Skocz do zawartości
Forum

Luty 2013- mamuśki łączmy się

paczanga

Rekomendowane odpowiedzi

solange63

szampon jest zbedny; przewaznie dzieciaczki maja meszek, albo troche wloskow, ktore po prostu splukujesz woda z wanienki. ja zaczelam uzywac szampomu, gdy corka miala 1,5 roku.

plyn do kapieli wystarczyl mi malutki, ktory mialam z probek

oliwka spozywcza; najlepiej olejek migdalowy lub oliwa z oliwek.

moze moj poglad nie jest popularny, ale generalnie do dziecka ponizej 6 miesiecy, kosmetyki sa zbedne. dunskie polozne, wbrew obiegowym polskim zaleceniom, zabraniaja oliwienia dzieci po kapaniu. nawet kapanie codziennie nie jest wskazane. oliwki uzywac tylko do masazu, a pozniej ja zetrzec. chodzi o to, zeby skora dziecka nauczyla sie sama nawilzac. Ja zastosowalam sie do tych rad i moja prawie dwuletnia corka, ma sliczna mieciutka skore, a smarowana byla chyba z pol roku temu, podczas masazu.

ja mam takie same poglady na te sprawy jak ty i duńskie położne. płyn do kąpieli kupiłam z rosmana Babydream - Kremowy płyn do kąpieli i pod prysznic z wyciągiem z aloesu - Płyny i żele do kąpieli - Rossnet. moja ekokoleżanka poleciła mi go bo ponoć ma bardzo dobry skład, brak konserwantów, parabenów i innych wynalazków. ona używa go też jako szamponu. ja dla swojej lidki kupiłam szampon jak skonczyła grubo ponad rok. a wcześniej to właśnie tez z paki z szpitala używałam.
do mycia bardziej gruntownego mam mydło marsylskie oliwkowe, do nawilżania olejek z gorzkich migdałów. będę stosowała na pupę od czasu do czasu.

oliwkę w żelu kiedyś miałam, dla siebie. taki glut ci się wyciska. nie przypominam sobie żeby były z nią jakieś sensacje ale drugiej takiej już nie kupiłam.

dzieki dziewczyny, pomoglyscie i to bardzo :23_30_126:

zaczelam czytac o oleju kokosowym i migdalowym...

pupe malego zamierzam smarowac mascia Purelan- to tez masc na brodawki, czysta lanolina

z ulotki:
W 100% składa się z czystej lanoliny (tłuszczu owczego). Jest bardzo wydajny, ma silne właściwości nawilżające i natłuszczające. MEDELA PureLan 100 nie wymaga zmywania przed następnym karmieniem. Hipoalergiczny.

na necie 37g kosztuje 40zl, z tego co wyczytalam, jest najlepsza

http://www.suwaczek.pl/cache/73b0e7aca8.png

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz64z17iov1t7qx.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bfaregz2k2y2kq5o.png

co do oliwki w żelu to ja bardzo ją lubie fajnie się wchania i nawilża, z tym ze to wyciskanie.... nie wyobrażam sobie dziecka nią smarować chyba ze wczesniej ją wycisne, zawsze się przy tym upocę:):)

a pampersy to 1 na niezbyt długo starczą... ja jak na razie kupiłam huggisy paczkę 42sztuki do szpitala, mają fajne wycięcie na pępek. Pierwsze pampersy są wazne ze względu na to, żeby malucha nie uczulały, ale chłonność to już mi się wydaje ni emusi być mega ekstra, bo i tak ta pielusze się często przecież zmienia. skóra dziecka jest wrażliwa i ze względu tez na smółki częstotliwość zmian jest wysoka. ja pewnie po każdym karmieniu będę zmieniać, a potem się zobaczy. Następne pampresty to już kupię na pewno 2 - dójki. tam waga jest chyaba od 3-6kg. A moja Helena już teraz pewnie 3 kg waży.

dziewczyny za równy miesiąc mam termin:)

http://www.suwaczki.com/tickers/gyxw8iikldrje9wc.png

solange63
Sunny
pytanie za 100 punktow

jaki szampon/ plyn do kapieli/oliwke kupujecie?

juz glupieje

zastanawialam sie nad hippem do kapieli

szampon bambino?

oliwka chyba tez? co myslicie o oliwce w zelu? nigdy nie uzywalam takiego wynalazku

szampon jest zbedny; przewaznie dzieciaczki maja meszek, albo troche wloskow, ktore po prostu splukujesz woda z wanienki. ja zaczelam uzywac szampomu, gdy corka miala 1,5 roku.
plyn do kapieli wystarczyl mi malutki, ktory mialam z probek
oliwka spozywcza; najlepiej olejek migdalowy lub oliwa z oliwek.

moze moj poglad nie jest popularny, ale generalnie do dziecka ponizej 6 miesiecy, kosmetyki sa zbedne. dunskie polozne, wbrew obiegowym polskim zaleceniom, zabraniaja oliwienia dzieci po kapaniu. nawet kapanie codziennie nie jest wskazane. oliwki uzywac tylko do masazu, a pozniej ja zetrzec. chodzi o to, zeby skora dziecka nauczyla sie sama nawilzac. Ja zastosowalam sie do tych rad i moja prawie dwuletnia corka, ma sliczna mieciutka skore, a smarowana byla chyba z pol roku temu, podczas masazu.

Dokladnie tak!!! Nie dajcie sie nabic w butelke marketingu firm sprzedajacych te wszystkie badziewia dla dzieci, maluszki przewaznie nie potrzebuja nai mydla, ani szamponu, ani natluszczania!!! Zbedne natluszczanie rozleniwia skore, ktora potem nie produkuje sebum. No i takie dziecko przeciez sie nie brudzi (nie liczac odchodow), wszystko da sie zmyc bez mydla!!!

Co do oliwek - pamietajcie, ze do produkcji kosmetykow uzywa sie najnizszej jakosci surowcow, ktore nie nadaja sie do spozycia, a wiec zwykla oliwa z oliwek jest 100x lepsza niz inne oliwki. To co do jedzenia, czy oliwa z oliwek, czy olej lniany, kokosowy, to wszystko jest zdrowsze, mniej przetworzone i TANSZE.

Sunny
dzieki dziewczyny, pomoglyscie i to bardzo :23_30_126:
mascia Purelan- to tez masc na brodawki, czysta lanolina

z ulotki:
W 100% składa się z czystej lanoliny (tłuszczu owczego). Jest bardzo wydajny, ma silne właściwości nawilżające i natłuszczające. MEDELA PureLan 100 nie wymaga zmywania przed następnym karmieniem. Hipoalergiczny.

na necie 37g kosztuje 40zl, z tego co wyczytalam, jest najlepsza

A ja na to powiem Ci tak:
Lanolina Naturalna Eko Pielęgnacja Skóra Uroda (2904844791) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

albo

Lanolina 250g najwyższa jakość (2904323953) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Te lanoline z ostatniego linka kupilam miesiac temu i uzywamy jej wszyscy, a moje chlopaki obaj maja egzeme i powazne problemy ze skora. Kiedy synek mial katar i nosek sobie obtarl chusteczkami po posmarowaniu lanolina bol ustepowal po kilku minutach, i znow mozna bylo wycierac nosek!!!

www.opowiemcibajke.pl

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4/st/20130225/e/Pola/dt/7/k/5563/s-event.png

Sunny oliwki w zelu uczulaja :) moze nie wszystkich, ale pamietam jak uzywalismy jej w sanatorium do masazu to pelno doroslych ludzi wracalo z uczuleniem...
W Polsce tez nie zaleca sie stosowania oliwek juz od kilku lat, za to polecaja do kapieli oilatum, i akurat emolienty sa zalecane dla noworodkow. Ja zamierzam kupic wlasnie jakiss emolient a na pozniej zel do mycia ciala i wloskow z mustelli. A slyszalam, ze jak dzidius ma sucha skore, to lepiej uzywac balsamu niz wlasnie oliwek itp. a jak nie, to niczym lepiej nie smarowac :)

http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8u69pcplinbj.png

Shyshka
ten Purelan to tez 100% czystej lanoliny (owczej)

fakt, opakowanie mniejsze, ale co do tamtych to raczej nie mam przekonania, zwlaszcza to w kubku wyglada srednio...
nie ma gwarancji, ze to ma jakiekolwiek atesty, a byle czym nie bede ani siebie ani malego smarowac...
ta druga wyglada lepiej...
ogolnie nie lubie czegos typu "firma krzak"
chyba, ze masz lanoline, ktora osobiscie przetestowalas?

Gość solange63

natalinkaaa

W Polsce tez nie zaleca sie stosowania oliwek juz od kilku lat, za to polecaja do kapieli oilatum, i akurat emolienty sa zalecane dla noworodkow.

to jest dopiero bzdura i kompletny szajs. Emolianty jada na dobrej opinii sprzed kilkunastu lat i na sponsoringu pediatrow i poloznych. Przeczytaj sobie ich sklad; tam jest przekroj przez pol tablicy Mendelejewa; kilkanascie przeroznych parabenow, srodki zapachowe, itd.

nie mam pojecia skad maja taka kosmiczna cene, bo ja bym tego w swojego psa nie wtarla, a co dopiero w male dziecko.

Sunny, wlasnie ta lanoline (kupiona przez alegro od firmy produkujacej leki: MICROFARM, adres spisany z tego bialego opakowania) testujemy od ok 6 tygodni. Stosujemy na egzeme, zadrapania, otarcia, na mroz i do produkcji domowych specyfikow :) Ona dosc szybko wychodzi jesli jest potrzeba uzywania, bo jest naturalnie gesta. Mozna samemu roztopic, zmieszac z innym olejkiem, oliwa, itp.
Gdyby ktoras chciala sie sama pobawic, to na forum chusty.info jest watek o domowych kosmetykach, ktore mozna z latwoscia samemu zrobic: same robimy kosmetyki :)

www.opowiemcibajke.pl

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4/st/20130225/e/Pola/dt/7/k/5563/s-event.png

Gość solange63

natalinkaaa
to sie do wody dolewa a nie wciera w dziecko... :)

plyn do kapieli tak, balsam juz wciera. co nie zmienia faktu, ze niezaleznie od formy ma to bezposredni kontakt ze skora dziecka.

Ja jestem stanowczo na nie, ale kazdy ma prawo do swojego zdania.

Gość solange63

paczanga

ile pak tych podkładów poporodowych kupujecie? tak z 3 to chyba napewno czy więcej?

ja mam jeszcze nieruszona paczke od poprzedniego porodu+ chyba 10 sztuk luzem i mysle, ze to wystarczy (najwyzej maz pobiegnie do apteki). Tylko tak jak pisalam wczesniej, ja nie krwawilam mocno i bardzo szybko przeszlam na zwykle podpaski. Jednak to chyba bardzo indywidualna sprawa, bo pamietam, ze z mojej siostry lalo sie okrutnie i pierwszy tydzien, biegala zmieniac podklady co 20 minut (max pol godziny).

Gość solange63

Sunny
hm. ja myslalam, ze mi paczka (30szt) wystarczy... nie wiem czemu tak zalozylam, moze faktycznie wezme dwie?

ale z drugiej strony, jak nie bedziesz mocno krwawic, to co zrobisz z tymi podkladami? wedlug mnie, lepiej miec mniej, a pozniej w razie potrzeby mozna wyslac meza/mame/ przyjaciolke do apteki po dodatkowa paczke. chyba, ze masz teraz okazje kupic taniej...

ja w pierwszej ciazy porobilam zapasy, jakbym conajmniej na koncu swiata mieszkala, a do najblizszego sklepu bylo 250 km. pozniej polowy gratow nie wykorzystalam, a zal wyrzucic, bo przeciez nowe. mieszkanie jednak w magiczny sposob sie nie rozrasta i brakuje miejsca na przechowywanie rupieci. teraz, nauczona doswiadczeniem, wszystkiego jest minimum- najwyzej sie dokupi.

tylko tutaj w aptekach jest tylko bella, a one sie zbijaja strasznie i nie maja przylepca..
ale za to sprawdzilam ilosc sztuk- w belli jest tylko 10, wiec 1 paka mojego hartmanna (30szt) mi wystarczy :) potem najwyzej bede myslec ;)

aha, co do Cetaphilu, nie ma parabenow, jest wymieniony na tej stronie, ktora podala ktoras z dziewczyn
(Kosmetyki bez parabenów: Kosmetyki dla dzieci - bez parabenów (26))

sunnytego hartmana nigdzie nie widziałam, bella musi mi wystarczyć to że się zbijąją nie ma znaczenia bo zamierzam je bardzo czesto zmieniać. ja krwawiłam jak świnia niestety.później jak już będzie mniejsze krwawienie i żadziej będę zmieniała przerzucę sie na zwykle podpaski.

ale jestem na siebie zła. niepotrzebnie się tak forsowałam na tym mieście. trzeba było wziąść samochód a nie z wózkiem się ciagnąć. teraz leże i zdycham:o_noo: może sobie jeszcze morfologie zrobię przed wizytą bo moze znów mam mały poziom żelaza i temu tak zdycham
przyjechał do mnie brat, ma 12 lat narazie dogadują się z lidką to mam trochę lżej.

Gość solange63

Naataalkaa
ja mam jedna paczke podkladów bellax 10szt i podpaski bella maxi 20sztuk. Jak mi czegos zapraknie to ktos mi dokupi, i tak sie w jedna torbe nie zmieściłam z tym wsyztskim, wiec zapasów jakiś ogromnych nie robie.... :)

aaaaaa... ja myslalam tylko o zapasach domowych, szpitala nie liczylam, bo do niego nic nie musze brac.

Gość solange63

paczanga

ale jestem na siebie zła. niepotrzebnie się tak forsowałam na tym mieście. trzeba było wziąść samochód a nie z wózkiem się ciagnąć. teraz leże i zdycham.

witam w klubie. mi po siatecznej przerwie lancuch w rowerze zardzewial tak, ze sie zblokowal i przestal krecic. do pracy musialam zasuwac pieszo :Śpiący:

solange63
paczanga

ale jestem na siebie zła. niepotrzebnie się tak forsowałam na tym mieście. trzeba było wziąść samochód a nie z wózkiem się ciagnąć. teraz leże i zdycham.

witam w klubie. mi po siatecznej przerwie lancuch w rowerze zardzewial tak, ze sie zblokowal i przestal krecic. do pracy musialam zasuwac pieszo :Śpiący:
jeździsz rowerem. w PL rower w ciąży surowo zabroniony. uciska żyły doprowadzające krew do łożyska itd. ale ja w I ciąży tez jeździłam nim do pracy.

w PL nie dają nic w szpitalu, z "opatrunków" poporodowych. ponoć nie jest tak źle bo na ukrainie przychodzisz z własną pościelą, no to mamy szczęście;)