Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

amelcia8
no tak daffodil jak jest dobry wynik to ok:)!!ale co jak się okaże że dziecko jest chore co wtedy???? usunąć już się nie da i nie wiem która z nas by się tego podjeła bo ja na pewno nie!1!!! a jest też druga zła strona po takim szoku czekasz i żywisz się nadzieją że może jednak wszystko będzie ok !!a ja nie chciałabym przechodzić tak ciężkiego okresu w ciąży

Niektóre kobiety twierdzą, że lepiej się do tego psychicznie przygotować niż dowiedzieć się dopiero podczas porodu. Ja tam nie wiem, w ogóle lepiej o takich sprawach nie myśleć. Bo zeszłyśmy na jakieś depresyjne tematy.
Nasze majowe maleństwa z całą pewnością będą zdrowiutkie!!

Daffodil
amelcia8
no tak daffodil jak jest dobry wynik to ok:)!!ale co jak się okaże że dziecko jest chore co wtedy???? usunąć już się nie da i nie wiem która z nas by się tego podjeła bo ja na pewno nie!1!!! a jest też druga zła strona po takim szoku czekasz i żywisz się nadzieją że może jednak wszystko będzie ok !!a ja nie chciałabym przechodzić tak ciężkiego okresu w ciąży

Niektóre kobiety twierdzą, że lepiej się do tego psychicznie przygotować niż dowiedzieć się dopiero podczas porodu. Ja tam nie wiem, w ogóle lepiej o takich sprawach nie myśleć. Bo zeszłyśmy na jakieś depresyjne tematy.

ja też jestem dobrej myśli !!! dziewczyny pomyślcie my rodzimy w maju - miesiącu wiosny, odrodzenia, kiedy wszystko się budzi do życia, kiedy zwierzęta łączą się w pary, kiedy są ważne uroczystosci np. matura, komunia
kiedy matka natura pokazuje nam jaka jest piękna

to musi byc dobry znak !!!!

ja jestem pozytywnej mysli !!!!!!!!!!:taniec1:

http://s2.pierwszezabki.pl/021/021438990.png
KIEDY DECYDUJESZ SIĘ NA DZIECKO TO ZGADZASZ SIĘ ŻEBY OD TEJ CHWILI TWOJE SERCE PRZEBYWAŁO POZA TWOIM CIAŁEM

Melduje sie, dziewczyny po wizycie w szpitalu.
Mialam dluga rozmowe z lekarzem. No niestety nie mam najlepszych wynikow. Jak to stwierdzila dr z jednej strony dobre z drugiej zle... Genralnie ryzyko u mnie wyliczyli dosc wysokie. Musze i chce zrobic amniopunkcje. 25 listopada o 9 rano mam zabieg. Stwierdzilam, ze musze wiedziec. Moze bedziecie mnie ganily za mysli, ale nie wyobrazam sobie urodzic dziecka z syndromem downa. Wiem, ze bedzie dobrze i potwierdzi sie to, ze urodze zdrowe dziecko, ale chce to wiedziec. Szpital, w ktorym bedzie zabieg jest jednym z najlepszych w Londynie. Babka powiedziala, jesli w innych szpitalach jest zagrozona ciaza to na te badania przysylaja do nich. Ryzyko poronienia po amniopunkcji jest 1-2%, a w moim szpitalu to ryzyko wynosi ponizej 0,05%.

http://www.suwaczki.com/tickers/ojxewn15stpumjv2.png

Daffodil
amelcia8

ja o dzieciach chorych wiem duzo bo z nimi pracuje i wieszcie mi że to ciężkie, ale nasze maleństwa będą zdrowe zobaczycie w końcu MAJOWE :)

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37io4pumqf8for.png

Daffodil
Ewciaa
Daffodil to super ja na zwolnienie pójde pewnie od 1 lutego ale zobaczymy jak będe się czuć narazie jest ok. :)
ide sprzątać będe zaglądac do tutaj :)

Ja właśnie tak sprzątam. Pościeram kurze na jednej szafce i patrzę co na forum :) Dlatego to robię już od paru godzin i jeszcze końca nie widać :)

a ja skończyłam na dziś tylko mój pokój sprzątałam, a jutro reszta :) rano do pracy bo odrabiamy, później sprzątanie i robienie sałatek na imieniny mamy :)

isabela
Mialam dluga rozmowe z lekarzem. No niestety nie mam najlepszych wynikow. Jak to stwierdzila dr z jednej strony dobre z drugiej zle... Genralnie ryzyko u mnie wyliczyli dosc wysokie. Musze i chce zrobic amniopunkcje. 25 listopada o 9 rano mam zabieg. Stwierdzilam, ze musze wiedziec. Moze bedziecie mnie ganily za mysli, ale nie wyobrazam sobie urodzic dziecka z syndromem downa. Wiem, ze bedzie dobrze i potwierdzi sie to, ze urodze zdrowe dziecko, ale chce to wiedziec. Szpital, w ktorym bedzie zabieg jest jednym z najlepszych w Londynie. Babka powiedziala, jesli w innych szpitalach jest zagrozona ciaza to na te badania przysylaja do nich. Ryzyko poronienia po amniopunkcji jest 1-2%, a w moim szpitalu to ryzyko wynosi ponizej 0,05%.

isabela wszystko będzie dobrze tego dnia bedziemy z Tobą,ja nie wiem jak bym postąpiła to Twoja decyzja,
znalazłam może chciałaby,ś poczytać : Amniopunkcja robić czy nie? - Forum BabyBoom

[B]isabela napisała Zobacz post
Mialam dluga rozmowe z lekarzem. No niestety nie mam najlepszych wynikow. Jak to stwierdzila dr z jednej strony dobre z drugiej zle... Genralnie ryzyko u mnie wyliczyli dosc wysokie. Musze i chce zrobic amniopunkcje. 25 listopada o 9 rano mam zabieg. Stwierdzilam, ze musze wiedziec. Moze bedziecie mnie ganily za mysli, ale nie wyobrazam sobie urodzic dziecka z syndromem downa. Wiem, ze bedzie dobrze i potwierdzi sie to, ze urodze zdrowe dziecko, ale chce to wiedziec. Szpital, w ktorym bedzie zabieg jest jednym z najlepszych w Londynie. Babka powiedziala, jesli w innych szpitalach jest zagrozona ciaza to na te badania przysylaja do nich. Ryzyko poronienia po amniopunkcji jest 1-2%, a w moim szpitalu to ryzyko wynosi ponizej 0,05%.[/B
isabela własnie dzisiaj poruszyłam ten temat :(
dziwi mnie że teraz zauważyli to przecież wczesniej byłaś na badaniach i nawet masz zdjęcie malucha i wszystko było ok!!
czyzbym się myliła to mnie popraw !!
wiesz wiem jak się czujesz uwierz mi bo mnie takie przeczucia męczą przez całą ciąże
i ja tam życze ci wytrwałośći w tych cięzkich chwilach i powiem ci żę nie musi być źle bo moja ciocia miała też skierowanie 5-lat temu z swoim berbeciem na aminopunkcję ale się nie zgodziła i dziecko jest zdrowe jak ryba!!!
pozdrawiam cię cieplutko trzymaj się

http://www.suwaczek.pl/cache/76b1a6931d.png

isabela

isabela to dobrze, ze masz zabieg w tak dobrej klinice. 0,05% to na prawde juz minimalne ryzyko. badz dobrej mysli. kiedy beda wyniki po amniopunkcji?

http://www.suwaczki.com/tickers/klz9tv73nk2x05j3.png

Posiadanie dzieci przypomina odkrywanie nowych, niezwykłych pokoi w domu, w którym mieszkało się całe życie

Amelcia to nie tak. W moim wieku robi sie szczegolowe badania genetyczne. Najpierw USG genetyczne - sprawdzanie karczku dziecka (ziarnistosc- czy jakos tak) oraz rozwiniecie kosci nosowej. Tego samego dnia pobiera sie krew na sprawdzenie 3 czynnikow hormonalnych. Wynik tych badan sumuje sie i na tej podstawie ustalasz jakie jest ryzyko urodzenia dziecka z syndromem downa. Moje USG wyszlo pozytywnie, moj wiek (37 lat) zawyza ryzyko i dodatkowo krew, ktorej wyniki mieli dopiero dzis. Dwa czynniki mam ok, ostatni bardzo zawyzony. Suma wszystkiego - lepiej zrobic amniopunkcje bo ryzyko jest wysokie. To tak naprawde w maksymalnym skrocie i bez medycznych tekstow, ktorych i tak nei spamietalam.

http://www.suwaczki.com/tickers/ojxewn15stpumjv2.png

isabela
pat-k wstepny wynik bede miala po 3 dniach, szczegolowy po 2 tygodniach.

fajnie, ze wstepny juz po 3 dniach. Nie wyobrazam sobie tego stresu i oczekiwania 2 tygodnie na jakiekolwiek wyniki. isabela ja tez podjelabym decyzje o amniopunkcji w razie ryzyka po badaniach bezinwazyjnych, zwlaszcza, gdyby byla mozliwosc zrobic to u bardzo doswiadczonego lekarza jak gunia43 czy w dobrej klinice jak u Ciebie.
Mocno wierze, ze nasze majowe sloneczka poczely sie pod dobra gwiazda i wszystkie urodzimy w maju zdrowe dzieci

http://www.suwaczki.com/tickers/klz9tv73nk2x05j3.png

Posiadanie dzieci przypomina odkrywanie nowych, niezwykłych pokoi w domu, w którym mieszkało się całe życie

Isabela gratuluje podjecia decyzji. Tez bym sie zdecydowała. Niewiedza by mnie dobiła.
A ja juz po wizycie. Maluch ma 15cm z nóżkami. Lekarz mi pokazywał jego żołądek i mówił ze jest własnie po jedzeniu bo żołądek ma pełny..No tak on wcina a ja wymiotuje:36_15_9: Mówi że jest bardzo zdrowy i ruchliwy i że ma piekne nóżki:taniec1: Dostałam zelazo w tabletkach i mam isc do poradni diabetologicznej w sprawie mojej glukozy. Za miesiąc kolejna wizyta. No to wszystko

Isabela- masz już dwie- prawie dorosłe;-)dziewczyny,więc jestem pewna,że i tym razem dołączy do WAS zdrowe maleństwo.JA trzymam kciuki!!!
dziewczyny wy tyle piszecie, a ja nie nadążam z czytaniem;-(chodzę z moją Bianką na spacery i ciągle zbieramy liście do wazonu- takie urocze, bo jej to sprawia duużo przyjemności;-)a teraz smażymy dorszyka, mniam, no i kapustka kiszona i ziemniaczki.mężuś się ucieszy;-)))