Skocz do zawartości
Forum

Jak odżywiać zdrowo dziecko?

Gość sylwia1234

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sylwia1234

chciałam się dowiedzieć czy to normalne że dziecko kończy 14 marca sześć miesięcy,ze je co 2godziny w dzień. a w nocy wstaje 2 razy do jedzenia, nie wiem czy dobrze robie bo słyszałam od lekarza że dziecku jak idą ząbki to nie może jeść w nocy, ale co ja mam zrobić jak płacze i głodny jest to mu daje chciałam się dowiedzieć czy dobrze robie

Tak to normalne, że takie małe dziecko często je. Karmisz piersią czy dajesz mm?
Przy kp mleko nawet nie dotyka ząbków, podczas ssania dziecko zaciąga je tak, że wpada na tylna część języka i prosto do gardła. Poza tym pokarm kobiecy ma właściwości antybakteryjne - córka domagała się karmienia w nocy niemal do 2 urodzin. Próchnicy nie ma.
Mleko modyfikowane już nie ma właściwości antyb., a i technika ssania jest inna. Ale zawsze po karmieniu można przecież przeczyścić ząbki dziecku, choćby gazikiem z wodą.

Lekarz powiedział, że nie można karmić? Ciekawe, po raz pierwszy spotykam się z taką opinią. Raczej każdy mnie uświadamiał, żebym się nastawiła, że podczas ząbkowania dziecko częściej się przysysa ;) choć zdarza się i tak, gdy ząbki są tuż, tuż, że dziecko absolutnie nie chce jeść niczego. Apetyt/ chęci wracają, po przebiciu ząbków.
Jeżeli dziecko prawidłowo przybiera na wadzę, to nie ma się czym martwić. Ja w ubiegłym miesiącu musiałam wprowadzić MM, bo córcia chciała mnie rozbierać w ciągu dnia, takbardzo się domagała jedzenia, a nie przybierała na wadze. Okazało się, że moje mleko już ją po prostu nie zaspokajało.
Życzę przespanych nocek! :)