Skocz do zawartości
Forum

Konkurs: "Tłusty Czwartek"


Redakcja

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy Rodzice, Drogie Dzieci

już za parę dni mamy Tłusty Czwartek!

W związku z tym, mamy dla Was fotkowy konkurs!

Otóż jesteśmy ciekawy, jak spędzacie Tłusty Czwartek, czy pieczecie faworki, a może pączki lub babeczki, a może jeszcze coś innego?

Pochwalcie się pysznościami!

Wklej zdjęcie/-a, jak spędzasz Tłusty Czwartek!

Zdjęcia mogą być dowolne: mogą być Maluszki zajadające się smakołykami, albo całe Rodzinki z pysznościami w ręku. Albo... jak pieczecie!

Czekamy na Wasze zdjęcia do 11 lutego 2013r.
Wyniki ogłosimy 13 lutego 2013.

A dla 5 laureatów mamy nagrody!

Każdy laureat otrzyma naprawdę interesującą książkę od Wydawnictwa Jedność,
Smaczny pomysł. Gotowanie z dziećmi:

http://kontoredakcyjne.strefa.pl/gotuj%20z%20dzieckiem.jpg

Zapraszamy do zabawy!
Czekamy na apetyczne fotki!! :36_2_25:

Regulamin Konkursu: Tłusty Czwartek

Pozdrawiamy!

Redakcja

Odnośnik do komentarza

Hej, najpierw naciskasz szybka odpowiedź, pod spodem masz zaawansowana edycja i naciskasz to. Będzie pod spodem zarządzaj załącznikami, naciskasz, wybierasz zdjęcie ze swojego kompa, będzie przeglądaj po lewej stronie, wybierasz i naciskasz wyślij i już, nie wiem, jak jeszcze niejasne pisz, na końcu zatwierdź odpowiedź.

http://fajnamama.pl/suwaczki/7zx85kc.pnghttp://emotikona.pl/gify/pic/10zyrafa.gif

Odnośnik do komentarza

pyszny pączuś, a jak w marmoladzie można pogrzebać :)
czasem nawet można przysnąć
ten jest mój!
A to nasz przeis na ulubione pączki :)
Składniki na 25 pączków:
3 szklanki mąki (50 dag)
7 dag drożdży
2 łyżki cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
marmolada twarda lub powidła śliwkowe
smalec do smażenia
szczypta soli
Przyrządzenie:

Drożdże rozpuścić z 1/2 szklanki letniego mleka i łyżką cukru, zasypać 10 dag mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Masło lub margarynę rozpuścić.
W misce utrzeć jajka z cukrem, dodać przesiana mąkę, resztę mleka, szczyptę soli oraz wyrośnięty rozczyn.
Wyrobić ciasto, dodawać stopniowo rozpuszczoną i przestudzoną margarynę i wyrabiać dalej ciasto, do wchłonięcia tłuszczu.
Miskę z wyrobionym gładkim ciastem włożyć do pojemnika z zimna wodą. Odczekać pół godziny, aż ciasto wyrośnie.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zaczynamy robić pączki. Nabieramy łyżką ciasto w środek wkładamy nadzienie, dokładnie zlepiamy i odkładamy na oprószonej mąką desce do wyrośnięcia przykrywając ściereczką.
Tłuszcz rozgrzewamy w rondelku, wkładamy pączki i smażymy. Usmażone układamy na pergamin, aby odsączy tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...