Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Aniołek_nocy
Kochane wy sie cieszcie ze chociaz na rekach wam spia bo mój terorysta mały wczoraj od 12:30 do 19 nie spał i się darł bo to placz nie był. Ani na rakach ani w wózku w łóżeczku tez nie, nawet bujak był wczoraj be fe i w ogóle niestety nie wytrzymałam i podałam kropelki uspokajające po pół godziny Antek smacznie spał, a ja nadal mam wyrzuty sumienia że nie potrafię własnego dziecka uspokoić ;-( Pozatym juz 3 noc z rzędu budzi się koło 1 i tak do 3-4 jest płacz i też nic nie pomaga :-(

Ojej to wspolczuje. U nas jakiegos dlugiego placzu nie ma. Ciekawe czemu tak placze

A u mnie dzis dziwna rzecz... Mala zjadla 2 butelki, nastepnym razem stwierdzilam ze piersia nakarmie. Ssala 25 minut, z zamknietymi oczami. Nigdy tak nie bylo. Chyba pila, a nie tylko ssala... Moze po tych butlach jakiejs sily nabrala czy co. Jestesmy w gosciach wiec nie jestem pewna jak to wszystko ocenic bo poza domem moze byc troche inaczej...

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

Kasia, zobaczymy może ja też zmienie zdanie, choć moje skurcze też były bolesne, może nie aż tak, ale jednak bym chciała:)

Dziewczyny współczuje problemów z KP

Przyjazna moja teraz też je od 60 do 90 ml. Tyle że mm. Ma 2 miesiące ponad.

Niuska u mnie coś dziwnego. Wczoraj była nie do wytrzymania! 6h nie spała, płacz, nie chciała spac w łóżeczku, gdzie na jej nie uczę na rękach nawet jak płacze.
A dzisiaj zaczęły się świadome uśmiechy i powoli zaczyna lekko gaworzyc (bardziej piski ale nie ze złości tylko chciała wydać dźwięk a nie umiała) :D

http://www.suwaczki.com/tickers/km5shdge1jysm8f9.png

~Leniiiiiiiwiec
Ciaza, moze sprobuj na sile wybudzac jak zasypia po 5 min? U nas tak bylo jak mala miala ok. Tygodnia/10 dni i malo przybierala. Polozna kazala nam ja budzic zeby dossala do min.10min. Czasem kladlam ja na przewijaku i rozbieralam do pampersa. I ubieralam. Oczy sie otwieraly i apetyt znow sie pojawial.
Od wczoraj zmienilam troche technike karmienia;) wczesniej bylo 1 karmienie-1 piers. Teraz daje np.lewa min.10min. Jak mala possie 10lub wiecej i zasnie, odbijamy, ona najczesciej sie troszke przebudzi, i daje jej druga piers ile chce. Zazwyczaj ssie 5-10 min.
Nastepne karmienie zaczynam od prawej piersi i tak w kolko. Zapisuje sobie wszystko. Eliza mam wrazenie lepiej spi bo moze bardziej najedzona, a ja mam mniej nabrzmiale piersi (mniej zgrubien).

Co do czuwania dzieciaczkow, to u nas pierwsze czuwanie przypada na ok.7-8. Wtedy zazwyczaj mala sobie patrzy dookola a ja dosypiam. Wiec zajmuje sie sama soba. Jest spokojna. Pozniej ok.8:00/8:30 je. Po jedzeniu spi ok.pol godziny. Wchodzi w nastepna faze czuwania ok. 9:00. Wtedy jest z nami/ze mna w kuchni (na szczescie mamy kolyske na kolkach;)). Ja jem sniadanie, a Eliza obserwuje nowe pomieszczenie, czyta ksiazeczki kontrastowe, troche marudzi. Troche do niej mowimy i rozmawiamy ze soba.Marudzenie znaczy, ze max za 30 min zasnie;)) wiec jak juz bardzo sie denerwuje, dostaje smoka i zasypia.
Pozniej sa juz takie fazy jedzenie-sen. Pozniej spacer. Po spacerze spi jeszcze jakies 15 min. Budzi sie, je i wtedy jest najdluzsza faza czuwania. Trwa ok. 2 godziny. Sa ksiazeczki kontrastowe, jedno karmienie, poktorym nie zasypia, troche cwiczen na brzuszku, czesc czasu jest sama i obserwuje swiat;)
Wczesniej czytalismy jej po kapieli. Ale teraz szybko po niej zasypia. Wiec musimy znalezc inny moment dnia na lekture Andersena ;)
Tez czekamy na mate edukacyjna - powinna dotrzec w przyszlym tygodniu:) zobaczymy jak to nasze dziecie zareaguje :) bo koty to juz wiem ... ;))

Ale jestes zorganizowana! Przeczytalam 3 razy:-) jestem pod wrazeniem:-)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

Gość przyjazna

Olka a na to ok, tylko mysle ze jakby zjadła ze 120 to by pospała ze trzy, cztery godzinki chociaż :D

Któraś z Was pisała ze wykarmiła córcię do 1,5 roku ściąganym mlekiem. Jestem pod wrażeniem i proszę o przepis jak to zrobić?? U mnie wystarcza mojego mniej więcej na 6-7 karmień na 10. Więc chcial nie chcial mm idzie tez w ruch..No i jak żyć:D trza zaopatrzyć sie w akumulatorki i większą torebkę na laktator, bo inaczej z domu nie wyjde panie :D

Ponawiam pytanie w spr.karuzeli :D jaką ?

KasiaMamusia
Ciaza316
I jeszcze mam pytanie. Co robicie jak dzieciaczki sobie leza, ale nie placza? Zabawiacie, zostawiacie, wlaczacie muzyke?

Na stan obecny zostawiam:) poleży usnie,jak głodna poplacze,
Ja odpukać moja puki co śpi, karmię na spiaco, nie budze do karmienia, kupki są ok,nawet u mnie;)(wow głupia rzecz a cieszy)

Dzisiaj byśmy wyszli do domku ,ale że ja miałam wysokie CRP to mamy wyjść jutro,eh....dr mówił że dla pewności wolą zostawić do jutra,Nikolki wyniki są ok-tez jej dzisiaj pediatra zaleciła CRP i morfologię i ma ok:)
Ja do jutra na antybiotyku...lekarz zdziwiony,że GBS ujemny i skąd ta bakteria u mnie?No cóż tak się dzieje czasami...
Mleka mam nawał, ale to super cyce jak donice :D
Karmię raz z jednej raz z drugiej
Olka ale ten ból??!!!! Nie dzięki chyba nie dla mnie
Dużo zdrówka dla Majeczki jest silna wyjdzie z tego!My e-ciocie to mówimy to musi tak być!
Strunka przytulam mocno,teraz będzie tylko lepiej!
Dzieciaczki wasze są urocze;)
Moja śpi śpi śpi a ja głupia zamiast spać to mi się nie chce :D

Tez zostawiiam, zerkam tylko co robi. Czasem zasnie.

~Leniwieccc
Zapomnialam napisac- w kryzysowych momentach, budzilam co 3 godziny. Jesli dobrze pamietam, to i w nocy i w dzien. Chociaz cos mi swita, ze w dzien co 2. Ale cholera nie pamietam !
Misiakowata, KasiaMamusia, super, ze mleczarnie ruszaja! :))))

No i to jak :D chcesz popić :D co se będziemy żałować setka nam się należy jak nic :D
Musiałam dzisiaj stanik do karmienia nałożyć i pieluchę na cyce bo są totalne donice,jutro (Jezu odliczanie godziny!) w domu laktator pójdzie w ruch jak nic bo puki co Nikoluś tyle nie potrzebuje :)
Przyjazna ja przy Adasiu miałam pluszowe zwierzątka przy karuzeli,teraz czekam aż gwiazda podrośnie do miesiąca
Misiakowata co ty z mężem i synem na telefonie byłam;)
Przecież ja mojego przydupaska od wtorku nie widziałam! :( tylko tyle co telefon....dobrze,że chociaż telefony są i W ma nielimitowany czas rozmów:)
Teraz mnie spanie męczy ale to spoko, niedługo wizyta,gaci nie chce mi się ściągać i getrow dr będzie marudny pod tym względem, ale co zimno mi było,muszę mieć drzwi otwarte aby było cieplej dziwne co?tu część nowa stoi tu część stara i takie to oto jest
Mój z wrażenia spać nie mógł w nocy.,.dzisiaj już czekał na tą godzinę co jest co Adasia położy, a mówiłam kiedyś że tak jest nie lekko to się śmiał :D bynajmniej teraz sam doświadczył jak to jest opiekować się 24h na dobę :D

http://s6.suwaczek.com/201011135561.png
http://s6.suwaczek.com/201603311580.png

strunka7777
Pamiętacie pierwiastki jak panikowalyscie jak to będzie, jak sobie dacie rade z maluszkami itp??? :D
A teraz? Jak Was sie czyta to normalnie mamy pelna geba :D i to z taka wiedza i doświadczeniem :D

BRAWO WY!!!!
Dzieki Wam wiele rzeczy mogr sobie przypomnieć, odświeżyć i zastosować :) choc wielu mądrych i nowych rz eee czy mogłam się od Was dowiedziec.

Tu się przyłącze strunka7777 bo brawa należą się mamie Leniwiec ;) Ta to dopiero pierwiastka przygotowana, wszystko notuje,zapisuje,no SZACUN dla leniwca!

http://s6.suwaczek.com/201011135561.png
http://s6.suwaczek.com/201603311580.png

olka135
Kasia, zobaczymy może ja też zmienie zdanie, choć moje skurcze też były bolesne, może nie aż tak, ale jednak bym chciała:)

Dziewczyny współczuje problemów z KP

Przyjazna moja teraz też je od 60 do 90 ml. Tyle że mm. Ma 2 miesiące ponad.

Niuska u mnie coś dziwnego. Wczoraj była nie do wytrzymania! 6h nie spała, płacz, nie chciała spac w łóżeczku, gdzie na jej nie uczę na rękach nawet jak płacze.
A dzisiaj zaczęły się świadome uśmiechy i powoli zaczyna lekko gaworzyc (bardziej piski ale nie ze złości tylko chciała wydać dźwięk a nie umiała) :D

To na pewno skok rozwojowy u Mai, pierwszy jest w 5 tygodniu (mój dziś tyle skończył) drugi w 8 potem w 11-12 tygodniu.
Mój synek właśnie usnął w leżaku przy szumie fal z yt. Wprawdzie pewnie na chwilę,bo zaraz kąpiel. A jednak.
OLA w momencie tego skoku dziecko potrzebuje bliskości bo dla niego coś nowego jest przerażające i dlatego jest niespokojne. Nie bój się przytulać i brać na ręce:)

Czytałam ze na te skoki rozwojowe trzeba brać poprawkę w zależności czy dziecko się urodzilo w terminie czy nie. Jak się urodzilo np. 3 tyg przed terminem to skok może byc3 tyg później, jak się urodzilo 2 tyg. Po terminie to skok będzie 2 tyg. wczesniej.
Moja tez od dwóch dni jest marudna, jak nie spi to tylko krzyczy. I ciągle glodna, ja jakos mam mniej mleka. Wczoraj zasnela dopiero o 2 w nocy. Albo mamy kryzys laktacyjny albo skok rozwojowy.

http://www.suwaczki.com/tickers/gyxwl6d878ytfrqp.png

Gość Lilijka87

Bad.woman też się dawno nie odzywała :( ciekawe jak Gabrysia...

Karuzela? Najlepiej własnoręcznie zrobiona :)

Pamiętajcie, że te skoki rozwojowe są liczone od terminu, w którym dziecko miało się urodzić. Pierwszy jest w 5 tygodniu. Ania urodziła się 8 dni po terminie, przyjmijmy, że tydzień. Pierwszy skok będzie mieć mając około miesiąca. Taka jestem mONdra :)

Dziewczyny z rozstępami, podobno nie wszystkie tego doświadczyły (nie będę wywoływać by cię reszta nie zlinczowała)! U mnie narazie sprawdza się olej ze słodkich migdałów. Są bledsze i "lepsze" w dotyku, jakby płytsze. I to już po pierwszym smarowaniu.

Czy któraś pamięta jak mówiłam, tj. Pisałam w ciąży, że teściowa obiecała dać nam spokój przez pierwszy miesiąc, że przyjdzie tylko raz zobaczyć Anię? No także tego... Bull shit!

Rozchorowałam się :( wczoraj przyszła mama i zajęła się Izulką przez 3h u posprzątałam większość mieszkania, uff. Tylko robiłam to przy otwartym oknie, a trochę się spociłam i to jest chyba przyczyna :( teraz przy kaszlu czuję, jakby mi się płuca odrywały, wszystko boli i słabo mi :( najgorzej, że jestem sama w domu i muszę się dzieckiem zająć. Myję często ręce i staram się jej nie brać niepotrzebnie, akurat jak nigdy śpi ładnie, więc chyba czuje, ze to nie czas na płacze. Tak bardzo się boję, żeby jej nie zarazić... chyba bym tego nie przeżyła :(

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6io4p2e2irzwe.png

https://www.suwaczki.com/tickers/zpbn6iyesqoui9t8.png

Nati nie masz wplywy na wirusy i nie uchronisz przed nimi dziecka takze sie nie stresuj. Karm piersią to przekażesz mu przeciwciała. Gorzej jest miec kilkoro dzieci- jak jedno zachoruje to potem po kolei. Ale co zrobisz. Ja kiedys ze starszym lezalam w szpitalu i bylam chora, lekarze poleccili mi nosić maseczki takie z apteki. Może tez spróbuj.

Lilijka my wszystkie jestesmy mądre dopóki nic się nie dzieje ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/gyxwl6d878ytfrqp.png

Ja tez się przyłączam do pytania o karuzele- nie wiem czy lepiej kupic pluszowa, czy jakas z pozytywka,elektryczną?

My dzis na piechotę 4km do sklepu poszliśmy, spacerkiem z mala:) zadziwiające jest to, jak dobrze jej się śpi bez wybudzania na dworzu a w domu to ciężko ze snem. W ogóle dzis to plakala tak często, jak nigdy dotąd. Bez powodu.- jak ja odkladalam czy do lozeczka, czy na nasze wyrko. Moze tez przechodzi skok...

Niuska pewnie tak, tzn nie robiłam tam że odkładalam i płacz sobie, bo tuuulilam też :)
Ale tak jak Renia mówi, to moja teraz powinna miećNiecałe4 tygodnie, to już skok?

Boli mnie, że nie mogę ograniczyć jej tych bodźców, bo jak przychodzą na obchód to wchodzi ich chyba z12! Ledwo się w tej izolatce mieszczą.. Ciągle ktoś chodzi, Krzyki, ktoś ją bada, wszędzie światła...: (

Ja mam karuzele z pluszowymi zabawkami, taką nakręcana:)

http://www.suwaczki.com/tickers/km5shdge1jysm8f9.png

olka135
Niuska pewnie tak, tzn nie robiłam tam że odkładalam i płacz sobie, bo tuuulilam też :)
Ale tak jak Renia mówi, to moja teraz powinna miećNiecałe4 tygodnie, to już skok?

Boli mnie, że nie mogę ograniczyć jej tych bodźców, bo jak przychodzą na obchód to wchodzi ich chyba z12! Ledwo się w tej izolatce mieszczą.. Ciągle ktoś chodzi, Krzyki, ktoś ją bada, wszędzie światła...: (

Ja mam karuzele z pluszowymi zabawkami, taką nakręcana:)

a no właśnie bo ty mialas termin dzien pozniej niz ja.. z tym ze ja nie jestem pewna czy u mojej to skok..

Przyjazna, ja tak wykarmilam, a przepis...po prostu sciagalam, bo Basia wyssac z piersi nie umiala, a że po niepowodzeniu karmienia ze straszą corka uparlam sie, że tą wykarmie dłużej, to ściagalam, ściagalam i tak zeszło prawie 1,5 roku. Nawet w pracy potem ściagalam, pamietam w takiej kanciapie ala magazyn. Pamietam, ze wtedy bralam na laktacje takie homeopatyczne kuleczki i teraz tez bede musiala ich poszukac, bo cos slabo na herbatkach, a femaltiker no drogi jest...choc bardzo smaczny :-)

Lilijka, a ten olej z migdalow gdzie kupujesz? Co prawda nie mam nowych rozstepow, ale moze by na te 10-letnie pomógł.

Ja ponawiam pytanie o lezaczek, bujaczek, jaki polecacie, zeby maluszek lezal prosto, a nie taki wygiety, jak w foteliku samochodowym.

http://global.thebump.com/tickers/tt1d0300

Gość przyjazna

Anorka
Przyjazna, ja tak wykarmilam, a przepis...po prostu sciagalam, bo Basia wyssac z piersi nie umiala, a że po niepowodzeniu karmienia ze straszą corka uparlam sie, że tą wykarmie dłużej, to ściagalam, ściagalam i tak zeszło prawie 1,5 roku. Nawet w pracy potem ściagalam, pamietam w takiej kanciapie ala magazyn. Pamietam, ze wtedy bralam na laktacje takie homeopatyczne kuleczki i teraz tez bede musiala ich poszukac, bo cos slabo na herbatkach, a femaltiker no drogi jest...choc bardzo smaczny :-)

Lilijka, a ten olej z migdalow gdzie kupujesz? Co prawda nie mam nowych rozstepow, ale moze by na te 10-letnie pomógł.

Ja ponawiam pytanie o lezaczek, bujaczek, jaki polecacie, zeby maluszek lezal prosto, a nie taki wygiety, jak w foteliku samochodowym.

Ile razy w ciagu dnia ściągnęłaś i w nocy?

My mamy taki http://www.tinylove.com.pl/index.php?p2359,wielofunkcyjny-lezaczek-bujaczek-lozeczko-3w1-tiny-love-18kg jest super :-)