Skocz do zawartości
Forum

jakie kaszki po 4 miesiacu??


beata122

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Moje dziecko niedlugo konczy 4 miesiace, jako ze nie karmimy sie juz piersia zaczne roszerzanie diety. Na razie zaopatrzylam sie w gotowe kaszki typu bobovita, nestle, ale chcialabym dawac mu cos bardziej naturalnego, nie dosladzanego sztucznie.
Co mam kupic i jak to przygotowac? Maka ryzowa? kasza jaglana? Z jakis konkretnych firm polecacie? jakis konkretny rodzaj? Ugotowac to na wodzie i potem dodac mleka czy jak? Jak dlugo gotowac taka kaszke?
Jesli takie pytania sie juz pojawily to bardzo przepraszam, ale jestem tu nowa i jeszcze troszke nie zorientowana.

P.S. Swietne forum i bardzo profesjonalne odpowiedzi, chyba zostane tu na dluzej.

Zapraszam na bloga: www.szczescie-mamy.blogspot.com
Wszystko dla mamy i jej niesfornego szkraba.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3vflouqfjnwhv.png

Odnośnik do komentarza

Witam,

Najprosztszym sposobem karmienia dzieci kaszkami jest podawanie gotowych np. z firmy Nutricia czy Nestle. Aby przygotować kaszkę, którą mamy zamiar podać przez smoczek to do około 120 ml mleka dodaje się 2- 3 łyżeczki gotowej kaszki. Gotowe kaszki zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Kaszki przygotowane domowym sposobem są uboższe np. w żelazo czy witamin. Ponadto gotowe kaszki są łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu.

Dla 4 miesięcznego dziecka może przygotowywać Pani kaszkę z ryżu. Należy ugotować ryż (może być brązowy) 1 łyżki w 100 - 150 ml wody. Do momentu aż się zrobi papka. Następnie nalezy go ostudzić i można dodać 3 łyżeczki startego jabłuszka - wersja bez mleka. Wersja mleczna ugotować w 150 ml wody a następnie dodać 50ml mleka modyfikowanego przygotowanego w połowie wartości wody niz jest na opakowaniu.

Łatwiejszym sposobem jest zakup kaszki kukurydzianej lub ryżowej i przygotowanie jej według przepisu poniżej:
– 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej,
– 1/5 szklanki wody (50ml)
– dodatkowe 50 ml wody, jako uzupełnienie wody, która wyparuje.

Kaszkę kukurydzinaą nalezy rozprowadzić w zimnej wodzie i pozostawić na godzinę aby nasiąkła. Następnie nalezy ja gotować ok. 25 minut na wolnym ogniu – uzupełniaj wodę w miarę jej parowania.
W międzu czasie nalezy przygotować około 50ml mleka początkowego modyfikowanego jak w przepisie na opakowaniu.

Do ugotowanej kaszki dodaj przygotowane mleko, wymieszaj. Sprawdź temperaturę posiłku przed podaniem dziecku.

Kaszkę kukurydzianą można zastapić kleikiem kukurydzianym przeznaczonym dla niemowląt i małych. Przyczym kleik nie wymaga gotowania, więc bezpośrednio dodaje się do do wcześniej przygotowanego ciepłego mleka.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...