Skocz do zawartości
Forum

Grudniowe 2014 maluszki :)

Gość Megi1992

Rekomendowane odpowiedzi

Dziekuje bardzo za życzenia :)

Marta 89
Wszystkiego najlepszego niech twoje maleństwo rośnie zdrowo a twoje marzenia sie spełniają :)

Malvinka22
Witamy na forum i zapraszamy do rozmów :)
Ja tak na chwile wskoczylam i zycze wszystkim mama i ich córeczka wszystkiego Naj z okazji dnia kobiet:):)

http://s3.suwaczek.com/201411304565.png

Cześć dziewczyny telefon urwal pol mojej wypowiedzi....
Co do kapieli malego kapie w emolium i dodaje trzy garsci maki ziemniaczanej tak nam polozna doradzila gdy ze szpitala wyszlismy z resztka rumienia tydzien i wszystko zniknelo. Do tej pory nie mam problemu z potówkami, odparzeniami ani niczym takim:-D

Co do leżenia na brzuszku i trzymania glowki.
Tobi od urodzenia podnosil glowke z ramienia i nia krecil szok tesciowa malo z krzesla nie spadla ;-D Nigdy nie lubil lezec na brzuszku ale ostatnio nawet bardzo nie protestuje wciagu dnia ale bardziej niz rozgladaniem interesuje sie swoimi lapkami... najwyzej glowke podnosi po kapieli jak mu ja oliwka samruje.

Szczepionki ah te szczepionki my zdecydowalismy sie 5w1 tak doradzila nam lekarka na te bardziej skojarzone nie miala prawie zadnego bo malo osob je wybiera a te stwierdzila ze dzieciaczki calkiem dobrze znosza... tak samo rotawirusy nam odradzila bo 80-90% laduje po nich w szpitalu (mija lekarka jest tez lekarzem na oddziale dzieciecym w szpitalu wojewodzkim) wiec zrezygnowalismy...

A teraz zmiana tematu;-D
Matko ale dzisiaj byl zwariowany dzien pierwszy raz bylismy w kosciele spal jak aniolek.
Potem tatus z synkiem zabrali mnie do restauracji na obiad synus popisal sie szczytem cierpliwosci bylismy tam przez dobre 2h nie spal ale grzecznie lezal w wozku normalnie duma mnie rozpiera.
Pozniej babcia zabra go na ponad dwu godzinny spacerek i caly czas spal moje slonko na koniec dnia troszke pomarudzil ale praktycznie o 20:30 spal przy flaszce.
A za tydzien czekaja na chrzciny az sie boje pomyslec co bedzie przy takim natloku ludzi...
Kurcze ale sie rozpisalam...
A teraz z innej beczki dziewczyny kiedy wasze sloneczka zaczely lapac stópki? Czy wasze pociechy juz trzymaja jakies zabawki?

Gość 4leks4ndr44

Kochane witek wczoraj poznał nowego kumpla... Który wyglądał tak jak on... I pięknie się do siebie uśmiechali:D - pierwszy raz zareagował na swoje odbicie w lustrze ;D

Ps. Oglądałyscie Nasza klatwa? (dokument nominowany do oscara w tym roku, o rodzicach co mają chore dzieciatko). Jak nie oglądałyscie to polecam... Bardzo poruszający film...

Dziś zaczynamy ostatni tydzien urlopu mojego K. Jak ten czas szybko leci:|

Hej :-) jak mamusie po weekendzie? U nas dość intensywnie. Hubek w piątek był na szczepieniu, tak jak ostatnio marudził tylko tego dnia do wieczora :-) w sobotę był na imieninach u dziadka:-) a wczoraj obleciał wszystkie najbliższe kobiety:-) troszkę go wymęczyliśmy ale nie chcę mieć dziecka dzikusa więc ciągam go ile mogę ;-)
Aleksandra ja nie mogę ani czytać ani oglądać żadnych dokumentów o chorych dzieciach odkąd mam swoje maleństwo. Strasznie takie rzeczy przeżywam.

Czesc dziewczyny,widze spoköj na Forum wszystkie mamusie na wiosennych spacerach albo wiosennych porzadkach.

My tez ciagle na dworze na spacerkach przy takiej pieknej 16 stopniowej pogodzie,jestesmy czesto teraz na budowie maz kladzie juz granit na podloge,jeszcze lazienka i ubikacja i mozna sie wprowadzac juz niemoge sie doczekac bo mamy wielki piekny taras a przy takiej pogodzie chce sie tylko na dworze siedziec.
Wczoraj dosalam takiego bölu " zeba madrosci" chyba tak sie on nazywa,ze nie moglam wytrzymac,wzielam 4 paracetamole i juz nic niepomagalo,pojechalismy o 22 do szpitala,tam godzina czekania! Popatrzyl möwi stan zapalny i ze przy tym stanie nie moze zeba wyrwac tylko da antybiotyk ja mu möwie ze karmie piersia a on möwi ze ten antybiotyk nie dochodzi do mleka pözniej kaze pielegniarce zapisac ibuprofen ja möwie ze nie moge go brac bo karmie a on no tak! Po wyjsciu pojechalismy do nocnej apteki i wykupilam ten antybiotyk (maly spal przez ten caly czas) w domu wzielam tabletke i mnie tak cknelo by poczytac ulotke bo ten lekarz byl dziwny i co sie okazalo?
Antybiotyk nie wskazany dla karmiacych bo dochodzi do mleka jakas tam substancja co powoduje biegunke u dzieci! Fajnie a ja mu 2 razy möwilam ze karmie! Dobrze ze tam mi dal zastrzyk znieczulajacy to mialam przynajmniej noc bez bölu.Rano pojechalam do detysty i kazal tego antybiotyku nie brac dal mi taka szczykawke z igla a w nim jakas substancja bym nakladala na tego zeba ma pomöc i dzis juz lepiej. Tyle co do zaufania lekarza!!

Gugus coraz fajniejszy lapie sobie zabawki i wszystko co ma pod reka i prosto do buzi a jak cos jest za duze i mu sie nie miesci w buzi to sie wkurza! Lapie sobie nözki ale nie moze ich jeszcze przytrzymac,obraca sie w boki ale jeszcze nie z brzucha na plecki. Slini sie okropnie,non stop mokre ciuchy.odkad klade go spac o 21 albo po tych szczepionkach je czesciej w nocy,juz byly dni ze przespal noce albo wstawal 1 do 2 razy a teraz je chyba ze 4 razy w ciagu nocy,zamiast coraz mniej lesc i wiecej spac w ciagu nocy to jest na odwröt,myslalam im starszy to bedzie w nocy spoköj.
Maly jest boski jak maz udaje ze placze maly zaczyna tez plakac jak powie ze zartuje ze jest ok to przestaje i sie smieje,zlewamy tak z niego,musze go nagrac!
Lözeczko juz za male nie umie sobie znalesc miejsca w nim bo nie moze wyciagnac dobrze rak,wierci sie tam okropnie i sie ciagle zastanawiam jak on to zrobil lezac w poprzeg z nogami do göry?
Podnosi sie do siedzenia jak go mam na kolanach w pozycji siedzacej to podnosi glowe ku przodu .
Jak u was ze skarpetkami bo möj nigdy ich nie ma ciagle gubi albo ich nie lubi i jakos sciaga nie wiem !
Tak to grzeczny jest spi sporo w ciagu dnia,da mi porobic kolo siebie lub w domu.

iza-majka ja mam to samo jak w wiadomosciach möwia o Jakis wypadkach lub nieszczesciach zwiazanych z dziecmi nie moge tego sluchac,serce mi sie kraja i zbiera mi sie na placz!

aleksandra möj tez uwielbia lusterko smieje sie do niego.Gratuluje obrucenia sie!

Rechotka to mieliscie naprawde udany dzien z maluchem!

mamMa u nas w srode ma byc 18 stopni! Co do BLW nie wiem co o tym sadzic.

Megi jak ciemieniuszka ? Masz dalej swedzoce sutki? Poradzilas cos na to?

mimi super ze z bioderkami jest dobrze napewno juz nie bedzie zadnych problemöw.

Dziewczyny co radzicie na sucha i czerwona sköre w okolo odbytu? Penaten i oliwka nie pomaga,nawet olej z oliwek pröbowalam.

Fasolka,Mimi z mila checia oddala bym wam troche mojej silnej woli jak ja sobie cos postanowie to Amen! Znöw poszlo 1 kg, z ciazy jeszcze 2 ale niestety trzeba cwiczyc by sköra byla jedrniejsza bo to juz nie to samo jak przed ale ja nie mam narazie jak,jak sie przeprowadze to moge codziennie leciec na godzine bo fitnes Studio mam zaraz kolo domu i maz juz nie bedzie mial tyle roboty takze zostane z malym przez godzinke.

AgaPo,Marta spöznione ale szczere wszystkiego naj,naj,najlepszego,duzo szczescia,zdrowia i milosci!

monthly_2015_03/grudniowe-2014-maluszki_26303.jpg

cześć dziewczyny.
Nie wiem czy mnie pamiętacie z forum ciążowego? Czytam Was codziennie ale nie piszę o ja z tych niepiszących "cichociemna".
Mój Antek ma 15 tygodni. Jest aniołkiem od urodzenia. Jak pojawia się jakiś problem to korzystam z Waszych rad.
No i właśnie mam problem.......
WRACAM DO PRACY - po świętach. Karmię piersią i nie wiem co robić odpuścić karmienie czy zacząć ściągać mleko???????Mały będzie miał już 4,5 miesiąca - sama nie wiem poradźcie PROSZĘ.
Nie wiem czy dam radę ze wszystkim: praca, starszy chłopak którego też trzeba wyszykować do szkoły i jeszcze ściąganie rano mleka z dwóch cycków? Mały nie je w noc (rzadko) - przesypia całą noc praktycznie - ostatni raz je ok. 23 ale z dwóch cycków:). Rano więc mam dwa pełne. W pracy nie maproblemu - mogę coś tam ściągać no ale wiecie jak jest w pracy. PORADZCIE - no i proszę te mamuśki które ściągają o poadę co do laktatora. Pewnie elektryczny ale jaki????
Antek na ostatnim szczepieniu ważył 7050 i miał 70 cm. Ślicznie leży na brzuchu. Smieje się w głos - gaworzy z nami ale nie łapie jesczcze niec więc chyba każde dziecko inaczej. Strasznie się ślini - dziąsła mu trwrdnieją. Pcza łapki do buzi - nie wiem czy dawać smoczek.
Uczę go pić wodę - daję taką specjalną dla dzieci i może jakoś specjalnie mu nie smakuje ale powoli się przyzwyczaja.
A ja - w ciąży przytyłam 17 kg a teraz mam 20 kg na minusie tzn 3 mniej niz przed ciążą. No ale ja codziennie praktycznie jestem na godzinkę na siłowni - karmię małego i jak idzie spać to lecą na ćwiczenia. Dieta tez jakaś ale głównie zmiana żywienia w domu - kasze, warzywa. orzechy bakalie. Nie smażę, jem dużo wątróbki bo mam mało żelaza ale już jest coraz lepiej. Mąż przy okazaji też schudł.
dzięki dziewczyny za ewentualne porady:)

Acha w czym chrzcicie dzieci ???

Marta super że z domkiem coraz bliżej końca :-) tzn żeby całkowicie wykończyć to jeszcze pewnie hoho.. ale grunt zey jeszcze trochę i się wprowadzicie :-)
Maslak ja bym ściągała.. ale to Twoja decyzja. Mleko matki jest najlepsze dla dziecka więc jeśli masz możliwość to chociaż raz czy dwa w ciągu dnia podawaj swoje mleko.

MartaA o jeny!! Zazdroszcze tarasu ..!;) ja swoj dom planuje za 5 lat dopiero jesli mnie nie powieje wczesniej gdzies :)teraz mieszkanie jest wygodne bo jestssmy niezalezni a domek to juz jednak obowiazki I ciezko byloby tak zostawic I fru ale marzy mi sie oj marzy zwlaszcza na wiosne I lato ;)

wspolczuje z tym zebem .

4aleks4ndr4 ja tez nie moge sluchac o nieszczesciach dzieci od kiedy jestem mama . Kiedys nie bralam wszystkie go tak bardzo do siebie.

maslak ja bym sciagala ale tak jak pisze Iza-majka to kazdego indywidualny wybor. Nie oceniam nikogo naprawde mi do tego daleko ale ja jak narazie nie umialabym jeszcze"zostawic "corci .ppsychicznie bym sobie z tym nie poradzila .hmm ale moze dlatego ze to moje pierwsze dziecko.

http://www.suwaczki.com/tickers/relgupjyml4u9676.png

Maślak pamiętam Cię z ciążowego forum. Ja mam laktator elektryczny medela swing. Jest drogi, ale wart swojej ceny. Mi udało się go kupić na promocji :) Jestem z niego bardzo zadowolona i mogę go polecić z czystym sumieniem. Jest cichy, spokojnie możesz w nocy odciągać przy dziecku i mężu. Sprawdzone, spali smacznie podczas jego pracy :>
U nas wiosna pełną gębą, dziś było 19'C. Szkoda było wracać ze spacerku.
Byłyśmy dziś na 2 dawce szczepień plus 2 dawka rota. Płakała straszliwie, bardziej niż za pierwszym razem, a dziś był tylko jeden zastrzyk. Serce pękało mi jak płakała. Po wyjściu z przychodni od razu usnęła.
Nasza królewna waży już 5380g. Mały pulpecik z niej. Pediatra powiedziała, że duża jest jak na końcówkę 2 miesiąca.

Dzięki dziewczyny za porady. Sama wewnętrznie skłaniam się do ściągania.
Mi też ciężko zostawić maluszka w domu ale takie czasy. Mam dwójkę dzieci, dom na utrzymaniu a firmę mojego męża zlikwidowali. Jedynym ratunkiem dla naszego budżetu jest tzw. tacierzyńskie - odstąpię mężowi urlop.
Gabi82 - dzięki za poradę. Ja właśnie o tej medeli myślałam.
My dziś cały dzień z młodym na tarasie - piękna pogoda. Do domu zeszłam po 17. Pozdrawiam Was wszystkie i wasze maluszki.

Hej,
maślak - miło, że się odezwałaś :) Ja mam laktator ręczny i nie polecam jeśli masz często odciągać. Ponoc jest jakaś dobra tańsza alternatywa dla Medeli Swing, któraś z grudniówek o tym pisała... Bardzo długi jest twój chłopak :) To jeszcze nosicie ubranka 68?
Gabi - ja karmię głównie piersią więc nie dopajam. MM się zdarza jak ojciec zostaje w domu sam z małym.
MartaA - dobrze, że czytałaś tą ulotkę. Coś cię w ogóle lekarz nie słuchał, że ty karmisz :/ Skarpetki u nas fruwają jeśli nie mają dobrej gumki. Znowu te, które trzymają potem są odciśnięte na łydkach.
Marta89, AgaPo - spóźnione życzenia urodzinowe. Aby Wam wszystko szło jak z płatka, a dzieciaczki zdrowo chowały :)
Malvinka22 - witaj :)
aabalik - nasza kotka unika Antka. Jak zaczyna płakać to najchętniej pod drzwi mknie i prosi by wypuścić. Obwącha go tylko czasem i odchodzi. Ale jest leciutko zazdrosna, bo jak odłożę małego, to nieraz od razu wskakuje i chce się miziać. Pokazuje, że teraz to jej kolej.
Megi - coś u was lepiej na placu boju z ciemieniuchą i trądzikiem? U nas nie bardzo. Co wyczeszę główkę, to na drugi dzień znowu strupy :/ A co do trądziku to lewa strona nieco wyładniała, to znów gorzej z prawą i jeszcze na czoło się rzuca... Policzki tak wysuszone, że dałam drugą szansę kremowi który mi pielęgniarka środowiskowa polecała. No i zapisałam się z Antkiem do naszego rodzinnego lekarza, żeby jednak go obejrzał. Wolałabym uniknąć maści sterydowej, ale jeśli uzna to za stosowne, to tak zrobimy.

Pleśniawka prawie zwalczona ale jeszcze muszę małego torturować miksturą kilka dni. Dzisiaj Antek bardzo marudził, miał tylko moment kiedy jakoś spokojnie leżał. To chyba będzie kolejny skok, sama nie wiem.

Co do podnoszenia główki. Wyprałam akurat kocyk na którym Antoś w ciągu dnia leży i dostał inny, cieńszy. Na tym nowym kocyku nie lenił się położony na brzuchu, tylko tak jak dawniej, ze złością straszną ale dźwigał główkę. I okazuje się, że potrafi i to całkiem nieźle. Kilka razy dziennie go kładziemy na krótko, może minutę-dwie. Zdarza się nawet, że nie płacze od razu tylko dopiero jak się bardzo zmęczy. Ale muszę mu kłaść jeszcze dodatkowy koc, bo potrafi nagle uderzyć twarzą w podłogę i wtedy jest histeria.

https://www.suwaczki.com/tickers/1usaanli21un7ohr.png
https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5englt40xe.png

Maslak ja odciagam laktatorem bebe ono polecam cens 270zl a jrst taki s jak z madeli ;) kolezanka ma mafela js beby ono i naptawde nie ma roznicy a odciagam dziennie po 3 raxy bo tez odskakuje do pracy czadem czy na zakupy i maz jest zala polecam! :). Martaa edpolczuje ci z tym zebem! Dobrze ze poczutalas ulotke i nie wzielas amtybiotyku;) super ze juz domek praeie gotowyy jeszcze do kpnca roku bedziemy robic i na boze narodzenie mariettki roczek sie wprowadzimy:) gdzie kupie chia w ziolowym ile llyzek dziennie tego zjadasz i z czym nsjczesciej ;) ja tez kuz cwicze 20in dziennie w domu na stteperze. I brzuszki ;) zpobaczymy po miesiacu jaki befzie efekt/) gabi jak mialas teraz szczepienie 5w 1 to z zoltaczka czy bez kak mala po szczepieniu;)? Ja nie dopajam niczym tulko cyc;) Megii wstawie fotke z chrzcin tylko muszr pomniejszyc foty bo nie wchodza :). Dzis piekma pogoda spacerowalysmy 3 godz wczoraj tez:)

monthly_2015_03/grudniowe-2014-maluszki_26368.jpg

monthly_2015_03/grudniowe-2014-maluszki_26369.jpg

monthly_2015_03/grudniowe-2014-maluszki_26370.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/hchys65gl0qjl4xr.png

Dzięki dziewczyny za porady - zdecydowałam się na medelę. Spróbuję - mleko jest, cycki spoko więc chyba dam radę.
Mae - ubranka 68 idą w odstawkę. Kombinezon jeszcze ok. ale na styk. Szkoda mi tylko kompletu do chrztu bo mam 68 i jest za mały a chrzciny mam w pierwszy dzień świąt.
Gabi82 - ja karmię tylko piersią ale uczę małego pić wodę (ciężko - nie chce) bo ze starszym przegapiłam "ten moment" i później już nie chciał jak popróbował soczków, herbatek - no a lato idzie więc coś tam muszą się bzyczki napić.

maslak ja mam z Aventa elektryczny i jest super.Ile mozesz to sciagaj ,dasz rade!

Vanesa ja kupowalam na Amazon jest tez na ebayu, u nas w Edeka sklepie lub w sklepach z rzeczami ekologicznymi lub naturalnymi jak Bio. Dajesz 2 male lyzeczki do jogurtu lub platköw owsianych.musli z mlekiem. Ja jadam czesciej z jogurtem rano.
Tez musze brzuch cwiczyc bo mi odstaje !
Vanesa piekna twoja ksiezniczka i widac ze mama strasznie rozpieszcza.

Mae biedny twöj maly aby szybko wszystko wröcilo do normy!

Gabi ja tez do tej pory mialam tylko Balkon i to nie duzy a teraz bede miala ogromny taraz balkonowy na 3 pietrze i taraz na parterze . Tez sie jaram jak glupia juz niedlugo bede sobie lezec na nim i sie opalac! (jak maly da)!

mamaMa mloda jestes kochana jeszcze masz czas na domek,ja zobacz w wieku 35 lat dopiero urzeczewistnilam to marzenie,zawsze chcialam najpierw dom pözniej dziecko i obydwa marzenia spelnily sie na raz,lepiej byc nie moze! Ale jak möwisz obowiazköw przy domu bedzie sporo i ile sprzatania no ale tak wlasnie chcialam!
Zab lepiej dzieki! Trzeba dziada wyrwac!

Megi a ty gdzie ?

I po pięknej pogodzie :( za oknem szaro buro i ponuro
Dziś KOŃCZYMY 3 MIESIĄCE. Jak ten czas leci.
Pytałam Was co do podawania wody, bo moja pediatra powiedziała mi abym dawała wodę do picia, skoro dokarmiam 2-3 butelkami mm w ciągu dnia. Dałam kilka razy, ale sama nie wiem skoro głównie karmię piersią.
Ja też muszę zabrać się za ćwiczenia. O siłowni mogę na razie zapomnieć, bo nie mam z kim zostawić córeczkę. Mąż wraca późno. Za miesiąc ruszamy na basen :) nie mogę się już doczekać.
Mae moja od 2tyg ładnie podnosi główkę, rozgląda się dookoła. Na brzuszku kładę ją na sofę lub łóżko by miała miękkie lądowanie :)
Vanesa 2 dawkę wzwB miała podczas pierwszego szczepienia (2 m-ąc). Wczoraj miała 2 dawkę dtp, hib, polio ipv i rota. W ciągu dnia czasem pomarudziła, ale nie dziwię się jej, miała biedulka takie przeżycie. Utuliliśmy ją mocno. Noc minęła spokojnie.

dziewczyny ja mała karmie daje do bujaczka i 20 min cwicze na przeciwko niej smieje si e ze mnie :) heheh pozniej nastepnym razem w ciagu dnia 50 brzuszkow tez albo jest w łozeczku albo na kanapie albo w bujaczku :) i pol godz zawsze cos :)

Dziewczyny czy wasze maluchy tez sie strasznie slinia juz :) moja tak i rece du buzi jak by ja dziasełak swedziały heheh :)

Dziewczyny ktore miały problem z ropka w oczku jak dawałyscie kropelki do oczu to stopniowo ropka znikała czy automatycznie ??? ja podaje 5 dzien gentamecyne i jak by poprawa jest ropka sobiła sie z zielonej coraz jasniejsza teraz jest juz biała jak spioch w oku czyli pomogło :) i jest jej mało :) juz tzn ze chyba pomogło :)

MartaA pojade do bio sklepu kupic te chia i bede wcinac :)

http://www.suwaczki.com/tickers/hchys65gl0qjl4xr.png

MartaA no aleae Moj 2 tygodnie temu mial ten sam problem co Ty I zanim mu wyrwali czekal miesiac na termin I sie nacierpial! Tak jak nie chcial wyrywac tak po miesiacu z bolem to sie cieszyl ze juz hehhe ale jak to faceci .

Vanessa35 ja tak samo . Orbitrek stoi w sypialni a Malutka lezy na lozku I dziwnym trafem smieje sie dopiero jak jestem spocona . Czasem I nawet godzine mi "ppozwoli" pocwiczyc . Potem w miedzyczasie mel b 10 min trening ramion I zestaw cwiczen na brzuch I kregoslup co 2gi dzien no I z coezaekami na miesnie skosne brzucha Ale reszta to jak mala w trakcie dnia jest spokojna to korzystam .

A co do slinienia to oj bardzo . Przy tym pakuje cale piastki do buzki.

Gabi82 ja wody nie podaje bo karmie tylko piersia .

http://www.suwaczki.com/tickers/relgupjyml4u9676.png