Skocz do zawartości
Forum

Wyjazd mamy karmiącej piersią

Rekomendowane odpowiedzi

Dziewczyny moja córka ma 1,5 roku, jest na piersi, ssie kilka razy dziennie, ale ma już dobrze rozszerzoną dietę i je wiele produktów stałych, ładnie pije wodę i soczek, czasem popija też mm, więc wiem, że ona w czasie mojej trzydniowej nieobecności sobie poradzi, ale co ze mną? Dziecko ssie pierś, która po przerwie 3 godzinnej zbiera, nabrzmiewa i boli, co powinnam zabrać ze sobą na wyjazd, laktator oczywista sprawa, ale boję się odciągania, bo nie mam w tym doświadczenia, nie wiem, co ile godzin powinnam odciągać, aby pierś mnie nie bolała (pisze pierś, bo karmię jednym cyckiem) i jakie rzeczy poza laktatorem powinnam mieć ze sobą? Będę wdzięczna za wszelkie rady.

Moja kuzynka na weekendy wyjezdzala i pamietam ze odciagala w porach gdy dziecko przypuszczalnie by jadlo. Np o 12,16,20 godzinie.Po to by nie zaburzyc laktacji i gdy wracala do domu nie bylo problemu. Ale jesli troche wczesniej czula ze robia sie piersi ciezsze niz zazwyczaj to odrazu odciagala by nie bylo wlasnie bolu.Jesli chcesz mleko zachowac to wez sobie pojemnik czy woreczek do zamrazania. A tak to nic wiecej nie trzeba.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlclb15ksjtmsj.png

na kilka dni no to faktycznie problem ale nie niemożliwe - moja koleżanka pół roku odciągała pokarm a jej synek przez ten czas cały czas był w szpitalu i ona nie zaburzyła laktacji mam nadzieję, że w twoim przypadku dobrze byłoby mieć lodówkę samochodową by przewieźć mleko a jak nei ma takiej potrzeby to zwyczajnie odciągać w stałych porach karmienia a na kilka dni nic sie nie stanie a ty spokojnie będziesz mogła na nowo karmić piersią no chyba że wolisz wykorzystać ten czas na odstawienie córci od piersi

http://www.suwaczki.com/tickers/w5wq3e5en5kuzrs6.png

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5eqgubclqa.png

Gość Marta_2606

Dziewczyny na każdy wyjazd dłuższy lub krótszy polecam zaprzyjaźnienie się z laktatorem Lovi Prolactis. W moim przypadku wspomógł laktację po porodzie,następnie pomógł przy nawale a teraz ratuje mnie zawsze kiedy muszę wyjść a dzieciątko musi zostać;) Jest łatwy w obsłudze,szybki i skuteczny.Cena dość wysoka ale jakość bezdyskusyjna:) Kiedy mamy już sprawy laktacyjne opanowane to z jego pomocą łatwo możemy zrobić zapas mleczka do lodówki czy zamrażarki:)

Margeritko, laktator wystarczy, ewentualnie żelowe okłady chłodzące na piersi, a jeśli nie masz do dyspozycji lodówki to mały ręcznik/pieluszke do zmoczenia zimną wodą - w razie potrzeby taki kojacy okład zastosujesz na piersi.
Przechowywać pokarmu nie ma sensu - trzeba by go mrozić codziennie, bo w lodówce przechowuje się max 3 dni, a tu jeszcze kwestia przewiezienia - lodówka samochodowa nie ma odpowiedniej temperatury. Tym bardziej, że twoja corciajuz zjada inne rzeczy.

wzięłam laktator i nie wiem, jak bym dała radę bez niego, piersi nabrzmiałe miałam bardzo tkliwe i trudno było mi ręcznie odciągać, poza tym zauważyłam, że pokarmu miałam coraz mniej, jak wróciłam do domu, to wydawało mi się, że prawie nic, mała jednak dorwała się do cycka i wszystko się odbudowało, chociaż miałam plan już nie karmić, ale dziecko mnie złamało, wydaje mi się, że nie jest na to jeszcze gotowa, taka więź z mamą musi jeszcze być...

mój poki co chce jesc tak co 2-3 godziny w nocy 2 -3 razy go karmie usypiam go o 19 to sie budzi o 23, 2 i 6 wiec chyba nie jest tak zle wstaje o 2 i 6 bo o 23 zwykle jeszcze nie spie

slyszalam tez ze mozna karmic jak mleka jest duzo bo ja go ostatnio przez sen probowalam karmic wzielam go z lozeczka wlasnie o 23 bo mleko mi sie lalo z piersi ale on tak spal ze pare lykow wzial i spal dalej i faktycznie juz sie nie obudzil az do 2. Robilyscie moze tak?

http://s2.suwaczek.com/201404304578.png