Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

lutka
mama2
Lutka kupuje laptopa bo wojna jest o kompa i nie moge na forum siedzie :D

hehe my wojny nie prowadzimy ale M zawsze jak chcę go podsiąść tak mnie mrozi wzrokiem ze czuję to w żołądku :P, bo na forum gadam o głupotach a on odkąd go znam ogląda buty!!!! i nie kupuje, tylko ciągle szuka idealnych!!
:-) :-)
Mylslam, ze to tylko kobiety tak maja z butami!!!! A tu prosze. Zreszta moze nie do konca bo kobiety raczej kupuja ha, ha!!!!

gunia43
matragona
Witam się ze śnieżnej krainy
Tragedia z tą pogodą pewnie dziś nici ze spacerku :( Wczoraj byliśmy tylko niecałe 30 min i uciekaliśmy do domu bo zimno strasznie zimno. Na szczęście zmarzła tylko mamusia :/
Tymczasem życzę miłego dnia pomimo takiej pogody

Witam i ja na koniec!!!!!
mantragona - gdzies mi umknely Twoje relacje z basenu. Jak bylo, bo tez sie zasastanawiam. Ile placicie, ile razy w miesiacu, jak sie maemu podobalo, no i generalnie jak to wyglada? Masz jakies fotki?

Zajęcia na basenie trwają 30 min + czas na rozebranie, ubranie itd. i odbywają się raz w tygodniu w soboty. Jeśli chodzi o odpłatność to kosztuje to ta: jeśli wykupisz karnet to jedno wejście kosztuje 20 zł a jeśli pojedyncze to 25 zł.
Rozbiera sie dzieci na terenie basenu, później z dzieckeim idzie się pod prysznic - jeśli dziecko się nie boi, jeśli się boi to drugi z rodziców trzyma dziecko na rękach blisko rodzica który korzysa z natrysku przed wejściem do wody.
Potem rodzic z dzieckeim wchodzi do wody. Jeśli dziecko płacze to się wychodzi i spaceruje w koło basenu i próbuje ponownie.
Po 5 minutach rodzice towarzyszący są wypraszni z basenu rzeby nie rozpraszać małuchów z brzegu i 5 minut przed końcem znowu są zapraszani towarzyszący rodzice. Podczas zajęć dzieci pływają na brzuszku, pleckch rodzice robią w wodzie bączka, podrzucają dzieci do góry, nurkują itp. wszystko oczywiście z asekuracją rodzicielskich rąk.
Zajęcia mają na celu oswojenie dziecka z wodą a nie naukę pływania. Myślę że Filipowi się podoba bo nie krzyczy ani nie płacze w dodatku po zajęciach jest strasznie padnięty więc zaraz zasypia a przez reszte wieczoru ma dobry chumor. My jeszcze przez jakiś czas będziemy chodzić , żeby zobaczyć co i jak z takim maluchem można robić na basenie a później sami będziemy z nim chodzić.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-62792.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-63254.png

elwira
Gunia cały czas wylatywało mi to z głowy, kiedyś pytałaś o plamy z marchewki , jak tylko Adaś uświni ciuszki to wkładam je do namoczenia w proszku a najlepiej w płynie do naczyń i leży to tak z 2 dni wszystko jak na razie w praniu schodzi

Dziekuje elwira. Przy nastepnych plamach bede tak moczyc.
Stare plamy wypralam na 90 stopni z Ache i pomoglo. Na szczescie byly tylko na bialych rzeczach i szarych gatkach. Wczesniej nic ich nie ruszalo.

elus.dreptus
dzien dobry:):)
Dzis juz mam lepszy humor, rozmawialam wczoraj z moim M o moim zlym samopoczuciu zwiazanym z wygladem, wiecie ja jednak mam kochanego meza:)
rozmawialismy o tym co bedzie jesli po odchudzaniu zostanie u mnie nadmiar skóry ( jednak rozstepy robia swoje)
moj slubny powiedzial ze doskonale wie co czuje nie bedac szczesliwa ze soba, tym bardziej ze takie cos zostaje na cale zycie i powiedzial ze jezeli brzuch bedzie falatnie wygladal to nie mam patrzec na kase tylko cos z tym zrobic ( jakies efektywne zabiegi np Radifrekwencja)
powiedzial ze chce miec szczesliwa, usmiechnieta zone ktora nie bedzie wstydzila sie pokazac

Brawa dla męża, rozsądny z niego facet :36_27_4: Na pewno o sobie też trochę myślał, ale co tam :)

mama2
a my wczoraj zdecydowalismy sie na porzadny remont. Poniewaz jak kupilam to mieszkanie z kuchni byla zburzona sciana do pokoju i zostala zrobiona jadalnia teraz jest tam maksa pokoj ale ja chce zamknac ten pokoj! . wiec stawiamy sciane . burzymy szafe w przedpokoju (bo tam sa ukryte drzwi do pokoju, zmieniamy tapete u maksika (bo dojdzie sciana ) i juz jestem cala podniecona tym remontem

Skad Ty bierzesz na to sily????
Ale remonty jak najbardziej mnie rajcuja!!!! Czekamy na fotki po:-)

jola22
Witam kobietki.

Nie dam rady nadrobić wczorajszych postów:16_12_7:
My wybyłyśmy z domu na większość dnia, a jak już wróciłyśmy to byłam padnięta jak szpadel.
U nas pogoda taka nijaka - jak na razie 12 stopni.
Po ostatniej nocy mogę z "dumą" powiedzieć że dołączyłam do mam dzieci nie śpiących w nocy.:uff2: Moje dziecko od 4 rano jest "na nogach"........dopiero teraz usnęła i to z wielkim bólem.:le: na bujaczku.
Nie wiem co się z nią ostatnio dzieje - płacze, wierci się, chrząka przez sen - i nie może spać tak jak kiedyś - tzn. głęboko i mocno.
Ja czuje się jak by mnie walec przejechał - nie mówiąc o M który wstał o 6 i poszedł do pracy.:36_2_21:
No to jakis pewnie skok. MOj Maksik ostatni tak ciezko przechodzil. A ten tez juz mnie wykancza lekko, ale jakos lzej to znosze niz ostatnio.

Kamidianka
gunia43
Moj Maksik wlasnie sie obudzil po drzemce i zamiast usmiechu na powitanie na mnie warknol normalnie:36_2_16: NO to mu wlozylam smoka i zostawilam. Niech se przemysli. NO koniec swiata !!!!!:uff:
Kiedy ten skok minie, bo mozna sie wykonczyc.
Guniu gorzej, jak to nie skok. Moja równo z zegarkiem w ręku 30 minut spi i ani chwili dłużej. Już się obudziła. Na szczęście z uśmiechem. Ale te trudności w dziennym spaniu to nie wiem, czy nie będzie jej cechą wrodzoną, bo na skok to mi za długo to trwa.

Taki jej urok chyba. Kuba też tyle śpi i nie wygląda, żeby się to miało zmienić :)

19 tydzień
Marudne okresy zaczynaja byc coraz dluzsze, moga trwac az do 6 tygodni i zacząć sie juz w 14-tym tygodniu. Dziecko zaczyna rozumieć zdarzenia, w sensie krótkich sekwencji przechodzących z jednego w inny wzór. Innymi słowy moze np nauczyc sie wyciagnac reke po zabawke, zlapac ja jedna reka, potrzasnac, przekrecic i wlozyc do buzi. Inny przyklad to fakt, ze dziecko moze laczyc dzwieki w sekwencje – np mamama, tatata.
Nowe umiejetnosci:

• Przekreca sie z pleców na brzuch lub odwrotnie
  • Próbuje raczkowac
  • Podpiera się na rękach i podnosi tulów
  • Lubi ruszać ustami, wypina jezyk
  • Może wziąć przedmiot do jednej reki i przelożyc go do drugiej
  • Wkłada rzeczy, reke mamy, taty do buzi, zeby je zbadac, ugryzc
  • Próbuje uderzać zabawkami o stól
  • Zrzuca swiadomie zabawki na podloge
  • Szuka rodziców
  • Reaguje na własne odbicie w lustrze radością lub strachem
  • Reaguje na wlasne imie
  • Rozumie słowa
  • Wymawia nowe dzwieki vvv,sss, zzz, rrr itd
  • Używa spółgłosek
  • Wyciąga rece, gdy chce by je podnieść
  • Cmoka ustami, gdy jest glodne
  • Odpycha butelke/piers gdy sie naje
  • Moze przesadnie reagować np zakasłac jeszcze raz gdy rodzice zareagowali na poprzednie zakasłanie
  • 26 tydzień
    Okres marudzenia moze zacząć się już około 23 tygodnia i trwać około 4 tygodni. Typowe dla tego okresu jest na przyklad to, ze dziecko zle spi i wydaje sie miec koszmary senne, jest nieśmiale w stosunku do obcych, nie ma apetytu, nie chce, zeby zmieniac mu pieluche czy ubranie. Dużo sie teraz dzieje – dziecko zaczyna widzieć i rozumieć różne relacje/stosunki. Zauważa fizyczną odleglość pomiedzy przedmiotami i pomiedzy ludzmi. Pierwszą rzeczą, która dziecko zauwaza i na co reaguje jest odleglość pomiedzy nim samym a rodzicami. Świadomość, że mama i tata niebezpiecznie zwieksza ta odleglość a w dodatku samemu niemozna miec na to wpływu moga byc dla dziecka przerazajace. Bardzo absorbujaca i interesujaca jest obecnie obserwacja położenia róznych rzeczy wobec siebie – rzeczy moga byc w sobie wzajemnie, na sobie, pod soba itd. Dziecko zaczyna zauważać jak wpływać na rozwój wypadków, co robic żeby sie cos dzialo. Wyłącznik swiatla jest super dla tego rodzaju eksperymentów! Dziecko zaczyna zauwazac, ze niektóre rzeczy/sytuacje sa ze soba zwiazane. Np ze klucz przekrecony w dziurce w drzwiach wejsciowych oznacza, ze tata jest w domu! Dziecko zaczyna rozumiec, gdy cos jest ”nie tak” np gdy ludzie zderza sie ze soba – to moze byc zabawne – ale i przerazajace. Fizycznie dziecko zaczyna lepiej koordynowac swoje ruchy, raczkowanie idzie mu coraz lepiej. Bardzo wazne jest, by pamietac, ze dla kazdego dziecka swiat relacji bedzie innym – wlasnym- przezyciem – calkowicie opartym na tych umiejetnosciach, które dziecko zdobylo w poprzednich skokach rozwojowych.
    Nowe umiejetności:
    • Siada samo
    • Chwyta male przedmioty za pomoca palca wskazujacego i kciuka
    • Umie uderzac dwoma przedmiotami o siebie trzymajac je w oby dłoniach
    • Wyjmuje zabawki ze skrzynki i wklada je do skrzynki
    • Przenosi wzrok z jednego obrazka na drugi w ksiazce z obrazkami
    • Obserwuje ruchy osoby, która sie dziwnie zachowuje
    • Patrzy uwaznie na szczególy np na metke przyszyta do misia
    • Nasladuje machanie raczka na pozegnanie
    • Protestuje, gdy mama czy tata wychodzi
    • A nastepn po tych to juz dopiero w 36 tygodniu!!!!!:36_7_8:

lutka
a ile tygodnie mają teraz nasze dzieci? tylko pierwsze liczyłam,teraz to miesiacami się obsługuję. CO do kasłania to tak gdzieś czytałam,z e dzieci na tym etapie często kaszlą zeby zwrócić na siebie uwagę, bo widzą jak rodzice reagują na kaszel :) szczwane bestyjki

Jeśli dobrze wczoraj obliczyłam to Julcia kończy 20 tydzień - więc to zachowanie jest normalne, według opisu który zamieściła Gunia.
Julcia kaszle i zdecydowanie dlatego żeby zwrócić na siebie uwagę - robi to dość często - cwana bestia.

http://s3.suwaczek.com/200905294980.png http://s2.pierwszezabki.pl/019/0190739a0.png?7187
http://s5.suwaczek.com/201202255180.pnghttp://s2.pierwszezabki.pl/019/0190739a1.png?829

lutka
a ile tygodnie mają teraz nasze dzieci? tylko pierwsze liczyłam,teraz to miesiacami się obsługuję. CO do kasłania to tak gdzieś czytałam,z e dzieci na tym etapie często kaszlą zeby zwrócić na siebie uwagę, bo widzą jak rodzice reagują na kaszel :) szczwane bestyjki

Maksio konczy w czwartek 24 tydzien to Szymus ma teraz 23 tydzien. Tutaj masz linka jak chcesz sobie obliczyc:
Kalendarz pierwszego roku - serwis eDziecko.pl

lutka
DZiewczyny myślicie juz o przedszkolu? JAk to w końcu jest? trzeba dziecko zapisac najwcześniej jak się da, czy w roku w którym ma tam pójsć? orientowałyście się już?

W Krakowie, w marcu tego roku, kiedy dziecko idzie do przedszkola - M. nawet dzwonił do paru, żeby się upewnić. Przyznawane są punkty, czy pracują obydwoje rodzice itp i na tej podstawie dziecko jest przyjmowane lub nie :)

lutka
gUnia jak Ci się udaje uchwycic uśmiechy MAksia? Nam to zupelnie nie wychodzi :/

On czesto sie smieje i latwo go rozsmieszyc. No moze nie dzis....
Teraz wlsnie ryczy, bo sie przewrocil na brzuch. Pojde przwroce go na plecy i zaraz znow bedzie ryczal, bo bedzie na brzuchu i fajna zabawa kurcze. Ja chyba czegos dostane!!!!!

gunia43
lutka

Maksio konczy w czwartek 24 tydzien to Szymus ma teraz 23 tydzien. Tutaj masz linka jak chcesz sobie obliczyc:
Kalendarz pierwszego roku - serwis eDziecko.pl

dzięki :* super stronka

zawsze tak stroicie Maksia w domu???