Skocz do zawartości
Forum

ciąża a karmienie piersią

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zaszłam w ciąże jak mały miał 7mies.I lekarz zalecił odstawienie od piersi.Po pierwsze ssanie pobudza wydzielanie sie oksytocyny co wywołuje skurcze macicy a jak sie jest w ciąży to jest to niebezpieczne.A po drugie twój organizm dzieli teraz twoje witaminy na dwoje tak jakby.Musi dostarczać do płodu i do mleka a więc nie za wiele zostanie dla ciebie ,szczególnie odwapniaja sie kosci i w późniejszych latach może ci grozić osteoporoza.Takze dla ciebie ta sytuacja jest najmniej korzystna,wiec jezeli decydujesz sie na dalsze karmienie musisz baaardzo zdrowo sie odżywiac.Najlepiej skonsultowac sie z lekarzem,Mój od razu zalecił mi natychmiastowe odstawienie od piersi.Tak tez zrobiłam i mały na sztucznym teraz lepiej spi i sie bardziej najada.A wydaje mi sie że 7 mies karmienia to i tak mu duzo dało.Chociaż wiadomo,dłuższe karmienie to i większe korzyści :)
Pozdrawiam.

http://www.suwaczki.com/tickers/syy2i09kn1g1r4w7.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9ci09kbv82ct44.png

dzięki dziewczyny za wszystkie gratulacje:) na razie u lekarza byłam tylko potwierdzić ciążę, wizytę mam za tydzień, to dowiem się więcej, bo będę też miała swoje badania morfologiczne i mocz, ale widzę, że zdania w temacie karmienia piersią w czasie ciąży są podzielone, moje dziecko niestety doi mnie kilka razy dziennie, no jeśli lekarz powie, że trzeba odstawić, to odstawię.

Mafka_30
Ja zaszłam w ciąże jak mały miał 7mies.I lekarz zalecił odstawienie od piersi.Po pierwsze ssanie pobudza wydzielanie sie oksytocyny co wywołuje skurcze macicy a jak sie jest w ciąży to jest to niebezpieczne.A po drugie twój organizm dzieli teraz twoje witaminy na dwoje tak jakby.Musi dostarczać do płodu i do mleka a więc nie za wiele zostanie dla ciebie ,szczególnie odwapniaja sie kosci i w późniejszych latach może ci grozić osteoporoza.Takze dla ciebie ta sytuacja jest najmniej korzystna,wiec jezeli decydujesz sie na dalsze karmienie musisz baaardzo zdrowo sie odżywiac.Najlepiej skonsultowac sie z lekarzem,Mój od razu zalecił mi natychmiastowe odstawienie od piersi.Tak tez zrobiłam i mały na sztucznym teraz lepiej spi i sie bardziej najada.A wydaje mi sie że 7 mies karmienia to i tak mu duzo dało.Chociaż wiadomo,dłuższe karmienie to i większe korzyści :)
Pozdrawiam.

gdy ciaza nie jest zagrozona-nie ma absolutnie zadnych,zadnych przeciwskazan do karmienia piersia

co do okscytocyny-ta okscytocyna tez wzrasta podczas seksu-i normalny lekarz nie zabrania wspolzycia,o ile ciaza przechodzi prawidlowo!
tak samo z karmieniem piersia:wink:

jesli chodzi o odzywianie-to zdrowe odzywianie to podstawa,ale zawsze-czy sie jest w ciazy,czy tez nie:P

i pierwsze slysze o odwapnieniu,i jakiejs osteroporozie!

decyzja czy chce sie dalej karmic bedac w ciazy,zalezy tylko i wylacznie od matki :wink:
(i tu powtorze-gdy ciaza przebiega prawidlowo)

Helena
Mafka_30
Pozdrawiam.

gdy ciaza nie jest zagrozona-nie ma absolutnie zadnych,zadnych przeciwskazan do karmienia piersia

co do okscytocyny-ta okscytocyna tez wzrasta podczas seksu-i normalny lekarz nie zabrania wspolzycia,o ile ciaza przechodzi prawidlowo!
tak samo z karmieniem piersia:wink:

jesli chodzi o odzywianie-to zdrowe odzywianie to podstawa,ale zawsze-czy sie jest w ciazy,czy tez nie:P

i pierwsze slysze o odwapnieniu,i jakiejs osteroporozie!

decyzja czy chce sie dalej karmic bedac w ciazy,zalezy tylko i wylacznie od matki :wink:
(i tu powtorze-gdy ciaza przebiega prawidlowo)

Helena to, co piszesz, jest mi bliższe, mam nadzieje, że u mnie ciąża bedzie przebiegała prawidłowo, a czy to nie jest tak, że mleko w ciąży stopniowo się kończy?

Margeritka gratulacje :36_7_8:

Co do kp w ciąży - moje zdanie jest takie jak Heleny :) Poza tym Ola już jest duża, jeśli się martwisz to możesz pomału ograniczyć karmienia np. do - na dobę. Moim zdaniem większe niebezpieczeństwo dla ciąży niesie noszenie i pocieszanie przez kilka dni 10-12 kilogramowego dziecka nagle odstawionego od piersi niż karmienie piersią. Ola to nie noworodek, który musi całą dobę być "przy cycu" to już duża dziewczynka. A teraz sporo doi bo gorąco i jej się pić chce.

Mleko się nie skończy jeśli będziesz przystawiać, natomiast mniej więcej ok 21-22 tc rusza produkcja siary i mleko zmienia smak (dostosowuje się do "nowego" maluszka) i niektóre dzieci rezygnują wtedy z piersi bo im nie smakuje :) A niektórym to nie przeszkadza i ciągną dalej :wink: