Skocz do zawartości
Forum

Sos pomidorowo - czosnkowy na zimę


kat_ja

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki

- Pomidory
- Czosnek
- Oliwa z oliwek
- Świeża bazylia
- Sól
- Cukier

Wykonanie

Pomidory parzymy, zdejmujemy skórę i usuwamy tzw. głąb, kroimy w kostkę. Jeśli są bardzo wodniste posypujemy solą i zostawiamy aż puszczą sok. Sok wylewamy. W garnku rozgrzewamy oliwę (tyle aby pokryła dno). Na gorącą oliwę wrzucamy 1-2 ząbki czosnku. Smażymy chwilę nie dopuszczając, aby ząbki zbrązowiały. Wyjmujemy. Następnie do garnka wrzucamy pomidory. Doprawiamy do smaku, solą i cukrem i dusimy do momentu aż rozpadną się do połowy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę dusimy, a przed samym wyłączeniem posiekaną bazylię. Jeśli nie mamy świeżej to można zastąpić ją suszoną, ale wtedy należy dodać jej trochę więcej.
W zimie idealne jako baza (lub samodzielny sos) do sosu spaghetti, klopsów, zapiekanek i co tam jeszcze nam wpadnie do głowy :Śmiech:

BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Odnośnik do komentarza

Ja nie próbowałam mrozić. Robię taki od paru lat i jeszcze ani razu mi się nie zepsuł. Trzymam go w piwnicy, gdzie jest dość ciepło i wytrzymuje od sierpnia do kwietnia na pewno. W nim jest oliwa i czosnek więc to dodatkowo konserwuje, a jak odwrócisz słoiki po nałożeniu gorącego sosu, to pokrywka się zasysa. Poza tym ja nie mam miejsca w zamrażalniku, a tego sosu to robię ok. 20-30 słoików :Śmiech:

BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...