Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

mama2
Moj syncio wcial caly sloiczek ale musze przyznac ze nie jest fanem warzyw nawet moich :Szok:zabawialam go caly czas i zjadl caly sloik , a zabawialam go ..rożancem :Śmiech:
generalnie zawsze na poczatku jedzenia robi straszna mine otrzepuje go i ma odruch wymiotny:Stop: pod koniec zupki idzie mu coraz lepiej..wczoraj nawet na jabluszko z winogronem ktore smakuje pysznie krzywil sie strasznie i zaciskal buzke

He he, różaniec jak widać do różnych celów się przydaje :)
Jak dodasz mięsko, to będzie wcinał. U nas też tak było, warzywka zjadał, ale bez specjalnego entuzjazmu, a za mięchem to by się zabił :lup:

agusiaa58
dziewczyny ja dopiero jestem na etepie wprowadzaia obiadkow i kupuje sloiczki ale widze ze wy robicie same w wiekszych ilosciach dajecie do sloiczkow co potem z tymi sloiczkami mrozicie je czy jak ??

Jedna porcje Maksio zjada na bierzaco, jedna daje do lodowki na nastepny dzien a reszte tzn zaldwie 1 sliczek - mroze. NO ale mozna robic w wiekszych ilosciach i mrozic. Jak kto woli.

Daffodil
Wiki20pl
mama2

ja wlasnie zrobila zupke po raz pierwszy z eko warzyw wyszlo 6 sloiczkow z zaledwie 5 marchewek 1 pietruszki i 3 ziemnaczkow ..zaraz dam małemu sprobowac ..wczoraj nie bardzo mu podchodzilo ta kupna zupka

Jak robiłaś tą zupke ?? Ugotowałaś składniki i je poprostu zmiksowałaś ??

Tak właśnie :) Tylko miksuj zawsze z częścią wody, w której się warzywka gotowały, bo inaczej wyjdzie za gęste. Zresztą musisz sama poeksperymentować. Jak wyjdzie i tak za gęste, to dolej trochę wody przegotowanej, a jak za rzadkie, to ponoć można kleikiem ryżowym zagęścić. Zależy jaką konsystencję Maja lubi. Kuba lubi dość gęste, więc miksuję z małą ilością wody po warzywkach i wychodzi idealne.
Maksiowi jest obojetne, ale ja robie z wieksza iloscia wody bo moj symka nie lubi popijac po jedzeniu, wiec sie wzielam na sposob i przemycam wode w jedzeniu, coby mi sie dziecko nie zapchalo :-)

Daffodil
gunia43
Daffodil

Maksik to się w nim jak król czuje :)
Guniu jeśli to Twoja pupa, to zgrabniocha z Ciebie!!
NIe moja :-(
M powiedzial, ze moja pupa naezy do wspomnien, bo teraz pupy nie mam tylko pupcie :-(

Eeee tam, Twoja na pewno też jest ekstra :) Wstawiaj zdjęcie, to ocenimy :)
NO tak ha, ha!!!! Moze kiedys jak popije sobie winka!!!!!

Daffodil
gunia43
Daffodil
Czy ktoś wie co u mamy2córuń??
Jest już szczęśliwą mężatką? :)

To mialobyc w poniedzialek ten czy czwarek w koncu???? Odpiszecie prosze. Zaraz napisze eska, tylko nie chce dac plamy.....

Mnie się wydaje, że początkowo miał być czwartek, ale ten poprzedni. Ostateczny termin chyba miał być wczoraj. Czy mylę coś?
No kurcze nie wiem. Wszystko mi sie pomieszalo. Ech! Napisze moze potem eska jakos dypolmatycznie, zeby ukryc nasza skleroze ;-)

Wiki20pl
Daffodil
agusiaa58
dziewczyny ja dopiero jestem na etepie wprowadzaia obiadkow i kupuje sloiczki ale widze ze wy robicie same w wiekszych ilosciach dajecie do sloiczkow co potem z tymi sloiczkami mrozicie je czy jak ??

Tak, ja mrożę. Można też zawekować, ale podobno jest to trochę gorszy sposób, bo część witaminek się rozkłada.

Ale poprostu kładziesz w słoiczki i do zamrażarki ?? Ile dni może leżeć taki słoiczek w zamrażarce ?? Gotujesz w takiej zwykłej wodzie ?? Czy troszke solisz ??
Sorry że tak pytam, ale nie mam zielonego pojecia jak się robi takie obiadki, a to owiele taniej wychodzi niż kupowanie słoiczków
Dzis zmiksowałam Majci ziemniaczka z marchewką i odrobiną wody i wcinała :Śmiech:

Tak, mam parę słoiczków po obiadkach dziecięcych, z sosu tatarskiego, koncentratu pomidorowego itp i do nich pakuję :) Tylko dziel od razu na takie porcję, które Maja zje za jednym podejściem, bo na drugi dzień rozmrożonych już bym nie zostawiała. Ile może leżeć? Mleko kobiece można trzymać do 6 miesięcy w zamrażarce z oddzielnym drzwiami, więc podejrzewam, że długo :) Ja robię tak na 10-12 dni, zużywam wszystko i dopiero wtedy gotuję nowe. Tyle to spokojnie może poleżeć.
Wody nie solę. Jeśli Majci smakuje nieposolone, to nie ma sensu jej przyzwyczajać do słonego.

mama2
Moj syncio wcial caly sloiczek ale musze przyznac ze nie jest fanem warzyw nawet moich :Szok:zabawialam go caly czas i zjadl caly sloik , a zabawialam go ..rożancem :Śmiech:
generalnie zawsze na poczatku jedzenia robi straszna mine otrzepuje go i ma odruch wymiotny:Stop: pod koniec zupki idzie mu coraz lepiej..wczoraj nawet na jabluszko z winogronem ktore smakuje pysznie krzywil sie strasznie i zaciskal buzke

MOj tez tak mial ze sie krzywil na poczatku. NO ale w miare jedzenia apetyt rosnie jak to mowia!!!!
Brawo dla Maksika ze mimo ze mama niezbyt gotuje to zjadl grzecznie ha, ha!!!!!
Rozaniec - mnie juz nic nie zdziwi na tym forum, he, he!!!!
Oj dziewczyny, boki rwac czasami normalnie!!!!!!! Ale z nas szalone mamusie!!!!!

Daffodil
Wiki20pl
Daffodil

Tak, ja mrożę. Można też zawekować, ale podobno jest to trochę gorszy sposób, bo część witaminek się rozkłada.

Ale poprostu kładziesz w słoiczki i do zamrażarki ?? Ile dni może leżeć taki słoiczek w zamrażarce ?? Gotujesz w takiej zwykłej wodzie ?? Czy troszke solisz ??
Sorry że tak pytam, ale nie mam zielonego pojecia jak się robi takie obiadki, a to owiele taniej wychodzi niż kupowanie słoiczków
Dzis zmiksowałam Majci ziemniaczka z marchewką i odrobiną wody i wcinała :Śmiech:

Tak, mam parę słoiczków po obiadkach dziecięcych, z sosu tatarskiego, koncentratu pomidorowego itp i do nich pakuję :) Tylko dziel od razu na takie porcję, które Maja zje za jednym podejściem, bo na drugi dzień rozmrożonych już bym nie zostawiała. Ile może leżeć? Mleko kobiece można trzymać do 6 miesięcy w zamrażarce z oddzielnym drzwiami, więc podejrzewam, że długo :) Ja robię tak na 10-12 dni, zużywam wszystko i dopiero wtedy gotuję nowe. Tyle to spokojnie może poleżeć.
Wody nie solę. Jeśli Majci smakuje nieposolone, to nie ma sensu jej przyzwyczajać do słonego.

Aha dziękuje bardzo za te informacje. Tez zacznę gotować Majci, a gotujesz do miękości i składniki w jednym garku ??

http://maja2009.aguagu.pl/suwaczek/suwak4/a.png
http://www.suwaczek.pl/cache/29414a2d3e.png
http://www.suwaczki.com/tickers/ckai3e3kyvu8eal1.png

Wiki20pl
Daffodil
Wiki20pl

Aha dziękuje bardzo za te informacje. Tez zacznę gotować Majci, a gotujesz do miękości i składniki w jednym garku ??
Ja zalewam goraca woda i gotuje do 15 minut gora. Ponoc im dluzej tym wicej witamin sie traci.
Milego gotowania!!!!

Wiki20pl
Daffodil
Wiki20pl

Gotuję tyle, żeby się bez problemu dało zmiksować. Tak na oko, żeby zmiękły. Na pewno mięsko musisz w osobnym garnku, bo jednak dużo dłużej się gotuje, a warzywka to jak Ci wygodniej :)

agusiaa58
dziekuje wam dziewczyny za pomoc mam jeszcze pytanie czy zaopatrzyc sie w blender czy na dzien dzisiejszy wystarczy mi widelec do rozdrabniania kupno to nie problem ale czy jest niezdbedny ?? i o ta oliwe z oliwek chcialam sie zapytac od kiedy mozna i jaka (firma)

A jak wygląda taki widelec do rozdrabniania? Ja używam takiej nakładki z nożykiem na mikser. Ogólnie chodzi o to, żeby na początek konsystencja była jednolita, bez grudek. Później stopniowo dziecko można do grudek przyzwyczajać, jak się już nauczy jeść z łyżeczki, ale na początek musi być zmiksowane porządnie.
Oliwę można od razu, jak już zaczniesz wprowadzać warzywka - witamina A i E jest lepiej przyswajana w obecności tłuszczu. A co do firmy, to nie ma znaczenia, ale ważne, żeby była z pierwszego tłoczenia. Tanie to nie jest, ale nie zużywasz dużo, więc na długo wystarczy.

mama2
agusiaa58
dziekuje wam dziewczyny za pomoc mam jeszcze pytanie czy zaopatrzyc sie w blender czy na dzien dzisiejszy wystarczy mi widelec do rozdrabniania kupno to nie problem ale czy jest niezdbedny ?? i o ta oliwe z oliwek chcialam sie zapytac od kiedy mozna i jaka (firma)

ja mam GOYA ekstra virgin mozesz dodac zamiast masla

Właśnie to extra virgin w nazwie świadczy o tym, że jest z pierwszego tłoczenia. Inne nie są już tak wartościowe.

Daffodil
Wiki20pl
Daffodil

Gotuję tyle, żeby się bez problemu dało zmiksować. Tak na oko, żeby zmiękły. Na pewno mięsko musisz w osobnym garnku, bo jednak dużo dłużej się gotuje, a warzywka to jak Ci wygodniej :)

w osobnym garnku trzeba mieso gotowac bo niewolno takim maluchom podawac wywaru z miesa, wywar z miesa dopiro okolo 7 miesiaca