Skocz do zawartości
Forum

Majóweczki 2015

Joasia21

Rekomendowane odpowiedzi

zielizka - moja znajoma ze studiów też miała taką sytuację - ginekolog powiedział, że nie będzie mogła mieć dzieci - więc zdecydowali się na ciążę; nie ukrywam, było jej ciężko, zwłaszcza na studiach, ale skończyła, przemęczyła się też mieszkając u teściów, ale teraz mają swoje mieszkanie, w innym mieście, dają sobie świetnie radę; tylko jeden minus - ma dwie córeczki, przez to nie pracowała i baaardzo ciężko teraz z pracą, zwłaszcza jeśli w wieku 27 lat nie ma się żadnego doświadczenia :( jeśli Ty pracowałaś już, to masz lepszą sytuację; wciąż mam dobry kontakt z koleżanką, często się spotykamy, odwiedzamy, ale widzę jak się męczy teraz, kiedy jedna córka już poszła do szkoły a druga może iść do przedszkola; dzieci są ważniejsze niż praca, ale mimo wszystko z jednej pensji ciężko się utrzymać; chyba, że możecie liczyć, tak jak oni, na pomoc rodziców; powodzenia, wytrwałości i masz naprawdę ambitny cel,ale przecież Matka-Wojowniczka ze wszystkim da sobie radę :) no i super, że masz takiego partnera - widać, że naprawdę Cię kocha :))))
idi - też mam termin na 13.05 :)
myszeczka - ja byłam pytać w inviccie i koszt badań to 225 zł (w innych przychodniach podobnie, więc zdecyduję się na nich, ale do gin chodzę gdzie indziej).
U nas ciąża to była taka mała wpadka, tzn., jak stwierdził mój mąż, dobrze, że tak się stało i natura zdecydowała za nas, bo pewnie jeszcze dłuuugo byśmy to odwlekali (wciąż obawy o to, czy utrzymamy rodzinę, zwłaszcza mąż poczuwa się bardzo do roli ojca i głowy rodziny), a tak jesteśmy szczęśliwi (choć pierwsze dwa dni nie poznawałam męża - zero czułości, a ja wciąż płakałam; szczera rozmowa - jego wyjazd nas zmobilizował i po 30min wspólnie oglądaliśmy już program dla "ciężarówek" a on poszedł do sklepu i wrócił z ubrankiem :) ). Pewnie nigdy człowiek nie będzie w 100% gotowy na bycie rodzicem, pewny, że będzie praca. Można być pewnym jedynie miłości i tego, że zrobi się wszystko dla tego Maluszka :) a sms "jak wrócę to zrobię pokój dla Dzidzi; zawsze chciałem to zrobić" to najpiękniejsze słowa dla młodej matki (choć niektórzy twierdzą, żem stara - 27lat).
Rozpisałam się, ale choć wiem, że życie to nie sielanka, ale bitwa, to musi być pięknie :) MUSI !!!

Tola, uznałam, że tak będzie mi wygodniej życiowo. Mam raptem 21 lat i liczę na to, że siedząc w domu uda mi się swobodnie skończyć zaoczne studia. Zarabiam wystarczająco prowadząc małą firemkę. I przede wszystkim mam bardzo bardzo dużo pomocy w rodzinie. Wiem, że na początku będzie naprawdę ciężko, ale liczę na to, że później to zaprocentuje. I dzieciom i mnie.

http://www.suwaczek.pl/cache/dd2b126390.png

Myszeczka, a nie masz możliwości zrobienia badań na NFZ?
Niestety w 12 tygodniu będą kolejne wydatki - badania prenatalne. W Twoim przypadku ze wzgl. na wiek pewnie wystarczą te podstawowe, nieinwazyjne, ale to i tak koszt kilkuset pln. Jeśli Cię to pocieszy to ja będę musiała na nie wydać 2,5 tys., bo po 35 roku mam do wyboru badania inwazyjne z ryzykiem poronienia lub badania DNA NIFTY, które można zrobić póki co jedynie w USA lub Singapurze :(

Hej Monia. Wiesz mi lekarz tez mowil o badaniach, ktore moge zrobic w 12 tyg albo 16. W 12 musialabym jechac do innego szpitala a w 16 tam gdzie moj lekarz jest. Oba badania z krwi. Jakby wyszlo wieksze ryzyko jakis chorob wtedy wysylaja Cie na inwazyjne jesli chcesz...
Wybralam to badanie w 16 tyg. Bo co to zmieni jesli byloby cos nie tak??? I tak nie usune... to przeciez dziecko.
Monia to Ty jakie te badania bedziesz robic? Inwazyjne?

http://suwaczki.maluchy.pl/li-70763.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-70762.png

Anitaaa, ja łykam fembion Natal 1 (jest tam m.in. kw. foliowy i witaminy z gr.B), magnez i tran na wzmocnienie. Poza tym indywidualnie mam przepisany acard, encorton, utrogestan (progesteron 100mg!), zastrzyki: prolutex i flexiparyna. No ale mną nie ma co się sugerować bo ja wiekowa jestem ;)

witam ponownie,
wczesniej nie wspomnialam ze mieszkam w hiszpanii, Ciekawa jestem waszymch badan, tutj zrobili mi juz podstawowe badania krwi na wykluczenie niektorych chorob zakaznych, miedzy innymi toksoplazmoze i rozyczke, nastepne badania mam w 9 tygodniu, usg i nastepne usg i badania krwi w 11- 12, szczegolowe na no rozne choroby chromosomowe.
lykam tabletki -witaminy dla ciezarnych, dodatkowy kwas foliowy i progesteron dopochwowy 200. i chyba to wszystko juz :-).