Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe fasolki 2015

Gość Gosia 1 czerwcowa

Rekomendowane odpowiedzi

kati ja będę brać Centrum Materna z DHA - poprzednio też je brałam. Cena w aptece to też ok. 50 zł, a mąż kupił mi przez internet za dwadzieścia kilka złotych. Mam już zapas na całą ciążę i na połóg.

Miłosz ur. 13.07.2018 r., godz. 2.18, 3220 g, 55 cm
Gaja ur. 11.08.2016 r., godz. 8:20, 3530 g, 54 cm
Milan ur. 16.06.2015 r., godz. 4:35, 4060 g, 58 cm
Namir ur. 07.06.2013 r., godz. 16:35, 3650 g, 57 cm

nooooo:) Ale cena była promocyjna to trzeba było korzystać:)

Zaraz wychodzę z pracy i się właśnie zastanawiam, czy jak wrócę do domu, to pokorzystać z wolnego czasu i się
zdrzemnąć, czy coś posprzątać...ale chyba poleniuchuję:) wkońcu mi się należy, bo jak nie teraz to kiedy?:)

aaa zapomniałam...kati super, że u maluszka wszystko w porządku...ja też już nie mogę się doczekać tych emocji na badaniach prenatalnych:):) Pójdziemy chyba z naszymi robaczkami - ciekawe jak się będą sprawować:)
Jak mówię Lilci, że mamusia ma dzidziusia w brzusiu (jak np. leżę i odpoczywam), to ona na to, że ona też ma dzidziusia i kładzie się obok mnie. Ciekawa jestem jak to będzie, jak już brzuś będzie widoczny:):)

gosia super, że wyniki w normie, tymbardziej, że poprzednio nie było tak kolorowo:)

aguśka wszystko musi być ok. Nastrój się pozytywnie, zajmij się czymś, aby za dużo nie myśleć, a i czas szybciej zleci do wieczora! Trzymam kciuki:)

Cały dzień boli mnie głowa, w końcu nie wytrzymałam z bólu i wzięłam apap. Na wieczór doszły mdłości... Dzisiaj jakaś masakra.
26 listopada idę na usg genetyczne, już sobie upatrzyłam lekarza, który ma najnowszy sprzęt. Będę wtedy w 13t4d.
Ja zdecydowałam, że do końca I trymestru biorę kwas foliowy i magnez, a od II zaczynam brać MamaDHA, tak jak poleciła mi moja ginekolog. Powiedziała, że żaden preparat nie ma takiego składu i przede wszystkim nie ma tam "śmieciowych" mieszanek witamin, które nie łączą się ze sobą i przez to są mniej skuteczne. Poczytałam trochę opinii i zauważyłam, że są polecane dla kobiet zagrożonych przedwczesnym porodem. Także dla mnie sprawa jest jasna. No i na necie nie są takie drogie jak w aptekach stacjonarnych. Chyba 10-15 zł różnicy na opakowaniu, od razu zamówię ze 3.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj44jpv60asct.png

hej dziewczyny ja biore prenatal classic ... brałam je w pierwszej ciazy i teraz też :). co do deligwości to wszystkie mi minely a przyszedł mega apetyt tzn jem często ale mało czasami zdarza się ze w nocy mnie ssie z głodu... a brzuszek rośnie hihi... też tak macie? wizyte mam 20.11 i juz nie moge się doczekać

http://www.suwaczki.com/tickers/gannrjjgfwqgdmwx.png

Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę. Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę. Jestem przy Tobie od pierwszego grama. Tyś moje dziecko..a ja Twoja mama... :)

Benq uważam, że co za dużo to nie zdrowo. Weź sobie wybierz jeden suplement, ale taki, który będzie najbardziej Ci odpowiadał zarówno składem, jak i cenowo. Jeśli ciąża przebiega prawidłowo to nie ma co "szprycować" się gigantyczną ilością witamin. Ja na przykład mam zamiar brać MamaDHA, a jest jeszcze MamaDHA Premium. Moja ginekolog stwierdziła, że jest wszystko ok i w zupełności wystarczy dawka standardowa. Zwiększone zapotrzebowanie jest u kobiet z problemami.

Malutka30 przytulam mocno bo wiem, co to znaczy. Wracaj szybko do pełni sił!

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj44jpv60asct.png

Cześć dziewczyny.

U mnie nic ciekawego, oczywiście mam plamienia, ale lekkie. Nudności itp..

Zauważyłam też, że każde pobolewanie brzucha poza mocnym kaszlem zwiastuje mi plamienia.

Dziewczyny z astmą: bierzecie salbutamol w ciąży? Czy sam budesonid? Bo chyba będę musiała skorzystać z wziewnych- mam takie napady chwilami, że szok... Lekarza mam 18.11 więc pytam was, bo do niego i tak się nie dodzwonię przecież :/

Któraś z was jest na no spe???????

http://www.suwaczki.com/tickers/qb3cjw4zpbvkd5r1.png

Witam ;)

Ja poza kwasem foliowym nie biorę na razie żadnych witamin, od następnej wizyty zacznę. Nie chcę się faszerować na siłę bo wyniki mam w normie, a przynajmniej jeszcze. Zrobiłam sobie dzisiaj ekologiczne kubusie :) Będę piła codziennie jeden słoiczek.
Malutka wracaj szybko do zdrowia:*
Ja ostatnio mam problem ze spaniem, budzę się koło 6 rano, siusiu i do 8 patrzę w sufit. A wcale szybko spać nie chodzę.

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc3e5ei6ibpnmb.png

Hej moje drogie. Dotarłam do domu.
I okazało się że jednak jak piersi zmiękną i są mniej nabrzmiałe niż zwykle to jest to niepokojące, przynajmniej mojego gina.
I jutro na 10 jadę na USG prenatalne bo właśnie zaczynam 12 tydzień. i jakby coś wyszło nie tak to do niego na dyżur do szpitala mam zajechac. Ale nie przewiduję takiej ewentualności.
Jak zapytałam po jego minie i niepokoju czy mam się martwić to mówi do mnie tak: w tym duecie to ja jestem od martwienia się :-)
Jakoś mniej się stresuję.
Trzymajcie kciuki żeby wszystko było ok.
dobrej nocy.

Gorzka Czekolado, salbutamol jest bezpieczny. Bierz w razie koniecznosci. Ale umow sie do pulmonologa lub internistyw celu modyfikacji budesonidu. Moze konieczne jest zwiekszenie dawki. Ja teraz biore 2 x 3 mg pulmicortu w nebulizacji. A mozliwe ze skocze do 3 razy dziennie, bo wlasnie walcze z grypa i zaczynam odczuwac jej skutki ...
Aguska daj znac po badaniach i trzymaj sie dzielnie!!

Co do suplementow to ja teraz biore mamarin na nudnosci(gin zalecila, bo przestalam jesc kompletnie) jak nie pomoze do szpital i kroplowki...
Oprocz tego kwas foliowy, mlody jeczmien w kapsach i femibion natal 1, ale femibion odsrawilam bo wymiotuje po nim. Moja gin mnie tak poobstawiala, bo mimo ciazy karmie piersia, a to tez obciaza organizm...

Aniaradzia mogłabyś mi rozpisać dawki dokładnie jak bierzesz? Ile we wziewie dawki masz itp. Byłam u lekarza, który zajmuje się moją astmą i powiedział, żeby mi gin wszystko ustalił. Wiesz- umywają ręce jak mogą... Gin we wtorek a ja się duszę i wszystkie mięśnie przy tym spinam...

Dziewczyny spróbujcie na nudności pić nestea zielona z cytrusami namalowanymi- mi jakby pomaga (!) no i mammarin oczywiście póki gin czegoś nie zdecyduje. Wiem, że napoje słodzone cukrem nie są zdrowe, ale w przeciwnym razie bym miała ujemny bilans energetyczny hehe.

No i chciałabym wiedzieć czy bierzecie no spę, bo mi w szpitalu powiedzieli, że jak mnie brzuch pobolewa to mam od razu brać w moim przypadku.

Bolą was piersi? Bo mnie jakby mniej.

http://www.suwaczki.com/tickers/qb3cjw4zpbvkd5r1.png

Gorzka Czekolado, leki w nebulizacjach maja inne dawki niz w turbuhalerze. Jesli Twoj pulmonolog umywa rece od dawek to poszukalabym innego. Z doswiadczenia wiem, ze ginekolodzy umywaja rece od leczenia astmy. Nawet Ci z kliniki polozniczej CMUJ.
Napisz skad jestes to moze Ci kogos polece, bo pulmonologow przerabialam w wielu miastach. Albo jesli masz w miescie szpital z oddzialem plucnym to poszlabym do ktoregos z tamtejszych lekarzy. Ci szpitalni z reguly sa bardziej doksztalceni:)
Ja mam dawke gigant. Standardowa dawka ciazowa to 1 mg dwa razy na dobe w nebulizacji. Jesli posiadasz nebulizator i pol godz dziennie mozesz poswiecic na inhalacje to mysle, ze warto na czas ciazy przejsc na nebulizacje. Przynajmniej w Twojej sytuacji, kiedy kaszel powoduje wymioty(ja tez tak mam).

ja dziewczyny od początku ciąży biore pharmaton matruelle ok 60zł w poprzedniej ciąży też brałam i były bardzo dobre:) biore od początku bo żelazo mam kiepskie. noi biore jeszcze magnez bo mam duży niedobór:) Wczoraj byłam u lekarza ciąża starsza bo 8 tydzień 6dzień serduszko pięknie bije zestaw badań do wykonania i kolejna wizyta 9 grudnia:)

http://www.suwaczki.com/tickers/relgh371bkd0zan1.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/5b09p07w27lb5pqw.png