Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

mama2
Kamidianka
mama2

do 14 od 7 rano tak siedem godzin, jak wroce to przejmuje nowe stanowisko - Kierownik kadr i płac do tej pory specjalista ds.kadr iplac

O kurka, to fantastycznie, od razu awans, fju, fju, to rzadkie, gdy sie wraca po macierzyńskim. Gratuluję.

widocznie jestem tak dobra:takwyszlo::takwyszlo:

nie widocznie, tylko z pewnością:36_2_25:

Ewciaa
lutka to w jakiej pozycji wkońcu Szymuś zasypia?

wiki brawa dla mężą

daffodil śliczny awatarek

mama katarek przechodzi, oddycha wiele lepiej ale wieczorkiem jakby wszytsko powraca i słychać że coś w nosku jeszcze siedzi
mama gratuluję awansu, a u lekarza byłaś z tą piersią??
cudne masz dzieciaczki, mam nadzieję że i ja kiedyś doczekam się tak radosnych dzieci ( no jedno już mam:)

raczej na boku

Kamidianka

Kurka, ja jeszcze kaszki Lence nie podawałam. Jak ją Daffo robisz? I w jakiej ilości?
Ja na noc podaję 180 ml mleczka + 2 miarki kleiku ryżowego.

jakich smoczkow uzywasz do tej mieszanki? mam trójprzepływowy ale nawet na 1 młody nie nadąża łapać mleka.

Daffodil
Kamidianka
mama2

mysle ze moze byc ciezko a to dlatego ze mowisz ze czesto nie zjada calej kaszki na dobranoc bo zasypia i potem głodny jest w nocy

Kurka, ja jeszcze kaszki Lence nie podawałam. Jak ją Daffo robisz? I w jakiej ilości?

Ja z kleiku zrezygnowałam po trzech razach, bo Kuba pluł nim i zupełnie nie chciał jeść. Kaszka ma dużo większe branie :)
Najpierw miałam ryżową o smaku bananowym. Tą dosypuje się do gotowego mleka. Na 150 ml mleka dawałam 3 łyżki stołowe. Kaszka jest trochę bardziej zapychające, więc 180 to nigdy nie mógł zmęczyć.
A teraz kupiłam mleczno-ryżową o smaku malinowym. Zalewa się ją tylko wodą, bo zawiera już mleko. Na 150 ml daje 4 łyżki. Ta chyba jeszcze bardziej Kubie smakuje.

i ja mialam ryzową o smaku malinowym to mnie lekeraka opierdzieliła ze maliny mocno uczulają.

Daffodil
e2e2
katja79

Maksio jak aniołek wyglada :) mojej jeszcze sie nie zdarzylo podczas zabawy zasnac:/
ale widze ze Maksio na podusi główke trzyma podkladasz juz??

Filip śpi na samym materacu na płasko,Jak wasze dzieciaczki śpią na poduchach???

Kuba na samym materacyku na razie.

na płaskiej podusi, jakoś pewniej się czuję z racji tego ze ulewa.

lutka
Kamidianka

jakich smoczkow uzywasz do tej mieszanki? mam trójprzepływowy ale nawet na 1 młody nie nadąża łapać mleka.

ja mam najzyklejszy, taki jak do normalnego mleczka, Lenka dobrze sobie radzi. Trójprzepływowego nie używałam jeszcze, do kaszki na pewno użyję.

http://www.suwaczek.pl/cache/4087228f40.png

Daffodil
mama2
Daffodil

Ewcia pocieszaj się tym, że nie ma Cię tylko parę godzin, a Zuzią zajmują się najbliższe osoby.
Ja jak pójdę do pracy w listopadzie, to będę wychodzić o 8, a wracać w najlepszym wypadku o 16.30 (jak uda mi się załatwić zaświadczenie, że karmię), więc tak naprawdę to przez cały dzień nie będę Kuby widzieć. A jeszcze się w pracy u M. pokomplikowało i raczej nie pójdzie na pół etatu, więc na parę godzin będziemy musieli wziąć opiekunkę. Słabo mi się robi na samą myśl, ale po prostu innego wyjścia nie ma. Jak nie wrócę do pracy, to kasy nie wystarczy.

to ile godzin bedziesz w pracy? nawet jak godzine wczesniej wyjdziesz to skonczysz o 16.30??? dlaczego ? opiekunke? wspolczuje Klaudia mial 3 opiekunki i wiem jak to jest , zycze wam z calego serca zebyscie dobrze trafili ale kasa znowu pojdzie na nia nie mała:(( eh;;;

Normalnie pracuję od 8.30 do 17, bo mamy półgodzinną niepłatną przerwę obiadową, więc z godziną na karmienie skończę o 16. Ostatnio wypatrzyłam stronę
Niania, Opiekunka do dziecka dla Ciebie • Niania.pl
z rankingami itp, więc tam pewnie będziemy szukać. Stracha mam, ale nie mamy innego wyjścia.

na parentingu tez jest strona z nianiami

Kamidianka
lutka
Kamidianka

lutka to o której Szymcio zasypia? Albo inaczej, od której go zaczynasz usypiać? A noc przesypia całą? o której się budzi?

kąpie go 18-19 i średnio około 19:30 kłade go do łóżeczka. Budzi się około 2, póxniej śpi pzrewaznie do 6.

A nie za wczesnie na nocny sen? Moja by chyba do rana jednym ciągiem nie przespała, gdybym ją kładła koło 19-stej.

kiedyś kładłam go około 20:30 to juz był za późno na cokolwiek, bo darł sie, sam pokazal ze woli wczesniej. 19:30 to nie tak wczesnie zwazywszy na fakt ze zasypia około 20, 20:30

Kamidianka
gunia43
Nadrobila ze wczoraj i dzisiaj wiec spadam.
Daffodil - zapominiaalm napisac, ze piekny awek masz. Zreszta jak zwykle :36_1_11:No a zeby to chyba jednak nie sa bo moj smyk ma za dobry humor. Tylko dlaczego tak kweka straszliwie. Oszalec mozna od tego :uff:
Ja ide pobyc Hausfrau:15_2_138::flower::kura:. Musze ogarnac i za obiad sie zabieram. Dzisiaj tez makaron tylko tagliatelle z szynka i smietana a do tego znow ruccola!!!! Ta rocolla to uszami nam chyba wyjdzie. NO ale droga i duze opakowanie to bedziemy jesc az zjemy :36_2_15:

Guniu jak będziesz tak serwować daniami, to ciągle się będę powtarzać i prosić o przepisy :) Poproszę o przepis i na sałatkę, i danie główne :D
Z siostra i szwagrem jest ok, chociaz jak to bywa sa roznice w pogladach itd itp. Przy szwagierce nie jestem tak na luzie do konca jak ze swoja rodzina czy tez znajomymi. Ja poza tym jestem jeszcze Polka cala geba a oni juz sa zakorzenieni w lzejszej moim zadniem niemieckiej rzeczywistosci. Nie pisze tego tutaj w negatywnym znaczeniu. Ja mysle, ze bardziej przez zycie dowiadczona jestem i czasami trudno mi zrozumiec, jak ktos narzeka majac 17-letnie dzieci, ze musi na caly etap pracowac, bo to bardzo ciezko jak sie ma dzieci. No a tesciowa niejest zla ale do idealu tez jej daleko. Trudny ma raczeja charakter, choc jest dobrym czlowiekiem.Teraz np moj M nie gada z nia juz troche i nie wiadomo kiedy to sie skonczy. Ale bywa i tak, ze sialanka.
U mnie w rodzinie jakos kazdy sie mniej wtraca jeden do drugiego, chcoaiz bez komentarzy tez i amartwiania jeden o drugiego sie nie obejdzie. No ale genealnie podtsawowe zlozenia mamy te same :-). No genaralnie jak to w rodzinie, jest roznie. Jedno jest pewne stasznie brakuje mojej mamy w tym wszytskim. Ona to tak wiazala wszystko w jeda ladna calosc. Niestety jej zabraklo i jest tata (fajny facet ale bez rozumnej rady kobiety to sie gubi - taki typ) i macocha (nie najmadrzejsza) wiec tu tez sa wieczne problemy.

my już po spacerkach i wszystko co trzeba załatwione:)

Daffo
ja używam maści bobodent na ząbki koszt jakieś 13-16zł ale wiem ze są inne podobno lepsze tylko też i droższe . przy dziewczynkach tez bobodent miałam więc wiem że działa najlepiej po jedzeniu i na noc poza tym za ciepłe i za zimne jedzeni i picie podrażnia najlepiej temperatura pokojowa ja też używam gumowych łyżeczek tzn rączka jest plastikowa tylko końcówka z gumy . .. a i gryzaki tylko ochłodzone woda a nie z lodówki bo to za zimne i może zaszkodzić a nie pomóc

http://www.suwaczek.pl/cache/81f6d70ef3.png
http://www.suwaczek.pl/cache/b444194b7a.pnghttp://www.suwaczek.pl/cache/de95d1bd24.png

lutka
Daffodil
elwira

jesli soki potrafi to i mleo załapie pewnie po prostu chce sie do ciebie przytulić i tyle to samo jest u mojej siostry młoda nie tyle ze chce jeść tylko sie poprzytulać a zaczęła z nią walczyć chyba jak Wiki miała 6miesiecy tylko właśnie jej M w kółko tylko - on płacze no weź ja i daj cyca - a robił to nawet jak mała tylko jęknęła bo jej sie samej nudziło a on nie umie( nie chce ) sie z nią bawić a co najgorsze robił to najczęściej przy swoich rodzicach:(

O kurka, ale patafian. Mój M. miał takie zapędy, jak mu się nie chciało Kubą zajmować. Ale od razu opierdziel dostał i mu przeszło :) A jakby tak przy rodzicach swoich wyskoczył, to bym się zagotowała chyba.

kuzyn M kiedys wziął na ręce śpiącego półrocznego synka (oczywiscie obudzi go) i podał zonie mówiąc nakarm go :/ to jest dopiero kretynizm

ja bym chyba zabiła takiego

http://www.suwaczek.pl/cache/b444194b7a.pnghttp://www.suwaczek.pl/cache/de95d1bd24.png

Kamidianka
gunia43
Nadrobila ze wczoraj i dzisiaj wiec spadam.
Daffodil - zapominiaalm napisac, ze piekny awek masz. Zreszta jak zwykle :36_1_11:No a zeby to chyba jednak nie sa bo moj smyk ma za dobry humor. Tylko dlaczego tak kweka straszliwie. Oszalec mozna od tego :uff:
Ja ide pobyc Hausfrau:15_2_138::flower::kura:. Musze ogarnac i za obiad sie zabieram. Dzisiaj tez makaron tylko tagliatelle z szynka i smietana a do tego znow ruccola!!!! Ta rocolla to uszami nam chyba wyjdzie. NO ale droga i duze opakowanie to bedziemy jesc az zjemy :36_2_15:

Guniu jak będziesz tak serwować daniami, to ciągle się będę powtarzać i prosić o przepisy :) Poproszę o przepis i na sałatkę, i danie główne :D
Kamidianka - Prosze bardzo. Ja na sobote planuje risotto zrobic po raz pierwszy taie jak Elwira podala.
Ja biore poza tym czesto z netu przepisy i tym razem tez tak jest. A jak czegos nie mam to nie daje i tyle np. szalwii a zamiast boczku daje czasem szynke. Wychodzi super!!!! NO i 15 minut moze trwa przxygotownie lacznie z gotowaniem makaronu.
Tagliatelle w śmietanie z boczkiem | e-spaghetti.pl - Kuchnia włoska

A co do salatki z rukoli to najwaznijeszy jest dressing a reszta wedlug upodobania. Ja dodaje do rukoli najczesciej pomidorki koktailowe i pokrojona w kosteczke mozarelle. Z awokado tez jest super. A oto przepis na dressing (wzielam go z niemieckiej gazety) - dla mnie bomba:
2 lyzki stolowe oliwy z oliwek
6 lyzek octu Balsamico ciemnego
2 lyzki miodu
1 lyzka musztardy
sol, pieprz swiezo zmielony

Skladniki wiadomo zmieszac i zostawic, zeby sie przegryzly na chwilke.
W wersji oryginalnej, i bardziej skomplikowanej smazy sie jeszcze pieczarki (ok. 4-6 sztuk ) na oliwie az puszcza sok i to miesza z dressingiem. My go uwielbiamy.

lutka
Daffodil
I jeszcze na koniec wklejam linka do bloga z najdurniejszymi zdjęciami z NK :) Można się czasem pośmiać :)

Muszla (bynajmniej nie ślimaka)

zdjęcia takie jak to w stroju kapielowym mnie powalają, co za idiotyzm :) generalnie wszytskie glupie, ale to z stylu "podziwiajcie me cialo" mnie rozwaliło
My tutaj w Hagen mamy znajoma ( w sumie moj maz ja zna) ktora dodala juz ze 150 fotek na NK i w roznych pieknych pozach. Najbardziej mnie rozwalila taka w stroju rozowym bikini na tle lazienki polana woda, zeby bylo chyba sexi bardziej. No warkocze jak Pacahontas i makijaz perlowy i tipsy i .... wyobraz sobie klimaty. A ona matka 2 dzieci i zona mezowi.

lutka
elwira
Daffodil

Ja, odpukać, po ciąży mam na razie dużo mniej bolesne :fun:
A czy przy spirali miesiączki nie zanikają? Czy tylko niektórym szczęściarom? :)

po pierwszej spirali przestały mnie boleć:) i nie tyle zanikaja co są dużo mniejsze i krócej trwają u mnie było góra 3 dni . teraz zobaczymy bóle są oby nie ciągnęło sie to tydzień

zawsze myslałam ze po spirali miesiaczki są dłuższe i bardziej obfite.
Roznie to bywa. Znam opowiesci, ze jest gorzej po spirali.

lutka
Ewciaa

wiki brawa dla mężą

mama katarek przechodzi, oddycha wiele lepiej ale wieczorkiem jakby wszytsko powraca i słychać że coś w nosku jeszcze siedzi
cudne masz dzieciaczki, mam nadzieję że i ja kiedyś doczekam się tak radosnych dzieci ( no jedno już mam:)

raczej na boku
He, he!!! A ja tak czatam i nie umialm skumac. Zrozumialam, ze Ewciaa radosnych dzieci to sie raczej na boku doczeka, ha, ha!!!!

mama 3 tyś??? o matko tyle to ja nigdy nie zarobie
co do tatusiów patrzących na inne mamy to jest takich dużoooo, ja miałąm takiego jednego jakie aluzje mówił że aż szok naszczęście to tylko na żarty był bardzo miły...teraz na moje zastępstwo ma jaką mężatke ok 30 lat co wogóle nie dba o siebie tłuste włosy i glany ..koleżanki mi mówią że teraz to on nie jest zadowolny bo nie ma z kim pożartować

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37io4pumqf8for.png

gunia43
lutka
Ewciaa

wiki brawa dla mężą

raczej na boku
He, he!!! A ja tak czatam i nie umialm skumac. Zrozumialam, ze Ewciaa radosnych dzieci to sie raczej na boku doczeka, ha, ha!!!!

na boku nie planuje żadnych dzieci:36_2_25:

Ewciaa
co do tatusiów patrzących na inne mamy to jest takich dużoooo, ja miałąm takiego jednego jakie aluzje mówił że aż szok naszczęście to tylko na żarty był bardzo miły...teraz na moje zastępstwo ma jaką mężatke ok 30 lat co wogóle nie dba o siebie tłuste włosy i glany ..koleżanki mi mówią że teraz to on nie jest zadowolny bo nie ma z kim pożartować

No nie dziwie sie - z Ciebie przejsc na inna to musi byc zmiana na gorzsze, slicznotko Ty nasza forumowa :-)

mama2
ale sie stracha najdlam !!!!!!! patrze na balkonie i nie widze mojego dziecka ..mija 15 minut i dalej nic juz mialam spiacego Maska brac przez ramie i leciec juz mialam łzy w oczach az tu patrz wynuza sie lesny ludek zza krzaka i macha mi reka ..ufff byla tak zadowolona ze sama przeszla ze mowi ze od jutra tylko sama bedzie chodzic!

Dzielna Klaudusia. Ale to musi być dla niej radość, że taka samodzielna już jest.

gunia43
Ewciaa

No nie dziwie sie - z Ciebie przejsc na inna to musi byc zmiana na gorzsze, slicznotko Ty nasza forumowa :-)

no jakby ten "mój tatuś klasowy" zobaczym dziewczyny z Naszego forum to do szkoły by sie zapisał:36_2_25:

Daffodil
mama2
ale sie stracha najdlam !!!!!!! patrze na balkonie i nie widze mojego dziecka ..mija 15 minut i dalej nic juz mialam spiacego Maska brac przez ramie i leciec juz mialam łzy w oczach az tu patrz wynuza sie lesny ludek zza krzaka i macha mi reka ..ufff byla tak zadowolona ze sama przeszla ze mowi ze od jutra tylko sama bedzie chodzic!

Dzielna Klaudusia. Ale to musi być dla niej radość, że taka samodzielna już jest.

Kinga potrafiła wracać do domu 30min a mieszkaliśmy w PL od szkoły jakieś 10min i teraz tez do szkoły 10min a Kinga wraca 30min:)))