Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe fasolki 2015

Gość Gosia 1 czerwcowa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :) mam termin na 29 czerwca :) chociaż nie wiem czy się na lipiec nie ślizgne ;) ja z kolei z dokuczliwych objawów ciążowych nie mogę spać ..w nocy się przewracamy i brzuch boli, rano straszne bóle kręgosłupa a piersi obolałe jakby każda po 50kg ważyła ..któraś z Was tez tak ma?
http://www.suwaczki.com/tickers/3jgxgox1pd2yb4ox.png]Tekst linka[/url]

Witam nowe mamusie;) rozgoscie sie. Wpiszcie do tabelki(link w moim podpisie) i napiszcie cos o sobie:)
Ganso na ciezkie piersi polecam dobrze dobrany stanik i spanie w nim... Nic tak nie wplywa na kondycje biustu jak dobre podtrzymanie. (Co i jak ze stanikami znajdziecie na lobby biusciastych lub stanikomanii)

A ruchy bedziemy czuc coraz czesciej i coraz mocniejsze bo maluchy rosna:)

Wczoraj w nocy gdzies od 23.20 czułam 40minutowe ruchy. Raz mocniejsze raz słabsze. I co chwile... Ale moze dlatego ze na dworze ktos puszczał petardy i sie troche przestraszyłam a potem psy cały czas szczekały, i moze tez dla tego? Moze maluch sie bal? Nie wiem :-(

W karcie ciąży powinni wpisać przewidywany termin porodu, tak jak się to robi przy oznaczeniu dnia ostatniej miesiączki. W zasadzie to możesz powiedzieć lekarzowi prowadzącemu, aby wpisał PTP. Co do hipotrofii- mam nadzieję, że wszystko okaże się pomyłką. Siatki centylowe nie muszą przecież idealnie pokrywać się w każdym parametrze. Będzie dobrze- trzymam kciuki :)
I nie czytaj w necie- to jest najgorsze. Wiem, bo na początku sama tak robiłam i tylko się nakręcałam. Jeśli już to czytaj porady lekarskie a nie fora tematyczne, bo tam najczęściej niepotrzebnie straszą swoimi przypuszczeniami a nie faktami.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj44jpv60asct.png

Na tym etapie ciazy nie stwierdza sie jeszcze hipotrofii bo maluszek rosnie jeszcze w miare wolno. Dopiero w 3 trymestrze mozna jednoznacznie stwierdzic hipotrofie, ktora czasami wynika z gorszych przeplywow przez lozysko. Skoro palilas przed ciaza to maluch z definicji bedzie mniejszy, to zupelnie normalne, a ze Ty tez jestes drobna to tym bardziej. Wazne ze teraz nie palisz i pilnujesz sie. Glowa do gory bedzie dobrze;)

cześć Dziewczyny, ja zgodnie z zaleceniami lekarza więcej leżę i staram się nie nosić Piotrusia. Moje zwolnienie dotarło też już do ZUS, zalogowałam się na portalu i czekam na decyzję - wypłacą czy będą kontrolować, się okaże;-)
Jak Wasza waga? Ważyłyście się ostatnio? Bo ja dziś miałam 66 kg czyli 8 kg na plusie. Trochę dużo, zakładałam, że taką wagę będę miała dopiero na koniec lutego, no...ale jak się tylko leży i zajada słodycze to czego innego można się spodziewać;-) Trochę mi szkoda, że nie mogę pójść na spacer. Brakuje mi tego ale zdrowie maleństwa jest najważniejsze.
A co do porodu rodzinnego, to u mnie też odpada. Mój mąż był ze mną przy pierwszym porodzie i przez dluuuugi czas miał uraz. Właściwie do dnia dzisiejszego twierdzi, że to było najgorsze co mógł zrobić. Teraz, po fakcie też tak uważam ale wtedy myślałam, że to dobry pomysł;-(

Aniaradzia, no Ty faktycznie masz racjonalne powody. Ja nie mam takich przeciwwskazań, ale wiem, że w większości krajów nie szczepi się w pierwszej dobie po urodzeniu, głównie po to, żeby nie zakłócać obserwacji prawidłowych funkcji życiowych. Wciąż czytam i szukam informacji. Podpytam jeszcze mojego mądrego lekarza :)

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73i09k760n1xx3.png

Tetide, masz prawo odmowic szczepienia w pierwszej dobie. Moga zaszczepic w dniu wypisu, lub mozesz wogole nie zaszczepic w szpitalu. Wtedy pediatra musi Was skierowac do poradni chorob zakaznych dla dzieci. Bo tylko tam Was zaszczepia na gruzlice oczywiscie w indywidualnym kalendarzu szczepien. Termin ma pierwsze szczepienie warto umowic ok 11 tygodnia zycia i podac wtedy rotarix. Naprawde skuteczna szczepionke. Mloda lezac z sepsa miala na sali dziewczynke z rotawirusem i mimo maksymalnego wycienczenia nie dopadl jej rotawirus!!! Potem opcjonalnie co 4-6 tyg pojedyncza szczepionke. Co jest wazne w tej poradni chorob zakaznych maja bezplatny acelularny krztusiec (ten dla dzieci obciazonych neurologicznie).
Moge Ci pomoc ustalic przykladowy kalendarz szczepien i na pierwsza wizyte przyjdziesz do lekarza i zaproponujesz swoj schemat a on pewnie cos pozmienia, ale tez uszanuje Twoja decyzje:) przynajmniej nasza lekarka taka jest. Na biezaco modyfikuje plan, uwzgledniajac kondycje malej a takze inne okolicznosci, jak wykazd do dziadkow, ktorzy opiekuja sie krewnymi z gruzlica, czy tez moja ciaze:) mysle, ze podobnie trafisz u siebie. A lekarka jak zobaczy, ze chcesz wyszczepic dziecko ale z rozwaga na pewno to uszanuje:)

To jeszcze kilka pytan:) chcesz szczepic zalecanymi czy tylko obowiazkowymi? Jesli szczepic bedziesz w dniu wypisu to czy tylko zoltaczka czy tez gruzlica? Bo jesli te obie w dniu wypusu yo mozecie szczepic w rejonie i wtedy warto jeszcze pomyslec czy kontynuujesz zwykly kalendarz, czy tez rozdzielasz szczepienia, lub moze chcesz szczepionki skojarzone. Duzo tych wariantow...
Rozwaz tez to ze rozdzielanie szczepien poroduhe wieksza ilosc wizyt w przychodni i wtedy trzeba sie liczyc z ryzykiem infekcji. Nawet jesli idziesz do Poradnii Zdrowego Dziecka:)

Ja też na początku wariowałam na temat szczepień i twierdziłam, że nie będę tego robić. Ale jak zaczęłam o tym czytać, to chyba mniejszym złem jest zaszczepić. Nie będę się sprzeciwiać jeśli dziecko urodzi się w terminie i bez żadnych problemów neurologicznych. Tylko to zmusi mnie do podjęcia się indywidualnego planu szczepień. W przypadku, gdy nie ma przeciwwskazań nie ma sensu opóźniać procedur. Na Zachodzie przerabiano już temat szczepionek i buntu wobec nich, a potem ogromnym problemem był między innymi krztusiec. Gdy sobie pomyślę, że mogę tego dziecku zaoszczędzić to wybiorę mniejsze zło. Ale wiadomo, wszystko okaże się w dniu narodzin. Ja byłam szczepiona na wszystko, co było obowiązkowe i nic mi nie było nigdy, tak samo jak tysiącom moich rówieśników.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj44jpv60asct.png