyje, z nami czy z matką, bo moje zdanie się nie liczy tylko jej,a przede wszystkim ze ja też potrzebuje trochę czułości, a nie tylko wtedy kiedy on ma chcice.... Mówię, że ja w niedzielę jadę (wczoraj - do Rzeszowa) a on jak będzie chciał się widzieć z Majka to przyjedzie.
Nie wytrzymałam. Takim sposobem Siedze u mamy, jak się zmieni to spoko, jak nie to zabieram stamtąd swoje rzeczy i tyle mnie widzieli, ileż można..

Olka, szkoda że tak niefajnie to wszystko się układa. Domyslam się, jak musi być Ci przykro. Jesteś super, że jak tata Mai przegnie, to nie strzępisz języka groźbami o odejsciu, tylko się pakujesz i jedziesz do mamy. Może to głupie, ale powinnaś imponować wielu kobietom, które nic nie robią w trudnych związkach poza robieniem "z gęby cholewy" Trzymam mocno kciuki, zeby Twój TŻ się wkońcu ogarnął i docenił jakie ma dwa skarby.

Gość misiakowata

olka135

Bardzo dobrze zrobiłas Ola! Brawo!! Młoda zaradna dziewczyna :D
Niech się ogarnie chłopak,ja pier..dziele !

Za to moja matka mnie wkurza od rana..Jadę załatwiać stresującą dla mnie sprawę w rodzinnych stronach to uparła się,że ona tez chce..Mówie jej,że musze się skupic i chce sama to nakrzyczała na mnie,że co ci matka przeszkadza..akurat Matiemu się ulało,mam go na przewijaku,bo i kupa,a ta się drze..wyłączyłam się...jeny super się dzień zaczął :/
Jak załatwię co amm załatwić,skorzystam z tego,że Mati jest z tata i babcią i pójde kupic sobie buciki :D balerinki jakies ładne :D

Jola88
W biedronce -20% na mleka modyfikowane i dania dzoioeciece. Jak ktos karmi mm to jest bebilon, ten bebilon pro cos tam, nan, humana i bebiiko chyba.

Szkoda tylko że to mleko to 2 i 3:( A propos- dla dzieciaczków karmionych Nan, to najtansze jest w Almie (cena w sklepie online to 39,99 za 800g) tylko z dostepnością kiepsko. Trzeba polować.

Mamusie chłopców, plisss napiszcie czy odciągacie napletek na siusiaczkach?? TŻ się zaparł, ze nie będzie tego robił i koniec, a ja się boję zrobić małemu krzywdę. Na ostatniej wizycie pediatra niby mi pokazwał i kazał odciągać troszeczkę i czyścic watką, ale ja raz że dalej nie potrafię (ten ptaszek robi sie w kąpieli taki maciupeńki ze nie potrafię ściągnąc tej skórki). Ale czytałam w necie, ze w ogóle nie powinno się tam majstrować i już sama nie wiem co robić...

Lilijka87
Ciąża według mnie bardzo dobrze zrobiłaś zwracając uwagę siostrzenicy. Musi się nauczyć, że ludzi się nie depta, a niemowlaki tym bardziej.

Nasz wieczór wygląda mniej więcej tak: ok 19 Ania robi sobie krótką drzemke. Chwila aktywność, a następnie kąpiel ok 20.30 tak by ok 21 było karmienie, po którym zasypia. Kiedyś kąpaliśmy wcześniej ale potem były bajery by zasnęła. A tak to się nauczy, że jest kąpiel, jedzenie i spanie.

Dziewczyny czy wasze dzieci też się pocą w fotelikach samochodowych? Nie wiem czy to kwestia tylko tej wkładki, że nie ma cyrkulacji powietrza czy bez niej będzie tak samo. Ania ma zawsze mokre włosy z tyłu po spędzenia nawet 10 minut w foteliku. Już nawet podkładam tetre ale też nie za wiele to daje.

kąpiel mamy tak samo, tylko ostatnio się budzi 3 i 7, a po 7 już nie chce zasnąć dopiero ze smoczkiem i tetrą

Tosia się nie poci w foteliku, ale jak karmie to się jej pocą włosy (skronie i czoło i kark) i to tak ze widać te krople i jakbym jej nie ubrała to i tak tak jest.

Gość misiakowata

Ajj glupia ja widzisz Kalae :D
Do niej mam 4km z buta to podziekuje :)

Odciagnelam mleka dla Matiego uwaga 90ml moj rekord :D na pierwszy glod styknie a ja kupie sobie buciki i moze spodnie,bo nie mam w czym chodzic..
A Ty Kalae bylas juz na schopingu ??
Uciekam sie szykowac i na busa :)
Ps:ja Matiemu podczas kapieli delikatnie naciagne tak odrobinke i ten "serek" zmywam..ogolnie jak mi sie przypomni :)

Tangoya
Mamusie chłopców, plisss napiszcie czy odciągacie napletek na siusiaczkach?? TŻ się zaparł, ze nie będzie tego robił i koniec, a ja się boję zrobić małemu krzywdę. Na ostatniej wizycie pediatra niby mi pokazwał i kazał odciągać troszeczkę i czyścic watką, ale ja raz że dalej nie potrafię (ten ptaszek robi sie w kąpieli taki maciupeńki ze nie potrafię ściągnąc tej skórki). Ale czytałam w necie, ze w ogóle nie powinno się tam majstrować i już sama nie wiem co robić...

Tangoya

Mój starszak prawie 6lat ma i nigdy mu nie ruszyłam napletka,boje się po prostu...

http://s6.suwaczek.com/201011135561.png
http://s6.suwaczek.com/201603311580.png