Skocz do zawartości
Forum

kiedy można wprowadzić pieczarki???


Gość ida

Rekomendowane odpowiedzi

a poza tym trzeba zwrócić uwagę na fakt, że to iż grzyby są ciężko strawne powoduje że te wszystkie składniki które w sobie mają są najnormalniej w świecie nie przyswajalne w organizmie...

"Grzyby tak wysoko cenimy ze względu na walory smakowe i aromatyczne. Ich wartość odżywcza w wielu potrawach jest niska, a mimo to poświęcamy wiele czasu dla zdobycia tych przysmaków. Decydujące znaczenie ma smak, aromat i atrakcyjny wygląd.
Kłopoty z pełnym trawieniem grzybów spowodowane są dużą zawartością pewnej substancji o składzie podobnym do chityny w błonie komórkowej grzybów. Tą substancją jest grzybnik (fungina).
Większość metod obróbki grzybów, przystosowujących je do jedzenia (smażenie, gotowanie, marynowanie) nie daje dobrych rezultatów. Grzyby choć dają smaczne i apetycznie wyglądające dania, nie są dobrze trawione."

Odnośnik do komentarza

Anulka nie tyle szkół co starych przyzwyczajeń. Od dawien dawna mówiono, że grzyby nie posiadają wartości odżywczych. Jednak obecnie, po badaniach stwierdza się, że jest inaczej.
Prawdą jest, że grzyby woli ścisłości pewne związki zawarte w grzybach są ciężkostrawne, dlatego nie powinno jeść się grzybów na noc ani nie podawać ich dzieciom do 6 roku życia (nie dotyczy to pieczarek).

Odnośnik do komentarza

Izabelin
Anulka nie tyle szkół co starych przyzwyczajeń. Od dawien dawna mówiono, że grzyby nie posiadają wartości odżywczych. Jednak obecnie, po badaniach stwierdza się, że jest inaczej.
Prawdą jest, że grzyby woli ścisłości pewne związki zawarte w grzybach są ciężkostrawne, dlatego nie powinno jeść się grzybów na noc ani nie podawać ich dzieciom do 6 roku życia (nie dotyczy to pieczarek).

opieram się na raczej pewnym źródle informacji na temat grzybów i raczej na czasie...

Grzyby w suchej masie zawierają:
[INDENT]- białko 3-5 %
- węglowodany 4-6 %
- tłuszcze 0,2-0,4 % czyli znikomą ilość
- minerały: wapń, potas, fosfor i żelazo
- witaminy: B1, B2 oraz PP. Nie mają wit. A, ale niektóre (kurki, rydze) zawierają karoten przekształcany w organizmie człowieka na wit. A. Nie mają też wit. C.
- mikroelementy i tzw. ciała wyciągowe, które nadają potrawom smak i zapach nawet zbliżony do rosołu.
[/INDENT] Wiele osób uważa, że grzyby mogą zastąpić mięso i jaja. Zrobię takie zestawienie dla suszonego prawdziwka i fasoli. Wartości liczbowe będą podobne, tylko problem w tym, że grzyby są ciężko strawne więc niestety nie wykorzystujemy tych wartościowych produktów zawartych w grzybach. Zatem nie podajemy ich dzieciom, osobom starszym i chorym. Żołądek ciężko się napracuje, a i tak nie będzie żadnej korzyści z tego.

Odnośnik do komentarza

Dzięki dziewczyny za tak liczne odpowiedzi :). Rozgorzała burzliwa dyskusja o wartości grzybów...Hm, jakakolwiek nie byłaby prawda to grzyby są tak pyszne, że trudno byłoby wyobrazić sobie bez nich życie ;). A z moim Tomeczkiem naprawdę trzeba się nieźle namęczyć żeby jakaś potrawa przypadła mu do gustu (MA TO PO TATUSIU!!!!), więc próbuję rożnych rzeczy żeby moje dziecko zjadło bez fochów obiadek.
Jeszcze raz wielkie dzięki za rady!:Kiss of love:

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...