Skocz do zawartości
Forum

Śląskie potrawy


Ulla

Rekomendowane odpowiedzi

Tu znalazłam takie radio i tam są śląskie potrawy przepisy,moze coś dla siebie znajdziecie,bo u mnie jedyne śląskie danie to kluski,rolada i modro kapusta ;)
RADIO ŚLĄSK | KUCHCIK RADIO ŚLĄSK

A i jeszcze jakiś czas temu mój mąż zrobił deser szpajze ,tu przykładowy przepis Szpajza - deser śląski - ugotuj.to
ale w necie jest ich pełno i różne ,mój znalazł bez alkoholu :)
I jeszcze jest szałot-sałatka jarzynowa :)

Odnośnik do komentarza

Ulla
no właśnie ja znam zalewajkę taką bardzo rzadką a ja żurek robię bardzo gęsty na zakwasie

U mojej babci też robi się zalewajkę na zakwasie tylko z tego co pamietam ten zakwas jest z innej mąki niż żórek,mamy zapytam ona będzie wiedziała :)

Odnośnik do komentarza

ja robię zalewajkę według przepisu z kuchni śląskiej

ale i mój region, czyli świętokrzyskie znany jest z zalewajki

a składniki: zakwas na żur, ziemniaki, kiełbasa, boczek, cebula, ziele angielski, sól, pieprz, liść laurowy, śmietana

mam rodzinę na Śląsku i np. wiem, że ich barszcz świąteczny jest z zupełnie innymi dodatkami, m.in. z twarogiem :36_11_20:

a co więcej, tradycyjnie kluski śląskie, rolada i kapusta

i tyle jeśli chodzi o moją wiedzę na ten temat

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

IWA23
Ulla
no właśnie a czy wodzionka to to samo co zalewajka?

Zalewajka to jest podobna do żórku.No chyba że każdy region robi inaczej.

Afirmacja
Ulla wodzionka to moim zdaniem to samo co zalewajka, ja zalewajkę jadłam kiedyś to chyba taki barszcz biały? Wodzionka to po prostu suchy chleb, czosnek i trochę tłuszczyku np smalcu zalane wodą.

nigdy w życiu......... wodzionka to zupełnie co innego..... wodzionka jak sama nazwa mówi to woda..chleb suchy 2-3 kromki sól ,pieprz,czosnek, główka maggi,smalec, łyżka

Chleb pokroić w kostkę ,zagotować wodę i dodać do niej posiekany czosnek.Zalać chleb wodą ,przyprawić do smaku solą ewentualnie maggi i pieprzem

a zalewajka to tzw barszcz biały...a znowu barszcz biał a żur to też coś innego choć w smaku troche podobne......

mosia
dużo nie jadłam ale to co jadłam było pycha

ja rodowita ślązaczka i potrawy śląskie od urodzenia jadałam :)

Odnośnik do komentarza

Oopsy Daisy
Szani a ja tam jeszcze skwarki i boczek miałam w tej misce :wink: jak wodzionkę jadłam

bo to zależ czasem tak dają ja np zamiast chleba to zawsze grzani miałam :) ażdy robi jak chce ale ogólnie chodzi o to że z wodą się zalewa :)

Odnośnik do komentarza

Oopsy Daisy
Wiem, wiem.Babcia M mi na początku nie chciała tego dać, ale mówię dawaj babka bo ładnie pachnie. 2 michy owaliłam :hahaha:

przyznam że dawno nie jadłam wodzionki :) muszę ojca namówić bo tylko on robi wodzionke taką że palce lizać :)

Odnośnik do komentarza

Szani teraz patrzę, że źle napisałam miało być NIE to samo, zjadłam słówko, a to samo miałam na myśli co Ty :D Co do śląskich dań jeszcze to mojego męża babcia robi coś takiego jak pampuch, ale w necie nie umiem znaleźć jak to się naprawdę nazywa, ale wiem, że nie tak jak oni to nazywają :D Wszystko jak na placki ziemniaczane tylko nie smaży się jak placki, a tez na olej wrzuca i miesza, miesza aż będzie gotowe. Pycha! Tylko tłuste strasznie. Ciapkapusta to chyba też nasza regionalna potrawa- ziemniaki z kapustą.

Mosia pierwszy słyszę barszcz z twarogiem, jak to wygląda? U nas barszcz na wigilię zawsze, ale z uszkami.

http://www.suwaczki.com/tickers/ukdy9vvjer34y26l.png
Kiedy zapadnie zmierzch cienie otocz

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...