Skocz do zawartości
Forum

Słoiczek zamiast mleka?

viosna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Na początek nasuwa mi się jedno pytanie. Synek właśnie skończył 5 miesięcy. Do 4 miesiąca karmiłam synka wyłącznie piersią. Ponieważ Wojtuś żywo interesował się zawartością naszych talerzy to już miesiąc temu zaczęłam synkowi wprowadzać nowe pokarmy. Synek bardzo chętnie próbuje nowych rzeczy i aktualnie na jedno posiedzenie zjada zawartość całego 125-gramowego słoiczka.
I tu pojawia się moje pytanie, czy taki posiłek mam traktować jako zamiennik 'cyca' o danej godzinie, czy mimo wszystko podać synkowi pierś. Synek średnio je z piersi co dwie godziny. Powiedzmy, że dostaje pierś w okolicach 11, później o 13 danie ze słoiczka, to czy z kolejnym podaniem piersi mogę poczekać do 15, czy danie ze słoiczka traktować tylko jako dodatkową przekąskę i mimo to podać dziecku pierś o 13? Czy może zagęścić i wzbogacić taki słoiczek dodając do niego kaszkę?
Niedługo wracam do pracy i ważne byłoby dla mnie uniezależnienie się od podawania piersi co 2 godziny.
Dodam tylko, że synek ze słoiczka jadł marchewkę, ziemniaka, dynię oraz mieszanki tych warzyw i pierwszą zupkę, gdzie był bodajże dodatkowo seler bądź korzeń pietruszki i sok winogronowy. Teraz niestety ze względu na pojawienie się wysypki niewiadomego pochodzenia wróciłam do podawania mu wyłącznie marchewki, by zdiagnozować winowajcę. Jednak to już zupełnie inna historia. Dziś zależy mi tylko na odpowiedzi na zadane wcześniej pytanie.
Pozdrawiam serdecznie

http://www.suwaczki.com/tickers/ukdy15nm1nwn6t52.png

http://www.suwaczki.com/tickers/er3mio4padgfza1m.png

Witam, jeśli podajesz Wojtusiowi zupkę warzywną w ilości 125 g, to taki posiłek zastąpi jedno karmienie piersią. Piszesz, że karmisz synka co dwie godziny. Jeśli więc podajesz zupkę marchewkową w ilości całego słoiczka o godzinie 13 tej, to o 15 tej nakarm synka piersią. Skład gotowego posiłku w słoiczku jest odpowiednio zbilansowany – nie ma potrzeby dodawania do niego kleiku. Pozdrawiam serdecznie