Skocz do zawartości
Forum

Nie tylko o aborcji... dyskusje

agusia20112

Rekomendowane odpowiedzi

curry
Italy
curry

No kochana czyli idziemy w totalitaryzm i obozy koncentracyjne ;)?

Twoja prawa nie sa łamane. O to chodzi właśnie.
Mój tata był 2 lata w śpiączce przez innego człowieka. Potem zmarł. I on nawet nie poszedł do więzienia, bo zawiasy, bo z domu dziecka, bo niskie IQ. A ja straciłam najbliższą osobę. I gdzie moje prawa? Nigdzie. Bo to nawet nie zahacza o moje prawa. Gdyby zahaczało można by wnosić o samosądy itp. a przecież w demokracji nie ma na to miejsca.

a prawo twojego taty do zycia?

Ale o co konkretnie pytasz? Prawo każdego do życia jest osobną kwestią tak jak każdy jest osobną jednostką. To, że jedna osoba ją traci nie oznacza automatycznie, że i inna ja traci. Przynajmniej tak mówią prawa człowieka. Można wnioskować, że są błędne ale czy na pewno?

czlowiek przez ktorego twoj tata zapadl w spiaczke...no on pogwalcil prawa twojego ojca tak czy nie?

http://www.ticker.7910.org/as1cHhQ-O7-0010MDAwMTUwbHwyNTdkfE1lbGNpYSBpcw.gif

Helena
Italy
im wiecej ja tu czytam te wasze dyskusje tym bardziej nielubie swiata w ktorym przyszlo mi zyc:36_1_4:
to wszystko jakies takie skomplikowane jest...i bez sesu:36_1_4:

a kiedy byly lepsze, bezpieczniejsze czasy?

no nie bylo i pewnie nigdy nie bedzie:36_1_4: i to jest takie smutne:36_1_4: smutne to zle napisane...brak mi slow i chyba zlapalam jakiegos dola przez to wszystko:36_1_4:

Italy
curry
Italy

a prawo twojego taty do zycia?

Ale o co konkretnie pytasz? Prawo każdego do życia jest osobną kwestią tak jak każdy jest osobną jednostką. To, że jedna osoba ją traci nie oznacza automatycznie, że i inna ja traci. Przynajmniej tak mówią prawa człowieka. Można wnioskować, że są błędne ale czy na pewno?

czlowiek przez ktorego twoj tata zapadl w spiaczke...no on pogwalcil prawa twojego ojca tak czy nie?

Tak. Ale jak się to ma do praw tego człowieka?

kiedys pani sie mnie zapytala o co bym poprosila zlota rybke ....gdybym dostala taka szanse...
i ja jej wtedy odpowiedzialam...a mialam chyba z 10 lat...ze o zdrowie dla zwierzat:smile_move: zawsze bylo mi szkoda zwierzat...ze marzna...ze samochod je przejechal...ze w schroniskach sa...i chcialam zeby im sie lepiej zylo na tym swiecie...

teraz nie wiem o co bym poprosila ...tyle tego jest:36_1_4:

dlatego ja uważam piosenkę Niemena za prawd o świecie
Dziwny jest ten świat .....
i to zaczynając od jednostek,od rodziny-brak szacunku,zrozumienie ,wsparcia
do całych państw....gdzie nie ma nigdzie idealnego ustroju...gdzie jedni maja wszystko a sa rejony gdzie co 5 sekund umiera dziecko z głodu

świat jest jaki jest ....to nie bajka...to często ból,łzy...głod

Joasia
http://s7.suwaczek.com/200905264565.png
Emilka
http://s4.suwaczek.com/200405064765.png

agusia20112
do całych państw....gdzie nie ma nigdzie idealnego ustroju...gdzie jedni maja wszystko a sa rejony gdzie co 5 sekund umiera dziecko z głodu

ale wlasnie dlaczego tak jest....ja tego nie moge zrozumiec...dlaczego jedni sie rodza dobrzy a drudzy popiepszeni:hmm:

Italy
kiedys pani sie mnie zapytala o co bym poprosila zlota rybke ....gdybym dostala taka szanse...
i ja jej wtedy odpowiedzialam...a mialam chyba z 10 lat...ze o zdrowie dla zwierzat:smile_move: zawsze bylo mi szkoda zwierzat...ze marzna...ze samochod je przejechal...ze w schroniskach sa...i chcialam zeby im sie lepiej zylo na tym swiecie...

teraz nie wiem o co bym poprosila ...tyle tego jest:36_1_4:

ta............dobre pytanie....o co poprosić rybkę-by polepszyć ten nasz świat
mamy jedno życie...i tak je sobie czasem marnujemy

Joasia
Emilka

Właśnie oglądam dyskusję o krzyżu w sejmie. I aż mnie telepie w wkurzenia...

A jeszcze jeden typ mówi, ze zaakceptowanie krzyża jest to kwestia "kultury osobistej" to już nie mam mocy...
Pomijam fakt, że słowo "kultura" dotyczy społeczeństw i może być używane tylko w kontekście grup społecznych, nigdy jednostek. Czyli "kultura osobista" to jest błąd logiczny i zawsze mnie trzepie jak ktoś tak mówi...

Italy
agusia20112

ale wlasnie dlaczego tak jest....ja tego nie moge zrozumiec...dlaczego jedni sie rodza dobrzy a drudzy popiepszeni:hmm:

??????????????????????????????????
no właśnie,dlaczego

Joasia
Emilka

agusia20112
Italy
agusia20112

no właśnie,dlaczego

No biologia, genetyka... Proste, zmienność osobnicza :)

Daffodil
jadzik
Daffodil
Aaa... i jeszcze zapomniałam napisać, że nie krzyczę.
Jak mi ciśnienie skacze do 200/180, to wychodzę do innego pokoju, bluzgnę sobie na odstresowanie i wracam :)
Natomiast teraz takie sytuacje praktycznie się nie zdarzają. Za to apogeum było jak Kuba miał dwa lata. Ciężko mi nawet opisać co się wtedy działo, chyba wyparłam to ze swoich wspomnień :hahaha: Ale rzucanie się po chodniku na spacerach w rykach i konwulsjach było na porządku dzielnym :)
Jejku jaka jestem szczęśliwa, że on już wyrósł z tego :)

To dziecko z tego wyrasta, uff ::): U nas wieczne "nie" słyszę... Mimo ze wiem, że coś chce, ale ona i tak mówi NIE... Wiec staram się jej nie pytać czy coś chce, tylko stawiam ją przed faktem dokonanym i jest lepiej ::): Ale maż o WSZYSTKO (chcesz jajko, czy coś tam, chce iść na space czy zostajesz w domu? itd...) ja pyta, ona mu mówi NIE on się wkurza, ona to widzi i też zaczyna jęczeć, a mnie głowa już od tego ich przekomarzania boli :Szok: Ja mu tłumaczę, że on jest rodzicem i ona ma decydować co zrobi na śniadanie, itp, ale on nie do końca to kuma... Z tego co piszesz, to ja jestem podobną mamą, też jestem głucha na jęki, gadam z nią dopiero jak się uspokoi ::):

He he od zawsze mam ten sam problem z małżonkiem szanownym :)
On nawet teraz zabierając się do mycia zębów Kuby mówi: 'Kuba umyjemy ząbki?' :glass: :glass: No a jak powie, że nie, to co? :) Albo 'założysz czapkę?' Nie, przy -10 wyjdzie bez :smile_move: Czasem mnie trafia, ale mam wrażenie, że to silniejsze od niego jest :)

I tak, serio będzie lepiej :) Z tego uparciucha naprawdę będzie rozczulający mały człowiek, z którym można sensownie podyskutować :) Tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość :)

To widzę, zę nasze połówki mają wspólną cechę :Oczko: U nas też jest pytania o mycie zębów i takie tam... :D Cierpliwosć na szczęście mam ::): Jak się wkurzę, to robię jak ty, do innego pokoju i AAA, albo idę zmywać naczynia ::):

Daffodil
jadzik

Yvone- z tablicą też dobry pomysł, my mamy zamiar pomalować starą szafę w pokoju dziewczyn farba tablicową, będą miały frajdę, póki co Oliwka ::):

I wtedy można po niej rysować do woli?? Pierwsze słyszę o czymś takim. Rewelacja!

Takie cuda moża zrobić z tą farbą: farba tablicowa. Ale Iszmona, dałaś mi zagwostkę z tym kurzem... Jakoś o tym nie pomyślałam:Szok: Ale myślę, że i tak sie zdecyduję na tą farbę, najwyżej potem kredy pochowam :D A moze są jakieś nie kurzące, hihi :Oczko:

jbio

Tak się teraz zastanowiłam czy Jezus pościł jakoś szczególnie i iedy . Musze posprawdzać.
Ja nie poszczę :)
Teraz mój M ma post, bo mnie wedżajna boli :)))

W NT jest o poszczeniu w jakiejś sprawie... Jak odnajdę, to dodam fragment ::):

iszmaona
Daffodil tak, pracuję. Mam pewne przemyślenie na Twój tema :D i doszłam do wniosku, ze albo Twoja doba jest z gumy albo (co jest bardziej dla mnie prawdopodobne) jesteś Cyborgiem :D
nie znam drugiej takie osoby, która nie krzyczy na dziecko, cały wolny czas poświęca dziecku zostawiając sprawy domowe na wieczór, czyta po kilkanaście książek miesięcznie, chodzi jeszcze (nie wiem ile razy w tyg) na fitness, basen i pracuje zawodowo. Musisz być cyborgiem :hahaha:

Bez wątpienia cyborg i to jeszcze z ADHD, nie usiedzi na miejscu ::):

O karze śmierci jakoś nie amm wyrobionego zdania...

Pisałyście jeszcze o drzemkach w dzień, moja jest właśnie na etapie ich wypierania. Zawsze zasypiała na drzemkę nie sama, najpierw przy cycu, potem najczęściej po pobycie na placu zabaw w drdze do domu w wózku, itd... A treaz nie zaśnie tak koło 12 jak zwykle, tylko przy obiedzie najczęściej około 16, albo później... Ale dzisiaj bez drzemki wytrzymuje ::):

Curry co do Twego taty to przykre,że nie ukarano sprawcy
ale rozumiem Twoje zdanie na temat więźniów(oprawców)
moja babcia ,przeżyła wojnę,nie raz była w sytuacji zagrożenia życia,napatrzyła sie na śmierć,na niesamowite okrucieństwo...ale mimo to była przeciwko zabijaniu jako karze...powtarzała,że życie nauczyło jej szacunku dla kazdego

Joasia
Emilka

agusia20112
curry
agusia20112

no właśnie,dlaczego

No biologia, genetyka... Proste, zmienność osobnicza :)

tak ale nie każdy morderca ma psychopatyczny umysł,czy zaburzenia psychiczne

Każdy morderca ma psychopatyczny umysł ale nie każdy zabójca :) Ale każdy człowiek, KAŻDY jest zdolny do zabójstwa. Badania pokazują, że w określonych warunkach i w określonych sytuacjach każdy by zabił. Jesteśmy zwierzętami i to drapieżnikami, taka nasza konstrukcja.

agusia20112
moja babcia ,przeżyła wojnę,nie raz była w sytuacji zagrożenia życia,napatrzyła sie na śmierć,na niesamowite okrucieństwo...ale mimo to była przeciwko zabijaniu jako karze...powtarzała,że życie nauczyło jej szacunku dla kazdego

Są straszni ludzie, bardzo źli. Ale nie można przyzwolić na jakiekolwiek odstępstwa od zasad moralnych dla nas samych i zabijanie w imię czegoś... Nawet zasad najwyższych. To jest najkrótsza droga do zwyrodnienia, a potem można już usprawiedliwiać wszystko. W ten sam sposób zrodziła się święta inkwizycja. W imię wielkich zasad, religii, dobra i prawdy oraz Boga (sic!) nadziewano ludzi na pal i palono na stosie....

jadzik

To widzę, zę nasze połówki mają wspólną cechę :Oczko: U nas też jest pytania o mycie zębów i takie tam... :D Cierpliwosć na szczęście mam ::): Jak się wkurzę, to robię jak ty, do innego pokoju i AAA, albo idę zmywać naczynia ::):

no wlasnie to mi umknelo:D

nie rozumiem co w tym dziwnego z tymi pytaniami:D

curry
agusia20112

Są straszni ludzie, bardzo źli. Ale nie można przyzwolić na jakiekolwiek odstępstwa od zasad moralnych dla nas samych i zabijanie w imię czegoś... Nawet zasad najwyższych. To jest najkrótsza droga do zwyrodnienia, a potem można już usprawiedliwiać wszystko. W ten sam sposób zrodziła się święta inkwizycja. W imię wielkich zasad, religii, dobra i prawdy oraz Boga (sic!) nadziewano ludzi na pal i palono na stosie....

swieta inkwizycja to dzialanie pod przykrywka zasad religii i takich tam bla bla
przede wszytskim tam chodzilo o kase i wladze
no ale kazde morderstwo pieknie usprawiedliwiano, dokladnie tak jak piszesz:wink:

Helena
curry
agusia20112

swieta inkwizycja to dzialanie pod przykrywka zasad religii i takich tam bla bla
przede wszytskim tam chodzilo o kase i wladze

No właśnie. Dlatego napisałam, że odstępstwa od zasad moralnych to może być pierwszy krok, który do niczego dobrego nie prowadzi. I dlatego boję się, że przyzwolenie dla nas abyśmy zabijali za ileś lat też może doprowadzić łamania praw człowieka itd.

hej::): Jestem kilka stron do tyłu, dzieci kolcję jedza, mam sekudk ę:D

Jestem przeciwko karze śmierci, tak samo jak przeciwko aborcji, zabijanie to zabijanie w jakie wzniosłe ideały by tego nie ubrać. Już wam pisałam, ze w głowie mi się nie mieści, ze można kogś zabić...

Jbio, Jezus pościł::): przez 40 dni na pustyni po chrzcie, przed publicznym wystąpieniem, W KK pościmy bo...

„Wtedy podeszli do Jezusa uczniowie Jana i zapytali: „Dlaczego my i faryzeusze dużo pościmy, Twoi zaś uczniowie nie poszczą?” Jezus im rzekł: „Czy goście weselni mogą się smucić, dopóki pan młody jest z nimi? Lecz przyjdzie czas, kiedy zabiorą im pana młodego, a wtedy będą pościć” (Mt 9, 14-15)

Wiellki post, Adwent, to jest czas pokuty, ale też czas na przemyślenia, przewartościowanie, co ważne w życiu, post to nie tylko powstrzymywanie się od pokarmów mięsnych i post ilościowy.

Dodatkowo w piątki w całym roku, powiem wam, że jak byłam w ciąży, to nie zachowywałam do końca postu, na poczatku karmienia również, zdarzy mi się, ze w jakiś piątek zapomnę, a staram się przestrzegac...

http://lbdf.lilypie.com/zF4dp1.png

http://lb2m.lilypie.com/rqmhp1.png http://lb4m.lilypie.com/Qkwup1.png

tak piszemy o prawach człowieka
teraz mówili o naszym olimpijczyku,floreciście....zdobywał medale ...i co zachorował na Stwardnienie rozsiane,,,,ale zachorował za późno,,,,bo jest za stary nja refundacje leków
jego zycie ma dokładną cene -9 tyś zł
zona sprzedała obrączki właśnie by kupic w tym miesiącu lek
a renty chłop ma 800 zł
i co z tego ,że składki płacone...dla NFZ jest stracony

i gdzie tu prawo do zycia???????????????????

Joasia
Emilka

agusia20112
teraz mówili o naszym olimpijczyku,floreciście....zdobywał medale ...i co zachorował na Stwardnienie rozsiane,,,,ale zachorował za późno,,,,bo jest za stary nja refundacje leków
a renty chłop ma 800 zł

Kochana, ja się ze wszystkim co piszesz zgadzam... To jest cholernie nie fair. Niezależnie od tego czy był olimpijczykiem czy nie. Ale to nie ma nic wspólnego z prawami człowieka. On ma prawo do życia tylko nie ma możliwości aby żyć...
Prawo do życia - WIEM, darmowa encyklopedia

curry
agusia20112
a renty chłop ma 800 zł

Kochana, ja się ze wszystkim co piszesz zgadzam... To jest cholernie nie fair. Niezależnie od tego czy był olimpijczykiem czy nie. Ale to nie ma nic wspólnego z prawami człowieka. On ma prawo do życia tylko nie ma możliwości aby żyć...

wiem wiem,tylko tak mi sie nasunęło
że nawet więzień,skazany ma swoje niezbywalne prawa
więźnia musza leczyć,musza mu zabieg zrobić jak trzeba....a człowiek czeka na termin i ma na 2014

Joasia
Emilka

agusia20112
curry
agusia20112
a renty chłop ma 800 zł

wiem wiem,tylko tak mi sie nasunęło
że nawet więzień,skazany ma swoje niezbywalne prawa
więźnia musza leczyć,musza mu zabieg zrobić jak trzeba....a człowiek czeka na termin i ma na 2014

Ehhh racja....system.... to tak jak te dzieciaczki z rakiem siatkówki. W USA zabiegi i operacje au nas usunięcie oczu...