Skocz do zawartości
Forum

ZUS - pilna odpowiedź

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Mam pytanie własnie dowiedzialam sie ze jestem w ciazy... mam umowe o prace juz druga podpisana z pracodawca od 1.03.2013 na dwa lata czyli do marca 2015 roku ale własnie dowiedziałam sie ze moj pracodawca nie opłaca mi składek ZUSu jestem załamana chciałabym sie dowiedziec
- czy moge isc na L4 skoro nie mam opłaconych skłądek
-jak to pozniej bedzie z porodem czy ewentualnym pobytem w szpitalu
-czy przysługuje mi pełny roczny urlop macierzynski skoro termin porodu mam na kwiecien/maj 2014 rok
pozdrawiam

witaj, jeśli masz umowę o pracę, to pracodawca musi zapłacić Twoje składki i tak byłoby najlepiej, bo w przychodniach każą okazywać ubezpieczenie, jeśli jednak będzie z tym zwlekał to i tak masz ubezpieczenie na czas ciąży i połogu z nfz, również pobyt w szpitalu - nie będziesz musiała za to płacić, w twojej sytuacji możesz skierować pytanie do naszej Kadrowej na forum, ona ci wyjaśni wszytsko o co pytasz

Wydaje mi się, że jeśli masz umowę o pracę, a pracodawca nie opłacał składek to i tak przysługują Ci wszystkie normalne prawa, a problem ma jedynie pracodawca, który ma zaległości w płatnościach. Tak mówiła mi znajoma księgowa, kiedy miałam podobny problem. A dokumentów potwierdzających ubezpieczenie przecież już nie ma- od kiedy wszedł E-WUŚ wystarczy Twój PESEL. Jeśli w E-WUŚ wyskoczy, że nie jesteś ubezpieczona, to piszesz oswiadczenie, że jesteś zatrudniona (a więc ubezpieczona) i po sprawie. Ale najlepiej dowiesz się wszystkiego z pierwszej ręki czyli w ZUS-ie.