Skocz do zawartości
Forum

nadwaga u roczniaka

marcelah

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z roczną córeczką. Od urodzenia karmiona jest piersią. ok 3 miesiąca pojawił się problem z oddawaniem stolca. Mała wypróżnia się nie częściej niż raz w tygodniu a nawet raz na 14 dni... pediatra twierdzi że to normalne i jedynym lekarstwem jest podawanie większej ilości płynów. dziecko pije dużo niestety to nie pomaga... Wraz z pojawieniem się zaparć dziecko zaczęło przybierać na wadze... nie wiem dokładnie ile teraz waży ale podejrzewam, że ok 14 kg i mierzy ok 86 cm. Pediatra jak na razie nie widzi problemu... ale my rodzice martwimy się... Mała rozwija się prawidłowo- zaczyna sama chodzić. Jeśli chodzi o jej menu to jada chude wędliny, zupki, jogurty,owoce + mleko z piersi 2 razy dziennie i na dobranoc. dodatkowym problemem jest to że Mała w nocy ciągle dopomina się piersi... wiem, że nie powinnam jej karmić w nocy ale jak na razie to ona wygrywa:( próby z butelką z wodą, kaszką na dobranoc zakończyły się niepowodzeniem... Proszę o pomoc !!
pozdrawiam

Witam,

Zgodnie z definicją i normami ogólnie orzyjętymi w medycynie - zaparcie to utrudnione, wymagające wysiłku oddawanie stolca lub wydalanie go w odstępach większych niż
3 dni albo rzadziej niż 3 razy w tygodniu.
Wypróżnianie się raz na 1 -2 tygodnie nie jest normalnym zjawiskiem i może wpływać negatywnie na zdrowie, powodować wzdęcia i bóle brzuszka. Ponadto bolesne oddawanie stolca.

Zaparciom należy przeciwdziałać.
Przede wszystkim musimy organizm nauczyć regularnego wypróżniania.
Na początek proszę zakupić w aptece preparat Lacid (bakterie probiotyczne) i podawać dziecku codziennie po 2 fiolki - rano i wieczorem po uprzednim rozpuszczeniu w wodzie lub mleku modyfikowanym. Po 1 tygodniu zmniejszami dawkę do 1 fiolki na noc, a następnie co 2 dzień.
Proszę również dziecku podawać w ciagu dnia pół szklanki zaparzonego siemienia lnianego (1 łyżka stołowa ziaren wsypana do 1 szklanki wrzącej wody, proszę gotować około 30sekund).
W przypadku występowania zaparć - braku wyprózniania przez 4 dni proszę dziecku podać 2,5 - 5ml syropu laktulozy.
Bardzo mało informacji podała Pani na temat nawyków zywieniowych córeczki.
Proszę dziecku podawać 5 posiłków dziennie co 3 -4 godziny. Ostatnim posiłkiem powinna być kaszka na mleku modyfikowanym np. Nestle Zdrowy brzuszek -kaszka owsiano -pszenna ze sliwką lub Bobovita Dla małego brzuszka kaszka 7 zbóż z jabłkami i śliwkami.
Kaszę należy podać na 1 -1,5godziny przed planowanym nakarmieniu dziecka piersią.
Być może mała jest głodna w nocy i dlatego dopomina się o pierś.
Do dań z warzyw proszę dodawać po 1 łyżeczce oliwy z oliwek.

Również proszę się skonultować z innym pediatrą gdyż zaparcia oraz tycie może być spowodowane niedoczynnością tarczycy. Schorzenie diagnozuję się na podstawie oznaczenia hormonów tarczycy w krwi.

Dziękuję za szybką odpowiedź... od jutra wprowadzimy Pani zalecenia.... mam nadzieję, że okażą się u nas rozwiązaniem problemów:) Problem będzie jedynie z kaszką na wieczór gdyż już kilka"przerobiliśmy" i niestety Mała nie chce ich jeść... natomiast postanowiłam przestać karmić w nocy... jedna noc za nami:) nie było źle:) pozdrawiamy