Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

Daffodil
gunia43
Daffodil

To z synka jest już kawał chłopa. Gratulacje :yuppi:
A co do położenia, to może jeszcze się obróci, chociaż słyszałam, że przy małej ilości wód płodowych dziecko ma utrudnioną sytuację. Ale trzymam kciuki :ok:
Widzę, że lekarze jednak przesuwają termin pod koniec ciąży ze względu na wagę. Dla mnie to trochę dziwne, bo przecież każde dziecko rośnie teraz inaczej. No ale w sumie ja się nie znam :)
Ja mam dwie kolezanki, ktore cesarke mialy nie ze wzgledu na wage wczesniej, tylko na polozenie dziecka wlasnie - 2 tygodnie wczesniej. To chyba tak jest, ze wola czesniej zrobic, zeby sie akcja porodowa nie zaczela. Przynajmniej tu w Hagen tak jest. Ale lepiej tak niz czekac do samego konca i dopuszczac do sytuacji o ktorj Ewciaa pisala, ze dziecko sie nie odwrocilo i porod byl horrorem i dziecko i mama sie nameczyli.

Cesarkę zawsze robi się wcześniej, tydzień czasem dwa, to już zależy od lekarza. Ale jeśli lekarz przesuwa termin ze względu na wagę, a później jeszcze robi cesarkę wcześniej, to ciąża nie trwa nawet tych przepisowych 37. tygodni...
Ale mi sie wydaje, ze to juz bedzie tego 17 kwietnia 37 tygodni. Amelcia jest juz w 33 tygodniu przeciez. Chyba, ze cos mi sie porabalo. Jak tak to prosze o wybaczenie :-)

Jola30
isabela chcialabym porade bo juz zgupialam moja agencja odpisala mi ze nie beda mi placic macierzynskie i odeslali mi papiery z powrotem.Zastanawiam sie co mam robic poniewaz madra kolezanka doradza zebym wystosowala pismo do nich i jeszcze czekala na odpowiec czy lepiej dac sobie siana i juz wszystko skladac do JC.
dorac mi prosze poniewaz oni i tak juz wczesniej d.. na mnie wypieli i chyba nie ma sensu mojm zdaniem sie palowac i tam im jakies pismo wysylac a pozatym ja i tak chyba tam nie wroce do pracy po roku dziecka.

Jola.G - Z tego co pamietam to Isabela Ci pila kiedys zeby olac agencje i skladac do JC.

OJGunia wy wszystkie laski bylyscie szczuplutkie wiec wedlug wskazniku BMI wszystko pewnie w normie jest a ja no niestety waga sie tu nie bede chwalic.Zdjecia owszem bym wstawila ale jakos nie moge nie wiem moze cos robie zle bo wczoraj tak namieszalm ze musialm pisac do adminstratora z tlumaczeniem sie.
Po prostu chyba jaks tepawa jestem az mi glupio.

http://s10.suwaczek.com/20000429310117.pnghttp://www.suwaczek.pl/cache/b11eb3303f.png

gunia43
Jola30
isabela chcialabym porade bo juz zgupialam moja agencja odpisala mi ze nie beda mi placic macierzynskie i odeslali mi papiery z powrotem.Zastanawiam sie co mam robic poniewaz madra kolezanka doradza zebym wystosowala pismo do nich i jeszcze czekala na odpowiec czy lepiej dac sobie siana i juz wszystko skladac do JC.
dorac mi prosze poniewaz oni i tak juz wczesniej d.. na mnie wypieli i chyba nie ma sensu mojm zdaniem sie palowac i tam im jakies pismo wysylac a pozatym ja i tak chyba tam nie wroce do pracy po roku dziecka.

Jola.G - Z tego co pamietam to Isabela Ci pila kiedys zeby olac agencje i skladac do JC.

moze i pisala ale mi umknelo a pozatym musialm czekac na taki druk dlaczego nie beda placic i juz mam wiec teraz moge wszystko przez JC.nie wiem ja to tak rozumiem.

http://s10.suwaczek.com/20000429310117.pnghttp://www.suwaczek.pl/cache/b11eb3303f.png

Jola30
gunia43
Jola30

moze i pisala ale mi umknelo a pozatym musialm czekac na taki druk dlaczego nie beda placic i juz mam wiec teraz moge wszystko przez JC.nie wiem ja to tak rozumiem.
Jola.G - penie Ci isabela jeszcze odpisze raz ale ja pamietam, ze ona cos pisala, ze wlasnie z agencja to strata czasu, bo siemigaja i najlepiej od razu przez JC. Aj, te urzedy.
Co do zdjec to moze Ci jakos pomoge. Czego nie wiesz?

gunia43
Daffodil
gunia43

Ja mam dwie kolezanki, ktore cesarke mialy nie ze wzgledu na wage wczesniej, tylko na polozenie dziecka wlasnie - 2 tygodnie wczesniej. To chyba tak jest, ze wola czesniej zrobic, zeby sie akcja porodowa nie zaczela. Przynajmniej tu w Hagen tak jest. Ale lepiej tak niz czekac do samego konca i dopuszczac do sytuacji o ktorj Ewciaa pisala, ze dziecko sie nie odwrocilo i porod byl horrorem i dziecko i mama sie nameczyli.

Cesarkę zawsze robi się wcześniej, tydzień czasem dwa, to już zależy od lekarza. Ale jeśli lekarz przesuwa termin ze względu na wagę, a później jeszcze robi cesarkę wcześniej, to ciąża nie trwa nawet tych przepisowych 37. tygodni...
Ale mi sie wydaje, ze to juz bedzie tego 17 kwietnia 37 tygodni. Amelcia jest juz w 33 tygodniu przeciez. Chyba, ze cos mi sie porabalo. Jak tak to prosze o wybaczenie :-)

Nie, nie, ja już nawet o Amelci nie piszę, tylko o samym przesuwaniu terminów pod koniec ciąży. Ale to i tak bez znaczenia, to co tu będziemy gadać, bo lekarze i tak swoje wiedzą :)

amelcia8
WITAM WAS ! JA JEDNAK MAM NIE NAJLEPSZE WIEŚCI! SYNA NIE CZUJĘ TAK INTENSYWNIE OD 2-DNI JEDNAKŻE BADANIE USG NIE WYKAZUJE JAKIŚ NIEPOKOJĄCYCH SYGNAŁÓW! JAK SIĘ NIE POPRAWI DO PONIEDZIAŁAKU TO MAM PRZYJECHAĆ NA KTG !!
MAŁY MA 2200:yuppi:I TO JEST DOBRE:)
NIESTETY UŁOŻENIE POŚLADKOWE,TWARDY BRZUCH,MAŁA ILOŚĆ WÓD PŁODOWYCH TO NIE NAJLEPSZE WIADOMOŚCI!!
DO TEGO TERMIN NA 25 KWIETNIA:0:whoot::whoot::whoot::whoot::whoot:CO DO ROZWOJU TO WSZYSTKO W PORZDKU

Amelcia
najwazniejsze, ze maluszek zdrowy i ma juz solidna wage :)

jesli chodzi o wody plodowe, to tak, jak pisaly dziewczyny, pij wiecej i nie ograniczaj drastycznie soli (naduzywac tez nie wolno, po prostu solic z rozsadkiem)
Nadmiar wod jest o wiele grozniejszy...
i trzymam kciuki, zeby Twoja kryszyna dala jednak nura glowa w dol

http://www.suwaczki.com/tickers/klz9tv73nk2x05j3.png

Posiadanie dzieci przypomina odkrywanie nowych, niezwykłych pokoi w domu, w którym mieszkało się całe życie

gunia43
Joa22 - Cudenka te zdjecia dzieci. Uwielbiam Anne Geddes. Jej zdjecia zawsze mi sie podobaly. A tak jak juz jestesmy w temacie to pokaze Wam jakie dalam sobie na pulpit. Jak dla mnie poprostu MAJOWE SLONECZKA
[ATTACH]4499[/ATTACH]

o jaaaa.... :)

Posiadanie dzieci przypomina odkrywanie nowych, niezwykłych pokoi w domu, w którym mieszkało się całe życie

Jola30

Jola uwazam, ze juz dawno powinnas skladac dokumenty do Job Centre bo juz dostawalabys pieniadze niezaleznie od Twojej "wojny" z agnecja. A sprawe z agencja przekazalabym prawnikowi, wczesniej pisalam Ci o prawnikach z urzedu, dowiedz sie w counsilu gdzie masz prawnikow urzedowych i przedstaw im swoja sytuacje. Nie ma sensu tracic nerwow. Prawnicy wiedza jak zabrac sie za za to. Moja kolezanka tak zrobila i wygrala, trwalo to ponad rok, ale dostala duze odszkodowanie. Idz do Job Centre i powiedz, w ktorym tygodniu ciazy jestes i chcesz sie zarejestrowac na income support. Napewno bedzie Ci potrzebny paszport i maternity record. Wszystko tam Ci powiedza.
A jesli chodzi o agencje to idz do prawnika, pieprz macierzynski i chciej od nich odszkodowanie za to w jaki sposob Cie potraktowali i za to, ze przez dluzszy okres nie z Twojej winy nie mialas dochodow...
Powodzenia

http://www.suwaczki.com/tickers/ojxewn15stpumjv2.png

isabela
wlasnie sie obudzilam. Dostalam list ze szpitala, pisza, ze mam anemie, hemoglobine mam 10, a norlmal levels jest 11,5-14,2 i mam zaczac brac 2 tabletki zelaza dziennie. Kurcze, badanie krwi robili mi 2 tygodnie temu i jak by co to polozna miala dzwonic. Poza tym ile to jest 2 tabletki zelaza? Bez recepty, bez niczego, co za debile, wkurzyli mnie!

Isabela zadzwon do idiotow i dowiedz sie o szczegoly... normalnie, po cholere sa lekarze jesli masz sobie sama prowadzic ciaze i wyznaczac leki

kochane ale niewiadomo czy oni te terminy przesuwaja z powodu wagi dzidzi bo moze z powodu ulozenia ze tak przepuszczalnie no niewiem.Daffodil ja dobrze zrozumialam i zgadzam sie w zupelnosci z Toba,ale to tez musi byc dobry chyba lekarz...bo tak jak u mnie ten z PL wyliczyl z USG w 15 tc z moich obliczen na 16 maja!!a mi z OM wychodzi 29 kwietnia a z zaplodnienia no bo wiem kiedy i to na 100% tez tak obliczjac dokladnie dni hihize to koniec kwietnia.wiec jesli lekarz z doswiadczeniem alebo z wyksztalceniem jak obliczy raz to mysle ze sie niemyli i tak wychodzi.
Guniu aja tez sie poplakalam jak Oliwia niewidziala praktycznie cala noc przeplakalam dopuki niezadzwonilam rano do Lidki i pytalam jak piesio noc zniosl,bez nas,ona mi powiedziala ze rewelacja ze bardzo sie popisuje przed ich bokserka ktora ma juz 10 lat i patrzy na niego jak na debila kiedy jej przed oczami goni za swoim pseudo ogonem,hehe ze jak narazie najbardziej upatrzyl sobie pana domu bo reszta to kobiety i jak kladzie sie to kolo niego i ze wogole mowila no i pisala jeszcze meila ze mam sie niemartwic.oni sie przeprowadzili na wies maja duze podworko i psiak szaleje,a ja zapomnialam dac jego kocyk i caly czas lezy ten kocyk na jego miejscu...:36_2_18:i dzis na spacerze tak mi go brakowalo...
a i rwa kulszowa mi tez dokucza ale najczesciej jak chodze...a rano tak o6.30 juz niespalam bo czulam taki opor na spojenie lonowe tak jakby mala mi sie pchala dlatego wlasnie biale rzeczy juz sie piora pieluszki ubranka nastepne w kolejce jest posciel.matko az cala chodze niemoge sie doczekac srody i co mi powiedza apropo mieszkania.
a brzuszek to wyraznie widze ze jest nizej,ale sie nieprzejmuje bo czasem nawet ponad miesiac przed porodem moze sie obnizyc u Oliwi 3 tyg przed mi sie obnizyl.

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/20552.png

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/20553.png

gunia43
pat-k
Piatek juz, uf...
witajcie brzucholki.

NO Patka. Witaj! Gdzie sie podziewalas?

ciezkia polowe dnia mam za soba. Z ranca pojechalam do konsulatu RP na drugi koniec miasta, tam spedzilam 2 godziny krazac od okienka do okienka, czekajac az panie sobie kawe zaparza etc. Musialam zlozyc wniosek o nowy paszport i pelnomocnictwo na meza zrobic i zapytac o formalnosci po urodzeniu Tosi etc. mam wrazenie, ze polskie konsulaty to nie placowki wspierajace Polakow za granica tylko zarabiajace na rodakach. Kasa to jedyne okienko ktore jest ZAWSZE czynne.
W metrze obok mnie zaczelo sie szarpac jakis dwoch facetow, jedna z kobiet zlapala mnie za rekaw i odciagnela na bok w przeciwnym razie znalazlabym sie w ogniu walki.
Do domu dotarlam wymieta jak zuzyty papier sniadaniowy

boszzzz Patka dobrze, ze jakas myslaca babeczka kolo Ciebie siedziala. Ja tez mam takie wrazenie jak jestem w polskiej ambasadzie. Siedza tam takie postkomunistyczne baby, ktore wiedza wszystko najlepiej i wewntualnie udziela Ci informacji jesli odpowiednio "wleziesz" im w tylek....

Kur... zapomnialam kupic bulke tarta, a dzis schabowe mam robic. Zmykam znow do sklepu.

http://www.suwaczki.com/tickers/ojxewn15stpumjv2.png

Jolcia gratulacje z okazji wczorajszej 30tki :)
Gunia a Ty masz jeszcze tylko 50 dni do wielkiego planowego dnia!
czy wam tez zaczal sie tak czas dluzyc?? mi jakos sie wlecze...
z Polski juz kumpel wiezie mi stos ksiazek, nie moge sie doczekac

pat-k
gunia43
pat-k
Piatek juz, uf...
witajcie brzucholki.

ciezkia polowe dnia mam za soba. Z ranca pojechalam do konsulatu RP na drugi koniec miasta, tam spedzilam 2 godziny krazac od okienka do okienka, czekajac az panie sobie kawe zaparza etc. Musialam zlozyc wniosek o nowy paszport i pelnomocnictwo na meza zrobic i zapytac o formalnosci po urodzeniu Tosi etc. mam wrazenie, ze polskie konsulaty to nie placowki wspierajace Polakow za granica tylko zarabiajace na rodakach. Kasa to jedyne okienko ktore jest ZAWSZE czynne.
W metrze obok mnie zaczelo sie szarpac jakis dwoch facetow, jedna z kobiet zlapala mnie za rekaw i odciagnela na bok w przeciwnym razie znalazlabym sie w ogniu walki.

pat-k no to rzeczywiście atrakcji miałaś sporo :36_8_3: Dobrze, że wyszłaś z opresji bez uszczerbków :)

pat-k

Mi całkiem szybko czas leci... ale może dlatego, że zawsze mam stertę książek pod ręką, bibliotekę odwiedzam regularnie :)

pat-k
gunia43
pat-k
Piatek juz, uf...
witajcie brzucholki.

Oj nie dziwie sie! Ach te konsulaty i ambasady. Tyle sie ostatnio o nich naslyszalam i naogladalam. Te kolejki, ceny, terminy i w ogole. W Niemczech i Anglii ponoc nie wyglada to tez najlepiej.
Dobrze, ze juz to masz za soba.

pat-k

Mnie sie jakos nie dluzy. Wrecz przeciwnie. Juz 33 tydzien koncze i w szoku jestem, ze tak to zlecialo! No i wreszcie dostalam POWERA!

Daffodil
pat-k

Mi całkiem szybko czas leci... ale może dlatego, że zawsze mam stertę książek pod ręką, bibliotekę odwiedzam regularnie :)
A nie sie czytac jakos w ciazy nie che. Mam klopoty z koncentracja normalnie! Probowalam nawet ostatnio jak mnie kregoslup lupal za ksiazke zlapac ale nic z tego. Mysli mi jakos na inne tory uciekaja!

gunia43
Daffodil
pat-k

A nie sie czytac jakos w ciazy nie che. Mam klopoty z koncentracja normalnie! Probowalam nawet ostatnio jak mnie kregoslup lupal za ksiazke zlapac ale nic z tego. Mysli mi jakos na inne tory uciekaja!

ja przez cale studia mialam taka faze, ze nie moglam czytac. tzn, nic poza obowiazkowymi ksiazkami. A poza tym to od dziecinstwa polykam ksiazki kilogramami :)
ale ostatnio faktycznie zdarza mi sie przysnac nad ksiazka ;) i oczy pobolewaja...