Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

~Ciaza3166
Czy Wasze dzieci tez takie ciagle glodne sa? Po chorobie Mala tak wszystko pieknie je i ciagle am am. Jak sie jej pytam czy chce jesc to kiwa glowa. Rano czasami 2 piersi zje i po godzinie sniadanie i moglaby prawie w nieskonczonosc jesc. Na kolacje 3 dokladki chciala. Ciesze sie ale czy my ja glodzimy czy co? Ze ona taka glodna. Martwie sie. Siostrze tez mowie zeby ja podkarmiala bo jest glodna

Myślę, ze to normalne, po prostu taki czas ma. Dzieci rosną skokowo i może dla niej jest teraz czas tego wzrostu, że potrzebuje więcej zjeść.
Tak sobie to tłumaczę.

Tosi wczoraj dałam kalafiora i klopsiki i ona mi pokazywała że chce kalafiora, jak jej podałam mięso to nie chciała, tylko musiał być kalafior. I odwrotnie jak pokazywała że chce mięso a ja dawał kalafior to nie chciała zjeść tylko palcem mi wskazuje na mięso. Jak dałam mięso to zjadała.

Gość Jeszcze Ciaza3166

Nati, nick zobowiazuje, nie? :D bedzie sie to za mna ciagnelo
Strunka, odkad sie przeprowadzilam tutaj kazdy wydaje mi sie interesujacy. Jest tyle roznych ludzi na swiecie ze dystans mam tylko do kogos kogo nie lubie:-)
Alexann, podziwiam Cie ze tak swietnie sobie radzicie:-) nie szkoda Ci Hanuli takiej malej zostawic? Przepraszam ze pytam, ciekawa jestem:-) ja tez bym chyba zwariowala w domu:P lubie byc w pracy
Sylwia, gratulacje:-) jak pierwszy dzien mija?
Misia to wlosy krociutkie?
Anikod ja nie lubie tlumow na plazy ale czasami mozna przejsc sie kawaleczek i rozlozyc prawie ze samemu:-) albo podjechac kawalek i skorzystac z innego wejscia
Zazdroszcze tych urlopow. My kupilismy dom, wczesniej niz sie spodziewalismy bo nasz poszedl od razu wiec niedlugo czeka nas przeprowadzka i zaciskanie pasa buu
Madika lubie takie zdjecia! I jeszcze napisy z muszelek na piasku:-)
Kalae, a jak Tosia je ostatnimi czasy? I jak nozki?

Hej
Nareszcie mam chwilkę spokoju, wróciłam z pracy i okazało się że mały dopiero co zasnął, więc siedzę sobie z kawką i lodem i się relaksuję :) Niestety T spieprzył obiad, bo mu się woda wygotowała w parowarze i wszystko śmierdzi spalenizną, ale trudno, zjadłam kanapkę.
Misia
Dobrze że drugiej fryzjerce udało się naprawić fryzurę, a włosy szybko odrosną :)
Ja po ostatniej przygodzie co ciełam małemu włosy dwa dni później mu poprawiłam i jakoś się udało.
Sylwia
Fajnie że udało się znaleźć przyjemną pracę, trochę sobie dorobisz, ale co jak siostra wyjedzie to będziesz musiała zrezygnować ?
Madika
A zdecydować się nie możecie na dzidziusia, skoro oboje po cichu byście chcieli ? Czy budowa was trochę hamuje ?
Misia
A czemu babcia boi się kąpać takiego dużego chłopaka, nie ogarniam tego. Moja jak ma dyżur to kąpie bez problemu.

Michaś miał wczoraj przygodę z dreszczykiem. Moja mama położyła go na drzemkę w sypialni, bo T miał robotę na podwórku, i nie zauważyła że są wyjęte dwa szczebelki, nie zamknęła drzwi i bramki na schody, bo myślała że on nie wyjdzie z łóżeczka jak się obudzi. Potem T wrócił do domu, nakłada sobie obiad i słyszy głos małego, więc idzie po niego, wchodzi w zakręt, patrzy a mały schodzi ze schodów, na szczęście tyłem, już był na drugim schodzie.

Ciąża
Mój Michaś też często jest taki "głodzilla" ale niech je jak głodny :) Ale je tylko to co chce, jak nie chce czegoś to mu nie wcisnę. Obiad też jak je to najpierw marchewki wyjada zawsze a dopiero potem na co jeszcze ma ochotę, czasem wszystko zje z talerza.
Ale ma taki wystający brzuszek i nie wiem czy przejedzony czy to jakiś problem z napięciem mięśni czy normalne w tym wieku ?
Czy nadal dajecie dzieciom wit D? Zapomniałam zapytać o to pediatrę jak byłam. Czy w słoneczne dni też się daje ?

Ja Michasia czasem puszczam bez pampersa, zakładam mu majtki i spodenki i mówię żeby robił siku do nocnika bo nie ma pieluchy :))) Co jakiś czas proponuję mu nocnik i czasem się uda a czasem posika. Ale mocno reaguje na to jak się zsika, staje rozkrokiem, pokazuje na majtki i woła coś :) A wczoraj ja siedziałam na kibelku a on przybiegł i wyciąga nocnik to go posadziłam i zrobił siku i zawsze brawo bije sobie wtedy :)
Na razie nie spodziewam się że zacznie wołać, ale może za kilka mcy się uda, zobaczymy. Prędzej czy później wszystkie maluchy się odpieluchowują :)

Tosi tez nie przeszkadza jak ma kupe w pampersie, takze ja sie nie spodziewam ze zacznie wolac o nocnik. Ale jak pod koniec dni czasem nie zaloze jej pieluchy, a sie posika to zwraca uwage na to. A jak jej mowie ze ma mokro i sie zesikala ta lapie sie za krok. Takze chyba kojarzy cos. To samo z kupa jak jej powiem ze zrobila kupe to lapie za pampersa.
A nocnik lubi, ale siada wstaje z niego ciagle.
Raz zrobila kupe do nocnika jak polewalam jej noge zimna woda, to bardzo byla zdziwiona. A ja jej odrazu nie sciaglam z nocnika i zaczela wyciagac, a to takie bobki zrobila. Eh. A nie wzielam jej bo jeszcze chcialam polac ta noge jej i tak wyszlo.

Co z tym slaskim spotkwniem?

Alexann
Boże, niesamowite, siedzę i nic nie robię!

U mnie ostatnio dużo się działo. 18.06 chrzcilismy Hanulke, na szczęście nie plakala ;)
Kacper znow zabkuje, mamy 9 zebow i dwa wychodzace. Masakra, od razu jest odparzony. U nas nocnik na razie umarl smiercia naturalna, bo mlodemu nie przeszkadza nawt kupa w gaciach :/

Jako starszy brat zaczął reagowac na placz siostry (biegnie do lozeczka i chce jej dac swojego smoczka), troche robi się zazdrosny i strasznie sie tuli, taki slodziak :) Ogolnie nie ma tak źle jak się balam, ogarniamy się :)

Wracam do pracy. Od 1.07 będę miala podpisany kontrakt, dzisiaj zalozylam dzialalnosc gospodarcza. Mialam troche wycieczek do Mikolowa, Katowic i Zabrza, pomachalam wszystkim slaskim marcowkom. Będziemy dyzurowac z mezem na zmiane, nigdy oboje jednoczesnie. Mam 2 nianie na oku. Nie moge dłużej być w domu bo ja zwariuje a chlop mi się wykonczy. Poza tym nie wybaczylabym sobie gdybym pozniej nie mogla znalezc pracy majsac teraz szanse. Nie wiem jak to wyjdzie, boję się ich zostawic, ale to juz musztarda po obiedzie.

Moja mama jest z Sosnowca :D mój mąż regularnie doprowadza mnie do szalu mówiąc, ze mam zagraniczne korzenie...

Heheh:D Alexan wiele osob chialoby miec zagraniczne korzenie :D A Ty sie wkurzasz :D heheheh

Fajnie ze sie jakos ogarniacie i ze dajecie sobie tak dobrze rade:D za kazdym razem jak myslalam ze jestem w ciazy to myslalam o Was :D I mowilam sobie ze jak Wy daliscie rade z tak mala roznica wieku to ja tymbardziej bede musila dac sobie rade :D

Trzymam kciuki za powrot do pracy!! Bedzie na pewno wszystko dobrze! Dzielna jestes i uda Wam sie poukladac wszystko i nianie na pewno dobra traficie. A tak z ciekawosci ile biora nianie u Was?

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

Sylwia921125
Ja od jutra ide do pracy. Fajna. Siedzę i skrecam śrubki =) siostra zjechała na kilka tygodni na urlop wiec sie chetnie zajmie Martynka =)
Strunka ja mialam dwoch menagerow w Holandii ze Sląska oboje bardzo lubilam i kiedyś zaczeli miedzy soba rozmawiac po Śląsku. Czekalam tylko az skończą bo nie podobalo mi sie to. Ale czemu mialoby to zmieniać moj stosunek do nich. W żadnym stopniu =)
Nie lubie tez niemieckich filmow. Uczylam sie niemieckiego mowie po niemiecku, ale filmow nie moge słuchać =)
Alexan podziwiam Ciebie i meza ze mimo dwojki maluchow bedziecie sie wymieniać i jeszcze pracować. Brawo =)

Sylwia ale to praca na stale czy tylko na te 7 tyg na ktore przyjezdza siostra?

~Misiakowata
Po dołujacej przygodzie z fryzjerką-spierdzielajką,wracam do Was..z krociutkim bobem,ktory uratowal mi wlosy ,po ingerencji tej pierwszej baby.
Wrócilam z podkulonym ogonem do mojej fryzjerki z obietnicą nie-zdrady :)naprawiła co trzeba i wygladam jak ja :))
Matiemu nocnik tez nie idzie..sadzanie konczy sie placzem,wiec dzieć nie gotowy..sprobujemy za jakiś czas :)
Alexan podziwiam :)) ja mam jedno dziecię,prace i gdyny nie P to chyba bym nie ogarnela.

Faaajnie piszecie laseczki :D
Fajnie poczytać ciekawostki :)
Zrywki to u nas tez znane..
Migawka to raczej aparat fotograficzny ;)
Sylwia powodzonka w pracy !:*
Madika daj znac co tam zescie z mezulkiem z majstrowali :))
Pozdrowcie marcoweczki na spotkaniu ode mnie i Matiego :))
Jeszcze jutro wolne i w sobote na 12 do 20 i znow niedziela wolna..potem maraton popoludniowek razem z P.

Matiego bede kapala po 21..babcia sie boi.szanuje.rozumiem.

Buzialki misialki :*

Kochana daj znac jaka masz nowa fryzurke :D Czekam na zdjecie na mesengerze:D

Moi tesciowie tez by nie kapali Hanuli wtedy miala dzien murzynka :D

~kalae
Madika
Dziewczyny to my nad morzem :D Zalapalismy die jeszcze na ladna pogode :D

A jak ceny?
Bo mojemu M ktoś opowiadał, że ceny jak z kosmosu, że np piwo w plastikowym kuflu 20zł. Mi się wydaje, ze chyba komuś się przyśniło.

Wiesz co my zauwazylismy ze ceny sa normalne i nawet bysmy powiedzieli ze takie jak 2 lata temu:D A bylismy juz na gofrach, lodach, rybie i pizze mielismy na wynos:D Bo my od 19 uziemieni jestesmy :D w pokoju:D

Wiec nie ma sie czego bac :D

~Ciaza3166
Czy Wasze dzieci tez takie ciagle glodne sa? Po chorobie Mala tak wszystko pieknie je i ciagle am am. Jak sie jej pytam czy chce jesc to kiwa glowa. Rano czasami 2 piersi zje i po godzinie sniadanie i moglaby prawie w nieskonczonosc jesc. Na kolacje 3 dokladki chciala. Ciesze sie ale czy my ja glodzimy czy co? Ze ona taka glodna. Martwie sie. Siostrze tez mowie zeby ja podkarmiala bo jest glodna

Hanula wlasnie zjadla 2 banany. Nigdy jej sie to nie zdazylo:D I do tego sama je przyniosla:D

Wczoraj zjadl sloiczek rosolku a potem dopchnela miseczka naszego rosolu. :D

~Jeszcze Ciaza3166
Nati, nick zobowiazuje, nie? :D bedzie sie to za mna ciagnelo
Strunka, odkad sie przeprowadzilam tutaj kazdy wydaje mi sie interesujacy. Jest tyle roznych ludzi na swiecie ze dystans mam tylko do kogos kogo nie lubie:-)
Alexann, podziwiam Cie ze tak swietnie sobie radzicie:-) nie szkoda Ci Hanuli takiej malej zostawic? Przepraszam ze pytam, ciekawa jestem:-) ja tez bym chyba zwariowala w domu:P lubie byc w pracy
Sylwia, gratulacje:-) jak pierwszy dzien mija?
Misia to wlosy krociutkie?
Anikod ja nie lubie tlumow na plazy ale czasami mozna przejsc sie kawaleczek i rozlozyc prawie ze samemu:-) albo podjechac kawalek i skorzystac z innego wejscia
Zazdroszcze tych urlopow. My kupilismy dom, wczesniej niz sie spodziewalismy bo nasz poszedl od razu wiec niedlugo czeka nas przeprowadzka i zaciskanie pasa buu
Madika lubie takie zdjecia! I jeszcze napisy z muszelek na piasku:-)
Kalae, a jak Tosia je ostatnimi czasy? I jak nozki?

Oooo nic sie nie chwalilas ze sie bedziecie przeprowadzac!!!:D Oooo Ty :D Ale super! Cos fajnego znalezliscie i gdzies poza miastem czy w miescie? Noooo powiedz cos:D

Hej. Pierwszy dzień w pracy super. Bez stresu nawet sie usmiechalam rano do siebie jak wychodzilam z domu =) nie wiem ile.bede tam pracowac. Zalezy od zamowien. Na razie 7 tyg. Potem sie zobaczy, ale to nie praca na stale =) ale super sie wyrwac z domu i od tych obowiązków =) nawet nie wiedzialam, ze to takie przyjemne =)
Martynka lubi nocnika, ale zaraz wstaje. Wczoraj moja matka jej sciagla pampersa zeby sobie po ogródku pobiegala to zrobila kupe na kostke brukowa i potem jeszcze lawke posikala =D wiec jej zalozylam pampersa. I dobrze bo znowu kupe zrobila =D
Ciąża Martynka tez by ciagle jadla co widac po jej brzuszku. Wrzucilam nawet zdjecie na grupe w 2' czesciowym stroju i widac bębenek.
Siostra mowila, ze byla dzisiaj bardzo grzeczna. No jak nie ona. A mlodsza jej kupila basenik grzybka z biedronki =)

Renia74
Hej
Nareszcie mam chwilkę spokoju, wróciłam z pracy i okazało się że mały dopiero co zasnął, więc siedzę sobie z kawką i lodem i się relaksuję :) Niestety T spieprzył obiad, bo mu się woda wygotowała w parowarze i wszystko śmierdzi spalenizną, ale trudno, zjadłam kanapkę.
Misia
Dobrze że drugiej fryzjerce udało się naprawić fryzurę, a włosy szybko odrosną :)
Ja po ostatniej przygodzie co ciełam małemu włosy dwa dni później mu poprawiłam i jakoś się udało.
Sylwia
Fajnie że udało się znaleźć przyjemną pracę, trochę sobie dorobisz, ale co jak siostra wyjedzie to będziesz musiała zrezygnować ?
Madika
A zdecydować się nie możecie na dzidziusia, skoro oboje po cichu byście chcieli ? Czy budowa was trochę hamuje ?
Misia
A czemu babcia boi się kąpać takiego dużego chłopaka, nie ogarniam tego. Moja jak ma dyżur to kąpie bez problemu.

Michaś miał wczoraj przygodę z dreszczykiem. Moja mama położyła go na drzemkę w sypialni, bo T miał robotę na podwórku, i nie zauważyła że są wyjęte dwa szczebelki, nie zamknęła drzwi i bramki na schody, bo myślała że on nie wyjdzie z łóżeczka jak się obudzi. Potem T wrócił do domu, nakłada sobie obiad i słyszy głos małego, więc idzie po niego, wchodzi w zakręt, patrzy a mały schodzi ze schodów, na szczęście tyłem, już był na drugim schodzie.

Nooo to mieliscie przygode... kurde dobrze ze Michas madry chlopak i tylem schodzil!

Akurat na wiosne planujemy sie przeprowadzac wiec porod i poczatek zycia z dzidziusiem by pokrzyzowal te plany. Jak sie przeprowadzimy to juz hulaj dusza piekla nie ma. :D Ale teraz to nie :D

Gość Misiakowata

Hej :)
Renia babcia ma slabe rece i jej sie trzesa..boi sie,ze upusci go na podloge wyciagajac z lazienki.
To nie problem.Mati i tak w wiekszosci do 22 nie spi i czeka na mnie :)
Madika sliczna focia :D
Ciesze sie ,ze masz @.chyba nie jestesxie jeszcze gotowi na drugie bejbi..
Fotka nowego fryza jest na fb.Dziwczynom tam plakalam jak mi baba spieprzyla wlosy..to na drugi dzien od razu sie pochwalilam ratunkiem :)
Kalae jak Tosia??

Mati tez ma wystajacy brzuchol.
Na obiad wcina juz caly sloik juniora,a jak caos naszego to roznie..jajecznicy dzis rano duzo nie chcial..ale wiem ze z ojcem godzine wczesniej jadl jogurt ;)
Bylismy juz o 10 na spacerze..lało to w wóziu tylko..do Biedronki na zakupki..
Kupilam pierwszy raz Ariel Baby..uzywacie.dopiera ciuszki?

Madika, a w jakiej miejscowości jesteście? Mnie najbardziej zastanawia jak Tosia zniosłaby podróż nad morze, bo my mamy dwa razy tyle co wy. Lubię jeździć nad morze, więc chętnie bym się wybrała. A co do cen to zazwyczaj jest tak, że narzekają ci co byli w danym sezonie, a jak my jedziemy to okazuje, że jest normalnie. Wydaje mi się, że niektórzy lubią robić taką otoczkę.

misiakowata, używam już proszku zwykłego do prania ubrań Tosi. Mam jeszcze trochę lovelli do białego to czasem daje. Nie będe już kupować proszku dla dzieci, Tosia nie ma uczuleń po zwykłym proszku.
Tosia już biega od wczoraj, także chyba już zapomniała o urazie. W poniedziałek mamy jeszcze konsultacje u lekarza od rehabilitacji co prawda ws tego obniżonego napięcia, które było rehabilitowane. Także zapytam też o tą nogę, że miała uraz itd. Zobaczymy co powie, czy trzeba rehabilitacje z tego względu czy nie. Bo tak ogólnie mieliśmy już zakończyć rehabilitacje.

Ciąża - no tak jak wyżej napisalam, już lepiej z nogą Tosi. A co do jedzenia, no wiesz u nas bywa różnie. Czasem jest jakby wiecznie głodna. A czasem to mam wrażenie że woda jej na cały dzień wystarczy. Dziś np mało zjadła, a dwa razy wyrzuciła na podłogę, że chyba było więcej na podłodze niż co ona zjadła. Potem chciała wyjść z krzesełka, ale jej mówię, ze teraz musi czekać, bo muszę posprzątać, a obecnie mi się nie chce :D

Renia, Tosia jak się obleje wodą na polu (np jak jej daje pić) to też pokazuje, że ma mokre.

Sylwia, fajnie że w pracy ci się podobalo :)

Mam dziś jakis taki dzień, że wziełabym sobie urlop na żądanie, tyle że nie ma do kogo wystąpić o niego ;)

Gość Alesandraa

Ciąża, Michaś też jest glodomorek. Wydaje mi się, że ciągle by jadł. Zje swój posiłek i domaga się za chwilę jak ktoś je.
Siku czy kupa w pampersie również mu nie przeszkadza, ale jak biega bez i zrobi siku to krzyczy nie ruszając się z miejsca.
A wczoraj pod moją nieuwagę wyjął olej z szafki i wylał pół butelki na dywan. Było trochę sprzątania... Nagrałam nawet filmik ja sięgnął ze stołu ręcznik papierowy i zasuwał na kolanach wycierając podłogę :)

Madika, zazdroszczę pobytu nad morzem. Dawno nie byłam.

Renia74
Ciąża
Mój Michaś też często jest taki "głodzilla" ale niech je jak głodny :) Ale je tylko to co chce, jak nie chce czegoś to mu nie wcisnę. Obiad też jak je to najpierw marchewki wyjada zawsze a dopiero potem na co jeszcze ma ochotę, czasem wszystko zje z talerza.
Ale ma taki wystający brzuszek i nie wiem czy przejedzony czy to jakiś problem z napięciem mięśni czy normalne w tym wieku ?
Czy nadal dajecie dzieciom wit D? Zapomniałam zapytać o to pediatrę jak byłam. Czy w słoneczne dni też się daje ?

Moj endo powiedzial ze to bujda na resorach ze w naszym klimacie nie trzeba podawac wit D3 w sloneczne dni. Podobno ze slonca u nas jest 1:8 jednostki i teraz wogole sa bardzo wysokie zalecenia. Odoba dorosla powinna przyjmowac podobno ok 5000 ale stwierdzil ze to jest przesada i ja biore 3000. Ale ja dopiero przekroczylam prog. Wogole z Hanula mamy niewystarczajacy poziom wit.

Hanula nie dostaje tak rozbudowanych obiadkow jak Wasze dziecie. Ja gotuje jej zupy a reszte probuje od nas. Ona nie przepada za miesem w typie kotleta. I ziemniakow nie lubi. Odtatnio nawet zaczela odrzucac marchewke bez ktorej kiedys nie bylo niczego :D

Renia74
Ja Michasia czasem puszczam bez pampersa, zakładam mu majtki i spodenki i mówię żeby robił siku do nocnika bo nie ma pieluchy :))) Co jakiś czas proponuję mu nocnik i czasem się uda a czasem posika. Ale mocno reaguje na to jak się zsika, staje rozkrokiem, pokazuje na majtki i woła coś :) A wczoraj ja siedziałam na kibelku a on przybiegł i wyciąga nocnik to go posadziłam i zrobił siku i zawsze brawo bije sobie wtedy :)
Na razie nie spodziewam się że zacznie wołać, ale może za kilka mcy się uda, zobaczymy. Prędzej czy później wszystkie maluchy się odpieluchowują :)

Hanula raczej nie reaguje na posilane nogi :D

Ale ostatnio (na dwor zawsze biore nocnik i co jakis czas ja sadzam-na ogol bezowocnie. Za to w majtkach jest owocnie:D heheheh ) otworzyla nocnik i usiadla sama i mowi siisii. To ja biegne sciagam majtki i sadzam ja na nocnik. A ta w taki ryk jakby ja pazyl. Wiec ja podnioslam i dopiero jak majtki jej wciagalam to sie skapnelam ze zrobila w majtki. :D
Biedak moj nie wiedzial ze jeszcze majteczki musi zdjac jak chce siudiu na nocnik :D