Skocz do zawartości
Forum

Francja

Rekomendowane odpowiedzi

kochane!!
jak swieta???
w Polsce to Szczepana, na polnocy i zachodzie Francji co poniketorzy maja jeszcze dzis wolne ale generalnie dzis juz po swietach :)

mam nadzieje ze bylo u Was rodzinnie, spokojnie i bez zgrzytow, ze szczegolna mysla o tych, ktore mialy gosci nie koniecznie ukochanych....

u nas udane, prezentow pod dostatkiem, jedzenia tez, ale sie nie obzarlam, chociaz pewnie jkis kg sie przyplatal...

gramy z dziecmi w nowe gry, czas rodzinny, jutro wizytowy, pojutrze tez....
buziaki

Kochane,

nie zdazylam z zyczeniami na Swieta wiec przynajmniej przyjmijcie zyczenia Noworoczne, pociechy z Waszych maluchow, niech rosna zdrowo i bezproblemowo, Waszych partnerow zeby zawsze stawali na wysokosci zadania i Wam zbyscie byly zawsze piekne i optymistycznie nastwione do swiata !

W zalaczeniu moj maly Vincent w roli Mikolaja.
Moj may miesci sie 98 prcentylu jesli chodzi o wage i wzrost, wiec tylko 2 procent dzieci w jego wieku jest wiekszch i grubszych....

Ucalowania malgosia

Witam po Swietach. U nas bylo rodzinnie i cieplo. A jak Wy spedzilyscie ten czas? Jak Moniq mowi, 26 to tu juz po Swietach i tak troszke dziwnie ... Widzac ludzi w biurze podrozy czy w banku jakos tak inaczej sie czulam. Ulice do poludnia puste, a po pelno ludzi juz na zakupach... Zakupy to mnie az tak nie dziwia, bo na Wyspach jest to dzien przecen i zakupowych wariacji... Ale jednak Francja jest jednym z niewielu panstw, ktore 26.12 juz nie Swietuja. Mysle, ze i dla nas to dobra nauczka, bo moglismy odpoczywac jeden dzien dluzej... Ale nic, bedziemy pamietac na przyszlosc.
Chcialabym sie pochwalic, ze moje chlopaki do chodzenia sie szykuja. Obaj szukaja mozliwosci, zeby wstac, a jak juz im to wyjdzie to przebieraja nozkami. Zastanawiam sie nad kupnem "chodzika", ale nie tego, w ktorym dziecko siedzi, a taki co mozna pchac.
VTech First Steps Baby Walker: Amazon.co.uk: Baby
Czy ktoras z Was tego uzywala? I mam pytanie czy we Francji sa jakies Przeceny po Swietach. Chcialabym znalezc cos takiego po okazyjnej cenie. :smile_jump:

Nie wiem czy bede miala czas w tygodniu, wiec juz dzis zycze szampanskiej zabawy i udanego wskoku do Nowego Roku!!

http://www.suwaczki.com/tickers/relgj44js481mizv.png

Martus, witaj!!

mnie tez troszke zeszlo zanim sie przyzwyczailam z tym Szczepanem :)
we po swietach jest mnostwo przecen w hipermakretach na zabawki przerozne, jak bedziesz miec szczescie to moze cos z tego co chcesz bedzie przecenione
poza tym zabawki i nie tylko sa na soldach a soldy zimowe w tym roku sa chyba kolo polowy stycznia i trwaja 4tygodnie
duzo rzeczy wtedy po przecenach
ale nie zapominaj o stronach jak leboncoin.fr
zobacz tu np dzis wystawiono z firmy TOMY:
TROTTEUR PORTEUR 2en1 TOMY Equipement bébé Loire-Atlantique - leboncoin.fr

wiec pamietaj bo przeciez takie rzeczy sa malo uzywane, no chyba ze przeszlo przez kilkoro dzieci :)
moje chlopaki mialy chodziki ale takie wiesz, gdzie sie dzeicko wklada, maloz tego korzystali ale trochke podreptali, szczegolnie Natanek, ktory w wieku 9 miesiecy zlamal noge :lol:

ciesze sie ze chlopcy sie tak dobrze rozwijaja, to beda dopiero oczy wkolo glowy jak zaczna chodzic!!! :D

zycze tez udanego Sylwestra, w pracy bedziecie??

a okna dalej nie pomierzone :lol: :lol:

Witam,
Ja tez mam nadzieje, ze Wasze Swieta byly rodzinne spokojne i radosne. U nas do przezycia, choc w sama Wigilie blagalam, zeby przeniesc sie do pl, taka teleportacja. Ale nie ma co opowiadac i sie zalic, przezylam te katastrofe duchowa. Uzupelnie tylko, ze spedzalismy ten wieczor z dwoma kolegami G, tesciowa i my. O ile tesciowa ok, tak oni... bylismy u jednego z nich, wiec kolacje zjadlam w rytm muzyki techno...

Co do sylwestra, to jednak zostajemy w domu.
Zycze Wam i sobie, zeby nadchodzacy rok byl wyjatkowy i pelen pozytywnych niedpodzianek, by wszystko potoczylo sie po Waszej mysli i spelnily najskrytsze marzenia.

Marta, ja mam takiego pchacza iwlasnie przed swietami spakowalam go i zanioslam do piwnicy. Jak chcesz, to Ci go przesle. Ma tylko jeden problem, jest rozowy. Jezeli Ci kolor nie przeszkadza, to dawaj mi adres na prive. Jak nie w tym tygodniu, to w przyszlym Ci przesle.
wyglada jak na zdjeciu.

pozdrawiam

ale świąteczna cisza nastała, mam nadzieję, że trochę towarzycho ruszy po nowym roku ;)

Wpadam wam życzyć udanej zabawy sylwestrowej czy w domu z dziećmi czy na imprezie :) A w nowym roku samych pozytywów, mniej stresów, więcej wolnego czasu i radości. Żadnych niechcianych gości, problemów i niemiłych niespodzianek. Żeby teraz wszytko było z górki i w takim kierunku jaki sobie wybrałyście. Samych pozytywnych zmian wam życzę. Wszystkiego najlepszego kochane baby! Do zobaczenia w Nowym Roku!

http://www.strangehistory.net/blog/wp-content/uploads/2011/04/champagne-toast.jpg

http://davm.daisypath.com/xBmDp1.pnghttp://lb4m.lilypie.com/nxkUp1.pnghttp://lb1m.lilypie.com/xBDXp1.png

hop hop

juz po swietach!! wiec prosze o powrot do "domu" :lol:
ja juz w tygodniowym rytmie, dzieci, szkola, dzis basen Natanka, zakupy itd....

Kasiu, jak tam po powrocie?? jak tata??

marmi, jak sie masz??? jak fasolinka?

martusia, jak po Nowym Roku? mieliscie otwarta restauracje?

pati, co u Ciebie?? zgubilysmy Cie czy ja nie pamietam o jakiejs nieobecnosci?

buziaki

Witam w Nowym Roku!! Aby wszystko szlo po naszej mysli a problemy omijaly nas z daleka!!

Paulinka, dziekuje za niesienie pomocy z chodzikiem. ;) Kolor by mi nie przeszkadzal, bo chodzi o zastosowanie, ale Moniq uswiadomila mnie, ze zle szukalam na leboncoin. Ja mianowicie pod nazwa baby walker, z ktora tu tez sie spotkalam, ale gdy zajrzalam w linki od Ciebie, Moniq to zaczelam przegladac wiecej az znalazlam 2 od jednaj osoby za 8 €. :lol: Wiec Paulis tyle pewnie wyniosla by mnie przesylka ;) Ale dzieki wielkie!! Te co kupilismy sa dobre o tyle o ile, zrobie zdjecia to pokarze.
Monis, jak mowisz krotko z tego beda pewnie korzystac, wiec nie ma sensu kupowac nowych.
No, ale skoro obaj juz stoja i przy tych pchaczach stawiaja kroczki to na dniach bedziemy szli kupowac buciki. Za dwa tygodnie roczek! Boze, kiedy to zlecialo?
W Sylwestra mielismy otwarte, ale nie mozna tego nazwac praca. W tym roku chyba zamkniemy na 2 tyg. i udamy sie do Polski, bo od 26 grudnia mielismy bardzo malo ludzi. Tak czy inaczej grudzien zaliczamy do udanych i oby kazdy nastepny miesiac przyniosl takie obroty!
Marmi, dolaczam sie do pytania o fasolke. Jak sie czujesz?
Kasiu, Ty juz pewnie sie zegnasz, albo wracasz??
Paulina, Doti jak tesciowe?
Pati, jak Swieta i Sylwester?
Moniq, okna sie mierza! :P:

http://www.suwaczki.com/tickers/relgj44js481mizv.png

Podwójnie wywołana zgłaszam się już z fr ;)

Fasolka chyba dobrze. Często zapominam, że jestem w ciąży więc chyba nie jest źle. Chociaż fakt, że nie czuję jeszcze kopniaków wprowadza mnie coraz częściej w stres, że pewnie coś jest nie tak. Dziś będę dzwonić do lekarza umówić się na kontrol to zobaczymy czy wszystko w porządku. Są też wyniki badań na wady genetyczne ale to tylko lekarz ma więc wypytam go jak będę dzwonić.
Święta udane, Sylwester też. Teraz walczę z depresją popowrotową ;) No ale jak to mówią - wszystkiego mieć nie można.
Poza tym rosnę niemiłosiernie szybko, w święta przybyły mi prawie 3kg (w sumie jest ich już 5,5!), zaszalałam i teraz mam wyrzut sumienia.... Od dziś zero słodyczy i lekka kuchnia bo w takim tempie to dobiję do 30 na plusie....
Idę sprzątać, meble od teściów po babci m z dwumiesięcznym opóźnieniem w końcu do nas trafiły więc jest co robić. Takie fajne starocie z charakterem. Teraz problem jak to wkomponować ale coś się wymyśli. Jeden stolik już sam znalazł sobie miejsce więc może i reszta tak zrobi ;) Najważniejsze, że w końcu będzie miejsce na wszystko a portfel nie pustoszeje. Jedyne co musimy kupić to porządny stół bo nasz to jeszcze taki nierodzinny - mały i ciasny.

Marta super! dwa chodziki za 8€ :D Teraz chłopaki będą szaleć :D Ja chyba się dziś po południu zabiorę za segregację zabawek Zosi i odłożę te "za małe" dla drugiego dzidzia.

Moniq i jak tam? doba znów za krótka? :)

a reszta bab gdzie się podziewa? :D

Lecę, buziaki! :flower2:

http://davm.daisypath.com/xBmDp1.pnghttp://lb4m.lilypie.com/nxkUp1.pnghttp://lb1m.lilypie.com/xBDXp1.png

Cześć dziewczyny
Jestem tu nowa, chętnie się dołączę do forum. Mieszkam we Francji prawie dwa lata i jestem bardzo zadowolona. Teraz jestem w 7 tygodniu ciąży i jestem ciekawa jak ciąża przebiega tutaj :) Jak na razie zaskoczyły mnie terminy pierwszej wizyty u ginekologa, strasznie długo , spotkanie mam na początku 9 tygodnia ciąży, już nie mogę się doczekać, denerwuję się czy wszystko jest ok. Jeżeli macie ochotę piszcie

:36_33_18:

witam

marmi, kobieto, nie ograniczaj sie za bardzo z tym jedzeniem!! a podczas swiat to KAZDY prawie przybiera na wadze, mnie przybylo 1.5kg ale wiedzialam nawet bez wchodzenia na wage, trudno, jakas mala dietka oczyszczajaca i bedzie git :)
co do depresji popowrotowej, hahahah, juz wiem dlaczego smutna :)

co do mebelkow, jesli chcesz je jakos wkomponowac w dom a do tego dodac im nowoczesnego urkou, ja proponuje przemalowac ja troszke, mebel zostanie w formie vintage a kolor bedzie moderne i sie latwiej skomponuje, no ale co ja Tobie bede tlumaczyc :lol:

moja doba znowu za krotka ale co zrobic, rozciagne ja ile sie da :D

ARIANNE witaj, koniecznie daj znac w ktorym zakatku fr mieszkasz i cos wiecej o sobie, pracujesz, maz Francuz czy Polak, skad z PL jestes? wiesz, nie bede podawac kwestionariusza do wypelnienia ale kilka slow o sobie zle nam nie zrobi a przyblizy nieco Twoja osobe :)
gratki fasolki, co do terminow, we Fr w kwestii ciazy jest zasada ze nie ma co przesadzac, w ciazy masz 3 usg no chyba ze cos jest ie tak albo jesli masz jakies przedciazowe problemy, np ginekologiczne, poza tym to wyznaja zasade naturalnej segregacji (wiem ze to brzydko brzmi ale prawda jest taka a ja sama cos o tym wiem) i jesli do 9tyg nic sie nie dzieje to nie ma powodu zeby z jajeczkiem cos bylo nie tak. A jesli do 9tyg sa plamienia lub bole to albo organizm po prostu sie przyzwyczaja albo cos sie dzieje. Wtedy do lekarza i on decyduje.... Ja przeszlam przez rozne mozliwe etapy ciazy i wiem ze natura sama decyduje a chodzenie na usg od samego poczatku ciazy tego i tak nie zmieni

zycze Ci spokojnej ciazy, kto bedzie Cie prowadzil? ginekolog czy rodzinny?
co do ciazy jako takiej na forum bylo juz mnostwo informacji na ten temat iec proponuje w wolnej chili sobie tu pospacerowac i doczytac :) a w razie czego dopytaj nas w kwestiach jakich nie poruszylysmy jeszcze na forum

uciekam, pa

Dzięki monikouette za słowa otuchy :) Troszkę inaczej to tu wszystko wyglada .
Mieszkam na południu Francji, mój mąz jest Polakiem , mam tu małe attelier , robię żeczy do dekoracji domu i dla dzieciaków, szyję, wyszywam i robię je na drutach ,nieźle mi idzie i można powiedzieć że odniosłam sukces , bo mój francuski nadal jest nie najlepszy, ale dogaduję się z klientkami bez większych problemów i nie nażekam na brak pracy :) mój mąż również tu pracuje jest rzemieślnikiem. Pochodzę z małopolski. Tak po za tym mam już dzieciaczki. Co do ciąży to umówiłam się z ginekologiem , nie przyszło mi do głowy że ciąże może prowadzić lekarz rodzinny, ale i tak wolę ginekologa. Poczytam sobie w wolnej chwili stare pościki, jakbym miał jakieś pytania to pozwolę sobie napisać, na razie wiem ze muszę iśc do lekarza, wysłać deklarację i tak dalej

Arianne, ulatwie Ci zycie, wszyscy tutaj mowia do mnie MONIQ wiec bedziesz miala krocej :)
co do ciazy tak, jesli masz fajnego lekarza to moze on prowadzic ciaze do 7go miesiaca, potem paleczke przejmuje polozna
deklaracje ciazy musisz zlozyc przed koncem 3go miesiaca ale tez i nie w 5tyg ciazy :lol: bo lepiej byc pewnym ze wszystko ok :)

super Twoja praca, ciesze sie ze Ci dobrze idzie bo Francuzi nie zawsze placa za robocizne wiec tym bardziej gratki. Skad jestes z malopolski? ja jestem z okolic krakoskich z Kalwarii Zebrzydowskiej :)

jakie macie duze dzieciaki? chopcy, dziewczynki? urodzeni w Polsce czy juz we Fr? ciekawska jestem ale przy okazji bedziemy wiedziec cos wiecej o Tobie :)
pozdrawiam

moniq meble są w większości z pięknego ciemnego drewna więc aż szkoda je czymkolwiek usmarować. Poza tym ja kocham starocie, już prędzej jestem gotowa te nowe "postarzyć" niż odnawiać stare ;) zresztą reszta przez nas kupionych mebli żadne super, komoda z ikei i kilka półek więc pewnie jakoś się da to zorganizować, żeby miało ręce i nogi.

Arianne witaj! ja taka ciekawska jak moniq więc dołączam się do pytań ;) tak jak ty dziergam na drutach ale na tym nie zarabiam. a no i ja też ciężarna.

Nic mi się dziś nie chce. Spacer już z małą zaliczyłam bo na poczcie byłyśmy, ale chyba ją jeszcze po południu w parku przewietrzę ;) Teraz może kanapę spróbuję wyczyścić. Czym czyścicie meble skórzane?

Mam 3 dziewczynki urodziły się w Polsce, bardzo dobrze tutaj się czują nie miały żadnych problemów z adaptacją. Przeprowadziliśmy się tutaj ze względu na klimat, nienawidzę zimna :) a po drugie to było marzenie mojego męża abyśmy wszyscy tutaj mieszkali, ponieważ pracował już przedtem tutaj kilka dobrych lat. Jestem z Krakowa. To moja 4 ciąża i bardzo się cieszę , kocham dzieci i nie ukrywam ,że jak widzę jak niektóre Francuzki traktują swoje pociechy to czasem mam ochotę im przyłożyć :) , ale to generalnie ich sprawa.
Czy od 7 miesiąca nie widuję się z ginekologiem tylko z położną , troszkę tu jest to zakręcone, troszkę się martwię bo przy pierwszej ciąży leżałam plackiem od 5 miesiąca groził mi przedwczesny poród, a przy ostatniej miałam nadciśnienie i wywoływany wcześniejszy poród, bo wyszło mi białko w moczu, wszystko skończyło się ok. tylko mała leżała w szpitalu 2 tygodnie , bo miała podwyższony poziom bilirubiny, jak później dowiedziałam się to przez leki wywołujące właśnie wcześniejszy poród, nikt mi oczywiście wcześniej tego nie powiedział i człowiek musiał się zamartwiać , co jej może dolegać .
Co do mojej pracy to taki mam właśnie zawód .

Arianne witaj u nas, to Twoje prawdziwe imie czy nic? Bo tak po francuski brzmi :) Gratuluje ciazy i 3 dziewczynek, ale masz fajny babiniec w domu, ciekawe czy w drodze tez jest mala kobietka :) Czegos nie doczytalam, czy Marmi z Monia maja jakies inne posty, bo nie widze czym sie zajmujesz, a napisalas ze "Co do mojej pracy to taki mam właśnie zawód " ? A gdzie jestes we Francji, chyba bardziej na dole skoro piszesz, ze nienawidzisz zimna, co rozumiem i popieram cala soba, bo tez nienawidze sezonu grzewczego i nie tesknie za zima.

Dziewczyny, a ja musze sie Wam do czegos przyznac...jeszcze pare miesiecy temu pisalam, ze chce miec jedno dziecko, bo piszac skrotowo odpowiada mi dawka egoizmu i dobrobyt itd itp. Otoz od pewnego czasu cos mi sie w glowie zmienia, narazie bardzo powoli i niesmialo, ale zaczynam brac pod uwage opcje 2 plus 2 :) Chyba sie na Marmi zapatrzylam!!! No niemniej zaczynam brac pod uwage druga ciaze za jakies 3 lata :) Jeszcze nie teraz, juz, ale .... juz sie nie zaklinam jak kiedys... jak to sie babie w glowie zmienia, nie?

Co do Leboncoin to wlasnie sprzedalam ostatnia wyprawke po Annabellce w postaci jej okazalego wozka oraz spacerowke, ktora A. nabyl przed swietami w Troyes bez konsultacji ze mna. Pojechali w odwiedziny do babci i "przy okazji" nabyl wg niego idealna spacerowke, bo przeciez tak mu jazgotalam o nowej, lekkiej. Przywiozl mi kolejna landare 13 kg na 3 kolkach bo .... miala modny design!!!! Myslalam, ze go zabije, wg niego design byl wazniejszy niz funkcjonalnosc i wygoda. Efekt byl taki, ze w domu byla "wojna" bo ja sie nie znam :) i nie chcialo mu sie jechac 120 km i wymieniac, wiec wystawilam to cudo techniki na stronie. Ku mojemu zdziwieniu poszlo jak woda bo znalazl sie inny tatus, ktory uszczesliwil zone i dziecko ciezka, szeroka, odkryta, spacerowka 2age z nierozkladajacym sie oparciem na trzech mini koleczkach, bez kosza na male zakupy :) Mam nadzieje, ze owej mamie przypadnie do gustu ;)

Marta, co do tzw. pchaczka to ja tez mialam dla Annabelle, w sumie malo sie przydal, bo moje dziecko dosc szybko samo zaczelo biegac.

Dziewczyny, musze sie Wam pochwalic, bo taka jestem dumna i blada z Annabelle... pewnie dla Was to normalne, no ale to moje pierwsze dziecko i nie mam skali porownawczej. Otoz pozytywnie mnie zadziwilo, ze Annabelle w pelni swiadomie rozumie juz w dwoch jezykach znaczenie prostych zdan. Pytamy sie ja z A. na przyklad "gdzie sa kapcie" bo lata w skarpetkach, a nasze dziecko biegnie ich szukac, mowimy, ze idziemy szykowac mleko, a ona leci do kuchni do "swojej" szuflady i wyciaga puszke, mowie "idziemy na spacer" a ona chwyta za kurtke. Takich przykladow jest cale mnostwo, a mnie najbardziej cieszy, ze reaguje na nie niezaleznie od jezyka, w ktorym sie do niej mowi ... fajne uczucie dla rodzica. Ale Wy to wiecie, nie?

Zmieniajac temat mam do Was jeszcze zapytanie, moze ktoras z Was tego doswiadczyla. Chodzi mi o to, ze od tygodnia mam jeden problem z Annabelle w trakcie kapieli. Nigdy nie bylo problemu z kapaniem jej, bo uwielbiala, ale w zeszlym tygodniu wieczorem do wanny "wymsknela sie" jej kupa. Mala tak strasznie sie wystraszyla, ze cos plywa w wodzie, ze chyba przezyla istna dla siebie traume. Wyciagnelam ja natychmiast, wyczyscilam i zdezynfekowalam wanne, napuscilam jej nowa wode, ale dziecko mi to tak przezylo, ze od tego czasu jak mowie, ze "idziemy sie kapac" ucieka i zaczyna plakac. Myslalam, ze jej to minie po paru dniach, ale mija juz ponad tydzien a ona dalej tak reaguje. Serce mi sie kraja, jak widze, ze ona sie tak lęka i teraz kapiel to dla niej jeden wielki strach. Macie moze jakies sugestie, co zrobic zeby tego mojego wrazliwego czyscioszka jakos przekonac?

Poki co uciekam cos w domu porobic, pa pa !

http://www.suwaczki.com/tickers/l22ndf9h0qeexmqe.png

http://www.suwaczki.com/tickers/ckaik0s3v455v7ea.png

pati nie mogę... przepraszam, ale jeszcze płaczę ze śmiechu... ja myślałam, że moja Zosia to tchórz ale widzę, że Annabelle nic lepsza :sofunny: może nalej wody do wanny i pokaż małej, że nic tam nie pływa, albo jak się tak boi to wejdź z nią do wody, albo nie nalewaj wcale wody tylko wymyj ją pod prysznicem. no sama nie wiem, z czasem na pewno zapomni, tydzień to chyba za mało.

moniq rzeczywiście post Arianne zniknął!

Arianne to ty go skasowałaś? czy jakieś mroczne siły maczały w tym paluchy?

Czesc dziewuchy !

Arianne, witaj ! Nadrabiam zaleglosci i tez zastanawiam sie co porabiasz, no jak nic postu brak. Dziewczynek gratuluję, wspaniałe są tak liczne rodziny !

Marmi, wiesz że ja teraz pierwszy raz odkąd tu mieszkam wróciłam i depresji nie leczę?? sama sobie się dziwię, sama siebie nie poznaję ! a teraz bez bicia przyznam się iż w 3mieście byłam... jednak wycieczka w towarzystwie mamy i brata i pobyt w sopocie odliczając stanie w korkach zajął nam niecałe 30 min. Także o, musimy na ziemiach francuskich się umawiać.

Pati, Annabelle gratuluję zdolności, mądre to dziecko, aj mądre, po mamusi myślę... co do kąpieli to może spróbuj przygotowywać wszystko z nią, wspólne nalewanie wody, może najpierw mycie misia czy lalki ? Pierwszy krok do pokonania lęku to oswojenie go :) a przy okazji przypomina mi się, nie wiem czy pamiętacie, reklama Danio gdzie Mały Głód odpływa z wanny wraz z wodą? Gdy moja bratanica była malusia, przy każdej kąpieli bała się iż spotka ją ten sam los... ;) Fajnie że kiełkują Ci myśli o kolejnym dziecku, Annabelle też na pewno spodoba się rodzeństwo. Historia z wózkiem przednia, ale widziałam na zdjęciach że w końcu sprawiliście sobie coś rozsądnego ?

Monia kochana rozciągaj dobę ile się da, mam nadzieję że między wszystkim obowiązkami znajdziesz chwilę Vierzonię nawiedzić ;)

Marta super jeśli udałoby się Wam wyrwać na małe wakacje ! i gratuluję super biznesu z chodzikiem, my póki co na leboncoin domu poszukujemy :)

U nas loty z przygodami. Do Polski prawie 2 godziny opóźnienia i koczowanie na lotnisku, bo strajki i czekaliśmy na inny samolot. W drodze powrotnej wszystko o czasie, za to pani przełożona stiułardes zadecydowała sobie że czas nasz wózek wrzucić na doł, nie czekając aż T dotaszczy się i go złoży ( a to dlatego, że zostawiliśmy przed wejściem, T poszedł zanieść torby a ja weszłam z malutką żeby w zimnie nie stać, a zanim się przecisnął przez tłumy to wózka nie ma). Całą drogę wymyślałam w myślach całemu airfrance że wózek to conajmniej odkupić mają jak nie wypłacać jeszcze wynagrodzenia :D na miejscu okazało się że ktoś jednak ten wózek nasz złożył, acz nie dostaniemy go przy wyjściu tylko na taśmie, mało tego miałam to wątpliwe szczęście oglądania wyciągania bagaży i tego jak owy wóżek przez pana bagażowego jest traktowany. Przy wyjściu natomiast wspomniana wcześniej stiułardesa nie bacząc na małe dziecko i obładowanie torbami stwierdziła iż powinniśmy się pospieszyć bo autobus odjedzie. Na taśmach natomiast okazało się że szczęśliwie dla airfrance wózek w jednym kawałku bez widocznych uszkodzeń, za to największej walizy brak i żeby było weselej to fotelika. Tym sposobem Martusia z fotelika grupy 0 przesiadła się do 1 a za wszystko zapłaci airfrance.

I tu pojawia się pytanie o fotelik, bo o ile z Pebble byłam bardzo zadowolona o tyle z tego jak narazie jestem średnio. Kupiliśmy Bebe Confort Iseos (chyba :D) z mocowaniem Isofix i sama nie wiem ... a jak to u Was z fotelikami?

Ściskam wszystkie razem i każdą z osobna !

http://davm.daisypath.com/1a7Op2.png http://lb2m.lilypie.com/I0Iip2.png http://lbdm.lilypie.com/UfElp1.png

hellol

Kasia, ale posta rabnelas :lol:
fajnie sie czyta

co do fotelika to my mielismy ten sam i bylam zadowolona ale kazde dziecko inne i tez my przyzwyczajamy sie do innych rzeczy wiec moze Ci nie odpowiadac.... ja bylam wierna bebe confort z krotkim przeskokiem na peg perego

poza tym do pati, co do przygody waniennej, ponoc wyciagnac dziecko szybko z wanny kiedy zrobi kupe to co powoduje u niego traume bo faktycznie "cos" sie stalo i mam w panice (lub nie w panice) wyciaga natychmiast dziecko
ja bylam uprzedzona zeby w takiej sytuacji spokojnie niby skonczyc kapiel zeby dziecko niczego nie odczulo i nie zauwazylo nienormalnosci sytuacji... dodam ze nigdy mi sie to jednak nie przydalo bo dzieci w wannie byly grzeczne :D
mysle ze moze trzeba by technika przywracania wspomnien wrzucic cos do wanny niech sobie plywa i moze razem z Annabelle wylowic okraszajac to wszystko spora dawka smiechu i wesolego zachowania, wiesz c, chyba bym sie posunela do wlania do wanny pwowidel sliwkowych albo czegos podobnego zeby dziecku pokazac ze to nie grozne,
no ale ja to szalona matka jestem i sie nie waham przed niczym a glupota nie szkodzi :sofunny:

Kasiu, moze jakos wygrzebie wolne w week end ktorys zeby do Was zajrzec, przy czym dodam ze i dla Was drzwi u mnie otwarte kiedy tylko jestecie znowu w Tours, nawet jakbys chciala T zostawic ze znajomymi w Tours to dawaj do mnie na pogaduchy z Martusia, wiesz ze srody jestem wolna no i w week endy tez :)
mam nadzieje ze leboncoin przyniesie rozwiazanie w poszukiwaniu domu, a gdzie szukacie???

to tyle kochane panie, ide skonczyc dlubanie i pod prysznic bo jutro jak nic, czwartek i trzeba do pracy wrocic :lol:
buziole

Cześć dziewczyny
Tak to moja wina że post zniknął , przez przypadek go usunęłam , tak to bywa jak się jest początkującym :)

Dzięki patricja za gratulacje. Ja nigdy nie planowałam czwórki ( jak byłam młodsza w głowie mi się to nie mieściło ), myślałam ,że jedno maksymalnie dwójka to wszystko, ale z czasem zmieniłam zdanie, dzieci to jednak niesamowita sprawa i powiem ,że z wiekiem dochodzę do wniosku ,że im jest ich więcej tym są szczęśliwsze, dlatego zdecydowaliśmy się na 4 malucha, bałam się że może będę miała problemy z zajściem w ciążę, bo oczywiście wszędzie trąbią, że 35 lat to już nie tak łatwo i inne bzdury ,że za późno, ale nam udało się za pierwszym razem, teraz znowu martwię się ,że może być coś nie tak, tak to już jest z babami.

Co do poprzedniego postu to mam małe atelier , w którym sprzedaje rzeczy które sama robię, oraz pod konkretne zamówienia, specjalizuję się w dekoracjach i wystrojów domów i hoteli, ale robię również produkty dla dzieci , przede wszystkim szyję oprócz tego , robię na drutach, szydełku i haftuję .Bardzo to lubię , bo to mój zawód , ale przede wszystkich pasja.

Patricia co do kąpieli , to może potrwać , takie małe dzieci długo pamiętają sytuacje stresowe, myślę, że kąpiel razem z tobą w formie zabawy będzie najlepsza, tylko nie mów jej że idziecie się kąpać tylko pobawić . Jeżeli nie da się namówić , to nic na siłę ,bo skutek będzie odwrotny od zamierzonego.

Miniq jak to jest z tą położną od 7 miesiąca, bo jestem ciekawa. Przeglądałam poprzednie posty , ale jest ich bardzo dużo , a jak za długo się gapię na monitor to mnie mdli.

Uciekam dziewczyny muszę zaprowadzić małą do przedszkola, a później praca. Pa, pa