Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

mama2
katja79
hej babeczki witam srodowo my własnie wróciłysmy ze szczepienia zaliczyłysmy maly spacerek ale sie rozpadalo wiec przyszlysmy do domu.
Gadalam z lekarka o odstawieniu od piersi no i bardzo mi odradzala szczególnie ze teraz okres jesienno- zimowy i ze dzieci strasznie choruja i zeby jeszcze sie wstrzymac bo wg niej na cycu dzieci choruja duuuzo rzadziej a jezeli nawet to lzej wszystko przechodza... no i postanowilam sie jeszcze troche przemeczyc...

Daffodil pytalam o ten odstep od nastepnego szczepienia na WZW nie musi byc równe 6 tygodni ale tak mniej wiecej po takim czasie kazala przyjsc, nie ma to juz takiego znazenia jak przy skojarzonych .

a my kolejna noc przespalysmy razem Maja przyklejona do cycka spi jak anioł nie chce skubana w nocy smoka wiec spie na jednym boku i dzisiaj jak wstalam to myslalam ze odlezyna murowana...:lup:

mam pytanie ? czy Maja nie wypuszcza cyca przez noc ? czy jak pociumka troche to wypuszcza? Dobrze ze przez ten okres bedziesz jeszcze karmic ..maksio wczoraj dostal mega kataru zanosilo sie na porzdana chorobe bo az oczy mial czerwone a dzis ani sladu!!!

nie raczej nie wypuszcza a potem ja juz zasypiam bo dlugo ciumka ale jak sie przebudza to dlatego ze cycka szuka wiec pewnie wkoncu puszcza albo ja sie ruszam i jej wyciagam tego nie wiem:D

http://www.suwaczek.pl/cache/e97dcacce8.png http://s2.pierwszezabki.pl/021/021013940.png?8788

Maja

katja79
hej babeczki ja tylko na chwile bo mala po tej szczepionce spi niespokojnie a ja wzielam sie za robiienie zupek mam pytanko ile dajecie tego masełka?? bo ja chyba przesadzilam zrobilam z 4 marcheewek 2 pietruszek kawalka selera i 2 malych ziemniaczków i malutkiej rózyczki kalafiora i dalam z takiej malej oselki z 1,5 cm moze 2 jak myslicie nie za tłusto???

Jejku ja nie wiem, bo ja daję oliwę. Ale jak już dałaś, to się nie zastanawiaj :)

Daffodil
lutka
Daffo ale przez pierwsze 3 miesiące mogą się pojawiać plamienia.

Jola
biedactwo z Juleńki, i wy też się wymęczycie. Oby jak najszybciej te ząbki wyszły.

Ale przez pierwsze 3 miesiące po ciąży czy przy tabletkach? Bo okresów już miałam parę i wszystko było w porządku, dopiero po tabletach się zaczęło, więc to na pewno od tego.

przez pierwsze 3 cykle brania tabletek. Zerknij do ulotki, powinno byc tam to napisane.

Kamidianka
katja79
hej babeczki ja tylko na chwile bo mala po tej szczepionce spi niespokojnie a ja wzielam sie za robiienie zupek mam pytanko ile dajecie tego masełka?? bo ja chyba przesadzilam zrobilam z 4 marcheewek 2 pietruszek kawalka selera i 2 malych ziemniaczków i malutkiej rózyczki kalafiora i dalam z takiej malej oselki z 1,5 cm moze 2 jak myslicie nie za tłusto???

Hmmm, nie mam pojęcia, czy za dużo, ja dodaję oliwe z oliwek, na 3 porcje półtorej łyżki. Z tego, co wiem, można dodać trochę więcej, gdy dziecko ma problem z kupkami, polecam, sama próbowałam, ma potem maślane kupki, a nie twarde. Pamiętam, że Maja też miała niegdyś problemy, tak? To nie powinno jej zaszkodzić, ale obserwuj po podaniu.

dzieki kochana:Kiss of love::Kiss of love: a z tymi kupami problem ma tzn takie twarde bobki robi:D

http://www.suwaczek.pl/cache/e97dcacce8.png http://s2.pierwszezabki.pl/021/021013940.png?8788

Maja

Daffodil
katja79

Jejku ja nie wiem, bo ja daję oliwę. Ale jak już dałaś, to się nie zastanawiaj :)

jak bedzie za tłusto to kupa wystrzeli jak z procy :)

Daffodil
katja79

dzieki:Kiss of love:
no tak najwyzej sama zjem:D a z oliwa moja jesc nie chciala wiec zobacze jak bedzie teraz z masełkiem...:eyes:

Maja

Daffodil
e2e2
Mama nie dzwoni a telefon wyłączony rety coś się chyba stało.Małego zrzucam na dół do teściowej ,maluję oko i jadę do szpitala bo za długo to trwa.Do potem.

Napisz od razu. I nie stresuj się, na pewno wszystko jest w porządku! Kciuki dalej trzymamy.

U Tati wszystko dobrze ,dopiero o 17 skończyli operację.Na sali leży z kumplem którego zna od lat i tak wesoło jest bo tamten ciągle nawija i boki można zrywać.Jadąc wpakowałam do torby dwa batony bo bez tego nie ruszam się nigdzie i Tato taki głodny zaraz zjadł jednego a jeszcze nie może ale to nic.Jejku już ma to za sobą jaka ulga.:guitar:

lutka
Daffodil
katja79

a mi chodzilo po glowie ze ja wątroba moze rozboli:lup::lup:

Maja

katja79
Kamidianka
katja79

Hmmm, nie mam pojęcia, czy za dużo, ja dodaję oliwe z oliwek, na 3 porcje półtorej łyżki. Z tego, co wiem, można dodać trochę więcej, gdy dziecko ma problem z kupkami, polecam, sama próbowałam, ma potem maślane kupki, a nie twarde. Pamiętam, że Maja też miała niegdyś problemy, tak? To nie powinno jej zaszkodzić, ale obserwuj po podaniu.

dzieki kochana:Kiss of love::Kiss of love: a z tymi kupami problem ma tzn takie twarde bobki robi:D

No to powinno jej nawet pomoc :)

http://www.suwaczek.pl/cache/4087228f40.png

e2e2
Daffodil
e2e2
Mama nie dzwoni a telefon wyłączony rety coś się chyba stało.Małego zrzucam na dół do teściowej ,maluję oko i jadę do szpitala bo za długo to trwa.Do potem.

Napisz od razu. I nie stresuj się, na pewno wszystko jest w porządku! Kciuki dalej trzymamy.

U Tati wszystko dobrze ,dopiero o 17 skończyli operację.Na sali leży z kumplem którego zna od lat i tak wesoło jest bo tamten ciągle nawija i boki można zrywać.Jadąc wpakowałam do torby dwa batony bo bez tego nie ruszam się nigdzie i Tato taki głodny zaraz zjadł jednego a jeszcze nie może ale to nic.Jejku już ma to za sobą jaka ulga.:guitar:

no to super ze juz po a teraz w dobrym towarzystwie szybko dojdzie do siebie:smile_jump:

Maja

lutka
Daffodil
katja79

Dokładnie, o wiele mniejszym wysiłkiem Lenka wydala ;)

e2e2
Daffodil
e2e2

Fantastyczne wieści!!
:smile_move:

Daffodil
e2e2
lutka

ech sama sie waham :/ czuję się dobrze za kółkiem, ale wiem jak jeżdżą kierowcy po krakowie, siedzą sobie na ogonie jadąc przez miasto 90. A trasa? Niby spoko, ale z dzieckiem to jednak nie to samo co samemu. około 244 km.

Ja bym w życiu nie pojechała.Ostatnio jak wracaliśmy z poprawin ok 80 km to Filip tak się pruł że nie było innego wyjścia jak ręce Taty i tak prawie całą drogę.Jak wsiadaliśmy do auta to był śpiący,zawszę tak robię i zawsze spał a ty zonk!To byłby dla mnie koszmar jakby mi tak płakał a jak byłabym sama!Więc ja bym nie pojechała tyle kilometrów sama z dzieckiem.

Oglądajcie TVN będzie o chustach.

Tak dla ostrzeżenia, oglądałam kiedyś program, w którym pokazana była symulacja co dzieje się z dzieckiem trzymanym podczas jazdy na rękach. Przy minimalnym uderzeniu siła jest tak duża, że maluch przelatuje przez przednią szybę, bo rodzic nie jest w stanie go utrzymać. Pod żadnym pozorem nie wyciągajcie dzieci z fotelików. Naprawdę lepiej się zatrzymać i zmarnować nawet godzinę na uspokojenie dziecka...

Wiem ja też oglądałam coś takiego ,straszne są konsekwencje.Najwięcej dzieci ginie w takich najkrótszych trasach ok 3-5 kim od domu bo rodzice twierdzą że to tylko kawałek drogi to można bez pasów.
Filip zawsze jest pozapinany a ten incydent u Taty na rękach mam nadzieję że się nie powtórzy.

2e2e
widzisz :) nie dość ze operacja sie udała, to tato dobrze sie czuje i boki zrywa :)

Katja fotelik przyszedł. Nie mam porównania z innymi ale wydaje sie byc ok. Żadna rewelacja, i ma mały feler. Nóżki krzeselka wsadza się w takie plastikowe elementy zeby stało. W tych nózkach są takie bolczyki, które wskakują w stojaki zeby ze tak powiem "siadły" porządnie. Niestety w przedniej części bolce nie chcą wskoczyć. Sprzedawca powiedzial, ze niektóre zielone modele maja za małe dziurki i dlatego bolec nie ma jak skoczyć, i ze wystarczy je o jakis milimetr poszerzyć i bedzie ok. Jutro zawioę do pracy, żeby mechanik cos z tym zrobił. SIę zobaczy co z tego będzie. I foty w krzesełku (Szymus zadowolony ze hoho ze tak wysoko siedzi), i dupka w górę.

Daffodil
e2e2
Kamidianka
No to pięknie Szymonek przesypia noce, śpioszek sie robi z niego hehe. A w nocy co je i ile?
No, moja w dzień też nie może, przez to marudna, bo zmęczona. Jak zaliczy 3 drzemki po pół godziny, to jestem szczęśliwa.

Filipcio dokładnie wczoraj spał 3 razy po 30 min i to mu też starcza.Ja na razie zasypia sam w wózku i jak śpiący to bujnę dwa razy i śpi,nie ma noszenia na rękach jak dawniej i w ogóle to takie kochane to moje dziecię że szok.Potrafi sam się bawić non stop!!!Tylko daje sygnał żeby mu zabawę zmienic bo jest już znudzony tą co się bawił.W kilka dni opanował przekręcanie się z plecków na brzuszek,jak siedzi oparty to też na brzuch się sam przekręca.Jest zachwycony bo chyba odkrył że ma dwie rączki i strasznie nimi wymachuje aż się nieraz nawet mocno walnie,jak leży to podnosi już głowę do siadania.Dosłownie kilka dni i tak mi się dziecko rozwinęło że jestem w szoku.

Ale zdolniacha z Filipka!!
A może on tak źle spał, bo przechodził skok rozwojowy? Skok minął, Filip śpi porządnie i przy okazji jeszcze nowe umiejętności nabył :)

Też tak mi się wydaje że skok przychodził nocą bo w dzień to zawsze był grzeczny.

lutka
Daffodil
lutka
Daffo ale przez pierwsze 3 miesiące mogą się pojawiać plamienia.

Jola
biedactwo z Juleńki, i wy też się wymęczycie. Oby jak najszybciej te ząbki wyszły.

Ale przez pierwsze 3 miesiące po ciąży czy przy tabletkach? Bo okresów już miałam parę i wszystko było w porządku, dopiero po tabletach się zaczęło, więc to na pewno od tego.

przez pierwsze 3 cykle brania tabletek. Zerknij do ulotki, powinno byc tam to napisane.

No chyba, że tak. Ale dziwne, że kiedyś tak nie miałam. No nic, przejdę się do lekarza, zobaczymy co powie.

e2e2
mama2
e2e2 sliczny Filipek a kombinezon ekstra , moj ma podobnie w lozeczku duzo zabawek i przytulanek i tez lubi spedzac tam czas..a co to juz pietke z chleba wcina??

Tak przylepkę dostaje prawie codziennie,a co tam niech się chłopak naje ha ha ha

a ile ma zabawek!! hoho, śliczny ten Filipek, ma taką nieco egzotyczną urodę, czasem wygląda jak mały mulatek :D

lutka

2e2e
widzisz :) nie dość ze operacja sie udała, to tato dobrze sie czuje i boki zrywa :)

Katja fotelik przyszedł. Nie mam porównania z innymi ale wydaje sie byc ok. Żadna rewelacja, i ma mały feler. Nóżki krzeselka wsadza się w takie plastikowe elementy zeby stało. W tych nózkach są takie bolczyki, które wskakują w stojaki zeby ze tak powiem "siadły" porządnie. Niestety w przedniej części bolce nie chcą wskoczyć. Sprzedawca powiedzial, ze niektóre zielone modele maja za małe dziurki i dlatego bolec nie ma jak skoczyć, i ze wystarczy je o jakis milimetr poszerzyć i bedzie ok. Jutro zawioę do pracy, żeby mechanik cos z tym zrobił. SIę zobaczy co z tego będzie. I foty w krzesełku (Szymus zadowolony ze hoho ze tak wysoko siedzi), i dupka w górę.W zielieni mu do twarzy :)
Moja tak samo dupka zarzuca hehe.
A SZymko ciągle się tak ślini? Bo widzę śliniaczek. Chyba, że tuż przed zdjęciem albo po nim jadł. Długo w krzesełku usiedzi?

e2e2
Daffodil
e2e2

Super!! Wiedziałam, że będzie dobrze :)

lutka
e2e2
mama2
e2e2 sliczny Filipek a kombinezon ekstra , moj ma podobnie w lozeczku duzo zabawek i przytulanek i tez lubi spedzac tam czas..a co to juz pietke z chleba wcina??

Tak przylepkę dostaje prawie codziennie,a co tam niech się chłopak naje ha ha ha

a ile ma zabawek!! hoho, śliczny ten Filipek, ma taką nieco egzotyczną urodę, czasem wygląda jak mały mulatek :D

No właśnie albo Hiszpan czy Włoch ehhe.