Skocz do zawartości
Forum

SZARLOTKA - pyyycha


Tasik

Rekomendowane odpowiedzi

ciasto:
50 dkg mąki
25 dkg margaryny
15 dkg cukru
2-3 żółtka
2-3 łyżki gęstej śmietany (ja dodaje tak zeby ciasto miala odpowiednią konsystencje)

Mąkę przesiać przez sitko dodać margarynę i posiekać nożem. Żółtka utarte z cukrem i śmietaną (ja czasami dodaję śmietanę osobno) dodać do ciasta i zagnieść. Zawinąć w folię i do lodówki na 30 minut.

Nadzienie:
1,5 kg jabłek - u mnie szare renety
15 dkg cukru
cynamon

Jabłka obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier i cynamon - wymieszać.

Inna wersja to pokroić na kawałki, rozgotować przetrzeć przez sitko dodać cukier i cynamon i pozostawić do ostygnięcia - nigdy tak nie robiłam, ale może się kiedyś skusze jak będę miała czas.

Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki. Ja odrywam kawałek na zdobienie.
Resztą wyklejamy równo blachę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika wykładamy jabłkami a na to reszta ciasta. Albo można je w paski, albo w kratkę (takie cieniutkie paski) albo zetrzeć na tarce (tylko wtedy lepiej wcześniej zamrozić)

Piec aż się "ozdoby" zezłocą

smacznego

pychotka :Uśmiech:

dla Antosi ......---------------------------------------------------------------------------
http://parenting.pl/galeria/data/504/thumbs/P8084835.JPG http://suwaczki.maluchy.pl/li-15997.png
http://parenting.pl/galeria/data/919/thumbs/podpisz_SZ.jpghttp://suwaczki.maluchy.pl/li-33713.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...