Skocz do zawartości
Forum

Francja

Rekomendowane odpowiedzi

Melduję się po wczorajszej przerwie, rozłożyło mnie strasznie, ruszać się nie mogłam. Pomagały ćwiczenia co 15-20 min i leżenie. Dziś mam zakwasy wszędzie ale normalnie wstałam z łóżka bez bólu kręgosłupa. Już dawno mnie tak nie połamało, był taki moment, że naprawdę nie mogłam się podnieść. No ale u mnie na szczęście pomaga ruch więc nie jest tak źle :D

Dziś po południu oglądanie domów. Kciuki poproszę po rz kolejny ;)
Lecę korzystać z wolnego poranka - poćwiczę i coś sobie obejrzę :D

http://www.dailygossip.org/media/posts/858-340x339.jpg

http://davm.daisypath.com/xBmDp1.pnghttp://lb4m.lilypie.com/nxkUp1.pnghttp://lb1m.lilypie.com/xBDXp1.png

To ja tez sie melduje.
Wczoraj wrocilismy. w domu spokoj. Takze wszystko gra.

Weekend udany, tylko, ze pogoda do duszy. Slonca moze ze trzy godziny, takto szaro i mokro. Milla w sobote wieczorem sie rozchorowala. Katar i kaszel, takze w niedziele juz basenu nie bylo. Nawet sie cieszylam, bo juz chyba mi reumatyzm wchodzil od tej wilgoci.

Osrodek fajny, basen super, wszystko tak naprawde zrobione dla dzieci, w roznym wieku. Jest basen o glebokosci 25cm, mala piaskownica z mokrym piaskiem, fonntany i wieksze baseny z falami oraz oczywiscie mnostwo zjezdzalni. Pewnie bym bardziej skorzystala z dobrodziejst, gdyby nie moj dwulatek. Mozna rowniez skorzystac z kregli, bilarda, raz w tygodniu jest karaoke. Wszystko super zorganizowane, jest jeszcze plac zabaw dla dzieci, jak juz basen sie znudzi.
Co do wyposarzenia domkow pod wzgledem rodzin z malymi dziecmi, bylo krzeselko do jedzenia, lozeczko z materacem i barierka zabezpieczajaca na pietrze, takze nawet jakby mi Milla niepostrzezenie wybiegla z pokoju, to byla bezpieczna. Moglabym pisac duzo, na ten temat. Chociaz Moi Francuzi nie dokonca byli zadowoleni, to ni nigdy nie byl w domku letniskowym w Polsce:-) ja znam roznice, oczywiscie roznica w cenie tez jest diametralna.

Pozniej wkleje kilka zdjec, niestety, na basenie nie wolno robic zdjec, zreszta nie zaryzykowalabym zalania sprzetu, tam wszedzie, pada, kapie, cos sie przelewa i cieknie.

Marmi biedaku, delikatny masz ten kregoslup, cwiczenia mi tez pomagaja, kiedys sie zdziwilam, bo umycie podluogi na kolanach, ze wszelkimi skreatami tulowia, rozluznilo miesnie. No co musisz regularnie czwiczyc, mysle, ze na dobre Ci to wyjdzie.
A tak z ciekawosci, to kto do Was przyjedzie jak nadejdzie czas porodu?? Twoja Mama, czy ktos od Meza. Pewnie ciezko to wszystko zorganizowac. Kazdy pracuje, termin porodu moze sie przesunac, no i Zosienka nie moze zostac bez opieki.

A Kasiu, pytalas jak sie uczyc francuskiego, jedz na weekend z Francuzami, ktorzy mowia tylko po francusku, niezle pranie mozgu, ale bardzo efektowne. Po prostu trzeba z nimi przebywac, oni sie bardzo ciesza, jak ktos sie stara, bo zdaja sobie sprawe, ze francuski jest trudny.

Ok, to na tyle, zaczynam juz prac i skladac kupke do prasowania. Trzeba wydrukowac bilet, pakowac i wazyc walizke. To bedzie prawdziwy odpoczynek...

Buziaki kochane, jestesmy w kontakcie.

No to i ja sie melduje :)
Paulina widac ze ci sie podobalo ;)
Marmi uwazaj na swoje plecki ,nie szalej kobieto .
My dzis mamy piekne slonce i pewnie wybedziemy na plac zabaw ,jutro jade do kolezanki i czas mi jakos mija.
Paulina przebywanie z Francuzami na pewno daje wiecej niz kurs jezykowy,ja uwazam jeszcze ze najwiekszy sabotaz jaki sobie mozna zrobic na emigracji to instalacja polskiej tv ... najwiecej chyba nauczylam sie rozumiec ogladajac tutejsze filmy ,wiadomo ze poziom daleki bieglemu ale czlowiek chociaz dobrze osluchany jest ,poza tym jakos chyba mniej sie teskni ,widze po sobie jak sie niemieckiej kablowki naogladam jak mnie zaraz wspomnienia ogarniaja.
Jade zaraz po dziecko do przedszkola,jutro sroda juupi :) Po rozleniwieniu feriowym ciezko sie wstaje o 7.30 ...
Marmi powodzenia ,mam nadzieje ze cos wartego uwagi znajdziecie.

Witam na posterunku ;)

Moniq, Ty wiesz, ze ja tez sie ciesze jak glupia, ze J.D. i film zgarneli 5 Oskarow, doszlo do tego, ze bardziej kibicowalam francuskiej ekipie jak Holland i Polakom z ich W ciemnosci ;) No pomijajac, ze kocham Dujardin ;) To chyba dlatego, ze francuska kinematografia nie sili sie na patos, nadymanie i martrologie, a robia filmy lekko, oryginalne i z takim luzem, a jednoczesnie zyciowe.

Marmi, wspolczuje bolu kregoslupa, ktory wczesniej kontuzjowany teraz w ciazy musi sie niezle naeksploatowac. Dobrze,ze przynajmniej cwiczenia pomagaja. Bardzo zaluje, ze nie mieszkacie w naszym rejonie, bo A. bym Wam zaoferowal pomoc. Jego firma "wlada'" tutejszymi terenami i praktycznie maja ziemie pod budowe gdzie klient sobie tylko zamarzy na zasadzie "mowisz i masz" ;)

Paulina, super, ze wypad sie udal i bylo tyle atrakcji dla dzieci. A tesciowa zostala na te dwa dni zupelnie sama? Kurcze musieliscie mnie stresa co zastaniecie po powrocie. No ale teraz pakuj walizki i do PL ;)

My w niedziele wywiezlismy Annabelle do lasu, miska zrobila na swoich malych noziach dobre 2 km i cos pdejrzewam, ze wczoraj miala zakwasy bo na spacerze siedziala w wozku i nie chciala isc jak nigdy. Ale taka wycieczka w nature jest super i dziecko spi jak aniol. Mysle, ze jak pogoda dopisze to w kolejny weekend tez sie wybierzemy.

Zajrze pozniej pa pa!

http://www.suwaczki.com/tickers/l22ndf9h0qeexmqe.png

http://www.suwaczki.com/tickers/ckaik0s3v455v7ea.png

Tesciwa nie byla sama, byl z nia kolega G. bo jeszcze ktos z psem musial wychodzic. Co prawda nie byl tu 24/24 ale wiekszosc czasu.

Wypady w nature sa super. Ja mam nadzieje, ze moze uda nam sie zaliczyc wyjazd nad morze przed moim wyjazdem. Kocham Morze Polnocne. Zwlaszcza okolice Dukierki. Wsystko zalezy od pogody.

My nie mamy polskiej telewizji, G mi proponowal dokupienie polskich kanalow, ale w sumie stwierdzilam, ze to nie jest dla mnie dobre, choc sie przyznam, ze ogladam seriale przez internet.
Ale francuska telewizje tez ogladam, i jak to powiedziec, KUMAM,KUMAM.

Jestem tak podekscytowana wyjasdem do pl, ze chyba nie wytrzymam. dostaje jakiejs glupawki. Najchetniej bym sie juz spakowala i siedziala i spala na walizce przez te dwa tygodnie.... Ale glupia jestem.
Wiecie, bo to nie chodzi, ze zle mi we Francji, tylko w tym mieszkaniu w takim skladzie.

Pa

A ja sie przyznam, ze mam polski kanal ITVN i tak, ogladam rano Dzien Dobry TVN. I tylko to, bo reszty ogladac sie nie da, taka szmira i gnioty tam leca. Przyznam, ze nie ma to wplywu na moja nauke jezyka, zreszta wieczorami i jak A. jest w domu ogladamy zwyczajowe tutejsze kanaly. Ale te poranki lubie jak leci w tle sniadaniowa telewizja a takiej we francuskich kanalach brakuje, jesli nie liczyc FR2, ale to nie to. Grunt to zachowanie jakiegos balansu, rownowagi a nie 'polish tv non stop color"bo wtedy rzeczywiscie byloby to skazywanie sie na alienacje i budowanie sobie polskiej enklawy na francuskiej ziemii. Ale do tego mi daleko chociazby przez charakter, ja najzwyczajniej w swiecie musze wiedziec co sie gdzie dzieje ;)

Hej dziewczyny.
Jeśli czasami macie ochotę sobie poczytac polecam:
Demotywatory tekstowe. Śmieszne historie z życia wzięte. Yet Another Fucked Up Day

Niektóre texty:
Dzisiaj moi znajomi zabrali mi telefon i pozmieniali nazwy kontaktów na imiona bohaterów z Harrego Pottera. Mam ponad 100 kontaktów i nie mam pojęcia z kim rozmawiam. Wymieniałam smsy z Draco Malfoyem przez ostatnie cztery godziny. YAFUD.

Mój szef dał mi dzisiaj do wypełnienia ankietę o nim i powiedział, że jest anonimowa. Pracuję w dużej korporacji więc postanowiłem nie owijać w bawełnę i napisać mu zupełnie szczerze co o nim myślę korzystając z tego, że nigdy się nie dowie kto to napisał. Podczas przerwy na lunch zapytałem paru kolegów co napisali w ankiecie - wszyscy zgodnie zapytali: "Jakiej ankiecie?" YAFUD
Byłem dziś w biedronce na zakupach i gdy doszedłem do kasy spotkałem koleżankę, która na mój widok pacnęła się w głowę i powiedziała "faktycznie, miałam jeszcze kupić pasztet". YAFUD

uff-ja siedzę i kwiczę ze śmiechu:)))))))))))

Poza tym jestem w fazie-projektowania,weny twórczej etc.więc sporo czasu spędzam na rysowaniu lub oglądaniu dzieł innych w poszukiwaniu inspiracji:)

W zeszłym tygodniu moja koleżanka z W-wy,pasjonatka cukiernictwa i dekoracji z lukru,wygrała pierwsze miejsce na targach Sweet expo-ile szczęścia i łez!!Ogromna radość bo to już moja druga koleżanka wygrała drugi rok z rzędu!W zeszłym roku inna moja wygrała:))))Zostawiła w tyle wielu cukierników:)))

My także nie mamy Pl tv,w Anglii to samo-wolę oglądać 'tubylczą' tv bo więcej się wówczas łapie słówek,osłuchać,oswoić z językiem.

Zmykam do szkiców.

Słoneczne pozdrowionka bo u nas od dłuższego czasu wiosnaaa:)))

paulina super, że weekend udany. Z tego co piszesz ośrodek ekstra, a gdzie byliście? bo jakoś nie zapamiętałam... co do przyjazdu to od 1 do 15 lipca będzie moja mama a na cały czerwiec mam "zarezerwowanych" teściów i przyjadą jak tylko zacznę rodzić jakby było wcześniej a tak to gdzieś koło 15 czerwca pewnie na dwa tygodnie. Oni akurat już emerytowani więc bardzo dużych ograniczeń nie mają. Teściowa mi powiedziała, że potrzebuje tyle co spakować walizkę i podróż tgv gdzieś 7-8 godzin, jakoś damy radę. Głupawka przedwyjazdowa normalna rzecz, u mnie najgorzej dzień przed zawsze.

pati szkoda, że twojego A. firma nie ma tu jakiejś odnogi u nas ;)

mona gratulacje dla koleżanki. Pochwal się jakimiś szkicami :D ta strona o której piszesz to znam tylko francuski odpowiednik ;)

dotka i jak tam idzie skrobanie łóżka? :D

Domy obejrzane i niestety ani jeden ani drugi nie dla nas.... Pierwszy to chyba by było łatwiej wyburzyć i coś nowego postawić tyle w nim remontów a drugi za mały bo tylko dwie sypialnie. No ale nie spieszy nam się...

http://davm.daisypath.com/xBmDp1.pnghttp://lb4m.lilypie.com/nxkUp1.pnghttp://lb1m.lilypie.com/xBDXp1.png

Marmi, bylismy w Center Parcs.

A my dzisiaj jak narazie bez wody. Denerwuje mnie to, bo nie uprzedza wszesniej i czlowiek teraz taki w potrzasku. Z niczym ruszyc, ani sie przemyc, ani podszykowac obiad... Mam nadzieje, ze to chwilowe.

Marmi mam nadzieje, ze jakby co to Tesciowie zdarza. Ja pierwszy skurcz porodowy mialam o 23. A urodzilam po 6. Cos kolo 9 godzin. Mam nadzieje, ze zorientujecie sie w pore, ze to juz. Wynika z tego, ze Tesciowie, tez beda musieli sobie torbe przygotowac:-)

Szkoda, ze domu dla Was nie ma. Ale jak piszesz, Wam sie nie spieszy.

Zycze wszystkim milego dnia.

witam srodowo

jakis rozwalony ten dzien mam, wstalam pozno (dzieci tez) mialam troche rzeczy do zrobienia i poslizg w programie, no ale nic to, dam rade!

marmi, plan dzialania acie na porod a to najwazniejsze, dzidzia jak sie juz zdecyduje to hop siup i bedzie z Wami!!! :D

co do domow, wiem ze ciezko, moi znajomi tez szukaja ciagle i nadal nie ma nic w ich budzecie...

pauilna, fajnie ze Center Parc sie podobalo, nigdy nie bylam ale wiem ze jest super! tylko te ceny :lup:

wszystkim milego dnia!!!!

Moniq, tak to jest jak sie wstanie pozniej niz zwykle, lub jak ktos lub cos zakloci porzadek dnia. Ciezko sie wtedy odnalezc. Jednak czlowiek lubi rutyne. Od najmlodszego, najlepiej jak wszystko ma swoja pore.
znam to uczucie i nie zazdroszcze.

Center Parcs rzeczywiscie drogi. Nam sie udalo, bo kolega, ktory zaproponowal ten wyjazd, zrobil to ze wzgledu na swoje urodziny, zaplacil praktycznie za caly domek. My sie skladalismy po 50e. Do tego jedzenie tez tam wiezlismy i gotowalismy w domku, bo w resto bardzo drogo. No i paliwo. Ale to od nas nie az tak daleko, jakies 150 km, takze da sie przezyc. Mnostwo tam Paryzakow. Maja blisko, to z dzieciakami przyezdzaja.
jakby ktoras sie z Was wybierala, to ponoc jeszcze fajniej jest w Center Parc w Normandii.

My po poludniu musimy zaliczyc jakis spacer, Milla zagilona cala, ale w domu ja roznosi, a ja przy niej takiej mialczacej to glowe dostaje.

Mam nadzieje, ze w koncu wiosna sie zaczela i juz mrozow nie bedzie, a zwlaszcza w pl, bo nie chce brac za wiele grubych ciuchow. Musze pomyslec, co wziac, a co nie.

A Katarzyno droga, gdzie Ty sie podziewasz??? Jak Martusia, zdrowa? Daj znac co u Was.

Pozdrawiam.

To i ja sie witam w ta piekna, wiosenna srode! Tez mam nadzieje, ze tak juz zostanie i tylko cieplej i cieplej bedzie :) taka pogoda natchnela nas na powazne myslenie o zakupie slizgawki dla Annabelle. Mamy ogromny taras, na ktorym stoi tylko moje loze do opalania :) i pomyslalam, ze oprocz baseniku taka slizgawka bedzie na lato super, bo mala uwielbia wszelkie zjezdzalnie. Trzeba bedzie sie zaczac rozgladac...
My dzis zaliczylysmy spacerek po parku (dla Annabelle) i spacerek po Sephorze (dla mamusi). Posluchalam Doti i kupilam doradzany przez nia podklad Estee Lauder, ale chyba mi pani ekspedientka za ciemny doradzila. No ale nic, tak to jest jak sie kupuje i dobiera w sklepowym swietle, zreszta zobacze jutro jak to sie ma na twarzy.
Poza tym to jeszcze 3 dni i A. ma tydzien urlopu (polapac sie nie moge z tymi jego dniami wolnymi, bo wiecznie ma ich pelno w ramach rekompensaty weekendowych targow i wszelkich nadgodzin). Ja pracujac w PL mialam 21 dni i sie musialam zmiescic ze wszystkimi checiami urlopowymi, a ten ma je na zawolanie jakby mu ich nie ubywalo ;) No w kazdym razie w przyszlym tygodniu juz na powaznie jedziemy do ambasady po wszystkie slubne papierzyska, bedzie fajna wycieczka przy okazji, a juz w ogole fajnie, bo A. wymyslil (!!!!) zakup sukienki w centrum Marne La Vallée. Sa tam outlety paryskich sklepow, ciekawe tylko jak ceny ... ale jak chlop sam proponuje to nie ma co odmawiac, nie ? ;))))

A Marmi, cos mi sie przypomnialo jak czytalam, ze Twoi tesciowie beda gotowi przyjechac na porod, ale beda potrzebowali 8 godzin na dojazd... Gdzies kiedys czytalam i to nie w jednym zrodle, ze drugi i kazdy kolejny porod trwa polowe krocej jak pierwszy. Glupio, ze tak Cie stresuje, przepraszam, ale warto sie z tym liczyc przy organizacji...

Ja jeszcze wymyslilam, zeby w maju skoczyc do mamy do Belgii z Annabelle, tylko jest male "ale" i moze Wy mnie przekonacie albo wybijecie to z glowy. Sprawa wyglada tak, ze zwykle jezdze tam TGV z Paryza i stamtad do Brukselii. Z Reims do Paryza wozi nas A. i to sa 2 godziny autem, pozniej pociag. Z tym, ze A. musi miec wolne i poswiecic czas na zawiezienie nas, powrot, a pozniej to samo na powrocie. A ja juz mam troche dosc takiego absorbowania go i robienia z niego szofera, chcialabym byc w tej akurat kwestii bardziej niezalezna. I pomyslalam, ze moglabym pojechac do Brukselii prosto z Reims, ale .... autokarem. Podroz trwa 5 godzin, ale wsiadam sama tutaj prawie pod domem i wysiadam niemal w ramiona mamy :) Problem, czy raczej wahanie biora sie stad, ze nie wiem jak to jest z 1,5 rocznym dzieckiem w autokarze. nigdy z nia nie jechalam takim sposobem, do PL latamy samolotem, w pociagu to tylko 1,5 godziny, a tutaj musialaby jechac 5 godzin. Nie wiem, zupelnie nie wiem, czy to nie jest glupi pomysl? Co myslicie? Dac sobie spokoj ?
Z gory dzieki za wszelkie porady :)

Marmi
Niestety nie pochwalę się szkicami bo to są szkice techniczne że tak powiem.Obmyślam dekoracje tortowe,tzn.np.wielkie broszki lub broszko-podobne które rozchodzą się faliście na boki,konkretna kolorystyka etc.
Nie fotografuje moich szkiców,bo często do nich lubię wracać i obmyślać nowe:)
Gdyby to były typowe szkice malarskie-nie było by prblemu z publikacją,ale ja takich nie robie.

Patricia2010
Jechaliśmy do Pl 40 godzin autokarem w dwie strony,a wraz z nami matki z dziećmi.W droge powrotna matka z bardzo małym dzieckiem,jeszcze nie miało chyba roku i było tak spokojne jakby go praktycznie nie było!!
W Pl jeździłyśmy z koleżankami na różne zjazdy,np.do Zakopanego,nie raz z małymi dziećmi.
Da się przeżyć.
Wiem ze jeśli nie masz w tym doświadczenia masz naturalne obawy.
Nie powiem ci żebyś jechała,dałam ci tylko przykłady:))))

Tydzien temu dzwoniliśmy w sprawie kursów językowych-niestety jak narazie trwają feriee i musze zadzwonić po 12 marca:((((((((wówczas otwieraja.

27-miałam umówione spotkanie z ginem jak juz wspomniałam,na które czekałam długo!
W recepcji dowiedziałam się że mnie nie ma w systemie i nie było potwierdzenia wizyty!!!!!Jak mogłam sie wkurzyć-ja do sekretarki po angielski nawijałam a ona do mnie po francuski-ale się zrozumiałyśmy?:))))
Ale dała mi kolejną wizytę na jutro!Tyle dobrego w tym całym zamieszaniu.
Pierwsze słyszę o jakimś potwierdzaniu wizyty!?Nawet Maria z która pracuje o czyms takim nie słyszała?
Chodzę do dentystki regularnie co 2 tyg i nie ma potwierdzenia!
A tak w ogóle jestem mega zadowolona z 'mojej' dentystki:))))
Na koniec zrobi mi czyszczenie kamienia,którego nie mam tak wiele ale fajnie będzie zrobić:)Fajnie że jest refundowane:)

Dziś rano Maria do mnie mówi:widziałaś jaki brzydki Fr film wygrał oscara???Ja że nie ale słyszałam.
Ona że jest niemy i czarno biały i że bleee-ale sie uśmiałam z niej!:))
Mówię że i tak dobrze bo Polacy nic nie zgarnęli a liczyli na oscara-heheheeh
Spadam bo odkryłam dość niedawno świetną stronkę dla hobbistów ręcznych robótek :P

Miłego dnia mamuśki:)

ach-zobaczcie gdzie wylądował brązowy medalista targów-

Euro 2012,tort-atrapa,dekoracja, BRĄZOWY MEDALISTA (2172677137) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

zagladam
plan dnia prawie wykonany :D

mona, co do filmu The Artist, nie chce sie tu powtarzac ale dla mnie film jest wspanialy, trzeba bylo miec odwage zeby taki film zrobic, styl, odwaga i pomysl, do tego temat bardzo interesujacy, mnie sie podoba i to bardzo, dla kinomanow to niezly brylancik kinowy, naprawde :)

pati, co do podrozy, nie odradze :D primo, kazde dziecko potrafi sie skupic chocby na samym fakcie "nowosci", podroz autokarem i ludzie wkolo i to co za oknem, poza tym mozesz zainwestowac np 60e w dvd przenosne takie do samochodu i ewentualnie bajki na dvd zabrac, zawsze to czesc podrozy uplynie... ja bym sie nie martwila, duzo jest osob, ktore jezdza z dziecmi autokarami i to nawet na dluzsza trase. A jesli jeszcze godziny podrozy sa np poobiednie to mikro sjesta moze tez sie zdarzyc Annabelle :) tyle ode mnie

co do porodu, nie wiem czy opinie o dwa razy szybszym porodzie sa prawdziwe, u mnie owszem byl szybszy, z 3h na 1.5h od pierwszego malutkiego skurczu :)

monikouette
zagladam
plan dnia prawie wykonany :D

mona, co do filmu The Artist, nie chce sie tu powtarzac ale dla mnie film jest wspanialy, trzeba bylo miec odwage zeby taki film zrobic, styl, odwaga i pomysl, do tego temat bardzo interesujacy, mnie sie podoba i to bardzo, dla kinomanow to niezly brylancik kinowy, naprawde :)

)

Ja tego filmu nie widziałam więc jak zauwazyłas nie wypowiadałam sie na ten temat.To nie moje zdanie.
Być może i mnie by się podobał-może sie kiedyś skusze jeśli znajde w sieci?

Witam wieczorkiem ;-)

U nas tez dzisiaj byla sliczna pogoda, zaliczylismy spacerek taki 2h ale odkad ta pogoda sie polepszyla i swieci slonce to kompletnie nie wiem jak mam ubierac tego moje synka zeby mu nie bylo ani za zimno ani za cieplo :36_11_1:
Tak wiec sie z tym mecze narazie...Bo jak go przykryje kocem to za cieplo,jak bez kocyka to wieje mu w buzke czasami bo jezdzimy juz w sportówce :36_1_67:

Co do Oscarów to ja jednak liczylam ze A.Holland dostanie nagrode, no cóz...:36_2_58:

Ostatnio pisalyscie o nauce fr, ja ostatnio zaczelam ogladac wlasnie tv francuska, ale narazie niekiedy nie potrafie nawet zrozumiec tego co mowia tak szybko nawijaja
Ogladam taki teleturniej SLAM i narazie sie domyslam o czym gadaja, ale powiem Wam ze niewiem jak mozna nauczyc sie fr w ten sposób nie znajac słow- owszem mozna sie osluchac z jezykiem ale cos wiecej nie wiem...Moze z czasem cos zaczaje!

Mona zycze powodzenia na wizycie.Do dentysty tez bee musiala sie wybrac, po ciazy posypaly mi sie zeby, czesc wyleczylam w PL ale cos znowu zaczyna sie dziac...

Alex spi, mój A. tez a ja czekam na mecz POLSKA-PORTUGALIA! Nasi góra!!!!
Trzymajcie kciuki!
:Cherlipanii:

Czesc Dziewczyny, dzieki za porady, tylko narazie temat jest w innym obiegu i pewnie nie szybko do niego wroce. A wszystko przez kolejny samochodowy koszmar mojego zycia....Rano mielismy wypadek, jechalismy na zakupy glowna a z podporzadkowanej strzelil w nas facet z takim impetem ze przesunal nas o dobre 5 metrow i to w bok gdzie siedzialam ja a z tylu w foteliku Annabelle. Nic nam sie nie stalo, jestesmy po obserwacji w szpitalu bardziej za namowa A. niz z potrzeby, ale znowu wrocil mi koszmar halasu jaki robi gieta blacha auta, ten specyficzny dzwiek, ktory mam w glowie od wypadku z 2005 roku i to straszne wrazenie jak w ostatniej chwili widzisz, ze cos na nas jedzie... Gdybym kiedys nie miala powaznego wypadku, ten dzisiejszy nie bylby taki upiorny, ale za sprawa tamtego jest. No i dziecko z tylu...tego sie nie da opisac.... Przepraszam, ze takim postem dzis rzucam, ale nie moge sobie znalezc miejsca i ciagle slysze to cholerna gieta karoserie, moze jak to wypisze to sie zrownowaze. Ide sprawdzic Annabellke bo spi kochanie z tych wrazen juz 2 godzine

Patrycjo-
jestem w podobnym szoku po przeczytaniu tego co napisałaś i tego co przeżyłaś dzisiejszego dnia!
Z całego tego zajścia najważniejsze jest to że macie się dobrze i nic nikomu się nie stało.
Psychiczne urazy są niestety do dłuższego zaleczenia po takim incydencie.

Wiem co mówię,miałam wypadek jako pasażer w '95,czołowe zderzenie przy zdawało by się niewielkiej prędkości 50km/h.
Nic mi sie nie stało,ale ból w klatce piersiowej po zaciśnięciu się pasów na moim ciele był długotrwały,psychiczny-o wiele dłuższy.
Na szczęście jako kierowca nigdy nie miałam żadnego incydentu-odpukać niech tak zostanie!
Mam nadzieję że najbliźsi sprawią iż szybko wrócisz do siebie,wsparcie rodziny i rozmowa pomaga:)

Chwilę temu wróciłam z wizyty u ginekolo-żki:)
Mam skierowanie na badania: w trzecim dniu cyklu-krew i hormony,
usg i coś tam jeszcze:)
Mąż-badanie nasienia i krwi-tez w jego 3-cim dniu cyklu:)))hehehehehehe

Pytanie do was-
czy usg i badanie rwi jest płatne?Czy jak mutuelle nic nie bede płacić?
I czy muszę rezerwować wizytę jeśli mam określone że w 3-cim dniu cyklu,a ja nie mam regularnych cykli wiec juz teraz nie mogę się umawiać!?
Kazała mi wykupić przed wizyta jakieś produkty i tabletki-jedne:
MYNOCINE mam zacząć brac d 3-go dnia cyklu.
Kolejne pytanie-ultrasnografię mam mieć w 3-cim ale również echografie również-o ile dobrze pamiętam-na czym to badanie polega????
Bo mnie się kojarzy z badaniem ekg?>>>?
Mam nadzieję że wiecie o czym pisze?Bo ja już zaczynam się gubić bo sporo tego jak na pierwszą wizytę u gina:)
Generalnie jestem bardzo zadowolona.
Mam kobietę ginekologa tak jak wolałam mieć,zbadała mnie od cycków po macice-i jest o.k!
Wielka szkoda że nie mówi po Angielsku,bo wolałabym chodzić do niej sama zamiast za każdym razem ciągać ogon w sobie mojego męża:/
Generalnie wolałabym być bardziej niezależna i chyba zaczyna mnie to dobijać,nieznajomość języka etc.
Niech ten 12 marca szybko nastąpi bo białej gorączki dostaje na samą myśl o czekaniu i niewiedzy.
Zmykam,ale zajrze tutaj jeszcze dzisiaj.

Pati-trzymaj sie cieplutko:)Ściskam mocno i będe myślec o was!

Nie nic nam nie jest, a oglad lekarski byl tylko dla spokoju ducha, zwlaszcza jesli chodzi o Annabelle. Gdyby nie moje przeszle doswiadczenie to ta dzisiejsza sytuacje spokojnie mozna zaliczyc do 'duzych stluczek' a nie zaraz wypadku. Niemniej facet w nas strzelil jak wysadzony z procy i wystraszyl, bo kto sie spodziewal, ze w bialy dzien, jadac 40 km/h ktos nam z takim impetem wjedzie "na kolana" . Najwyrazniej jednak spodziewac sie trzeba zawsze wszystkiego ;)