Skocz do zawartości
Forum

jakie kaszki po 4 miesiacu??

beata122

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Moje dziecko niedlugo konczy 4 miesiace, jako ze nie karmimy sie juz piersia zaczne roszerzanie diety. Na razie zaopatrzylam sie w gotowe kaszki typu bobovita, nestle, ale chcialabym dawac mu cos bardziej naturalnego, nie dosladzanego sztucznie.
Co mam kupic i jak to przygotowac? Maka ryzowa? kasza jaglana? Z jakis konkretnych firm polecacie? jakis konkretny rodzaj? Ugotowac to na wodzie i potem dodac mleka czy jak? Jak dlugo gotowac taka kaszke?
Jesli takie pytania sie juz pojawily to bardzo przepraszam, ale jestem tu nowa i jeszcze troszke nie zorientowana.

P.S. Swietne forum i bardzo profesjonalne odpowiedzi, chyba zostane tu na dluzej.

Zapraszam na bloga: www.szczescie-mamy.blogspot.com
Wszystko dla mamy i jej niesfornego szkraba.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3vflouqfjnwhv.png

Witam,

Najprosztszym sposobem karmienia dzieci kaszkami jest podawanie gotowych np. z firmy Nutricia czy Nestle. Aby przygotować kaszkę, którą mamy zamiar podać przez smoczek to do około 120 ml mleka dodaje się 2- 3 łyżeczki gotowej kaszki. Gotowe kaszki zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Kaszki przygotowane domowym sposobem są uboższe np. w żelazo czy witamin. Ponadto gotowe kaszki są łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu.

Dla 4 miesięcznego dziecka może przygotowywać Pani kaszkę z ryżu. Należy ugotować ryż (może być brązowy) 1 łyżki w 100 - 150 ml wody. Do momentu aż się zrobi papka. Następnie nalezy go ostudzić i można dodać 3 łyżeczki startego jabłuszka - wersja bez mleka. Wersja mleczna ugotować w 150 ml wody a następnie dodać 50ml mleka modyfikowanego przygotowanego w połowie wartości wody niz jest na opakowaniu.

Łatwiejszym sposobem jest zakup kaszki kukurydzianej lub ryżowej i przygotowanie jej według przepisu poniżej:
– 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej,
– 1/5 szklanki wody (50ml)
– dodatkowe 50 ml wody, jako uzupełnienie wody, która wyparuje.

Kaszkę kukurydzinaą nalezy rozprowadzić w zimnej wodzie i pozostawić na godzinę aby nasiąkła. Następnie nalezy ja gotować ok. 25 minut na wolnym ogniu – uzupełniaj wodę w miarę jej parowania.
W międzu czasie nalezy przygotować około 50ml mleka początkowego modyfikowanego jak w przepisie na opakowaniu.

Do ugotowanej kaszki dodaj przygotowane mleko, wymieszaj. Sprawdź temperaturę posiłku przed podaniem dziecku.

Kaszkę kukurydzianą można zastapić kleikiem kukurydzianym przeznaczonym dla niemowląt i małych. Przyczym kleik nie wymaga gotowania, więc bezpośrednio dodaje się do do wcześniej przygotowanego ciepłego mleka.