Skocz do zawartości
Forum

Noworodkowe Mamulki Październik 2007

Anulka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Izabelin

Kathrin
Pytanie do mam chlopcow:Oczko: Sciagacie skorke na siusiaczku przy myciu?

Powiem tak, nasz stary pediatra zabronił, nowa przy wizycie ściągnęła i coś tam naderwała tak, że Małego bolało. Ogólnie nie ściągam. Teraz jedziemy prywatnie (pisałam wyżej) i zobaczymy co dr Moroz powie i zrobi.

Gość Izabelin

radość serca

Widzę, że Twój Mikołajek też preferuje usg w obecności mamusi :) Nasz ostatnio leżał podczas usg bioderek i jak gdyby nigdy nic bawił się grzechotką, polewkę niezłą z Niego miałam ;) Normalnie pełen luz :)

:Śmiech: robione było USG bioderek, brzuszka i zmiany. Trochę się zdenerwował jak mu chciała zrobić USG przezciemiączkowe, ale zniósł to dzielnie :Śmiech::Śmiech: Byłam z Niego dumna jak paw, bo nawet lekarka się zdziwiła ile to cierpliwości w takim małych człowieczku :Śmiech:

Izabelin
radość serca

Widzę, że Twój Mikołajek też preferuje usg w obecności mamusi :) Nasz ostatnio leżał podczas usg bioderek i jak gdyby nigdy nic bawił się grzechotką, polewkę niezłą z Niego miałam ;) Normalnie pełen luz :)

:Śmiech: robione było USG bioderek, brzuszka i zmiany. Trochę się zdenerwował jak mu chciała zrobić USG przezciemiączkowe, ale zniósł to dzielnie :Śmiech::Śmiech: Byłam z Niego dumna jak paw, bo nawet lekarka się zdziwiła ile to cierpliwości w takim małych człowieczku :Śmiech:

Dzielny chlopczyk!

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2/st/20040706/n/Nasza+Victoria+Maria+/dt/-6/k/bb49/age.png
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2/st/20070923/n/Nasz+Phillip+Leon/dt/-7/k/5903/age.png

Izabelin
Kathrin

Iza, pytam o ten katar, bo Viki w sumie ma juz rozne kolory ( tzn. przezroczysty, ale zielony i zolty tez) - dlatego sie zastanawiam czy ona ma alergie. Powim szczerze, ze daje jej drugi dzien te przypisane tabletki, ale z ciezkim sercem. Ten lekarz ja tylko osluchal, nawet do gardla nie zajrzal:((( Poza tym jak osluchiwal Phillipka, to stwierdzil, ze slyszy to samo, co u Viki. Jedyne co, to Viki ma 4 tyg. kaszel i czesto opuchniete powieki z zaczerwieniona, sucha skora...Szkoda, ze nasza pediatra jeszcze jest na zwolnieniu - poszlabym do niej!

Kasiu a po tych tabletach jest coś lepiej?

Narazie nie, ale dzis dostala dopiero druga, a ma brac przez 3 tygodnie...

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2/st/20040706/n/Nasza+Victoria+Maria+/dt/-6/k/bb49/age.png
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2/st/20070923/n/Nasz+Phillip+Leon/dt/-7/k/5903/age.png

Izabelin
Dostałam od koleżanki namiary na dobrą panią pediatrę, która przyjmuje tylko prywatnie. W przyszłym tygodniu pojedziemy do Niej, niech obejrzy Młodego a przy okazji jej mąż (jest chirurgiem) obejrzy Mikołajkowego siusiaka (robi taki szacher macher i po stulejce :Niespodzianka:).

nie da się zrobić szacher macher przy stulejce...stulejka jest leczona zabiegowo, jedynie przyklejony napletek można odkleic przez szacher macher...Miki tak miał, ale przyklejone ma znowu z jednej strony i teraz to raczej zabieg w znieczuleniu nas czeka...
a skórki nie odciągałam bo można dziecku krzywdę zrobić...znam przypadek kiedy skórka zaszła za główkę i nie mogła mamusia jej zsunąć do pierwotnego poziomu...dziecko o mały włos martwicy nie dostało...

Anulka
Izabelin
Dostałam od koleżanki namiary na dobrą panią pediatrę, która przyjmuje tylko prywatnie. W przyszłym tygodniu pojedziemy do Niej, niech obejrzy Młodego a przy okazji jej mąż (jest chirurgiem) obejrzy Mikołajkowego siusiaka (robi taki szacher macher i po stulejce :Niespodzianka:).

nie da się zrobić szacher macher przy stulejce...stulejka jest leczona zabiegowo, jedynie przyklejony napletek można odkleic przez szacher macher...Miki tak miał, ale przyklejone ma znowu z jednej strony i teraz to raczej zabieg w znieczuleniu nas czeka...
a skórki nie odciągałam bo można dziecku krzywdę zrobić...znam przypadek kiedy skórka zaszła za główkę i nie mogła mamusia jej zsunąć do pierwotnego poziomu...dziecko o mały włos martwicy nie dostało...

:Niespodzianka: To dobrze, ze sami nic nie kombinowalismy - spytam lekarki lepiej co, jak i kiedy!!!

Anulka
Izabelin

Aniu uwierz mi, ze mozna tak jak Iza napisała...u nas jest lekarka, ktora robi to bez zabiegu...i jak do tej pory to nie slyszałam zeby sie cos działo...ale to starsza lekarka...pewnie doswiadczenie:Niespodzianka:...Mateusz na szczescie nie ma , ale jakby co to do niej bym poszła

Gość Izabelin

Da się Anulka :Śmiech: syn mojej koleżanki, tej od której mam namiar dzięki temu uniknął zabiegu (mieli już wyznaczony termin). Nie wiem co to jest, może doświadczenia, może rosyjska :Śmiech: szkoła, bo oboje z żoną przyjechali w Nasze okolice z Rosji :Śmiech:

Gość Izabelin

Anulka

To się załupek nazywa. Mam zdjęcie w tej swojej pediatrycznej książce, masakryczne wygląda :Niespodzianka:

W początkowym stadium stulejka może być leczona poprzez naciąganie, np. rozgrzanego w gorącej kąpieli napletka (metoda Beaugé'a). Jednakże najczęściej leczona jest chirurgicznie poprzez usunięcie części albo całości napletka. W łagodnych przypadkach stosuje się zabieg plastyczny poszerzający ujście napletka. Zazwyczaj operacja przeprowadzana jest przy znieczuleniu miejscowym. Rehabilitacja trwa niewiele ponad dwa tygodnie.

Anulka
W początkowym stadium stulejka może być leczona poprzez naciąganie, np. rozgrzanego w gorącej kąpieli napletka (metoda Beaugé'a). Jednakże najczęściej leczona jest chirurgicznie poprzez usunięcie części albo całości napletka. W łagodnych przypadkach stosuje się zabieg plastyczny poszerzający ujście napletka. Zazwyczaj operacja przeprowadzana jest przy znieczuleniu miejscowym. Rehabilitacja trwa niewiele ponad dwa tygodnie.

Aniu to co piszesz to prawda ale nie w kazdym przypadku stosuja takie leczenie lekarze...., a przeciez ja nie pisałam o znachorce, Iza chyba tez...co Iza??wszystko zalezy chyba od tego w jakim stopniu jest ta stulejka....i przykro mi , ze z MIKIM znowu bedziesz musiała sie przejsc na zabieg....:(

Gość Izabelin

Sweethope

Aniu to co piszesz to prawda ale nie w kazdym przypadku stosuja takie leczenie lekarze...., a przeciez ja nie pisałam o znachorce, Iza chyba tez...co Iza??wszystko zalezy chyba od tego w jakim stopniu jest ta stulejka....i przykro mi , ze z MIKIM znowu bedziesz musiała sie przejsc na zabieg....:(

A broń Cię Panie Boże. Piszę o lekarzach specjalistach on chirurg, ona pediatra.

http://cap22.caption.it/129/captionit084824I917D30.jpg

Izabelin
Sweethope

A broń Cię Panie Boże. Piszę o lekarzach specjalistach on chirurg, ona pediatra.
tak też myślałam:):Oczko::Śmiech:

Odebrałam wyniki Piotrusia, wszystko w normie, tylko odręcznie dodatkowo napisali, że występuje agregacja płytek krwi (Izulka czekam na konsultację)...
Sama, póki co, wyczytałam, że agregacja to jest sklejanie się płytek krwi, może występować w przypadku miażdżycy (co raczej wykluczam) i przy chorobach atopowych. Czyli jak rozumiem, już w morfologii i rozmazie wyszło, że Juniorek ma alergię... Wyniki IgE w poniedziałek...
Humor mam średni...

Pozdrawiam

http://suwaczki.maluchy.pl/li-27827.png