Skocz do zawartości
Forum

Skarby Styczeń 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, ja po wizycie dowiedziałam się tylko tyle że będzie albo chłopczyk albo dziewczynka:-). Chyba do końca nie będę wiedziała. W sumie byłaby niespodzianka i tez może to jest ciekawe. Od miesiąca nie przytyłam nawet grama. Teraz mam +4kg i powiedziała ze może jeszcze ze 2kg uzbieram. Ale dziecko rośnie. Niestety nie znam żadnych wymiarów.
Aniu bardzo mi przykro ze to ten czop się okazał. Trzymaj się. Mam nadzieje, ze wytrzymacie jak najdłużej . Będę trzymała za was kciuki.

http://s9.suwaczek.com/201501094980.png

Hej Dziewczyny. Z ta położona środowiskowa u nas jest tak ze trzeba deklaracje podpisać i lepiej to załatwić przed porodem bo w szpitalu trzeba podać kogo się wybralo i oni ze szpitala do niej dzwonia i ustalaja wizytę patronazowa. Trzeba tez miec wybranego pediatre i znac adres przychodni w której przyjmuje, do której się będzie chodzic z maluchem. Położna środowiskowa moze byc z dowolnej przychodni. Wiazace jest wypelnienie tej deklaracji. Ja nie będę kombinować tylko wezme z mojej przychodni, na stronie www jest podany do niej tel oraz nazwisko, ale dziś nie odbierala. Potem poodpisuje szczegółowo bo zaraz przychodzi do mnie psiapsiola z bobasem :-) miłego popołudnia!

Cześć dziewczynki,

Linda, no i stało się! Wolne! :)

Ja też słyszałam o tym ,że jeśli jest zgaga to włosy rosną ale nie bardzo w to wierzę - musiałabym jakiś naukowy referat o tym przeczytać to może :)

AnnaLee, nie ma co mieć wyrzutów, jesteś jedyną dziewczynką u mamy, pierwszy wnuk, chce pomóc- spokojnie jej na to pozwól :)

Ja też już może kupię ten proszek i zacznę prać. Chciałabym tak ze 3 razy wszystko nowe wyprać a potem dopiero poprasuję. Może w przyszłym tygodniu, ojjj chociaż nie - przecież remont zaczniemy.. UPS :) No to w grudniu :)

U mnie zupka właśnie się ugotowała - dziś krupniczek :)

Co do czkawek, to czytałam,że one w żadnym stopniu nie przeszkadzają dzieciaczkom i one nie odbierają ich jako czegoś złego, niekomfortowego, także się nie martwcie :)

Żabka, a to powinno być ciekawie :)

Odnośnie położnej środowiskowej, to ja w 20tyg poszłam do naszego ośrodka (cociaż w ogóle tam nie codzimy ale zapisani jesteśmy) żeby zapytać co i jak i powiedziano mi, że po porodzie należy przyjechać i zgłosić dziecko - oczywiście tatuś najlepiej jak to zrobi i wtedy one przyjeżdżają. Nie wiem czy tak jest we wszystkich.

DobraWróżka, tak program fajny - oglądałam go na początku ciąży bo na playerze jest - szkoda, że tak mało odcinków ma.

Kamiol, ja jeszcze nie pisałam tego planu porodu, choć już go mam. Co do odcięcia pępowiny, nam w SR powiedziano, że najlepiej odciąć go wtedy , gdy przestanie tętnić i zrobi się biały, to znaczy, że dziecko samo przejęło funkcje życiowe.

http://www.suwaczki.com/tickers/zem33e5ezp03lg0i.png

A widzicie, to u Marti jest inaczej, Najlepiej gdy każda pójdzie do swojej przychodni i zapyta.
Brunetka! BRAWO, super, teraz jazda.. Też będzie dobrze. Przed samym egzaminem weź sobie ze 2h doszkalające tak dla przypomnienia i będzie git :)
Luizka, to Wy jeszcze nie znacie płci? Tak się dzieciaczek zasłania? ALe numer :) To Ty pisałaś o tych badaniac usg w piasecznie? Może tam zobaczą kto zamieszkał w Twoim brzuszku :)

brunetka321 gratulacje i powodzenia na pewno dasz radę:D
luizkano1 jakoś dziwnie masz robione te badania. Nie robią Ci USG z pomiarami? 29 tc a oni dalej nie widzą czy chłopczyk czy dziewczynka w takim razie będziesz miała niespodziankę:D
marlenek ja się zastanawiałam czy raz wystarczy wyprać te ubranka myślisz że aż 3 razy potrzeba?

http://www.suwaczki.com/tickers/85993e3kr6fb4k0y.png

marlenek
Ja pisałam o tych badaniach tylko ze to jest w sobotę a nie w niedziele a mój A pracuje w sobotę i chyba nie dam rady bo sama już się nigdzie nie ruszam. No właśnie tak się ułożyło ze jeszcze nie znam. Raz w 12tyg w szpitalu mi powiedziała ze będzie dziewczynka, potem na genetycznym 2 lekarz powiedział ze tez dziewczynka a 3 tyg temu moja lekarka powiedziała ze widzi chłopaka wiec każdy co innego mówi a małe się wczoraj zasłoniło i tez nie zobaczyłyśmy. Nie wiem czy sobie nie daruje i nie zostawię jako niespodziankę.

Daria, ja też wcześniej miałam zamiar wyprać raz (no bo po co więcej ) ale się naczytałam,że tak na prawdę dopiero przy 15 praniu wypłukują sie wszystkie chemikalia, w których ubranka sa nasączane żeby nie atakowały ich grzyby i jakieś tam jeszcze.. Któraś z dziewczyn też jakiś czas temu o tym wspomniała. Dlatego pomyślałam,że ze 3 razy wypiorę a co mi szkodzi.. :)
Luizka, no to nieźle, z jednaj strony fajnie bo będzie niespodzianka :)

Juz mi to obojętne w sumie:-)
Daria powiedz mi czy podoba ci się twoje imię i czy zawsze ci się podobało? Tak bardzo chciałam nazwać córeczke Daria ale nikomu się nie podoba. A ja uważam że jest to bardzo piękne imię. Nina i Iga tez piękne ale jest coś w tym imieniu , że boję się że jeśli będzie dziewczynka i tak jej nie nazwę to będę tego zawsze żałować.

marlenek dobrze że się zapytałam bo nie słyszałam że raz to za mało. Wiec minimum 3 razy.
luizkano1 jakoś specjalnie z tym imieniem problemów nie mam i nigdy nie miałam zastrzeżeń co do niego. Nawet pamiętam czasy podstawówki i gimnazjum jaka byłam dumna bo na całą szkołę byłam tylko ja jedna o takim imieniu. Ale kiedyś to imię chyba nie było tak popularne jak dziś teraz to często spotykam dziewczynki o tym imieniu. Ale musisz wybrać takie jak uważasz ja np. zdecydowałam się na Polę i mam podobnie jak ty nikomu to imię się nie podoba i tylko raz usłyszałam że ładnie. Nawet mi głupie aluzje robią że w biedronce mąka o nazwie złote POLA albo że dzieci będą się z niej śmiać i wołać POLA chodź na POLĘ i takie tam. Ale mi się podoba i w nosie ich mam:D

http://www.suwaczki.com/tickers/85993e3kr6fb4k0y.png

Dzisiaj byłam u lekarza, synek waży już 1560g (rozpoczęłam 30 tydzień), jeżeli dalej będzie rosnąć w takim tempie, to ze statystyki wychodzi,że będzie ważył ok 4kg po porodzie. Mój mąż jest przerażony jak ja urodzę tak duże dziecko ;) Gorzej,że mały dalej jest ułożony główką do góry. Lekarz mówi,że ma jeszcze 4tyg do zmiany pozycji, bo już po 34 tyg jest mała szansa,że się obróci i wtedy bedziemy musieli zacząć rozważać cesarskie cięcie.....a strasznie chciałabym tego uniknąć. Na razie jestem dobrej mysli i wierze,ze młody sie obróci !

luizkano1 w sumie całkiem fajna taka niespodzianka :)
Marti84 Nawet nie pomyślałam zupelnie o położnej środowiskowej, a tym bardziej o pediatrze ! koniecznie daj znać czego się dowiesz.
marlenek zupki są pyszne :) Jakoś w ogóle w czasie ciąży zwiększyła mi się ochota na zupy :) Dzisiaj u mnie barszcz ukraiński.
Anna.Lee Mnie tez jakoś od paru dni złapało jakieś lenistwo do pracy... chyba organizm sam sobie to reguluje,ze czas już zwolnić tempo. A super,że twoja mama tak chce wam pomóc ! To na pewno też dla niej ważne,żeby być przy swojej jedynej córce :) Synom inaczej pomaga... A jeżeli sama Ci to zaproponowała, to na pewnoe wie,że da radę wszystko pogodzić :)
Ania19 Daj znać jak sprawy wyglądają u Ciebie ?
Daria13 Ja też mam zamiar dzisiaj stworzyć listę tego, co jeszcze mam kupić..i pewnie tez mnie to przerazi :P
brunetka wielkie gratulacje !!!! Trzymam kciuki dalej za praktyczny egzamin ! :)

http://www.suwaczki.com/tickers/43kt2n0ajsbauhb0.png

Na razie jestem pozytywnie nastawiona- ta nowa teoria jest ważna bezterminowo, więc będę próbować ile wlezie w razie czego :)
moniqqq duży już chłopaczek :) Ja jestem też już mega ciekawa ile waży mój- w czwartek lub sobotę się dowiem.
luizkano1 ja już bym umarła z ciekawości :) Pamietam jak mojego gina dopytywałam kiedy mogę przyjść na płeć. Kazał w 14tyg i wtedy tez określił chłopca i jak na razie sie potwierdza.
Marti84 no właśnie ja tez gdzieś czytałam o tej położnej i pediatrze, że trzeba zgłosić to w szpitalu. Nawet znalazłam jedną taką fajną u nas w Szczecinie położną tylko muszę się z nią skontaktować. A co do pediatry... to muszę znaleźć kogoś sprawdzonego.
Linda w końcu wolne! Używaj sobie jak najwięcej! Zasłużyłaś!

http://www.suwaczki.com/tickers/17u93e5ejvfr8jg4.png

brunetka wiedzialam, ze Ci sie uda! gratulacje! Teoria wazna bezterminowo? Ale super! Ja u siebie jak zdawalam to mialam miesiac na zdanie jazdy.
luizka no to niezle z ta wielka niewiadoma:) Mnie by to pewnie bardzo irytowala, ze bym nie wiedziala, ale z drugiej strony... to takie fajne dowiedziec sie przy porodzie :) A ze przytylas 1/3 tego co ja to nawet nie skomentuje :D A Daria mnie sie podoba :-)
AnnaLee nie powinnas miec wyrzutow sumienia, mama chce dobrze, mocno ja za to usciskaj :)
Tez slyszalam o zgadze i wlosach, ale ile w tym prawdy? Sie okaze ;)
marlenek tak, to juz ;)
moniqq nastepny duzy bobas! Dziewczyny co my wszystkie takie duze dzieci mamy?:D Co za dobrobyt tu panuje :D

Tak dziewczyny, ja juz oficjalnie mam wolne. Dostalam kwiaty i wogole, bardzo ladnie mnie pozegnali. Az sie rozryczalam :D Ze wzruszenia oczywiscie. I chyba teraz wlaczyl mi sie ten syndrom wicia gniazda czy jak to tam bylo :D Juz mysle co by tu w domu poprzestawiac, porobic, gdzie by pojechac i co kupic itd. Jazda :D A jutro juz planuje upiec jakies ciasto i obiadek ugotowac... Nie wiem co ze soba zrobic! Jakos tak panicznie sie boje przespania tego okresu, bardzo chcialabym pozostac jednak aktywna... A zdrugiej strony nalezy mi sie leniuchowanie :D No i tak to jest, tak zle, tak niedobrze ;) W kazdym razie- teraz bede na biezaco z Wami :)

http://s10.suwaczek.com/201501101770.png

Naprodukowałam sie i znikło... Pokrotce sprobuje jeszcze raz napisac.

Byłam dzisiaj w innym sklepie ogladac wozki, był tam camarelo carera i powiem szczerze, że myslalam, ze zrobi na mnie wieksze wrazenie ;) fajny, duzy (wyzszy od adamex pajero i gondolka tez troche wieksza), ale chyba nie mial tego czegoś ;) W sumie i tak go raczej nie bedziemy brac, bo sie okazalo, ze zlozony stelaz nie wejdzie do bagaznika w naszym aucie..
Później bylam z l4 w pracy.. fajnie zobaczyc dziewczyny, ale nie lubie tam chodzic, bo sie musze ciagle uzerac z niewyplacalnym szefostwem i jest to dla mnie stresujace, chociaz w sumie nie mnie powinno to stresowac a ich.. az sie odechciewa tam wracac. Nie powinnam o tym myslec.
Marlesia znam to , ciezko sobie odmowic, gdy cos jest fajne i kosztuje grosze :) ale ostatnio widziałam super body z Puchatkiem dla mojego Kubusia :D ale ma już tego tyle i rozsadek wygrał ;)
Anna.Lee bedziesz rodzic w Polsce? :) co do mamy to mysle, ze dla niej to przyjemny obowiazek, zeby pomoc corce przy wnuku :) jesli zas chodzi o zgage.. slyszalam juz ten przesad, ale podchodze z dystansem do niego ;) przed ciaza zdazala mi sie czesto zgaga, takze wiedzialam juz ze w ciazy bedzie mnie tym bardziej meczyc. No i teraz mam ja prawie caly czas, ale jesli maly urodzi sie owłosiony to pomysle, ze to sprawka genow, bo ja urodzilam sie tez z bujna czuprynka ;)
Linda brawa dla Ciebie :) i nie miej zadnych wyrzutow - zasluzylas sobie na wolne ;) super, ze Cie tak miło pozegnali :)
kamiol ten plan porodu trzeba samemu sobie zorganizowac? Tzn wydrukowac, wypelnic i miec ze soba na porodowce?
DobraWrozka super, ze masz prawie wszystko :) a woda morska jest konieczna? Bo nie mam jej na liscie.
Brunetka gratulacje :) zdolniacha, podziwiam, ze dalas rade w ciazy z teoria :) jeszcze praktyka, ale moze bedziesz miala taryfe ulgowa, ze wzgledu na brzuszek :) trzymam kciuki :)
Luizkano niespodzianka tez fajnie :) a imie Daria mi sie podoba, nawet bardzo :)
moniqqq nie strasz z tą wagą po urodzeniu, bo jak Twój bedzie miał 4 kg, to mój do 4,5 moze dobic :D chociaz to pewnie zalezy dlugo beda siedziec w brzuchach. Ja tak mocno chcialam styczen, ale chyba wyjdzie w tym roku jeszcze, cóż... ;)
Ania19 odezwij sie jak tylko bedziesz mogła!

http://www.suwaczki.com/tickers/bhywi09k297tmlkh.png

klalaa lez tam teraz i odpoczywaj! Ja mam powera i nie moge usiedziec ;) A co do wozka to ja tez bralam na wyczucie, podeszlam, poruszalam, obejrzalam, pomacalam, po sklepie sie przejechalam i juz. Ten chce. Potem sie okazalo, ze tez do bagaznika wchodzi na styk a nameczyc sie przy tym trzeba, ze o matko a na dodatek... mega ciezki. Wiec nie wiem ;) nie wypowiadam sie w tym temacie :D
Mnie w pracy kazali zagladac jak najczesciej, mam w sumie po drodze do miasta, wiec czemu by nie wpasc raz na jakis czas na darmowa kawe albo jakies dobre zarelko ;)

http://s10.suwaczek.com/201501101770.png

Hej hej heloł! Ja juz po odwiedzinach :-) 11 tygodniowa Klara super :-) grzeczna , slodka, ciamcia cyca i obserwuje. Dopiero się urodzila a juz próbuje glowke trzymac.. te pierwsze miesiące zycia bobasa leca chyba jeszcze szybciej niz ciaza...
Linda ja tez jak poszlam na L4 to przez 2 tygodnie dzialalam jak nakrecona bo ciężko bylo zejsc z wysokich obrotow. A potem powolutku przeszlam w tryb wypoczynkowy :-) fajnie ze juz wolne :-)
Anna.Lee super ze strony mamy ze chce Cie wesprzec. Na pewno będzie Ci razniej miec ja przy sobie.
Klalaa na SR bylo ze plan porodu nie jest obowiązkowy ale jesli go masz to jest on zalaczony do dokumentacji. Można go modyfikować w trakcie porodu, czyli mozesz napisać ze nie chcesz znieczulenia a jak będzie bolec to mozesz zmenic. Jeśli personel bez powodu się nie zastosuje to racja jest po Twojej stronie i mozesz domagac sie sprawiedliwości w sadzie. Na maila wysylalam plen porodu z naszej SR jak cos.
Brunetka wielkie gratulacje!
Moniqq ślicznie rosnie Twój bobas! Extra ze tak ładnie się rozwija!
Marlenek a u mnie jutro będzie zurek :-) ale krupnik tez bym wpalaszowala. Wybraliscie juz lokal na ślub?