Skocz do zawartości
Forum

Mrożenie czy pasteryzacja?


beata122

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zastanawia mnie jaki wplyw na witaminy w obiadkach ma mrozenie ich? Czy lepiej zapasterysowac czy zamrozic? Wiadomo ze najlepiej podac swieze, ale gdy nie ma takiej mozliwosci?
Jak dlugo moze czekac na zjedzenie taki zapasteryzowany lub zamrozony obiadek?

Zapraszam na bloga: www.szczescie-mamy.blogspot.com
Wszystko dla mamy i jej niesfornego szkraba.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3vflouqfjnwhv.png

Odnośnik do komentarza

Większość witamin jest wrażliwa na wysoką temperaturą, w związku z tym następują ich duże straty podczas gotowania, pieczenia. Owoce i warzywa najlepiej mrozić. To samo dotyczy zupek, szczególnie jeśli bedziemy je znów ogrzewać przed podaniem.
Biorąć pod uwagę bezpieczeństwo pod względem milrobiologicznym, żywność jest lepiej mrozić.
Jednakże, jeśli planujemy wyjazd na wczasy, do rodziny wygodniesze jest pasteryzowanie, nie ma potrzeby wozić ze sobą lodówki.

Okres optymalnego przechowywania produktów gotowych (zupki, pierogi, bigos, itp) to w przypadku pasteryzowania około 1 miesiąca, a 2 miesiące mrożenia.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...