Skocz do zawartości
Forum

Nie tylko o aborcji... dyskusje

agusia20112

Rekomendowane odpowiedzi

iszmaona
Helena
iszmaona
a ja się tak zastanawiam czy możliwym jest równe traktowanie dzieci, w końcu każde dziecko jest inne więc jak tu równo traktować?

mozliwe, mozliwe- jesli planujesz rodzenstwo dla B to sie sama przekonasz
a jak nie planujesz- to musisz uwierzyc na slowo:D

ciężko mi to pojąć, bo jeśli ma się 2 dzieci o odmiennych charakterach i to z pewną różnią wieku jeszcze, to siłą rzeczy tak samo traktować się ich nie da. Płaczliwego częściej się przytuli niż śmieszka, uparciuch mniej będzie miał przywilejów (np słodycze) niż posłuszniejszy. Bo ze matka tak samo kocha dziecko to wiem, albo ze wydaje jej się ze równo traktuje dzieci, ale czy faktycznie tak jest to dziecko ocenia. Np ja uważam że jestem tą gorszą :D i kłócę się z mamą o to, ona co prawda śmieje się ze mnie, ale nie raz już udowodniła, że mniej się o mnie martwi bo jestem tą rozsądniejszą.
Zgadzam się,nie da się dzieci traktować na równi,kazde jest inne i potrzebuje innego podejścia.

iszmaona
Agusia myślisz, że nie dałby sobie rady z opieką nad chorym dzieckiem jakbyś Ty była w pracy i zajać się byś nei mogła? Myślę, że tak Ci się wydaje, bo zawsze Ty się tym zajmowałaś, Twój M nie musiał.

Mój mąż też chodzi z dzieckiem do lekarza, pilnuje pór podawania leków.

Nie mam monopolu na rację, nie znam Twojego męża, ale może jakbyś go mniej wyręczała w wielu obowiązkach to sprawy tak daleko by się nie potoczyły? Sama mówiłaś, ze kiedyś był inny.

I z tym też się zgadzam.

Dziewczynki przepraszam, że tak ni z gruchy ni z pietruchy, ale bardzo chciałam się z Wami też nowiną podzielić - w ciąży jestem, piąty tydzień.

http://www.suwaczki.com/tickers/65vq786iklsvuww1.png
http://www.suwaczki.com/tickers/cb7w43r8253bs8l9.png
09.11.2012 :angel_star:Wiem, że jesteś tam
Nie widuję Cię, lecz wiem, że jesteś tam
Cały dzień i noc ktoś puka do Twych drzwi
Każdy chciałby wiedzieć jak ma dalej żyć.
Wiem, że jesteś tam
Dla każdego zawsze musisz znaleźć czas
I choć nigdy o nic nie prosiłam Cię
Dzisiaj proszę bez kolejki przyjmij mnie .

Świeżak
Dziewczynki przepraszam, że tak ni z gruchy ni z pietruchy, ale bardzo chciałam się z Wami też nowiną podzielić - w ciąży jestem, piąty tydzień.

Moje wielkie gratulacje :) Uradowała mnie ta nowina jak by mi to siostra powiedziała :)

iszmaona
luuubię jak się ze mną zgadzasz iwa :d

:36_3_15:

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

IWA23
iszmaona
Helena

mozliwe, mozliwe- jesli planujesz rodzenstwo dla B to sie sama przekonasz
a jak nie planujesz- to musisz uwierzyc na slowo:D

ciężko mi to pojąć, bo jeśli ma się 2 dzieci o odmiennych charakterach i to z pewną różnią wieku jeszcze, to siłą rzeczy tak samo traktować się ich nie da. Płaczliwego częściej się przytuli niż śmieszka, uparciuch mniej będzie miał przywilejów (np słodycze) niż posłuszniejszy. Bo ze matka tak samo kocha dziecko to wiem, albo ze wydaje jej się ze równo traktuje dzieci, ale czy faktycznie tak jest to dziecko ocenia. Np ja uważam że jestem tą gorszą :D i kłócę się z mamą o to, ona co prawda śmieje się ze mnie, ale nie raz już udowodniła, że mniej się o mnie martwi bo jestem tą rozsądniejszą.
Zgadzam się,nie da się dzieci traktować na równi,kazde jest inne i potrzebuje innego podejścia.

moim zdaniem sie da
mimo, ze kazde dziecko inne, i inne ma potrzeby:usmiech:

Agusia, e no nie ma co podziwiac:wink:
poprostu tak wyszlo, ze on byl z dzieciami, a ja pracowalam:wink:
do tej pory ja sie tym zajmowalam, no ale sytuacja sie zmienila:wink:

Swiezak, Gratulacje:usmiech:

Świeżak

Świeżaczku, no za takie wiadomości to Ty przepraszać nie musisz:Oczko:

Gratuluję z całego serca! Aż mi łzy pociekły, cieszę się ogromnie!!!
Spokojnych 9 miesięcy, a własciwie juz 8 zostało;)
:Kiss of love::Kiss of love::Kiss of love:

http://lbdf.lilypie.com/zF4dp1.png

http://lb2m.lilypie.com/rqmhp1.png http://lb4m.lilypie.com/Qkwup1.png

Helena
IWA23
iszmaona

moim zdaniem sie da
mimo, ze kazde dziecko inne, i inne ma potrzeby
:usmiech:

Agusia, e no nie ma co podziwiac:wink:
poprostu tak wyszlo, ze on byl z dzieciami, a ja pracowalam:wink:
do tej pory ja sie tym zajmowalam, no ale sytuacja sie zmienila:wink:

Swiezak, Gratulacje:usmiech:

No to ci pogratulować że ci sie udaje i że dziecko ci wprzyszłości nie wypomni że miało gorzej czy mniej niż rodzeństwo.

Mnie się wydaje, ze jednak się nie da.. tzn na pewno będa momenty,ze któreś dziecko będzie czuło się powiedzmy "gorsze". Nie siedzimy w głowie dziecka i chociaż nam się wyda\je, ze wszystko po równo, to będą sytuacje - np. ja pamiętam ukłucie zazdrości jak tata usypiał młodszego brata a ja szłam spać sama. Albo jak zostawał w domu a ja musiałm iść do szkoły. Albo jak pochwalili go za 3plus w 4 klasie pdst, a ja dostałam opr za 4plus pod koniec 3klasy:lup: hehe:D awanture zrobiłam i kazałam im nakrzyczeć na niego:hahaha:

Nie wiem czy da się równo traktowac (w odczuciu dzieci) nawet bliźniaki, które w tym samym czasie mają podobne potrzeby. Bo jak jedno będzie miało problemy z nauką np, to nie posiedzimy z nim dłużej, nie poświecimy mu więcej czasu?

http://lbdf.lilypie.com/zF4dp1.png

http://lb2m.lilypie.com/rqmhp1.png http://lb4m.lilypie.com/Qkwup1.png

Świeżak, gratulejszyn! :D

Co do tego równego traktowania dzieci - miałam praktyki w przedszkolu w czasie studiów. I robiliśmy dzieciom proste testy. I jednym z zadań była rozmowa nt. rodzeństwa i było pytanie o to czy mama i tata traktują je i rodzeństwo sprawiedliwie i równo (inaczej było to oczywiście sformułowane). I na wszystkie dzieci w grupie, które miały rodzeństwo tylko 1 odpowiedziało TAK, reszta powiedziała NIE. I potem było pytanie dlaczego. Tak aby dzieci wytłumaczyły - czy aby na pewno zrozumiały pytanie i żeby poznać argumentację. generalnie wniosek taki, że nie jest to niemożliwe ale strasznie rzadkie aby dzieci traktować tak samo/równo/sprawiedliwie (zwał jak zwał wiemy o co chodzi ;))).

curry

Co do tego równego traktowania dzieci - miałam praktyki w przedszkolu w czasie studiów. I robiliśmy dzieciom proste testy. I jednym z zadań była rozmowa nt. rodzeństwa i było pytanie o to czy mama i tata traktują je i rodzeństwo sprawiedliwie i równo (inaczej było to oczywiście sformułowane). I na wszystkie dzieci w grupie, które miały rodzeństwo tylko 1 odpowiedziało TAK, reszta powiedziała NIE. I potem było pytanie dlaczego. Tak aby dzieci wytłumaczyły - czy aby na pewno zrozumiały pytanie i żeby poznać argumentację. generalnie wniosek taki, że nie jest to niemożliwe ale strasznie rzadkie aby dzieci traktować tak samo/równo/sprawiedliwie (zwał jak zwał wiemy o co chodzi ;))).

Pytanie czy te przedszkolaki nie zmieniły przypadkiem zdania w wieku późniejszym? ;)

IWA23

No to ci pogratulować że ci sie udaje i że dziecko ci wprzyszłości nie wypomni że miało gorzej czy mniej niż rodzeństwo.

tego nikt jeszcze nie wie czy ne wypomni:D

dla mnie na rowni i sprawiedliwie,to m.in to zeby nie dac im dac odczuc ze ktores jest albo gorsze albo lepsze (od drugiego)
nie ma faworyzowania:wink:

jesli chodiz o kupowanie, lub dawanie- to faktycznie staram sie miec w tym samym czasie cos dla kazdego(wyjatek stanowia urodziny :wink:)
albo cos co moga wspolnie uzywac (np zabawki kredki)
jest ciezko jak np chca jedna rzecz w tym samym czasie- no ale do jakiegos kompromisu trzeba dojsc

co prawda nie zawsze jest tak ladnie, jak napisane:wink:
ale sie staramy:usmiech:

iszmaona
curry

Pytanie czy te przedszkolaki nie zmieniły przypadkiem zdania w wieku późniejszym? ;)

Nie no, badanie dotyczyło odczuć przedszkolaków :D Potem trzeba by zrobić kolejne badania :)

Helenka, nie mogę przestać się durnowato uśmiechać kiedy widzę Twój suwaczek :D

iszmaona, a co oznacza iszmaona? Czy to jest isz-ma-ona czy jak :D? I ewentualnie co to jest isz? :oczko: Widziałam, że zgryzłaś się na eksperta? Też mnie ten post ukuł w oko... :oczko:

Frania - zdrówka dla taty! Niech szybko wraca do sił i formy.

Helena – zdrówka dla dzieci! A gorączka strasznie wysoka, moje dzieci nigdy takiej jeszcze nie miały. Ja miałam jako 10 latka 41 st. i straciłam przytomność.

Świeżak

Wspaniała wiadomość ::):::):::):. GRATULACJE!!!

Helena
IWA23

tego nikt jeszcze nie wie czy ne wypomni:D

dla mnie na rowni i sprawiedliwie,to m.in to zeby nie dac im dac odczuc ze ktores jest albo gorsze albo lepsze (od drugiego)
nie ma faworyzowania:wink:

jesli chodiz o kupowanie, lub dawanie- to faktycznie staram sie miec w tym samym czasie cos dla kazdego(wyjatek stanowia urodziny :wink:)
albo cos co moga wspolnie uzywac (np zabawki kredki)
jest ciezko jak np chca jedna rzecz w tym samym czasie- no ale do jakiegos kompromisu trzeba dojsc

co prawda nie zawsze jest tak ladnie, jak napisane:wink:
ale sie staramy:usmiech:

Ja rozumiem o co chodzi, z dziećmi mniejszymi jest łatwiej z starszymi już nie,nie faworyzuje żadnego ,nawet ich do siebie nie porównuję,jeśli oni to robią to zawsze im mówię że każdy jest indywidalistą i jeśli Szymon ładnie rysuje to on nie musi jeśli nie czuje takiej potrzeby,ale np u mnie jest taka sytuacja starszy ma Adhd i przy nauce potrzebuje więcej uwagi od nas,młodszy uczy się dobrze i jej tyle nie potrzebuje i mimo mój syn wie i niby rozumie że Szymon ma problemy ale ja sama widzę tą różnicę i on na pewno też.

Tak się właśnie zastanawiam czy ja dzieci równo traktuję..., wydaje mi się, że tak, choć pewnie nie można tego odnieść do wszystkich dziedzin życia. Na pewno staram się traktować sprawiedliwie, a jak to dzieci odbierają, to już inna para kaloszy :D. Na pewno trzeba w razie zarzutu dziecka o nierównym/niesprawiedliwym traktowaniu wytłumaczyć jak to z naszej strony wygląda i dlaczego traktujemy tak a nie inaczej.

Zmykam, odezwę się za ok. 1,5 tygodnia, po feriowaniu :D. Ciekawe jakie zaległości będę miała :D

Pozdrawiam cieplutko i życzę udanego weekendu i przyszłego tygodnia :)