Skocz do zawartości
Forum

Chory szczur, a ciąża

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pisze bo mam nadzieje, że ktoś przechodzi /ł to samo. Niestety szczurek, którego mam od dawna zachorował - ma zapalenie płuc. Obawiam się , że mogę się od niego czymś zarazić i zaszkodzić nienarodzonemu dziecku. Niektórzy piszą, że zwierzęta domowe nie zaszkodzą jeśli odpowiednio dba się o higienę , a niektórzy uważają że należy ich się pozbyć . A ja nie potrafię go oddać, nie głaskać itd. Jeśli ktoś był w podobnej sytuacji to proszę o radę. Jestem w III trymestrze ciąży. Dzięki

Jest bardzo mało chorób, którymi człowiek może zarazić się bezpośrednio od zwierząt. Najlepiej zapytaj weterynarza czy istnieje taka możliwość w przypadku tej choroby, a jesli tak to jakie środki zapobiegawcze należy podjąć, aby uniknąć zarażenia. Profilaktycznie staraj się raczej ograniczyć kontakty ze zwierzakiem (przynajmniej do czasu konsultacji z wetem), zawsze myj ręce po kontakcie ze szczurkiem.
Całe życie miałam zwierzaki, nigdy się od żadnego niczym nie zaraziłam. 3 lata temu mój wtedy mały kociak miał koci katar i świerzb (dostaliśmy go z "dobrego domu"), ja byłam w ciąży i niczym się nie zaraziłam, za to zarazili mnie koledzy z pracy :(
Nie martw się na zapas. Nie jedna kobieta w ciąży ma w domu przedszkolaka, który co chwilę coś przynosi do domu, a mimo to zdrowo donaszają ciążę.