Skocz do zawartości
Forum

Skarby Styczeń 2015

Rekomendowane odpowiedzi

O matko! jak wy lecicie z tematem. już w połowie nadrabiania zapomniałam, co do kogo chciałam napisać.

Historia o NFZ nadaje się na jakiś film, ale tak niestety jest. Moja koleżanka dzisiaj poroniła:( zaczeła w nocy. miała straszny krwotok, że karetka ją zabrała i wyobraźcie sobie że przez połowe nocy musiała się tak męczyć bo akurat kończyli zmianę i nie chciało im się zacząć jej zabiegu!!!!!!!!! musiała czekać na kolejną zmianę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ja dzis miała USG. są cudowne moje dziewczynki jednojajowe. nie dają sobie nawet zdjęcia zrobić, jedna kopała ciągle w głowice USG. ale najważniejsze, że na razie jest ok. Ale i tak najbardziej boję się prenatalnych drugich... mam je w przyszłym tygodniu...

http://www.suwaczki.com/tickers/relgh371w6u39ft3.png

Hej mamuski :) Ciekawe czy uda mi sie do wszystkich cos napisac ;) Post bedzie dluuugi. No to jedziem.

Anna.Lee no poprostu.. Banda idiotow i tyle. Co innego mozna o nich powiedziec? Mam nadzieje, ze ja wysmialas, bo na nic innego nie zasluzyla. Ale jej musialo byc glupio jak odkryla jaki blad popelnila :D A Ty sie nie denerwuj, wazne, ze sie okazalo, ze wszystko jest tak jak byc powinno, bobas ma siusiaka a Ty nie ;) Co do tego karmienia jeszcze... No ja chyba sprobuje, ale mam nadzieje, ze mu nie posmakuje :D Sprobuje dlatego, zeby nie miec wyrzutow sumienia, ale jak stwierdze, ze nie daje rady to poprostu odpuszcze. Argument, ktory naprawde do mnie przemawia to zrzucenie kg :D Ale nadal nie wyobrazam sobie karmienia... Nie wiem, wyjdzie w praniu.
Bumblebee ten filmik super ! Patrzylam jak zaczarowana :)
daguccii biedulko... ale jak mowia, ze torbiele zanikna to napewno tak bedzie! Kiedy masz nastepna wizyte? No rzeczywiscie tez nie masz wesolo, co chwile cos, ale trzymam za Ciebie kciuki, napewno bedzie wszystko dobrze. Glowa do gory ! (wiem, latwo sie mowi)
madzia75 o! jaki duzy brzuszek i jaki ksztaltny! Sliczny! Wlasnie, wyjasnij co z tymi znieczuleniami, bo dla mnie to tez jakas czarna magia.
Marti super slodkie ciuszki! Ninka dotleniona to podskakuje wesolo w brzuszku :)
moniqqq aaaa przyslij mi gofra!!!!! ;(
marlenek smacznych soczkow! Ja mam wyciskarke, ale jakos... nie wiem. A co do anemii w moim przypadku to bardzo mozliwe, ale ja nie moge niestety zrobic sobie badan na zyczenie, muze poczekac jeszcze 3 tygodnie az bede miala wizyte.

Co do porodu to jest mi w sumie wszystko jedno... Byle by malego jak najszybciej miec malego przy sobie i wiedziec, ze jest zdrowy. Tak strasznie sie boje, ze cos moze byc nie tak... Ja wiem, nie wolno tak, trzeba myslec pozytywnie, ale jakos tak napedzam sie strachem sama.
A w pracy jakos zlecialo, ale znow bylo mega goraco i po powrocie bolal mnie brzuch i plecy. Przespalam sie godzinke i juz mi lepiej :) Jeszcze jutro i w piatek wolne :)
Ja mam Bio Oil, ale posmarowalam sie moze ze 2 razy, bo na dzien mi nie pasi (olejek) a na noc maz powiedzial, ze mnie z lozka wywali, bo mu zapach przeszkadza (rozany:p) i ma wrazenie, ze kladzie sie do lozka mojej babci haha:D

http://s10.suwaczek.com/201501101770.png

dagucci kochana! Myślałam o Tobie dzisiaj ale bylam pewna ze wszystko dobrze będzie i nie odzywasz się bo jesteś w szale zakupow dla bobasa. Trzymaj się dzielnie, na pewno torbiele znikna i będzie dobrze! Kiedy kolejna wizyta?
Linda babciu rozana:-) ah ten maz, zapach mu przeszkadza a ewentualne rozstepy z pewnością nie, hm? A stosujesz cos innego? Moj tez nie cierpi oliwki ale się tym nie przejmuje i smakuje dalej :-D chyba że mi potem zrefunduje plastyke brzucha u doktora Szczyta to moge odpuscic.
Anetterainbow super ze dziewczynki zdrowe i zwawe :-)

Marti nie stosuje nic, sama nie wiem czemu. Jestem leniem, jestem niesystematyczna i mam juz rozstepy na udach, wiec jakos tak mi... wszystko jedno ;) Widzialam tez u znajomej, ktora taaaak dbala od 2 miesiaca, wszystkim co popadnie sie smarowala, a i tak juz w 6 czy 7 miesiacu patrzec na siebie nie mogla, cala byla "rozstepiona" :D
Jeszcze tak z innej beczki, pomarudze sobie. Chyba lapie mnie zgaga. Miewacie?
Coraz powazniej odczuwam tez plecy :/ No ale to raczej nie bedzie lepiej a gorzej ;p
Ale chcialam Was zapytac czy zamierzacie blizej obserwowac aktywnosc bobasow niebawem? Pytalam Pani prowadzacej to mowila, ze od 24 tygodnia ruchy sa juz bardziej regularne i ze warto zwracac uwage na ich czestotliwosc. Ja zastanawiam sie nad zapisywaniem godzin kiedy maly jest bardziej aktywny... Mysle, ze to dobra forma sprawdzania czy wszystko jest ok. Poki co szalaje codziennie o roznych porach, ale moze za tydzien troszke sie to ustabilizuje. A Wy jak uwazacie?

Linda rozumiem Cie z ta niesystematycznoscia bo ja robie cos a wystarczy ze jeden dzień odpuszczę i juz mi się nie chce. Ale z tym smarowaniem to się staram trzymac bo pamiętam jak wygląda brzuch mijej mamy po porodach i to ze zawsze musiala stroj jednoczesciowy ubierac. Zgage mialam moze raz czy dwa, wiec za bardzo Ci nic nie poradze. O mleku słyszałam ze pomaga i o migdalach ale z praktyki tego nie znam.ja mam raczej ze się tak wyraze wieczorne gazy feeee. Nie wazne co bym jadla, co wieczor to samo.

daguccii biedna Ty.. sama bym się wkurzyła. Jestem pewna, że torbiele znikną, nie zamartwiaj się. Szkoda tylko, że badanie było niepełne i nie poznałaś płci dziecka. Głowa do góry, jesteśmy z Tobą! ;)
Anetterainbow super, że dziewczynki takie żywe :) Prenetalnymi się nie martw ;)
Linda od tygodnia zgaga delikatna towarzyszy mi praktycznie przez cały dzień, czasem ustepuje ale jak znowu coś zjem.. Najgorzej jak leże.. pieczenie masakryczne. W łózku poduszki mam wysoko i biorę szklankę mleka i jak boli to popijam - chłodzi i nawet pomaga. Migdały mam wrażenie, że tez powoduja u mnie zgage. A co do zapisywania ruchów dziecka - niewyobrazam sobie tego. Kopie tak czesto ;) Moze jak bedzie mial mniej miejsca to wtedy ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/bhywi09k297tmlkh.png

Marti84 Linda24 wizytę mam w przyszly czwartek, a w międzyczasie w poniedziałek u gina prowadzącego...no zobaczymy...staram sie być dobrej myśli, w prawdzie od rana warczelismy na siebie z M, ale mimo to jechałam z mega pozytywnym nastawieniem a tu taki zonk...

Marti84 ja tez napieprzam sie oliwka, do tego jakas gąbkę do masażu mam i do kolekcji moich kilku rozstepkkow dolacza powoli armia kolejnych wokół pępka:p a ja gdzies znowu wyczytalam ze żeby zaangazowac partnera on może co wieczór smarować brzuchola i tak z czystej głupoty raz przyniosłam oliwke do lozka a on o dziwo nasmarowal mnie z tym ze wylal na mnie tyle tego ze kleilam sie przez następne 24h:p

Linda24 tez myślałam o liczeniu ruchów tym bardziej ze juz powoli moge zaobserwować rytm dobowy MALEJ:) ale polozna na sr powiedziała ze mamy tego nie robic i bron boże nie zapisywać bo to sluzy naszym paranojom..mowila ze ewentualnie jezeli cisza jest ponad 12h wtedy trzeba sie zastanowić. I w sumie nie wiem, musze to jeszcze przemyśleć...:)

http://www.suwaczki.com/tickers/thgflhb8pi36qmsc.png]Tekst linka[/url]

klalaa no powiedziała ze niby wygląda na dziewczynke ale zauwazylam ze w glowie siedzi mi jeszcze "dziecko" a nie "corka" i w sumie nie wiem czy się przestawiać;) dzieki, dzieki:* teraz przez tydzień będę wam jojczyć tak jak to bylo po pierwszych prenatalnych...mam tylko nadzieje ze final będzie taki sam jak wtedy! Ah jak to życie potrafi sprowadzic człowieka do parteru.

http://www.suwaczki.com/tickers/thgflhb8pi36qmsc.png]Tekst linka[/url]

Marti84 Ja też mam ostatnio często wieczorne gazy feeee ( super to ujęłaś :D)...jestem okropna i zrzucam to na psy ;P Może to przez ten jod ?! ;P
Linda24gofrem chętnie bym sie podzieliła ;) A pomysł z zapisywaniem fajny, ale ja też jestem mało systematyczna i pewnie bym zapominała albo nie robiła tego z lenistwa. Teraz tylko zwracam uwagę o jakiej porze dnia mnie kopie, czy coś robie konkretnego albo jadłam wcześniej. Dzisiaj pierwszy raz chyba maluch kopał, bo sie zestresowałam, a moż bardziej zdenerwowałam na pijanego gościa w ośrodku wczasowym, który bezczelnie komentował obecność psów w ośrodku itp (mógł sobie wybrać taki z zakazem przyjezdzania z psami).... synek od razu zaczął kopać i wiercic sie, ale inaczej niż zwykle...chyba jednak te nasze szkraby juz dobrze odczuwają nasze emocje.
A co do rozstępów. Ja używam czasem kremu czasem olejku,bo mam sporą skłonność do suchej skóry.Ale szczerze licze,że genetycznie natura podejdzie do mnie łaskawie i nie będę miec rozstępów jak moja mama.
Anetterainbow Strasznie mi przykro z powodu twojej koleżanki;( To nie do pomyślenia,że jeszcze potem musiała sie tyle wycierpiec !
A czemu najbardziej boisz sie prenatalnych drugich ? Ja w poniedziałek mam, i oczywiscie nie moge sie już doczekac, ale tez zawsze stresuje sie trochę czy wszystko będzie w porządku.
olenka1991 super masz podejście ;) Tak jak mówisz, samo wyjdzie w praniu i nie masz co się martwić na zapas ;)
daguccii Nie oszczędza Cie ta ciąża ;( Wiem,że łatwo mówić, ale nie stresuje się ! Skoro torbiel ma sie wchłonąć, to tak będzie. Tak jak z tym wytrzewieniem. A tak poza tym 2 lata temu moja przyjaciółka urodziła córeczkę z wytrzewieniem, w pierwszej dobie życia miała operację i do dnia dzisiejszego jest sliczną zdrowa dziewczynką bez żadnego śladu po tym. Przyjaciółka mi powtarzała,że to na nią trafiło, bo widocznie jest wystarczająca silna,żeby sobie z tym poradzić, a inne może by sie załamały. Szkoda tylko,że dalej nie znasz płci maluszka... będziesz miała wiekszą niespodzinkę ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/43kt2n0ajsbauhb0.png

moniqqq powiem, że staram się jak najmniej myśleć o końcówce, na razie cieszę się 2 trymestrem i tym, że mam więcej energii i mogę w końcu żyć bez mdłości i innych 'przyjemności', nadrobić braki w kontaktach ze znajomymi i zająć się innymi rzeczami. Co ma być to będzie, w końcu nadejdzie ten dzień, że trzeba będzie jechać na tą porodówkę i jakoś wypchnąć na świat dziecko ;p

Dziewczyny ja smaruję się zwykłym balsamem i oliwką w żelu z johnsona i jak na razie też nie widzę rozstępów, może jakoś się od nich uchronię ;p mam jeszcze oliwkę babydream fur mama ale czy ona taka super jest to nie powiem ;p strasznie się leje i mnie wkurza, więc mało jej używam :P ogólnie też mam problem z systematycznością i robię to jak mi się przypomni, ale mam nadzieję, że jakoś to będzie ;p z tym zapisywaniem ruchów dziecka też bym pewnie miała problem by o tym pamiętać ;) tak jak dawniej leczyłam się na nerki i miałam od nerek problemy z ciśnieniem i lekarz kazał mi mierzyć 2 razy dziennie i zapisywać to tak zapisywałam, że później przed wizytą na szybko trochę pomiarów musiałam wymyślić sama, bo książeczka była pusta bo mierzyłam jak mi się przypomniało ;p a co do problemów jelitowo- żołądkowych to chyba większość z nas coś tam ma ;p ja czasem miewam wzdęcia i kłucia w brzuchu szczególnie wieczorami, mam wrażenie, że za moment pęknę i do tego strasznie kłuje mnie coś w środku, na szczęście nie zdarza się często i kubeczkiem mięty załatwiam sprawę ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/klz9io4pz9j04gug.png

Marti aaa gazy, taa... znam to. Tez slyszalam o mleku na zgage, ale narazie nie jest az tak zle ;D

No a z tymi ruchami i zapisywaniem to troche tak jak mowicie, raz, ze czlowiek moze zapomniec a dwa, ze w paranoje mozna popasc, bo jak raz o wyznaczonej godzinie nie kopnie to juz bedzie przerazenie. Poki co powiedziano mi, ze mam przyjechac w razie jakbym go nie czula caly dzien. Sama nie wiem, poczekam jeszcze z tydzien albo dwa i zobacze:)
daguccii mozesz nam tu jeczec ile wlezie! od tego my sa ;)

moniqqq - boje się bo mam taką lekarkę na prenatalnych, że po pierwszych badaniach płakałam dwa dni. tak mnie nastraszyła chorobami i zagrożeniami ciąży jednojajowej... I jeszcze komentarz do badań do mojej ginekolog: Matka poinformowana- wyraziła zgodę. to brzmiało jakbym miała decydować czy kontynuować ciążę... dlatego się tak boje. bo może coś podejrzewała już ale nie chciała powiedzieć jeszcze, albo nie wiem ;/ :(

http://www.suwaczki.com/tickers/relgh371w6u39ft3.png

Anetterainbow to może zmień lekarkę... moja lekarka od prenatalnych była miła i nie wychodziło tam nic jakiegoś mega niepokojącego a taki komentarz na tym wyniku badań też mam, że jestem poinformowana i wyraziłam zgodę, ale to chyba z tego powodu, że nie jest to tak naprawdę badanie obowiązkowe, jest refundowane tylko w uzasadnionych przypadkach no i wykonujemy je tak naprawdę dla siebie, dla własnego spokoju, jakie jest prawdopodobieństwo wystąpienia chorób, no i przy okazji na tak wczesnym etapie możemy poznać przypuszczalną płeć ;) teraz na połówkowe idę do tej samej i nie stresuję się tym, więc może to wina lekarza, że się boisz i denerwujesz..

http://www.suwaczki.com/tickers/klz9io4pz9j04gug.png

daguccii, spokojnie, skoro ma to się wchłonąć to się wchłonie. Wiem, że łatwo się mówi ale spokojnie Mamusiu, wszystko będzie dobrze Buziaczki dla maluszka - kimkolwiek jest :)
Dziewczynki, ja też dziś byłam na zakupkach, kupiłam w H&M 4pajacyki i 4 bodziaki i 2pary skarpetek :) (teraz jest 20% obniżki na dziecięce ubranka dla każdego, kto pokaże kod, który jest na ich stronie :) )
Fotka zdobyczy :)

monthly_2014_09/skarby-styczen-2015_15836.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/zem33e5ezp03lg0i.png

To w renifery to kocyk. ja kupowałam od producenta ale generalnie wystawia się w takich sklepach jak np:
http://www.lelablanc.pl/shop/produkty-sklep/kocyki/kocyki-s.html

tutaj też jest dokładny opis i skład tych kocyków. Ja jestem zachwycona.

Jeśli chodzi o otulacz to jest to rodzaj pieluszki, tak nazywają to fabrycznie. Ale są jeszcze te do owijania dzidziusia. Nie wiem czemu tak samo nazywają te dwie, różne rzeczy.
Otulacza tego bambusowego, do otulania jeszcze nie dostałam..będzie w drugiej paczce :)

http://www.suwaczki.com/tickers/n59yi09kybmqwlya.png

Gość sloneczko01

marlesia ale mnie pocieszyłaś, heee najgorsze badania w ciąży, już mam odruch wymiotny ;-) obym nie powtarzała tego badania. Dzięki za radę!
Marti84 Ze mną to jest tak, że przed zajściem w ciążę miałam powtarzane, że ciąża będzie leżąca, od lekarzy ortopedów, gdyż moja miednica była złamana i nie została dobrze złożona i kręgosłup lędźwiowy też był w nieciekawym stanie. W sumie wypadek miałam w wieku 16 lat, teraz mam 27 i gdybym miała prace fizyczną, to nie wiem jakbym funkcjonowała. Na razie, odpukać, chodzę, jeżdżę rowerem i jestem aktywna, więc też dużo zależy od nastawienia, najważniejsze nie złapać doła.Wiadomo, że im większy brzuch, tym gorzej i pewnie ból będzie silniejszy. Dlatego zdecydowałam się na ciążę zimową, żeby ją sobie przeleżeć, tzn. końcówkę ;) Jedynie cesarka motywuje mnie tym, że mam komfort, ustawiona data i godz. cięcia i dzidzia jest! .... ale czy poźniej będzie komfort jak ketanol przestania działać, a dzidzie trzeba karmić ;) no nie wiem... Zobaczę pod koniec jak lekarz ocenia wadę i długość dziecka i czy będę odczuwała silne bóle ... wówczas zdecyduje. Póki co jestem za naturalnym- jak będę rodzić i przypomnę sobie ten wpis to będę na pewnie kląć hee ;-)

Jeżeli chodzi o moje zachcianki ciążowe na dziewczynkę, to nie miałam. Ogólnie chyba jak każda, wcinałam ogórki ;) słodycze - tylko nutella i snikers, zero ciast i innych słodkości. Ogólnie jestem typem pikantności i kwasowości i tak jest nadal. Miałam dużo mdłości i wymioty, ok. 2,5 miesiąca do 3 nie jadłam mięsa, w żadnej postaci. Jedynie pokochałam czerwony barszcz baaaardzo! Nie zmieniłam się na twarzy w ciąż, mówią nadal, że chłopak! Jeszcze się nie chwaliłam w rodzinie ze to Marcysia. Badanie mam 11.9 więc jeszcze potwierdzimy. Brzuch mam mały, ale wydaje mi się, że nisko położony. W dupę mi jeszcze nie poszło, ale skłonności do tego mam. Przytyłam z 49 na 52kg póki co.