Skocz do zawartości
Forum

Nasze wypieki


ezelka

Rekomendowane odpowiedzi

Tort Egipski
ciasto: 3 białka
3 łyżki cukru
3/4 łyżki mąki
60g mielonych orzechów

tylko to są składniki na 1 ciasto, a trzeba 3 takie upiec.(więc wszystko razy 3)
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści.Stopniowo dodawać mąkę i orzechy, mieszając łyżką. Wyłożyć na brytfannę i peic ok 25min w temp 170*C
dwa pozostałe zrobić tak samo.

krem budyniowy:
10bżółtek
10 łyżek cukru
5 i 1/2 łyżki mąki pszennej
2 cukry waniliowe
340ml mleka
170g masła/ margarynę

mleko, żółtka, cukier, mąkę zmiksować w garnku. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Powstały budyń ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń.

masa śmietanowa: 340 ml śmietany 30%
120 g posiekanych orzechów

Mocną schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z posiekanymi orzechami, zostawić trochę posiekanych orzechów do posypania na wierzch.

przełożenie:
placek(1) - pół masy budyniowej - pól masy śmietanowej - placek (2) - pozostała masa budyniowa (nie cała)- pozostała masa śmietanowa- placek(3) - trochę masy budyniowej do dekoracji i posypać orzechami

http://www.suwaczki.com/tickers/klz9gu1r1avuguhd.png

Odnośnik do komentarza

o to przepis znany ;)
Nikawa -przepis na masę cukrową
3oo g cukru pudru
5og glukozy
2łyżeczki żelatyny
50 ml wody
Żelatynę rozpuścić w wodzie.Przestudzić. Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną na gazie i dodać glukozę.Poczekać aż glukoza się rozpuści tylko żeby się nie zagotowała .Kiedy syrop się przestudzi dodać cukier puder ,można dodać alejek migdałowy (ja nigdy nie dodawałam) i tworzyc figurki lub rozwałkować i przenieść na tort barwnik można dodać gdy się wyrobi z cukrem pudrem.

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...