Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

kamillla
A i arwena ja mala moja klade na boczku. Nawet jak sie jej odbije, jakos sie boje ze cos więcej może chcieć wylecieć i sie zakrztusi. .

Wiem ze trudno takiemu malenstwu krzywdę zrobić ale boje sie ze np przy przewijaniu uszkodzę jej stawy np...
Nawet nie próbowałam jej położyć na brzuszku, bo sie boje. Tak zaluje ze nie poszłam do szkoły rodzenia. Każdy mówi co innego, polozna mi ja wczoraj ubrala w body na krotki rekawek i pajaca, temperatura w pokoju to 20-25stopni i dzis dostala krostek, wydaje mi sie ze to od goraca

Ja też kładę tylko na boczki i jeszcze podkladam takie wałeczki za plecki i brzuszek żeby sam sie nie przekulał

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr3e5ekflq3mjf.png

Izabel, to ile jej kropel wkropic do noska?? Po sciance?? A jak podajecie witaminy?? Ja się boje ze mi ta kapsulka wpadnie do buzi.. Ja kupiłam laktator lovi prolactis do odciągania mleka bo mnie te brodawki wkurzaly, ale mala po butli miała problemy z brzuszkiem chyba... Wiec w sumie na darmo go kupiłam. Bo tez nie umiem odciągnąć odpowiedniej ilości żeby ulgę poczuć i wczoraj ściągnęłam. Za duzo, dzis miałam 2rozmiary większe balony. Tragedia z tym kp. Czuje sie jak totalny debil który nie przyswaja informacji żadnych, mimo ze czytam, wszystko wydaje się proste, a do mnie nie dociera.

Moja mala się budzi na karmienie różnie. W każdym razie babka polozna powiedziała ze nie później niz co 3h wybudzac. Choc jak zbilza sie 3h ona sama się budzi.

Moja mala ma jeszcze pępek.. Z dnia na dzień robi sie ciemniejszy, siostra powiedziała ze wygląda ze byla gruba pepowina.

Ania, jak dlugo będziesz na boku układać?? Chyba nie chce znać szczegółów dotyczących zachlysniec... Zastanawia mnie czy wygodnie jej jest na boku, mam wrażenie ze lepiej jej się śpi na wznak.. W ogóle 2rszy sie zdarzyło ze widzialam(albo mi się wydawało)ze tak się krzywi jakby cos miała na języku no wlos i chciała sie tego pozbyc, jakby sie dlawila:O

u nas w szpitalu ukladali normalnie na wznak, z tym ze te wozeczki byly pod katem jakichś 30stopni

wiesz co, póki się dziecko nie rusza samo i nie przekręca to będę raczej (szczególnie po jedzeniu i na noc) układać na bokach. Teraz np nie jadła i śpi na wznak :) poza tym, mam łóżeczko na widoku i w razie czego jakby się jej ulało to można zareagować :)
Wydaje mi się, że jest jej na bokach wygodnie. Układam ją całą na boczek (nie tylko glowa), owijam rożkiem, podpieram miśkiem plecy, żeby się nie sturlała i śpi :)

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73hdgeli2cuo5h.png

Gość -misiakowata30

Kurcze jak urodze to same specjalistki juz tu beda :D
Fajnie czytac jak sobie doradzacie,piszecie o karmieniu..mnie to wszystko jara i nie moge sie doczekac naszego kruszynka :-)

Dzis pierwszy raz dostal czkawki jak sie kapalam :-)
A.apropo.kapieli w krochmalu..ile dni trzeba tak sie kapac zeby odczuc roznice??? I to ze wanna nie byla jakos specjalnie sliska tzn.ze za malo dalam tej maki ziemniaczanej??

Kamilla, ja oczekuje dziecka drugiego, a jestem pelna obaw. Nawet nie wiem jak,należy podmywac dziewczynki. Tyle poradników i ze niby warg sie nie odchyla. A jak sie dostanie kupa to co?

Co do pupy to przy pierwszym mylismy tylko takimi wacikami czy płatkami cleanic i woda. Na wyjście tylko chusteczki nawilżane.
Nosek tak jak dziewczyny pisały i na pewno przed odciąganiem trzeba zakroplic, bo jak katarek jest gesty lub suchy, to trzeba go rozrzedzić - inaczej mię wyjdzie.
Co do temp przy kąpieli to min 22 stopnie powinno być,,a max chyba 24.
My przy Bablu panikowalismy o wszystko. Kedna krostka i juz panika czy do lekarza, ale na szczęście moja mama mnie uspakajala i byla takim filtrem wszystkiego.
Jeszcze jedno Ci powiem - miałam,praktyki w domu małego dziecka i tam rutynowo przewijalo sie itp. I co? I kiszka!!! Myślisz, ze nie panikowałam nad opieka? Od razu wiedziałam zeby zapisać sie do sr. Z czasem wprawy sie nabiera.

A na koniec taki dowcip:
Co robią rodzice gdy dziecko polknie 2 zl?
Przy pierwszym dziecku jada do szpitala, przy drugim czekają aż wykaka, a przy trzecim potracaja z kieszonkowego ;)
I cos w tym kawale jest...

ortoda
Dziewczyny jeszcze nie śpię z wrażenia. Nie mogę się napatrzeć na maleństwo, ze juz jest z nami. Leżę z bananem na twarzy.
Kto dziś urodził jeszcze?

Ortoda mam to samo:D Lezelismy pol dnia z Claudiem na lozku a malutka spala po srodku i sie na nía gapilismy z bananami :D:D to jest niesamowite miec juz to maleństwo w domu :)

Jak narazie nasza pucusia jest mega grzeczna:) troche w szoku jak ja zabieralismy do domu to plakala i w domu na początku tez. Ale szybko przybralam koszule , ktòrąialam w szpitalu zeby jej bylo znajomo, oblozylam kocykiem , ktory tez tam miala i do cyca. Od tamtej por y jest mega spokojna. Zasnela po jedzeniu, szybko sie ogarnelismy , posprzatalismy i wskoczylismy na lozko sie na nía gapić :D potem pierwsza wspolnymi silami przrbrana kupa, karmienie i dalej spi nasza grzeczniulka :) :D <3<br />

http://www.suwaczki.com/tickers/l22nqps6ybasj0fr.png

Powiem Wam, ze co osoba to coś nam zasiewala... Jakas niepotrzebna panikę - albo polozna, albo lekarz. A to wszytko bylo niepotrzebne. Przykłady:
Polozna, ze często karmić i wybudzac, bo z waga moe urośnie. A maly potrafił 6 godz spac, a ja wybudzalam go :( potem przestalam i waga tak byla w normie.
Lekarka: Po każdym karmieniu, nawet piersią, małego brać do odbicia, robic min dwugodzinne przerwy miedzy karmieniami i dawać wode zeby mleko miało szanse soe strawić.
I tu kolejne zonki, bo młodemu nie odbijalo sie prawie zawsze po samym karmieniu piersią. W nocy byla jakas masakra dla mnie, bo bralam,mlodego so odbicia i nieraz pól godz gp trzymałam i on nic! Wreszcie gdzies,doczytalam, ze niektóre maluchy tak maja, ze jak dobrze sie przyssie to nie nalyka sie powietrza i im sie nie odbija. Ulżyło mi. Jak do 10 mu się nie odbijało, to go odkladalam i tyle. Tylko ze ma początku na boku w razie W.
Co do wody, to w lecie gdy byly upały to co chwile sie upominal. I nie posluchalam lekarki, bo przeciez często piszą w poradnikach, ze mleko na poczatku nie jest treściwe, tylko na zaspokojenie pragnienia. A dopiero jak byl starszy to wode mu dawalam.

strunka7777
Kamilla, ja oczekuje dziecka drugiego, a jestem pelna obaw. Nawet nie wiem jak,należy podmywac dziewczynki. Tyle poradników i ze niby warg sie nie odchyla. A jak sie dostanie kupa to co?

Co do pupy to przy pierwszym mylismy tylko takimi wacikami czy płatkami cleanic i woda. Na wyjście tylko chusteczki nawilżane.
Nosek tak jak dziewczyny pisały i na pewno przed odciąganiem trzeba zakroplic, bo jak katarek jest gesty lub suchy, to trzeba go rozrzedzić - inaczej mię wyjdzie.
Co do temp przy kąpieli to min 22 stopnie powinno być,,a max chyba 24.
My przy Bablu panikowalismy o wszystko. Kedna krostka i juz panika czy do lekarza, ale na szczęście moja mama mnie uspakajala i byla takim filtrem wszystkiego.
Jeszcze jedno Ci powiem - miałam,praktyki w domu małego dziecka i tam rutynowo przewijalo sie itp. I co? I kiszka!!! Myślisz, ze nie panikowałam nad opieka? Od razu wiedziałam zeby zapisać sie do sr. Z czasem wprawy sie nabiera.

A na koniec taki dowcip:
Co robią rodzice gdy dziecko polknie 2 zl?
Przy pierwszym dziecku jada do szpitala, przy drugim czekają aż wykaka, a przy trzecim potracaja z kieszonkowego ;)
I cos w tym kawale jest...

wczoraj polozna mi powiedziala ze tam pomiedzy wargami nie myjemy, chyba ze dstanie sie kupa, to wtedy trzeba.

to ta sol fizjologiczna przed odciaganiem, czy po?? bo ja odciagnelam i jeszcze nie zakropilam! ile kropel tego, i jak?? masakra poprostu...

a jakich pieluch uzywacie?? ja mialam babydream z rosmana w szpitalu, byly bardzo fajne. teraz mam dady i zaczelam zakladac tak jak polozna mi pokazala, i bez kitu za lekko je zapinam, bo malej ta pielucha zjezdza z tylka :O wstyd mi ze mi nie wychodzi :(

a co do nawału pokarmu to podobno szałwia, zimne oklady i kapucha rozbita wstrzymują i nie powinno wrocic. nawet dziś pisałam do położnej ze strony bebiprogram, tam są specjalisci i odpisują na pytania.

nadal mam wrazenie ze wszzystko robie zle i nie tak..

Co do mycia warg sromowych. Pierwszy okres nie powinno się faktycznie myć i ruszać, ale później już trzeba. Ja mojej już myję (ale nie chusteczkammi tylko wacikiem i wodą przegotowaną). Dzisiaj położna mi mówiła, żeby też zwrócić na to uwagę, bo tam jest maź płodowa i na początku pełni funkcję ochronną, ale z czasem zbiera się tam brud i bakterie i trzeba czyścić delikatnie, żeby biedy nie narobić.

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73hdgeli2cuo5h.png

Madika
Aga2801
Gratuluję wszystkim rozpakowanym mamom.
Izabel śliczny brzuszek.
Ernesto jak odwłok U osy? To całkiem zgrabny. :) Jak byś napisała że bąka lub czmiela to wtedy nie ciekawie by było.
Dziewczyny trzymam kciuki za wasze terminy :).
Mój łobuziak wczoraj zafajdolił mi połowę łóżka. Nie chciało mi się przenosić go na przewijak to mnie pokarało, trzeba było pościel zmieniać :D

Aga moja Hanusia oprocz tego ze kupy robi takie jakbys caly sloik musztardy wrzucila do pampersa to jak ja juz wytre i zabieram pampersa to jej sie przypomina ze chce sie jej siku... Wiec konczy sie przebraniem i zmiana powleczenia na przewijaku... I to raz dziennie mi taki figiel robi... :D

Madika haha, mam to samo !
Moja mała jak zrobi kupsko to takie po pachy, że ubraniem wypływa, w kolorze musztardy :)
Jaj juz ją rozbiore, wytrę wszystkie kończyny które ukazała, plecy, szyje oraz moje zapaćkane ręce, zabieram sie do zakładania pieluchy to zaczyna sikać. Na mnie, na siebie i na podkład ;) wycierania ciąg dalszy. Dzis juz bylo dwa razy przewijanie z pełn zmianą garderoby i podklady :)
Ide was nadrabiać dalej.

http://www.suwaczki.com/tickers/gyxwl6d878ytfrqp.png

no o tych wargach sromowych to też róznie kazdy mowi!
jedni zeby myc, drudzy ze nie. moja siostra umyła mojej małej, co prawda zrobila blad bo chusteczkami... ale od tamtej pory nie ruszam, czoraj polozna powiedziala zeby nie myc, i wez tu bądz mądry. z drugiej strony, same sie myjemy tam wiec calkiem logiczne byloby mycie jednak.. moze nie codziennie czy cos.. nie mam pojecia :O

ciekawa jestem czy moja mala przybrala na wadze... mam wage taką duża, raz wazylam ale w pieluszce... i niby troche wiecej..

arwena89
Kamilla ja tez mam w sobie jakiś strach że małemu zrobię niechcący krzywdę :(
Dziewczyny z maluszkami w domkach, czy waszym maluchom odbija się po kp? Mikołajowi bardzo rzadko się odbija i boję się że się zakrztusi jak już go odłożę do łóżeczka :( i bardzo leniwie je, pociągnie cycka kilka razy i robi przerwę, usypia praktycznie tylko przy cycku. Ja mam problem nawet z wyjściem do toalety czy zjedzeniem/wypiciem czegoś. Czy wasze maluchy wyciągają z piersi wszystko do końca? Bo Mikołaj albo nie daje rady, albo mu się nie chce. Resztę odciągam laktatorem i podaję butelką.

Witam nowe maluszki, wszystkie zdjęcia śliczne. Ja z telefonu jakoś nie umiem wstawić, a do kompa nie mam pojęcia kiedy usiądę.

Mamy w szpitalach te rozpakowane i jeszcze nie, szybkiego powrotu do domków z dzieciaczkami na rękach :)

Mojej tez się przez pierwsze dwa tyg w ogole nie odbijalo, teraz tez idzie ciężko ale znalazłam sposób i prawie zawsze beknie. Na Oliwke działa kilkukrotna zmiana pozycji poziom/pion. Biorę ją na ramie, chwile chodzę, jak nie beknie to biorę ją poziomo i znów na ramie. Jak po 10 min takich kombinacji nie odbije to daje jej spokój. Ale zazwyczaj odbija.
Po co ściągasz resztę laktatorem? Maluch nie musi opróżnia do konca. Jak kilka razy wypije mniej to pokarmu zacznie się produkowac tylko tyle żeby dal rade. Poza tym jak ci przysypia to go budź, udawaj ze wyciągasz cycka, polaskocz pod brodą. Wtedy on wiecej zje i nie będzie ci wisial na cycku. Ja normalnie ide do łazienki, robię jedzenie itp. Z tym ze nie pozwalam wisiec przy cycku. Moha akurat 20 min i jest najedzona, ale ma czasami takie cheile ze spi albo miętoli tego cycka pól godziny. Wtedy ją odkladam do łóżeczka. Zgłodnieje to zje zamiast spać :)

http://www.suwaczki.com/tickers/gyxwl6d878ytfrqp.png

Kamilla, przed ja robiłam. Dziewczyny pisały tez, ze i po i cos w tym jest. Zeby śluzówka pi odciaganiu nie byla przesuszona.

Co do pieluch to mi często się zdarzało, ze za lekko zakładałam.
A jakie? Hm, na początku tez braliśmy babydream i mieliśmy z dada. W szpitalu zrobiłam błąd, ponieważ uzywalam to co dostalam od koleżanek, czyli z różnych firm i maly dostal krostek. Nawet pediatra w szpitalu spanikowala pytając czy nie jestesmy z mężem alergikami. A moim zdaniem (po czasie dopiero dobtego doszlam) co chwile zmiana firmy spowodoeala, ze pupę mial w krostach. I rada koleżanki: Bierz najtańsze, bo i tak co chwile na poczatku trzeba zmieniać pieluchę...
Po dwóch tygodniach używania dada widzieliśmy, ze co chwile cos wyskakiwalo, użyliśmy pampers Premium care - te takie białe. Koleżanka nam dala. I to byl strzał w dziesiątkę. Nic po nich nie bylo. Ale cena zawrotna i przeszliśmy na zwykle z firmy pampers - na szczęście nic młodemu nie bylo. Poza tym czytałam opinie, ze te białe chyba od 3 troche inne maja wykonanie i nie do konca sie sprawdzają jak w niższych rozmiarach.

Jak widać z,pieluchami tez różnie bywa, bo każdy Babel moze,miec inna wrażliwość pupci :)