Skocz do zawartości
Forum

Problem z jedzeniem

Malusia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam piszę tu by uzyskać poradę moja córka ma 8 mies mało piję płynów nie chce wykrzywia się wypluwa próbowałam wszystkiego dawać jej na stojąco w krzesełku na rękach weźmie parę łyczków i koniec.. tak samo jest z zupkami tych ze słoiczka i te przeze mnie gotowane zjada nie całe pół miseczki a czasem parę łyżeczek. Mleka zjada 100 ml czasem zje 150 ale to jest max..

PROSZĘ O POMOC

Szanowna Pani,

Bardzo proszę o szczegółowe napisanie co dziecko i ile zjada w ciagu dnia.
Być moze nie pije dużo mleka, a wtedy nie ma potrzeby podawania dzieciom napojów, zwłaszcza o tej porze roku.

Spore ilości wody w diecie dostarczają owoce i warzywa, więc jak dziecko je zjada w ciagu dnia i nie odczuwa pragnienia to proszę się nie martwić i nie zmuszać dziecko na siłę do picia soków i innych napojów, bo będzie picie kojarzyło ze stresującą sytuacją.

Proszę narazie nie zmuszać dziecka do picia, gdyż pokarmy, które Pani wymieniła zawierają spore ilości wody.

Może spróbować rónież podstępęm przekonać dziecko do picia podając je z nowej kolorowej butelki, kubka niekapka lub przez słomkę np. sok jabłkowy, kompot jabłkowy zawierający przetarte jabłuszko taki gęściejszy i podać je łyżeczką.
Kubek niekapek i słomka bedzie dla dziecka atrakcją. Być może dziecko kojarzy picię z butelki ze smakiem mleka i dlatego nie chce spożywać innych napojów.