Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
domi81

Przepisy na "zdrowe słodycze"

Rekomendowane odpowiedzi

Macie może sprawdzone przepisy na zdrowe słodycze?? Na takie które można dać dziecku bez obaw o zęby czy poziom cukru?? Czy może to mit
ja znalazłam kilka w necie ale czy to tak jest naprawdę??


http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Domowe „krówki” z batatów i daktyli
Składniki:
1/2 szklanki rozgniecionych na puree upieczonych słodkich ziemniaków
1/2 szklanki namoczonych wcześniej w ciepłej wodzie daktyli
1/4 szklanki masła kokosowego (tłuszczu przy wieczku puszki z mlekiem kokosowym)
1/4 szklanki masła orzechowego bez soli i cukru
1 łyżka oleju kokosowego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
odrobina ciemnego cukru muscovado do posypania 9 opcjonalnie

Wykonanie:
1. Namoczone daktyle odsączyć z wody, zmiksować na mus, połączyć z rozgniecionym upieczonym słodkim ziemniakiem (batatem). Dodać masło kokosowe, olej kokosowy, szczyptę soli i ekstrakt z wanilii. Wszystko dokładnie zmiksować.
2. Silikonową formę lub inne naczynie wyłożyć folią spożywczą i wlać powstałą masę. Wygładzić a na wierzchu można posypać brązowym cukrem muscovado. Włożyć do zamrażarki przynajmniej na godzinę.
3. Zamrożoną masę wyjąc i pokroić na kwadraty, umieścić w temperaturze pokojowej aby trochę odtajały.

monthly_2015_04/przepisy-na-zdrowe-slodycze_28730.jpg


http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Domowa chałwa z sezamem i słonecznikiem
Składniki:
1 szklanka pestek słonecznika
1 szklanka ziaren sezamu
5 łyżek syropu z agawy
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wykonanie:
1. Pestki słonecznika i sezam podprażamy oddzielnie na suchej patelni, mieszając cały czas drewnianą łyżką aby nie przypalić.
2. Następnie miksujemy w robocie kuchennym (również oddzielnie, gdyż sezam miksujemy nieco dłużej).
3. Wszystko zsypujemy do jednej miseczki, dodajemy syrop z agawy, olej, ekstrakt z wanilii oraz szczyptę soli. Dokładnie wszystko mieszamy, najlepiej ręką.
4. Powstałą w ten sposób masą napełniamy silikonowe foremki, lub lepimy z niej kulki które następnie obtoczyć możemy w ziarnach sezamu lub słoneczniku.

monthly_2015_04/przepisy-na-zdrowe-slodycze_28731.jpg


http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bezglutenowe, amarantusowe tartaletki z galaretką z agaru
Składniki na tartaletki:
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki maki z amarantusa
1/2 szklanki maki gryczanej
2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej
2 żółtka
2 czubate łyżki oleju kokosowego
szczypta soli
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
2 łyżki ksylitolu
galaretka:
1 szklanka naturalnego soku pomarańczowego, najlepiej samodzielnie wyciskanego (może być również inny naturalny sok)
2 łyżeczki agaru w proszku
1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Wszystkie rodzaje mąki oraz skrobię, sól i proszek do pieczenia połączyć ze sobą w misce. Dodać olej kokosowy, żółtka i ksylitol i dokładnie wymieszać.
2. Wysmarowane olejem kokosowym foremki do tartaletek wyłożyć ciastem i mocno docisnąć do ścianek, zostawiając w środku miejsce na galaretkę.
3. Piec około 15 min. w temp. 180 st C
4. Do 1 szklanki soku dodać agar i ksylitol i dokładnie wymieszać. Postawić na kuchence i zagotować. Lekko ostudzić i wlać do gotowych ostudzonych tartalatek. Uwaga! agar bardzo szybko zastyga, nawet lekko ciepły sok z agarem może tężec na łyżce.
5. Gotowe tartaletki ozdobić można sezonowymi owocami.


http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Domi, piękne zdjęcia, pomysły niebanalne. W te upały nie mam wielkiego apetytu, ale takie deserki to bym chętnie zjadła.
Muszę wypróbować ten pierwszy i trzeci deser. Sałatkę w arbuzie robię od wielu lat, tyle że ja kupuję całego arbuza i wycinam z niego kształt koszyczka, a potem wkładam do niego dowolne owoce, czasem galaretkę i owoce.
A Ty już robiłaś te desery?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja robię sezamki z miodu i sezamu
najpierw robię karmel z wody i cukru nie zagotowując potem dodaję miód i tyle sezamu by masa była gęsta na pergaminie rozwałkowuję masę i kroje na kawałki, jak zastygnie sezamki są gotowe

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

adasaga3 Większość tych przepisów już zrobiłam,
co do arbuza to teraz szukam innych inspiracji np. w sałatce z ogórkiem i miętą i serem podobno rewelacja (niestety wczoraj arbuza zabrakło w sklepie)
ja też lubię robić owocową sałatkę w arbuzie i te lody bananowe rewelacja ja też robię jeszcze sorbety z bananów albo z kiwi
A robię to tak
Zielony sorbet z melona, kiwi i mięty
Orzeźwiający letni sorbet o smaku melona, kiwi z nutką mięty. Z melona usunąć pestki, wydrążyć miąższ. Kiwi obrać ze skórki. Owoce zmiksować wraz z cukrem i listkami mięty. Przełożyć do pojemnika i zamrozić. Przed podaniem ponownie zmiksować blenderem z funkcją kruszenia lodu.

Sorbet ananasowo-gruszkowo-bananowy
Gruszkę obrać, usunąć jej gniazdo nasienne. Gruszkę pokroić na mniejsze kawałki. Banana obrać, pokroić w plasterki. Ananasa obrać, usunąć twardy rdzeń. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie kawałki owoców przełożyć do plastikowego pojemnika. Pojemnik zamknąć i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika. Zamrożone owoce przełożyć do miski blendera. Wlać do nich sok wyciśnięty z cytryny i wodę, wsypać cukier puder. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować. Sorbetową masę zmrozić dodatkowo w zamrażalniku. Gotowy sorbet rozłożyć do pucharków.


http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość rolina0258

Najlepsze są najprostsze zdrowe słodycze, czyli świeże owoce. A że teraz jest sezon i na nasze pyszne truskawki, maliny, czereśnie czy agrest, to jeszcze bez problemu możemy kupić owoce egzotyczne tak dla urozmaicenia diety. A jeśli same owoce to za mało, to można je podawać w formie musu z dodatkiem jogurtu naturalnego, nasion chia lub płatków migdałowych. Można też z takich owoców zrobić koktajl, galaretkę albo ciasteczka i ciasta (jak choćby sernik na zimno). Tylko wiadomo, że dobrze cukier zastąpić innym słodzikiem, a najlepiej nie dodawać go w ogóle, bo takie owoce same w sobie są wystarczająco słodkie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość cytrynka&&

kulki mocy są świetne, wystarczą daktyle, bakalie, masło orzechowe, ja też daję kakao, koniecznie z decoMorreno, najlepsze jest. takie kulki daję nawet dzieciom do szkoły

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...