Skocz do zawartości
Forum

Ciąża a praca na czarno :(

Gość kinga290688

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kinga290688

Witam chciałabym prosic o pomoc , gdyz niewiem co robić z moim pracodawcą
otóż pracuje od 5mies bez umowy w sklepie monopolowym od 3 miesięcy jestem w ciąży i w końcu powiedziałam o tym swojemu szefowi gdyż myslałam że to przyspieszy mi moją obiecaną umowe o prace...
Niestety tak sie nie stało Szef ciągle wymysla inne rozwiązana związane ze mną np. że otworze własną działalnośc i wtedy dostane wieksze pieniadze z ZUSU bede na procencie u niego w sklepie itp. a jezeli nie to da mi umowe żebym nie była stratna i żebym miala macierzyńskie i inne przywileje niestety ani umowy ani nic w tym kierunku nie zostalo zrobione a ja z dnia na dzien czuje sie coraz gorzej i chcialabym isc na zwolnienie na ktore nie moge gdyz niemam tej nieszczesnej umowy
niestety nie znam sie na tym i dlatego prosze o pomoc co byloby w tym przypadku najlepesze dla mnie
Bo nie ukrywam ze mam coraz wieksza ochote isc do sadu pracy i zglosic to wszystko aby dostac odszkodowanie i porzadne wynagrodzenie za moja dotychczasowa prace....
Prosze o pomoc i Z Góry dziekuje

Jak mnie to forum irytuje- człowiek pisze kilkanaście minut a potem przez wyskakujące reklamy wszystko się blokuje i heja jeszcze raz jazda..

Moim zdaniem nie masz szans na żadne rekompensaty w sądzie- ewentualnie pracodawca dostanie karę max 2 tysiące i do Ciebie mogą się przyczepić- że nie płaciłaś podatków od nielegalnego wynagrodzenia.
"Pracodawca" ma obowiązek podpisać umowę w dniu rozpoczęcia pracy - nie widzę szans, że ten cwaniaczek u którego pracujesz to uczyni tym bardziej, że jesteś w ciąży..
Rozsą

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b82c3h0lgfyq6.png]Tekst linka[/url]

Iga, ja nie mam takich reklam wlacz sobie adbloka i po sprawie.
A co do autorki postu - nic nie zrobisz. Mleko się rozlało.
Niestety ale on Ci nie da tej umowy o prace, pracujesz krotko i na pewno mu sie teraz nie oplaci dac Ci umowy bo po co mu pracownik ktory wkrotce odejdzie, zwlaszcza w sklepie gdzie potrzebuje kogos na zastepstwo od razu.
Wiem ze to malo optymistyczne ale wg mnie on Ci nie da umowy i bedzie gral na zwloke.

http://s2.suwaczek.com/201404304578.png

Ja bym zadzwonila do inspekcji pracy i sie poradzila co zrobic zebys ty nie miala problemow. I tak jak pisza dziewczyny nie sadze zeby ci dal umowe. I osobiscie podjelabym czynnosci szybciej niz zrobi to on (a po prostu kaze ci nie przychodzic do pracy bo zwolnic cie nie moze bo formalnie nie jestes pracownikiem). Moim zdaniem skarga na niego jest jedyna mozliwoscia zeby cokolwiek wywalczyc.

Idź do sądu pracy. To obowiązkiem pracodawcy było zatrudnić cię legalnie, płacic ZUS i podatki, bo jak rozumiem twoja praca miała wszelkie znamiona wykonywanej w ramach umowy o pracę (wyznaczone miejsce, godziny itp). Sąd nakaże pracodawcy podpisanie z tobą umowy o pracę oraz wpłatę zaległych podatków, ZUSów i różnicy w wynagrodzeniu, jesli zarabiałaś mniej niż najniższa krajowa. Pracodawca cię nie zatrudni. Nie zatrudnił do tej pory to tego nie zrobi, co sobie będzie brał na głowę "strupa" w postaci kobiety w ciąży, która zaraz jesli nie pójdzie na L4 to na macierzyński. Raczej podejrzewam, że już szuka kogoś na twoje miejsce i z dnia na dzień może ci podziękować

Ale teraz złożenie skargi nic nie da skoro pracujesz 5 miesięcy. Powiedza Ci, że w ciągu tygodnia powinien był dać Ci umowę, a skoro przez prawie pół roku nie interweniowałaś to po prostu było Ci to na rękę. Wg mnie teraz już trochę za późno, też późno mu powiedziałaś, ja w pracy powiedziałam jak tylko się dowiedziałam w pierwszych tygodniach, bo oni tez musza sie przygotowac jakos.

To jest tak, że inspekcja pracy może co najwyżej nałożyć karę- max 2 tysiące. Sąd również może nałożyć karę- już do 30 tysięcy - nie wiem jak to się ma w sprawach o ustalenie stosunku pracy- musiałabyś mieć świadków, że tam pracowałaś itp. Zastanów się też ile taka sprawa potrwa- domyślam się , że długo a co jeśli wypadnie niekorzystnie a ty już będziesz po porodzie? zostaniesz z niczym. Teraz możesz założyć własna firmę, płacić składki przez 3 miesiące a potem iść na zwolnienie i macierzyński. Możesz podpisać z facetem umowę i wystawiać mu co miesiąc fakturę za usługi - tylko czy on faktycznie jest tym zainteresowany czy po raz kolejny Cię zbywa.
Kolejna rzecz to ryzyko, że podczas rozprawy sąd skieruje skarge do urzędu skarbowego i np po roku takiej pracy na czarno będziesz musiała oddać za ten czas podatek dochodowy- jak zarabiasz np 2 tys miesięcznie to policz sobie za rok 19% od tego - nie wiem czy wyjdziesz na tym pozytywnie. Albo np urząd ukarze Cię 75% karą za nieujawnione dochody :D Różnie to bywa w naszym pięknym kraju. ( Fakt, że pracodawca też będzie musiał zapłacić zaległe składki ZUS i podatki ale jak on to i Ty).

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b82c3h0lgfyq6.png]Tekst linka[/url]

Zgadzam sie z Igą - mozesz zglosci to tylko czy Ci sie oplaci?
Powiedza Ci, ze Ty tez sie na to godzilas, podatku nie odprowadzalas. Pracodawce bedzie stac na pokrycie kosztow ale nie wiem czy Tobie sie to oplaci.

Moja rada:
zarejestruj sie w urzedzie jako bezrobotna, kazdej mamie, zwlaszcza bezrobotnej naleza sie jakies swiadczenia czy pomoc z mopru.