Skocz do zawartości
Forum

Skrócona szyjka macicy

Gość hogata24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem w 19 tyg. ciąży wczoraj byłam na wizycie u gin. Pani doktor podczas badania stwierdziła, że szyjka jest krótka ( badała palcami) - spytała czy brzuch mnie nie boli - powiedziałam że nie, potem zrobiła mi badanie USG dopochwowe i powiedziała że jednak jest ok.
Miałam robioną wypalankę po pierwszej ciąży - może to od tego wydaje się ona krótsza. Strasznie się boję że stracą maluszka.
W nocy obudziłam się wydawało mi się, że brzuch mnie pobolewa ale nie wiem czy to z nerwów czy naprawdę. Od rana też mnie trochę ćmi.

witaj, co to znaczy, że miałaś wyplankę po pierwszej ciąży? u mnie też w badaniu ginekologicznym w obu ciążacvh wychodziła krótka szyja, a na usg, jak wszytsko zostało pomierzone, wychodziło ok, taka uroda:) mnie lekarz powiedział, że czasem szyjka nie jest prosta, tylko taka pod kątem i w badaniu ginekologicznym może wydawać się krótka, dlatego, jeśli na usg wychodzi ok, to się nie przejmuj:)

W czasie pierwszej ciąży lekarz mówił, że mam dużą przekrwioną nadżerkę, którą po ciąży mi usunięto potocznie tzw wypalanka (Leczenie nadżerki: elektrokoagulacja (tzw. wypalanka)

Na czym polega: Chore tkanki spala się (ale nie zwęgla) iskrą elektryczną. Łuk elektryczny tworzy się między końcówką roboczą aparatu (koagulatora) a metalową płytką umieszczoną pod pośladkami.
Zalety: Bardzo duża skuteczność, bo za pomocą elektrody można dotrzeć do każdego chorego miejsca.
Wady: Czujemy zapach przypalonego mięsa. Zabieg nie należy więc do przyjemnych, ale z reguły nie wymaga znieczulania. Elektrokoagulacja prądem o zbyt wysokim natężeniu może spowodować powstanie trwałych blizn na powierzchni szyjki macicy lub zwężenie jej kanału i w konsekwencji - bolesne miesiączki oraz trudności z rozwieraniem się jej podczas porodu.
Gojenie: Trwa dość długo, nawet 3-5 tygodni. Mogą się pojawić upławy o nieprzyjemnym zapachu i plamienia.