Skocz do zawartości
Forum

Grudniowe 2014 maluszki :)

Gość Megi1992

Rekomendowane odpowiedzi

Hej dziewczyny :) nie było mnie dwa dni bo stefa sie rozchorowała . W południe zagoraczkowala 39 i tak przez 1,5 dnia . Byłyśmy u lekarza i gardło brzydkie i dostała clemastinun dwa razy dziennie a dzis zaczęła kaslac sucho i dodatkowo drosetux . Mam nadzieje ze szybko jej przejdzie . W pierwszy dzien gorączki była strasznie słaba jesc nie chciała nic ciagle płakała i na rękach . Masakra !!!! A dzis juz lepsza i teraz spi . Dokuczają jej bardzo tez zeby . Ma strasznie spuchnięte dziąsła i u dołu i u gory . I tyle u nas .

Mam pytanie do Was. Czy któraś z Was daje swojemu dziecku Bebilon Profutura 2 lub Bebilon 2 z Pronutra+? Obecnie daję Bebilon 2 comfort i zastanawiamy się nad zmianą mm, dlatego że Gabrysia dobrze toleruje nowe pokarmy i nie ma problemów z brzuszkiem. Poza tym brakuje tego mleka w sklepach i aptekach.
Mae rzeczywiście przy blw jest jeszcze więcej jedzenia w koło :) Z owocami idzie jej lepiej. Antoś ładnie przybiera na wadze. Mojej średnio smakowała borówka, teraz najsmaczniejsze są banany. Na maliny czy poziomki kręci głową.
Kingalili biedactwo męczy się. Jeszcze ta gorączka.

Witam dziewczynki pozdraeiam z zakopanego pogoda w kratke ale nie pada w nocy 6 stopni zimno bylismy dzis na dlugich spacerach mala zadowolona. Gabi mysle ze mala smialo zaakceptuje nowe mleko sprobuj hipp2 lub nan . wsadzam mala do chodzika bo dziadki kupili ale nie chce w nim chodzoc raczej traktuje go jak zabawke hehe nie raczkuje tylko podnosi pupe i nogami przeiera nie chce mi wstawac na nogi. Chya jeszcze ma czas? Moja strasznie zniosla podro 2 godz musiala mi siedziec na kolanach zamiast w foteliku macie jeszcze te 1 foteliki czy juz te wieksze ?

Gabi
Colin pije aptamil 2 z pronutra to odpowiednik wlasnie polskiego bebilon . My nie zmieniamy mamy go od samego poczatku .
Predzej pytałaś o mycie zębów jakis sposób . Moze niech Gabi codziennie patrzy jak wy to robicie bedzie ciekawa i pewnego dnia złapie szczoteczkę albo da sobie umyć zeby . U nas podziałało codziennie colin widział jak ja myłam i był ciekawy kupiliśmy szczoteczkę i otwiera buźkę i sam tez chce myć moze raczej gryźć alr zawsze cos :)

Vanessa
Wlasnie u nas problem z podróżami ten sam musieliśmy wrócić dzien predzej zeby jechac przez sen 30 min colin nie potrafi usiedzieć w maxi cosi zawsze jest na rękach patrzy przez okno i świruje . Musimy zacząć rozglądać sie na fotelikiem przodem do kierunku jazdy i normalnie siedzące . Raczkowaniem sie nie martw niektóre dzieci wogole nie raczkuje . U nas pierw colin podnosić pupę a za miesiąc wkoncu ruszył do przodu .

Megii moja to samo przez 4 h jazdy wiecej byla na rekach niz w foteliku no zdecydowanie widze ze ten fotelik jest juz maly i chyva jej nie wygodnie musimy kupic ten do przodem do kierunku jazdy. No ciekawa jestem kiedy zechce wstac na nogi hehe

Gość Mama od 17.12.2014.

Tak, tyłem do kierunku jazdy bezpieczniej.
mamaMa a gdzie zapinacie fotelik? My za fotelem pasażera. Podobno za kierowcą najbezpieczniej, ale mój małżonek, po odsunieciu fotela, nie mieścił by się za kierownicą. Obecnie mamy Maxi-Cosi cabriofix, przymierzamy sie do 2WayPearl. Żałuję, że nie kupiliśmy od razu bazy z isofix.
Mamy stosujące BLW jak wam idzie? U nas owoce idą świetnie, ale warzywa i mięso dużo gorzej :( Skąd czerpiecie inspiracje, przepisy? Ja narazie z grupy na fb i z alaantkowego blw. Jeśli macie jakieś ciekawe linki, proszę podeślijcie. :)

Grudniowa mama
My tez za pasazerem ale tylko dlatego ze na poczatku nie wiedzialam tego co wiem teraz,ze przy odpowiednim doborze fotelika powinien znalezc sie taki ktory zmiesci sie za kierowca .My mamy Recaro wraz z baza i mimo ze Malutka czasem w nim placze to jeszcze troche w nim pojezdzimy .w tych pierwszych fotelikach dzieci placza bo pozycja nie jest siedzaca . Na serio nie chodzi im o kierunek jazdy bo w zasadzie to one nie wiedza ze mozna i jakby to bylo przodem . Przy okazji wczujcie sie - przodem widza mniej bo tylko zaglowek rodzica a tylem boki i tylna szybe

A BLW idzie nam dobrze . Jestem zadowolona . Choc na razie to jest jeden posilek plus czasem cos jeszcze . Corcia rano kiedy jemy sniadanie nawet nie otwiera buzki . Po prostu nie chce i juz. Za to po poludniu z obiadem jestvjuz znacznie lepiej . Hmmm moja inspiracja jest zycie . Jadamy wszyscy razem to samo tak z reszta jakie jest zalozenie tej metody . Z tym ze nie jadamy na codzien kotletow i sosow zaciaganych maka.no i ja praktycznie oduczylam sie solic a jesli juz musze to przed odkladam porcje. A jesli juz na cos takiego mniej odpowiedniego ochota to corci daje np warzywko i owoc jakis . Wczoraj na obiad jedlismy puree ziemniaczano dyniowe z parmezanem , brokul na parze i filet z dorsza no a my steka wolowego zamiast rybki . Bardzo smakuje jej ta ryba. U nas nie ma znaczenia czy owoce po prostu sa produkty ktorych nawet nie dotyka . Jednak dorsz i brokuł to jest jej faworyt hmm no i naesniki z twarozkiem slodzonym bananem

Mama ma jetem pod wraeniem jedzenia malutkiej ile ma juz mala? Z tym fotelikiem to racja z tym ze mam wrazenie ze mala jest juz za mala do niego i mam wrazenie ze jej nie wygodnie jaki fotelik polecacie? Bedzie.y napewno jezdzic dalej tylem do kierunku jazdy moja ma juz ponad 9 kg dIs ma 8 miesiecy

Gość Mama od 17.12.2014.

A właśnie na jakim mleku robisz naleśniki? Na grupie wciąż widze dyskusje dot. podawania krowiego (w nalesnikach/plackach) i już sama nie wiem co mam robić. Roślinnego nigdy sama nie robiłam i tu też mam wątpliwości, bo skoro nie podajemy do 1 rż orzechów, to czy mleko migdałowe jest ok?
My w podróżach jak narazie mieliśmy dwie awantury, a jeździmy sporo. Młoda obecnie trochę przystopowala ze wzrostem, ale pasy ma obecnie idealnie na wysokości ramion. Niebawem będą się jej nakładać, wiec musimy już myśleć poważnie o zmianie.

mamaMa - dzięki za podesłanie linka. Wiedziałam, że w pierwszym foteliku wozi się dziecko tyłem, ale nie że w kolejnym też. Także wezmę to pod uwagę kupując kolejny fotelik.

mama od 17.12.2014 -
Nam z BLW idzie zadziwiająco dobrze. Antek od początku jest żarty na wszystko. Właśnie jestem zdziwiona, że niczego nie odmawia, nie wyrzuca. W ogóle nie bawi się jedzeniem. Cokolwiek mu nie dam to zjada. U nas do tej pory były dwa posiłki - obiad i kolacja. Głównie daję warzywa i owoce, czasem makaron z pesto lub chleb. Nie gotuję w ogóle zup, zresztą przy okrojonej diecie ciągle nie mam z czego tej zupy właściwie zrobić. Nie daję też w ogóle kaszek żadnych i zastanawiam się, czy tego nie zmienić. Robicie jakieś kasze? Na rzadko czy też jakieś kosteczki? Pierś jest tak samo często jak do tej pory, czyli jakieś 8-9 razy na dobę.

My ze względu na alergię korzystamy głównie z takich stron. Ale przepisy są super :)

http://smakoterapia.blogspot.com/
http://szkrabimy.pl/ ta strona jest dosyć młoda ale są fajne przepisy BLW

http://www.mamaalergikagotuje.pl/category/nie-dla-alergika/

https://www.suwaczki.com/tickers/1usaanli21un7ohr.png
https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5englt40xe.png

Vanessa foteliki najlepiej z testem Plus to Szwedzki instytut bardzo niezalezny . Na tym blogu osiem gwiazdek znajdziesz opinie o roznych fotelikach tylem do kierunku jazdy . Nie ma ich w kazfym jednym sklepie ale sa jednak i w Polsce dostepne . Trzeba poszukac. My wazymy 9600 i nozki wystaja ale poki glowka nie wystaje jest ok .Za 3 tygodnie tez jedziemy do Zakopanego bo tam bedzie Chrzest mojej corci .

Vanesa mimo że małej nóżki już wystają z fotelika jeszcze poczekamy ze zmianą na większy. Jak na razie waży ok 8kg i jest jeszcze za mała na następny. Córeczka dobrze znosi podróże, bardzo lubi jeździć. Podczas kilku godzinnej jazdy wyciągam ją na chwilę by rozprostowała się. Robię to tylko jak mąż jedzie wolniej. Nie chce jej uczyć jeżdżenia na kolanach. Jest to zbyt niebezpieczne. Nie martw się, każde dziecko idzie swoim rytmem. Moja też nie raczkuje, niby dupkę podnosi, ale długo na brzuchu nie poleży, zaraz marudzi. Za to do stania to jest pierwsza.
Megi zrobię tak samo jak Ty. Muszę tylko kupić szczoteczkę i będziemy obie myły ząbki :) Gabrysię nauczyłam już myć rączki. Mydlę jej a ona opłukuje pod kranem. Sprawia jej to wielką frajdę
Mama od 17.12.2014 jak jadę sama z małą to jedzie obok mnie z przodu, a jak z mężem to ona siedzi za kierowcą. U nas tez z owocami idzie lepiej, z obiadkami gorzej. Nadal daję jej łyżeczką, bo więcej jest w koło niż w brzuszku. Co do przepisów to staram się gotować jak najwięcej sezonowych warzyw, wykorzystuję to co babcia ma w ogródku. Mleko krowie daję od jakiegoś miesiąca co 2-3 dzień w proporcji pół na pół z wodą + kaszka. Oczywiście nie daję ze sklepu tylko od krowy. Skoro mam możliwość to czemu nie skorzystać.
Dzieki dziewczyny za podpowiedź ws mm