Skocz do zawartości
Forum

kiedy mogło dojść do zaplodnienia

Gość natalala85

Rekomendowane odpowiedzi

Gość natalala85

Witam, mam pytanie generalnie jestem tu nowa. 7.02 miałam ostatnią miesiączkę. Przy cyklach ok32 dni. Z tym ze z grudnia na styczeń cykl trwał 39 dni. 1.03 kochałam się z mężem bez zabezpieczenia, 12.03 zrobiłam test wyszedł negatywny (w miedzy czasie 10.03 było także zblizenie). Test powtórzyłam 16.03 wieczorem i wyszedł pozytywny. 18.03 zrobiłam bhcg 269, 20.03 bhcg 547. Czy jest możliwe ze do zapłodnienia doszło 10.03? Czy raczej z początkiem marca. Proszę o odpowiedź.

Ja stawiam raczej na początek marca, przy czym po samej długości cyklu trudno obliczać płodność (o tym decydują również inne objawy, a to ty znasz najlepiej swój organizm). Test półtora tygodnia po zapłodnieniu ma prawo nie wyjść, pewność w 99% daje w spodziewanym terminie miesiączki.
Przyrosty bety sugerują 4-5 tc, przy czym u ciebie trzeba wziąć poprawkę na długie i nieregularne cykle. 4-5 tc przy regularnych 28 dniowych cyklach to 2-3 tydzień od zapłodnienia, więc jak nic pasuje tu początek marca. Zresztą jakie ma znaczenie czy do zapłodnienia doszło tydzień w tą czy tamtą?

Kobietom planującym zajście w ciążę polecam przynajmniej ogólne zapoznanie się z metodami obserwacji płodności i monitorowanie przynajmniej podstawowej temperatury ciała codziennie. Pomoże to wam dokładniej ocenić kiedy miałyście owulację (a nie jest prawdą, że jest ona zawsze w połowie cyklu) i będziecie lepiej wiedzieć kiedy doszło do zapłodnienia a to pomoże w realnym ustaleniu terminu porodu. Po drugie, mierzenie temperatury szczególnie w 1. trymestrze pomaga wcześnie zauważyć wszelkie nieprawidłowości. osobiście polecam angielskojęzyczny serwis Kindara, ma aplikację na komórkę, jest tez polski serwis 28dni.
Pozdrawiam