Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

Daffodil
mama2
Daffodil

Alvareza :)
Od B-H różnią się głównie tym, że są zupełnie bezbolesne.

a coz to takiego?

Co oznaczają:
Pojawiają się po 20. tygodniu ciąży. Są skurczami fizjologicznymi, charakterystycznymi dla prawidłowego przebiegu ciąży, ale nie wszystkie ciężarne je odczuwają. Ich zadaniem jest przygotowanie macicy do skurczów porodowych. Nie prowadzą jednak do porodu, czyli nie są na tyle silne i skuteczne, by doszło do rozwarcia szyjki macicy i by wypchnąć dziecko.

Co czujesz:
Mięsień macicy napina się, twardnieje w różnych miejscach. Nie jest to bolesne, ale może być nieprzyjemne. Skurcze pojawiają się nagle i szybko mijają.

Co przyniesie ulgę:
Oddychaj spokojnie, we własnym rytmie.
Kurcze to te jednak mam. A czemu sluza te a czemu tamte. MOzna sie pogubic! :-)

elwira
Witam mamuśki:)

właśnie wróciłam od lekarza i NIE MA INFEKCJI ciesze się jak głupia:36_2_34::36_1_19: a co do brzucha to mam dużo odpoczywać, tu nie znają nos-pa wiec nawet nie pytałam tylko jak coś będę brać.
Do którego tygodnia można właściwie brać leki rozkurczowe?
Najgorsze ze to nie była moja doktor (bo wyjechała) wiec zwolnienia nie mam a plecy nadal bolą muszę dać rade tylko w tym tygodniu a później znów zwolnienie, mam nadzieje.

BARDZO DZIĘKUJE ZA TRZYMANIE KCIUKÓW :mylove::o_master::36_4_13:

No to suuuper kochana dbaj teraz o siebie i wszystko bedzie dobrze:36_3_16::36_3_16:

http://www.suwaczek.pl/cache/e97dcacce8.png http://s2.pierwszezabki.pl/021/021013940.png?8788

Maja

elwira

właśnie wróciłam od lekarza i NIE MA INFEKCJI ciesze się jak głupia:36_2_34::36_1_19: a co do brzucha to mam dużo odpoczywać, tu nie znają nos-pa wiec nawet nie pytałam tylko jak coś będę brać.
Najgorsze ze to nie była moja doktor (bo wyjechała) wiec zwolnienia nie mam a plecy nadal bolą muszę dać rade tylko w tym tygodniu a później znów zwolnienie, mam nadzieje.

No to super, że wyniki dobre.
Szkoda tylko, że zwolnienia się nie udało wykombinować. Będziesz się biedulko musiała ten tydzień przemęczyć.

gunia43
Daffodil
lutka

no własnie, wg m jak mama to nie sa skurcze b-h tylko jeszcze jakies inne. Moze Daffodil znajdzie to w gazecie.

Alvareza :)
Od B-H różnią się głównie tym, że są zupełnie bezbolesne.
Ja mam takie wlasnie najczesciej kilkunastosekundowe, do miuty czasem, zupelnie bezbolowe. Brzuch wtedy tak mi sie podnosi do gory i przez skore mozna dokladnmie wyczuc, gdzie jest macica - taka twarda sie robi. W nocy jak leze i maly fika tez je mam. Ale ja je juz od stawiania sie brzucha odrozniam i sie nie martwie.

Ja też je mam. Zauważyłam zupełnie przypadkiem, jak trzymałam rękę na brzuchu. Bo bez tego to zupełnie niewyczuwalne są.

katja79
A wlasciwie to mam pytanko na jakiej podstawie lekarz okresla czy infekcja jest czy jej nie ma???????????????? mi bakterie w moczu wychodza caly czas a jakos nikt nic nie mówi mi o zadnej infekcji wiec nie wiem :36_2_13: a jak jest u Was?

Chyba właśnie na podstawie badania z moczu. Może te bakterie, które wychodzą u Ciebie, to coś co w moczu może się pojawiać i nie jest to żadna infekcja.
Ja na razie wyniki miałam w porządku.

elwira

Elwira. Ciesze sie razem z Toba. To jest dobre co sie dobrze konczy, jak to mowia :mylove:

katja79
A wlasciwie to mam pytanko na jakiej podstawie lekarz okresla czy infekcja jest czy jej nie ma???????????????? mi bakterie w moczu wychodza caly czas a jakos nikt nic nie mówi mi o zadnej infekcji wiec nie wiem :36_2_13: a jak jest u Was?

u mnie tez zawsze pisze l. bakterie ale lekarz mowi ze te sa zawsze przy pobraniu moczu i faktycznie mial racje bo zrobiłam sobie na własna reke posiew w moczu i nic nie wyszło

mama2
katja79

u mnie tez zawsze pisze l. bakterie ale lekarz mowi ze te sa zawsze przy pobraniu moczu i faktycznie mial racje bo zrobiłam sobie na własna reke posiew w moczu i nic nie wyszło

Może napiszę coś o czym już wiecie, a jak nie, to się komuś przyda :)
Próbkę moczu do badania oddaje się zawsze po porządnym podmyciu się, mydłem albo żelem do higieny int. zależy co tam kto stosuje. I pierwszy strumień moczu zawsze do kibelka, dopiero środkowy strumień do pojemniczka. Inaczej zawsze wyjdą bakterie, bo po całej nocy gromadzą się na cewce moczowej.

Daffodil
mama2
katja79

Próbkę moczu do badania oddaje się zawsze po porządnym podmyciu się, mydłem albo żelem do higieny int. zależy co tam kto stosuje. I pierwszy strumień moczu zawsze do kibelka, dopiero środkowy strumień do pojemniczka. Inaczej zawsze wyjdą bakterie, bo po całej nocy gromadzą się na cewce moczowej.

tak zawsze robie ale podobno cos sie zawsze moze przylatac

mama2
Daffodil
mama2

To prawda, ale wtedy na pewno prawdopodobieństwo mniejsze. Napisałam o tym, bo ja dowiedziałam się dopiero w ciąży jak to powinno wyglądać :)

Daffodil i Mama macie racje ale moczy jaki się daje do badania nie jest jałowy wiec coś z kibelka, powietrza czy pojemnika może sie przyplątać i najczęściej jeśli nie jest tego dużo to lekarze się tym nie martwią.
Jak by nie patrzeć to nasze organizmy są osłabione bo wszystko co dobre maluchy nam zabierają a reszta śmieci nam zostaje:)

http://www.suwaczek.pl/cache/81f6d70ef3.png
http://www.suwaczek.pl/cache/b444194b7a.pnghttp://www.suwaczek.pl/cache/de95d1bd24.png

elwira
daffodil i mama macie racje ale moczy jaki się daje do badania nie jest jałowy wiec coś z kibelka, powietrza czy pojemnika może sie przyplątać i najczęściej jeśli nie jest tego dużo to lekarze się tym nie martwią.
Jak by nie patrzeć to nasze organizmy są osłabione bo wszystko co dobre maluchy nam zabierają a reszta śmieci nam zostaje:)

zgadzam sie :))

Daffodil
mama2
Daffodil

To prawda, ale wtedy na pewno prawdopodobieństwo mniejsze. Napisałam o tym, bo ja dowiedziałam się dopiero w ciąży jak to powinno wyglądać :)

Hm no ja tez wlasnie sie dowiedziala od naszej skarbnicy wiedzi Daffodil :36_3_16: a ze wsobote tez wlasnie mnie to czeka to zrobie to wg instrukcji i zobacze co wyjdzie:smile_jump:

A ja wlasnie buszuje na blogu mojej malej ulubionej Toli (która juz Wam pokazywalam) a tym razem po to zeby podpatrzec jak wyglada jak ma miesiac....potem dwa... a potem trzy bo jestem ciekawa jak to bedzie u mojej Mai ....jejku juz nie moge sie jej doczekac...chyba zatule i zacaluje wlasne dziecko...

a jesli Wy tez macie ochotke podpatrzec co nieco to wrzucam linka Tola - nasza mała, ukochana dziewczynka: grudzień 2007 zaczynajac od grudnia czyli miesiaca jej urodzin a dalej to juz wedle zyczenia ogladajcie....jesli chcecie...

http://www.suwaczek.pl/cache/e97dcacce8.png http://s2.pierwszezabki.pl/021/021013940.png?8788

Maja

elwira

Elwira wspaniale wiesci :) i odpoczywaj ile to jest mozliwe. Jesli nici ze zwolnienia to niech chociaz w domu Cie porozpieszczaja.
Co do no-spa, to straj sie brac raczej sporadycznie. slyszalam juz od kilku lekarzy (a, bylo ich juz u mnie troche), ze w duzej ilosci no-spa rozmiekcza szyjke.

http://www.suwaczki.com/tickers/klz9tv73nk2x05j3.png

Posiadanie dzieci przypomina odkrywanie nowych, niezwykłych pokoi w domu, w którym mieszkało się całe życie

katja79

mi tez wychodza od pewnego czasu bakterie w umiarkowanej ilosci. Rozmawialam z zaprzyjazniana laborantka i ona mowi, ze albo (tak jak pisze Daffodil) mocz byl "nie srodkowy strumien" czyli od razu do pojemniczka albo to wlasna, niegrozna flora bakteryjna. Robilam juz 2 razy badanie na posiew i nie wychodzily zadne bakterie...
Podobno trzeba sie niepokoic dopiero jesli bakterie sa "w duzej ilosci, liczne" czy jak tam opisuja

http://www.suwaczki.com/tickers/klz9tv73nk2x05j3.png

Posiadanie dzieci przypomina odkrywanie nowych, niezwykłych pokoi w domu, w którym mieszkało się całe życie

katja79
Daffodil
mama2

Hm no ja tez wlasnie sie dowiedziala od naszej skarbnicy wiedzi Daffodil :36_3_16: a ze wsobote tez wlasnie mnie to czeka to zrobie to wg instrukcji i zobacze co wyjdzie:smile_jump:

A ja wlasnie buszuje na blogu mojej malej ulubionej Toli (która juz Wam pokazywalam) a tym razem po to zeby podpatrzec jak wyglada jak ma miesiac....potem dwa... a potem trzy bo jestem ciekawa jak to bedzie u mojej Mai ....jejku juz nie moge sie jej doczekac...chyba zatule i zacaluje wlasne dziecko...

a jesli Wy tez macie ochotke podpatrzec co nieco to wrzucam linka Tola - nasza mała, ukochana dziewczynka: grudzień 2007 zaczynajac od grudnia czyli miesiaca jej urodzin a dalej to juz wedle zyczenia ogladajcie....jesli chcecie...

To cieszę się, że informacja się przydała :)
A tego bloga też przeglądam regularnie :)