Skocz do zawartości
Forum

Problem z kupkami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zalozylam juz ten watek na innym forum, jednak mimo iz obejzalo go ponad 150 osob nie otrzymalam zzadnej odpowiedzi, moze tutaj mi ktos pomoze.
Mam nastepujacy problem a mianowicie moja córeczka ktora skonczyla 6 miesiecy zaczela miec zaparcia.
corka wazyla po urodzeniu 3240kg a teraz 6500kg
Jest karmiona piersią i 2x dziennie mlekiem sztucznym.
od niedawna zaczelam jej wprowadzac warzywka i byc moze to jest przyczyną zaparc.Dawalam tez deserki z jablkiem i soczki rumianek ktory niechetnie pije jak i rowniez wody nie chce pic.
Na ostatniej wizycie okazalo sięze miesiacu przybrala na wadze 300g , lekarz powiedzial ze to na pewno przez zaparcia. pierwszy raz zrobila kupke w 7 dzien- dalam jej czopek, pozniej w 8 dzien- zrobila sama a teraz zrobila w 7 dzien dzien dzisiaj ale wczesniej wydaje mi się ze kupki byly normalne takie jak przed zaparciami
o konzystencji pasty do zebow, nie wiem czy to dobre porownanie ale tak wlasnie to widze a teraz kupka byla twarda w kolorze zielonym i corka bardzo plakała byla czerwona cala spocona juz nie wiedzialam co robic tak bardzo plakala i strasznie się zmeczyla az usnela.
Wydaje mi się ze wczesniej bylo tej kupki więcej a teraz zrobila tylko 2 male kawaleczki i juz nie zrobila wiecej . ,Na wizycie lekarz powiedzial mi ze jesli kupki nie ma 3 dni to dawac czopek. Jakos tego nie widze by dawac dziecku co 3 dni czopek bo przeciez sie przyzwyczai i pozniej sama nie zrobi.
Nie wiem co robic czy dawac czopki , czy isc do innego lekarza czy kupic jakis lek. moze sama cos powinnam jesc pic .corka nie chce pic herbatki koperkowej a to moze by pomoglo. Prosze o jakies rady bo nie wiem co robic.Z gory dziekuje za wszelkie rady i przepraszam za bledy.

Może spróbuj podawać jakiś probiotyk?biogaia Np?
U nas kupki podobnie,co 7-8 dni,z tym,że my tylko na piersi,jemy też obiadki i deserki,powoli wyprowadzamy kaszki.No i Staś nie ma aż takich problemow -jak widzę,że musi się wysilić,to podkurczam mu nóżki do brzuszka i idzie ładnie..
Uważaj też na obiadki i deserki-nie za dużo marchewki i innych zapierających składników na raz;staraj się może uczyć małą picia,choćby wody.

https://www.suwaczki.com/tickers/qb3c3e5ewahdy8r5.png

Margaritka juz zalinkowała ci wątek, w którym jest sporo na ten temat.

Nim zaczniej meczyc dziecko czopkami i innymi specyfikami przyjrzyj się jej diecie: ogranicz produkty zapierajace: marchew, banany, ryż (kaszkę/kleik ryżowy), jabłka w słoiczkach (słoiczkowie/pieczone/gotowane zapiera, surowe rozluźnia), soczki. Postaw na świeże owoce i wodę do picia. A może zmieniłas ostatnio mm?

Nie podajesz konkretów czym karmisz (które warzywa, owoce, gotujesz sama/słoiki, mm to co zwykle czy inne np. z poczatkowego przeszłyście na nastepne, zmienilaś rodzaj), więc trudno doradzić.

Dziekuje Wam bardzo za odpowiedz. wracajac do wczoraj dalam jej czopek 1/4 ale nie zdazyl sie rozpuscic bo wyszedl pozniej kupka wiec sama zrobila ale po tygodniu. Dzisiaj zrobila znowu ale kupka tez byla twarda i plakala ale juz nie tak jak wczoraj ,byl placz jak przy kolce okropnie sie meczyla.
Co do picia to wody nie chce pic, pila soczek jablkowy i sliwkowy i moze po nim zrobila kupke.
a co do diety to wprowadzilam jej warzywa , marchew-ziemniak-pietruszka-brokol - robilam jej sama z tych skladnikow 3 lub 4 skladnikowe.
a co do deserkow to dawalam sloiczki jablko-brzoskwinia, jablko-morela, jablko, brzoskwinie widzę ze najwidoczniej to bylo bledem a myslalam ze jablko rozluznia stolec. kilka razy miala kaszke smakową i od kilku dni przeszlismy z bebico 1 na 2 . Karmie piersią i 2 razy dziennie mlekiem.
karmilam tak :
7 - mleko,
9:30-kaszka na mm,
12-obiadek-warzywka plus piers,
15-owoc ze sloiczka lub soczek rozrobiony z wodą.
18-piers,
20 -piers,
23-mm
i pozniej kolo 3-piers. Na razie przy wprowadzaniu nowych pokarmow nie jadla ich zbyt wiele wiec podawalam jej jeszcze piers bo potrafila zjesc na raz niecaly sloiczek.
na poczatku robila kupki codziennie, jak skonczyla 5 miesiecy robila kupki co 2 dzien a teraz jak wprowadzilam nowe pokarmy zaczely sie problemy i chyba glownie przez marchew.aNie mialam pojęcia ze mozna podawac surowe owoce bo myslalam ze moze bedzie corke bolal brzuszek.

Jabłko owszem rozluznia, ale tylko surowe. W sdloiczku jest ugotowane i zapasteryzowane, wieczapierajace. Do tego jak piszesz marchew gotowana, zmiana mleka /może to nowe jej nie służy?/, kaszka jeśli ryżowa to tez zapierajaca.
Rozluźniają co działka tez suszone śliwki /mogą być ze sloika lub suszone można zblendowac - byle eko, a nie konserwowane dwutlenkiem siarki/ oraz gruszka /świeża lub są tez soki/